Samsung prý kopíruje ciferníky Swatch. Ten za to chce 100 miliónů dolarů

3
Samsung prý kopíruje ciferníky Swatch. Ten za to chce 100 miliónů dolarů
  • Samsung ve svém obchodě nabízel kopie ciferníků věhlasných značek
  • Pochybení nepřiznal a odstranil jen ty nejkřiklavější případy

V mobilním světě je na spadnutí další velký spor. Jak píše reuters.com, tentokrát se do křížku dostala švýcarská hodinářská firma Swatch a jihokorejský výrobce elektroniky Samsung. Ten totiž v některých svých chytrých hodinkách používá u virtuálních ciferníků design, který je až nápadně podobný výrobkům od Swatch Group, kam spadají značky jako Omega, Longines, Tissot nebo Breguet.

Samsung Galaxy Watch
Pochybení se týká hodinek Gear Sport, S3 Classic a Frontier.

Kromě porušení autorských práv je tak zákazník uveden v omyl, protože může předpokládat, že se hodináři podíleli na vývoji hodinek od Samsungu, což se ovšem nestalo. Nejedná se o ciferníky vyrobené přímo Samsungem, ale další, které šlo do hodinek doinstalovat, z čehož Samsung také profitoval.

Swatch Group se snažila celou situaci urovnat loni na podzim, kdy vyzvala Samsung, aby z obchodu odstranil ty nejkřiklavější případy kopírování. To se sice stalo, ale Samsung nikdy nepřiznal pochybení a vzápětí se začaly objevovat další napodobeniny, kterých je v současné době 30. Za to by měl Samsung zaplatit 100 miliónů dolarů, tedy asi 2 a čtvrt miliardy korun.