Samsung i7500 Galaxy - Android v novém těle
recenze

Samsung i7500 Galaxy - Android v novém těle

2

Po veleúspěšném nástupu operačního systému Android a především společnosti HTC, která jej v míře vrchovaté využila v mnoha posledních modelech, se snaží vetřít do přízně zákazníků i Samsung, který nastupuje z druhé pozice se svým modelem Galaxy, jenž nabízí prostorný AMOLED displej, elegantní design, 5 MPx fotoaparát a všestranné funkce.

Technické parametry

Rozměry 115,9 x 56 x 11,9 mm
Hmotnost 116,7 gramů
Konstrukce klasická
Barevné provedení černé
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 900 / 2100 / 1700 MHz
Displej aktivní, kapacitní typu AMOLED, rozlišení 320 x 480 px), 65 tisíc barev, úhlopříčka 3,2", akcelerometr
Paměť 8 GB vnitřní + paměťové karty microSDHC (až 16 GB)
Otevřený operační systém ano / Android v1.5
Organizační funkce Budík, kalkulačka, kalendář, letadlový mód, poznámky, GMail, Google Calendar, Exchange, Market
Multimédia 64-hlasá polyfonie, MP3 přehrávač (podporované formáty MP3,e-AAC+,WMA,RA), přehrávač videa (podporované formáty MP4,H.263,H.264,WMV), Youtube prohlížeč
Fotoaparát 5 Mpx (2592 x 1944 px), autofocus, LED dioda
nahrávání CIF videa (352 x 288 px)
GPS navigace vestavěný GPS přijímač, A-GPS, předinstalovaná aplikace Google Maps
Datové funkce USB 2.0 (microUSB konektor), Bluetooth 2.0 (profil A2DP)
GPRS, EDGE (obojí třída 12), 3G, Wi-Fi (až 802.11 b/g)
Baterie a výdrž Li-Ion 1500 mAh
Doba hovoru: až 7 hodin, pohotovostní režim: až 340 hodin
Cena a dostupnost 6990 Kč s DPH
zima 2010

Pro koho je Samsung Galaxy?

  • pro nenáročné uživatele
  • pro ty, kterým HTC moc nevoní
  • pro ty, co chtějí Androida v novém těle

Design a konstrukce: černý elegán

Samsung je znám svou precizností na straně designu a Galaxy je toho dalším důkazem. Ačkoli je tělo přístroje vyrobeno z plastu, nepostrádá styl. Absence hodnotnějších materiálů jako hliníku či oceli vzhledem ke kvalitnímu zpracování moc nebolí. Rozměry telefonu jsou velmi příjemné, 115,9 x 56 x 11,9 mm. I přes lehce nadprůměrnou šířku dobře padne jak do ruky, tak do kapsy. Váha 116,7 g pak zaručí, že vás přístroj nebude tahat k zemi. Samotná konstrukce je bezchybná. Nikde nic nevrže, s krytem nejsou žádné problémy a ani povrch není moc náchylný na otisky.

Displej, ačkoli se nezdá být bůhvíjak velký, zabírá téměř celou přední stranu. Průměrné rozměry displeje dovolují nahromadit v dolní části veškeré potřebné klávesy včetně prostorného čtyřsměrového ovladače s potvrzovacím středem, který je u Samsungu již klasikou. Naopak vzhledem k využitému operačnímu systému už klávesy tak klasické nejsou. Máme tu sluchátka pro zvednutí a ukončení hovoru, tlačítko pro vyvolání speciálního menu v jakékoliv situaci, šipečku pro návrat zpět a nakonec designově odporně provedené tlačítko Home, které je doslova namačkané mezi dva tlačítka. Po chvíli užívání, kdy se už přístroj lehce opotřebuje, tak hrozí časté překlepy. Strany jsou pokryty tlačítky jen částečně. Z levé strany naleznete klasickou regulaci hlasitosti, zhora na vás vykoukne konektor 3,5 mm Jack pro vlastní sluchátka a také microUSB port. Pravá strana už se pak stará jen o spoušť fotoaparátu a tlačítko pro zamknutí telefonu, které je jedním z hlavních kamenů úrazu přístroje.

Po chvíli nečinnosti se telefon automaticky uzamkne a vy jej musíte manuálně odemknout výše zmíněným tlačítkem. A zde nastává ta pravá zábava. Nejen, že musíte tlačítko držet nesmyslně dlouhou dobu, ale pokaždé se navíc doba různí v závislosti na počtu spuštěných aplikací, stavu telefonu a nabití baterie. Tím však šaráda nekončí. Pokud se náhodou ukliknete či tlačítko předržíte více, než je třeba, telefon se opět zamkne a vás čeká další kolo. Proč nešlo udělat dotykové zamykání po vzoru většiny současných komunikátorů zůstane nejspíše tajemstvím.

Baterie a výdrž: nepochopitelný úder pod pás

Někdo by řekl, že přístroj s Li-lon baterií o kapacitě 1500 mAh něco vydrží. Myslí si to i výrobce, který udává standardních 340 hodin v pohotovostním režimu a 7 hodin hovoru. Skutečnost je ale jiná a překvapivě drastická. Při plné zátěži (tedy brouzdání internetem přes wi-fi, poslouchání hudby, hraní si s UI, psaním zpráv a emailů) na mě Galaxy zablikal černou obrazovkou už za neuvěřitelné tři hodiny. Pokud s přístrojem zacházíte šetrně a používáte jej v klasických denních potřebách, vydrží vám baterie den. Vzhledem k využití AMOLED technologie, která je nepoměrně šetrnější, skvěle optimalizovaného systému Android a největší baterii na trhu, se divím, jak je to možné. Dle některých informací může být chyba na straně softwaru. Pokud je to tak, měl by se Samsung co nejrychleji zaměřit na její odstranění. Výdrž telefonu je pro mnohé životně důležitá a podobná vylomenina by nesporně kazila finanční výsledky z prodejů.

Zvuk a kvalita reprodukce: Samsung opět překvapil

Galaxy nenabízí žádné pokročilejší technologie prostorového zvuku, přesto dokáže repráček v zadní části vyprodukovat velmi kvalitní poslech. Výšky i basy jsou syté, ani při maximální hlasitosti se neztrácí hlas a reproduktor nezačíná syčet. Poslech hudby je tak na úrovni nejen přes sluchátka (nikoli však dodávaná). Ty si k přístroji můžete připojit vlastní díky konektoru 3,5 mm Jack v horní části telefonu. Během hovorů taktéž nenastaly žádné výrazné problémy. Jen párkrát se stalo, že bylo spojení velmi slabé a několikrát vypadlo, což však mohlo být způsobeno také sítí.

Displej a uživatelské prostředí: chceme zpátky Sense!

Displej patří bezesporu k tomu nejlepšímu, čím přístroj dokáže zaujmout. Rozlišení 320 x 480 pixelů, 65 tisíc barev a uhlopříčka 3,2 palce již dnes patří do průměru, vše ale zachraňuje Samsungem využitá technologie AMOLED, která dělá displej velmi jasný a ostrý se sytým kontrastem i barvami. Bohužel chybí funkce multi-touch a můžeme tak vzít za vděk alespoň aktivnímu akcelerometru, který natočí displej dle pozice telefonu.

Samsung u svého prvního pokusu s Androidem zvolil klasickou verzi rozhraní bez nástavb a rozšíření, které známe např. z prostředí Sense u Hero či Tattoo. Dalo by se říci, že je zde Android až na několik vylepšení na chlup stejný, jaký před časem nabídl HTC Magic. Uživateli jsou k dispozici tři základní obrazovky, mezi kterými může libovolně listovat. Ty si lze přizpůsobit obrazu svému, na různorodost a bohatost nabídky Sense však můžete rovnou zapomenout. Galaxy nabízí jen velmi omezený počet gadgetů a služeb, které si můžete na plochu hodit. Mezi klasické patří např. analogové hodiny, kalendář s událostmi, fotorámeček, hudební přehrávač a pár dalších. Kromě služeb si na plochu lze nastavit zkratku jakéhokoliv programu, kontaktu či ikony z menu, což možnosti trochu rozšiřuje. Nové aplikace ze služby Market pak dokáží zaplnit díru po absenci gadgetů, i přesto je však nabídka přizpůsobení žalostně malá. V dnešní době zmlsané HTC Sense a TouchWiz už se zkrátka uživatel se základem nespokojí.

Situaci zachraňuje samotný Android, který se ve velmi krátké době vypracoval na jeden z nejoblíbenějších a nejlepších operačních systémů současnosti. Galaxy jej využívá s rozumem, i přes skvělou optimalizaci však Android čas od času škubne. Někdy displej nereaguje na pohyby tak, jak by měl, samotný systém dokáže časem být velmi zpomalený a především naštvou aplikace běžící na pozadí, často bez jakékoliv možnosti vypnutí. Samsung se měl prostě se systémem a spojením s tímto telefonem více poprat a nepouštět jej na trh v této podobě.

Nepostradatelným pomocníkem vám bude horní informační lišta, kterou pouvažuji za dosud nejpraktičtější a nejpoužívanější vynález pro jednodušší využití systému, stejně tak speciální tlačítko menu, které vám v určitých situacích nabídne doplňkové možnosti. Horní lišta se chová jako aktivní součást systému a nabízí rychlý přístup k přijatým zprávám, zmeškaným hovorům a vůbec procesům, které vyžadují vaši pozornost. Rychlým přetažením si ji rozvinete na celý displej a dozvíte se podrobněji vše potřebné o tom, co vám před chvílí blikalo v liště. Stejně jednoduše ji můžete i vyčistit. Druhé zmiňované tlačítko funguje jako menu doplňujících možností, kdy v hudebním přehrávači si díky němu uložíte přehrávanou skladbu jako vyzvánění, na domácí obrazovce změníte tapetu a během fotografování vysunete podrobnější nastavení. U Galaxy navíc většinou platí, že pokud nemůžete něco nalézt v klasickém menu, nachází se to právě zde.

Telefonování a seznam kontaktů: jako vždy přehledný Android

Stejně jako u ostatních přístrojů s operačním systémem Android se i zde pod položkou kontaktů skrývají čtyři lišty. Tou první je velmi příjemný číselník s velkou numerickou klávesnicí, který bohužel postrádá funkci autodetekce telefonních čísel. Druhá lišta obsahuje záznamy všech hovorů, třetí vaše oblíbené kontakty dle počtu volání a nakonec poslední vám ukáže klasický telefonní seznam, po kterém se můžete pohybovat švihem či postranní abecední lištou, která se vám objeví.

Kontaktní složky obsahují všechny podstatné informace od jména a čísla po narození, společnost či adresu kontaktu. Každou osobu si můžete přesunout na plochu jako složku, bohužel gadget s fotkami a rychlou volbou chybí.

Zprávy a virtuální klávesnice: pohodlnost za každé situace

Jak už je u Androida zvykem i Galaxy nabízí široký arzenál možností a funkcí zpráv. Velmi povedeným systémem je rozdělování příchozích i vámi odeslaných zpráv na tzv. větve, neboli řazení všech zpráv dle vašich kontaktů. Pokud vás tak zajímá některý rozhovor, stačí dotyčného najít a veškeré zprávy uvidíte podobně, jako je tomu např. v ICQ. Velmi praktické.

Přístroj samozřejmě podporuje všechny druhy zpráv od SMS, MMS po email a sociální klienty. Uživatelské prostředí je velmi jednoduché a díky pomocnému tlačítku Menu si do každé zprávy bez problémů přiřadíte obrázky, zvuky a další věci dle vaší potřeby. Když už dojde na samotné psaní, nabízí Galaxy velmi povedenou virtuální QWERTY klávesnici s dostatečně velkými tlačítky jak naležato, tak klasicky. K tomu si můžete zapnout vibrační a zvukovou odezvu tlačítek a psaní tak nepředstavuje žádný problém. Podobně jako u ostatních přístrojů se stisknuté tlačítko zvětšuje nad vaším prstem a vy tak ihned vidíte, zda jste zmáčkl to správné. Případně stačí přejet prstem na jiné písmeno a mazat se nemusí vůbec.

Internetový prohlížeč, GPS a organizátor: poctivě odvedená práce

I zde nabízí Android standardní integrovaný prohlížeč, což ale vůbec není na škodu. Ačkoli nepodporuje pokročilejší metody Flashe a především zde zabolí absence podpory multi-touch technologie, prohlížeč v Galaxy je velmi dobrý. Stránky se načítají rychle, zoomování i vyhledávání potřebného textu probíhá rychle a bez chyb. Nově můžete v prohlížeči nalézt také jednotlivé záložky pro nejčastěji navštěvované stránky, které se obnovují automaticky v závislosti na tom, jak surfujete. Samozřejmostí je editor záložek a jejich pěkné grafické ztvárnění.

Galaxy se může pochlubit jedním z nejrychlejších GPS modulů na trhu, zvláště pokud zapnete funkci A-GPS a dovolíte přístroji stahovat potřebná data během užívání. Celkové nalezení vaší pozice zabere kolem 30 vteřin při studením startu, což je působivý výsledek. Bohužel, jediný předinstalovaný software je Google Maps, který se sice poslední dobou velmi zlepšil, obohatil o nové funkce a nyní vydá za již plnohodnotný navigační systém s 3D náhledem ulic, na druhou stranu je počet stažených dat nehorázný a pokud nechcete zkrachovat, budete se muset krotit, nebo si pořídit speciální paušál.

Jedna z výhod propojení s Googlem jsou velmi kvalitní organizační funkce synchronizované s vaším počítačem i službami Google na internetu. Gmail, Google Calendar i Exchange vám poskytnou dokonalé propojení vašeho kalendáře, emailu i úkolovníku, díky čemuž budete neustále v obraze. Pokud využíváte email od Googlu, budete se moci těšit z dodatečných funkcí, které přístroj nabízí. Zkrátka nepříjdou ani lidé s emaily na jiných místech, úprava a editace emailů je nadmíru jednoduchá.

Galaxy bohužel postrádá jakékoliv gadgety a integraci sociálních sítí a služeb. Situaci však zachraňuje skvělý online obchod Market, kde v současnosti naleznete tisíce aplikací, většinu navíc zcela zdarma. K dostání jsou programy inspirované Twitterem, Facebookem, Youtube prohlížeči a mnohé další. Pokud se tak chvíli budete v nabídce hrabat, můžete si přístroj napěchovat nejnovějšími aplikacemi, editory dokumentů, prohlížeči PDF souborů, přehrávači a vůbec čímkoli, na co si vzpomenete. Je trochu smutné, že se Samsung nesnažil nabídnout paletu aplikací již v základu (již klasickým základem je kalkulačka, světový čas a úkolovník) díky rozvoji online obchodů už to však není žádný problém.

Fotoaparát a video: když dva dělají totéž...

Galaxy nabízí fotoaparát s rozlišením 5 Mpx (2591 x 1944 pixelů), autofocusem a LED diodou, což by už samo o sobě mnohé donutilo ke koupi. Není ale všechno zlato a za slibnými čísly se schovává velmi primitivní a klasické rozhraní samotného Androida bez jakýchkoliv dodatečných přizpůsobitelných funkcí. U jiných modelů Samsungu (např. Omnia HD či Star) se již klasicky setkáme s nastavením barev, kontrastu, vyrovnání bíle aj., tak proč ne u Galaxy?

Samotná kvalita fotografií není špatná a i přes občasné rozmazání nabízí dostatečně kvalitní vykreslování, bohaté podání barev i kontrastu za dobrých světelných podmínek. Přisvětlovací dioda funguje skvěle i v naprosté tmě a šum se objeví jen sporadicky. Ve srovnání s ostatními přístroji s Androidem se jednoznačně jedná o jednu z prvních příček, po zařazení do celkového seznamu už ale Galaxy zklame. Příjemným zpestřením je rychlá možnost sdílení fotografií přes integrovaný prohlížeč Picasa, YouTube či Gmail, naopak do sociálních sítí Facebook, Twitter aj. fotky tak rychle nedostanete.

O natáčení videa bych raději pomlčel, přesto se zmíním alespoň krátce. Maximální dovolené rozlišení je CIF (352 x 288 pixelů) a ve srovnání s konkurencí jde o velký podprůměr. Ba co více, kvalita samotná je opravdu špatná a i přes integrovaný mikrofon, který poskytuje dobrou zvukovou stopu, je natáčení videa na Galaxy jen pro krajní případy.

MP3 přehrávač a multimédia: na cestách zaujme

Z multimediální stránky toho nabízí Galaxy rozhodně více než zmiňovaný HTC Magic a další modela podobné úrovně. MP3 přehrávač, zde zastoupený klasickým integrovaným přehrávačem Androida, je veskrze jednoduchý a účelný. Nenabízí žádné serepetičky, na které jsme zvyklí z iPhonů a podobných es, svůj účel ale plní. Vše je nadmíru přehledné, rozdělené do čtyř základních kategorií (Alba, interpreti, skladby a seznamy skladeb) a zkratka přehrávače na ploše vám zlehčuje běžné užívání na cestách. Přibalená sluchátka sice skvěle sedí stylizaci telefonu, mnohem kvalitnější je ale překvapivě integrovaný repráček, než samotná sluchátka, který nabízí velmi hlasitou reprodukci s lehce mumlajícími hlasy. Poděkovat tak můžeme alespoň za konektor 3,5 mm Jack, do kterého si píchnete sluchátka vlastní.

Přehrávač video podporuje klasické formáty MP4 a i přes maximální rozlišení 640 x 480 pixelů nabízí skvělý obraz s dobrým podáním barev a rychlostí snímků, především díky nadprůměrnému AMOLED displeji přístroje.

Závěr a hodnocení: premiéra Samsungu na půl cesty

Už bylo na čase, aby se na trhu Androidu předvedli i další výrobci kromě HTC, které dosud na tomto poli kralovalo. Dle všeho to ale vypadá, že si korunku nějaký ten čas ponechá. Galaxy je ve své podstatě velmi povedený komunikátor s nádherným AMOLED displejem, elegantním designem a nabídkou všech potřebných funkcí, aby se jeho vlastník neměl za co stydět.

Bohužel na své cestě několikrát klopýtne a my se tak musíme poprat s drasticky se vyčerpávající baterií, prkenně vymyšleným zamykáním a samotným systémem, který čas od času nemá dobrou náladu. Rozhodně se nejedná o propadák, Samsung se ale mohl premiérově předvést o třídu lépe. Snad příště.

samsung-i7500-galaxy
Klady
  • skvělý AMOLED displej
  • Android OS
  • stylový design
  • široká nabídka funkcí a služeb
Zápory
  • drasticky malá výdrž
  • občasné záseky systému
  • špatně vymyšlené zamykání
Diskuze ke článku
Martin
A co Samsung Galaxy Spica i5700? Chystáte i jeho recenzi?
axident
Dekuji za brilantí a vystiznou recenzi, dva tydny se s Galaxy peru a mohu se podepsat pod kazdicke slovo!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze