Sharp AQUOS Crystal živě z CESu: fascinace telefonem bez rámečků

40

Sharp Aquos Crystal využívá šance a přináší telefon, po kterém řada lidí volá, tedy přístroj s maximálním využitím přední plochy na displej a téměř bez rámečků. Nad displejem nenajdeme vůbec nic, Sharp totiž prostor nad rámečkem považuje za zbytečný a tak se ho zbavil. Displej samotný má úhlopříčku 5 palců a HD rozlišení.

Rámečky ale neexistují jen zdánlivě. Kolem telefonu je mírně vystupující rám, široký zhruba 1 milimetr a Sharp použil na krajích předního skla efektní ostré zkosení podobné tomu, které používá Motorola u hodinek Moto 360. Lom světla směrem do strany tak způsobuje, že je displej skutečně protažený až do samotné hrany skla, i když tomu tak úplně není. I když si tedy k celkovému bezrámečkovému designu Sharp trochu pomohl šikovnou konstrukcí, je bez debat, že jsou rámečky téměř neexistující.

Sharp Aquos Crystal – první pohled z CES 2015

Neobvyklému vzhledu napomáhá hlavně protažení displeje až úplně nahoru. Kde se ale pak nachází reproduktor? Pod displejem. Zvuk tak slyšíte doslova skrze displej, ale podle našeho rychlého testu v praxi to funguje dobře a rozdíl v podstatě nepoznáte. Problémem jen může být, že je displej během hovoru natvrdo zamčený a nelze jej ovládat. Sharp ale na displeji v průběhu hovoru zobrazuje postup, jak jej odblokovat.

Naopak netradičně velká je plocha pod displejem, kam Sharp přesunul i přední fotoaparát. V ovládání to ale nijak nevadí, naopak. Díky miniaturním rámečkům je 5palcový telefon neobyčejně kompaktní a pokud jej chytíte trochu výše, není problém celý displej obsloužit jednou rukou, a to relativně pohodlně. Toto je cesta, kterou by se měli vydat všichni výrobci.

Sharp AQUOS Crystal

Záda telefonu už jsou pouze plastová a ničím nezaujmou, díky zaoblení ale telefon dobře padne do ruky. Další výbava, jak se můžete přesvědčit z tabulky pod článkem, spadá do klasické střední třídy, čemuž napovídá i cena. V USA se telefon prodává za zhruba 6 500 Kč.

Technické parametry Sharp AQUOS Crystal

Kompletní specifikace
Konstrukce131 × 67 × 10 mm, 141 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 400 MSM8928, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 1,5 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ?
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 040 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostsrpen 2014, 6 100 Kč
Diskuze ke článku
Radek Počepný
Tenhle mobil by se mi líbil! Nebude tady o něj náhodou soutěž?
René
Pro mě logičtější by bylo,kdyby ta spodní brada byla rozdělena na půl.Půl nahoře a půl dole...takhle to vypadá prapodivně :/
Jindra
1280x7220px???
Lukáš
No to jsem se pobavil, prý bez rámečků a dole to má dobrý cenťák. Takhle si teda telefon bez rámečku nepředstavuji, tohle mohl vyrobit kde kdo. První byl Sharp, hurá, ale nad tímhle řešením teda nejásám.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze