Samsung spouští výrobu 12GB LPDDR4X operační paměti pro telefony střední třídy

6
Samsung spouští výrobu 12GB LPDDR4X operační paměti pro telefony střední třídy
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • V budoucnu se budeme setkávat se smartphony střední třídy s 10GB a 12GB RAM
  • Maximální přenosová rychlost operační paměti typu LPDDR4X činí 4,266 Mbps
  • Kapacita úložiště UFS 3.0 bude pravděpodobně upravena dle preferencí

Samsung na oficiálních stránkách představil nejnovější „multičipové řešení“ (uMCP), které kombinuje 12 GB operační paměti typu LPDDR4X s rychlým úložištěm UFS 3.0. RAM jsou postaveny na 24gigabitových čipech vyrobených takzvaným „1y“ procesem (druhá generace vylepšeného 10nm výrobního procesu).

Samsung představil své první 12GB RAM moduly již v březnu letošního roku. Tento druh operační paměti byl však postaven na menších 16gigabitových čipech. Novinka namísto toho obsahuje vylepšené 24gigabitové čipy.

Toto multičipové řešení se má objevit zejména ve smartphonech střední třídy. V nabídce má být zároveň alternativní 10GB RAM kombinující dva 24gigabitové čipy a dva 16gigabitové čipy. Maximální přenosová rychlost, které může operační paměť typu LPDDR4X dosáhnout, činí 4,266 Mbps.

Samsung-12GB-uMCP_main_F

Samsung však již nezveřejnil kapacitu úložiště UFS 3.0, které bude pravděpodobně upraveno podle preferencí zákazníka. Výrobce má v plánu rapidně navýšit dostupnost nových čipů. V budoucnu se tak pravděpodobně setkáme s mnohem více telefony střední třídy s 10GB a 12GB operační pamětí.

Diskuze ke článku
Pepek
Super! Tak nějak předpokládám, že energeticky to bude nenáročné (100mAh není problém přidat :-D), a když s tou kapacitou bude počítat výrobce, tak bude moci OS roztáhnout více do paměti (lepší chod), tak vývojáři aplikací (u mnohých je to fakt účelné, škrtí to uměle, a jde to poznat).
Náklad je to minimální a možná výtěžnost uživatelem je velká (a není to nic složitého! Např. zamknout app v paměti).
Vůbec nechápu tu obecnou iracionální debatu - Apple fanatici jsou nadšení a hystericky obhajují ty 2-4 GB (přitom na yt milion videí, kde otevírají app 2x a je tam vidět ta agresivní správa paměti, kdy to musí tlačit procesor), androiďáci zase mají iracionální pocit, že jejich OS musí být křáp, když musí v kapse tahat 6 a více GB paměti (je to jen nepochopení toho, jak to celé u androidu funguje - není to PC s velkým příkonem, a není to iPhone, který i po 3 letech má procesor na úrovni vyšší střední třídy, který si ovšem rád cucne z baterky).
Že se o tak levné a bezproblémové součástce povede diskuze i dneska, bych nečekal. Už před cca 3 lety byly na YouTube videa, která ukazovala, k čemu jsou dobré 4 GB u redmi 4x za 3.300 Kč (srovnávali s nějakou tehdejší vlajkou).
Když mi dají do telefonu 24GB aniž by to znamelo zvýšení ceny, tak klidně budu mít v telefonu tuhle paměť. Ostatní, ať si klidně užívají nadále agresivní správu paměti, a ideálně ať si drží starší verze aplikací :-D
Khan
Proti zvysovani RAM nic nemam. Ale samsung by mel spis zapracovat na multitaskingu nez jen papirove zvetsovat. Protoze je mizerny...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze