Sledování zátěže GPU a další novinky. Microsoft uvolnil nové sestavení Windows 10

2
Sledování zátěže GPU a další novinky. Microsoft uvolnil nové sestavení Windows 10
  • Sestavení 16226 uvolněné pro účastníky programu Windows Insider přináší nové funkce
  • Ve Správci úloh přibyla možnost sledovat vytížení grafického čipu
  • S oblíbenými stránkami v Edgi se pracuje snadněji než dřív
  • Kalkulačka se naučila převádět měny dle aktuálního kurzu

Nově uvolněné sestavení Windows 10 s číslovkou 16226 zahrnuje několik nových funkcí a vylepšení. Stáhnout si jej mohou jako vždy účastníci programu Insider v rámci rychlého přístupu (fast ring).

Sledování vytížení grafické karty

Správce úloh ve Windows 8 přinesl sledování vytížení nejen procesoru, ale také disků, síťových připojení a RAM paměti – to vše přehledně za pomocí grafů a několika údajů zobrazujících se v reálném čase. Uživatelé v rámci zpětné vazby navrhli přidání sledování grafického čipu. A v novém sestavení jsme se ho dočkali.

Sledování GPU

Snadnější „oblibování“ stránek v Edgi

Prohlížeč Edge se dočkal zlepšení práce s oblíbenými stránkami. Při jejich přidávání se otevře nabídka, kde uvidíte přehledně složky oblíbených položek a jak jsou řazeny. Pokud jste doposud chtěli přidat novou stránku, museli jste složku vybrat z rolující nabídky. Další novinkou je snadná změna URL adresy oblíbené položky, kdy na ni stačí kliknout pravým tlačítkem myši a změnit adresu.

Přidat do oblíbených

Firemním uživatelům, kteří podléhají skupinové politice (group policy), mohou správci přednastavit oblíbené položky a zároveň znemožnit jejich editaci.

Přibyla také snadná migrace nastavení, cookies a oblíbených položek z ostatních prohlížečů při přechodu na Edge.

Noví „smajlíci“

Do Windows zavítala nová sada emotikon z poslední aktualizace Unicode Emoji 5.0. Samozřejmě Microsoft upravil jejich vzhled podle svého stylu, který pro emotikony definoval v rámci projektu Emoji, kdy jim definoval jednotný vzhled.

Emoji Panel

V minulém buildu se objevil panel pro vkládání emotikonů, pokud píšete na hardwarové klávesnici na počítači. Ten byl sice vylepšen, ale otevřete ho klávesovou zkratkou pouze pokud používáte anglickou klávesnici (en-us).

Dotyková klávesnice

Microsoft v rámci sjednocování shellu přináší některé prvky z mobilního systému na desktopový a naopak. Zatím si můžeme vyzkoušet ty mobilní na počítačích a tabletech. Jedním z nich je dotyková klávesnice s funkcí psaní gesty. V minulém buildu byla tato funkce dostupná pouze pro anglickou verzi klávesnice, teď však přibyla i podpora češtiny.

Převod měn v kalkulačce

V aplikaci Kalkulačka přibyla funkce pro převod měn podle aktuálního kurzu.

Kalkulačka

Další vylepšení

V Průzkumníku souborů a aplikacích Win32 lze využít stylus pro scrollování.

Funkce OneDrive On-Demand (na vyžádání) v Průzkumníku zobrazí všechny cloudové soubory, ale fakticky se stáhnou pouze tehdy, chce-li s nimi uživatel pracovat.

V nastavení si lze aktivovat funkci Storage Sense, která automaticky maže nepoužívané soubory a uvolňuje tak místo na disku. Lze ji nastavit i tak, že vymaže položky ze složky pro stažené soubory, pokud nebyly použity déle než 30 dní.

Zdroj: blogs.windows.com

Diskuze ke článku
Lukáš
To by to muselo jit nainstalovat nejde mi nainstalovat ani verze 16215 ani tato 16226 :(
Řezňýk
To teď bude ve spoustě domácností veselo, až lamičky zjistí, že jejich PC těží nějakou kryptoměnu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze