Samsung přichází s doposud nejrychlejší pamětí LPDDR5X DRAM. Kde se uplatní?

1
Samsung přichází s doposud nejrychlejší pamětí LPDDR5X DRAM. Kde se uplatní?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Rychlost přenosu dat je až 8,5 Gbps
  • Využití čip najde nejen u smartphonů, ale také u serverů či automobilů

Mezi důležité hardwarové parametry moderních smartphonů patří nejen použitý čipset či velikost a druh úložiště, ale rovněž množství operační paměti, respektive typ použitého paměťového čipu. Všechny milovníky hraní her a hladkého chodu aplikací obecně proto jistě potěší, že dnes Samsung představil doposud nejrychlejší (komerčně nabízený) LPDDR5X DRAM čip, který dosahuje rychlosti přenosu dat až 8,5 Gbps.

Technologie LPDDR5X je navíc díky své relativně nízké energetické náročnosti a vysokému výkonu vhodná nejen pro aplikaci u smartphonů, ale také u serverů, počítačů či v rámci infotainmentu automobilů, uvádí se na samsung.com. Použití čipu bylo validováno v kombinaci s mobilní platformou Snapdragon od Qualcommu, dá se tedy předpokládat, že první smartphony s tímto druhem čipu budou doplněné o procesor Snapdragon.

Diskuze ke článku
Janek Fanek
Janek Fanek
Každé zlepšení výkonu pamětí je vždy vítáno. Paměť LPDDR5X je nejvýkonnější při 64 GB, což je v současné době u smartfonů astronomická hodnota. Tudíž je dobře zůstat při zemi a počkat až praktické výsledky ukáží její účinnost při běžném používání. Rovněž je dobré zvážit, zda současné čipy mobilů jsou pro tuto velikou rychlost zpracování dat dostatečně připraveny a zda aplikace, zejména hry, nabízenou možnost plně využijí?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze