Samsung vykázal rekordní 4. čtvrtletí, táhnou především dražší smartphony

Samsung vykázal rekordní 4. čtvrtletí, táhnou především dražší smartphony
  • Jihokorejský výrobce má za sebou historicky nejlepší čtvrtletí
  • Mobilní divize však zažila drobný pokles zisku
  • Všeobecně se daří dražším modelům řady Galaxy

Společnost Samsung oznámila své finanční výsledky za 4. čtvrtletí za rok 2017. Provozní zisk dosáhl na 14,13 miliard dolarů, což představuje meziroční nárůst o 64,3 %. Jedná se o historický rekord společnosti. Výrobce za něj vděčí především skvělým prodejům v oblasti paměťových čipů pro servery a mobilní zařízení, stejně jako prodejům OLED panelů pro mobilní telefony.

Nás však od Samsungu nejvíce zajímá odvětví IM, kam spadají právě mobilní telefony. Zde provozní zisk dosáhl 2,24 miliard dolarů, avšak meziročně jde o mírný pokles o 3,2 %. Samsung tento pokles zdůvodňuje zvýšenými výdaji v oblasti marketingu. Snížily se také celkové dodávky chytrých telefonů, což je zapříčiněno optimalizací portfólia. Ubývá například telefonů z nižších kategorií, naopak se daří modelům z vyšších pater nabídky. Chválen byl Galaxy Note8, jehož prodeje mezičtvrtletně vzrostly.

Výhled do prvního čtvrtletí vidí Samsung méně optimisticky, což zdůvodňuje všeobecně sníženým zájmem zákazníků po Vánocích. Přesto se bude spoléhat například na nový Samsung Galaxy A8 a současně již tak vzhlíží k představení chystaných novinek Galaxy S9, u kterých je předpoklad ještě lepších prodejů než u současných vlajkových lodí.

Zdroj: news.samsung.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze