Samsung i5700 Galaxy Spica: sympaťák s Androidem
recenze

Samsung i5700 Galaxy Spica: sympaťák s Androidem

18

I korejský Samsung považuje operační systém Android za ten správný. Dnes testovaný model ho má přiblížit širší skupině uživatelů díky nižší ceně. Výbava zahrnuje velký displej, rychlá data, Wi-Fi, GPS nebo 3 megapixelový fotoaparát.


Samsung Galaxy Spica i5700 TIP! Samsung i5700 Galaxy Spica si můžete zakoupit ve značkovém obchodě.

Nový Samsung i5700 Galaxy Spica není nijak zvláštním telefonem. Nepřináší žádné technologické novinky a nijak zvlášť nezaujme ani designem. Jedná se však o pěkný telefon, který výbavou zklame opravdu málokoho. Navíc je jeho trumfem příznivá cena, která již stačila spadnout k 5 tisícům korun.

Technické parametry

Rozměry115 x 57 x 13 mm
Hmotnost124 gramů
Konstrukce klasická
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 Mhz + UMTS 900 / 2100 MHz
Displej dotykový - kapacitní, rozlišení 320x480, 16 mil. barev, úhlopříčka 3,2"
Procesor800 MHz
Paměť128 MB RAM, 180 MB vnitřní + paměťové karty microSDHC (až 16GB, v balení 1GB karta)
Otevřený operační systém Android 2.1
Organizační funkce Budík, kalkulačka, kalendář, poznámky, úkoly, e-mailový klient, prohlížeče dokumentů, internetový prohlížeč, A-GPS, Google Maps, čtečka RSS kanálů
Multimédia 64-hlasá polyfonie, MP3 přehrávač (podporované formáty MP3,e-AAC+,WMA,RA), přehrávač videa (podporované formáty MP4,H.263,H.264,WMV), Youtube prohlížeč
Fotoaparát 3,2 Mpx (2048 x 1536 pixelů), autofocus, Geo tagging nahrávání videa (320 x 240 px)
Navigace GPS integrovaná A-GPS, Google Maps
Datové funkceUSB 2.0, Bluetooth 2.0 (profil A2DP) GPRS (třída 12), EDGE (třída 12), 3G, HSDPA s downloadem až 3,6 Mb/s, Wi-Fi
Baterie a výdrž 1500 mAh
Doba hovoru: ? minut
Pohotovostní doba: ?hodin
Cena a dostupnost 5200 Kč
Únor 2010

Design a konstrukce: červená s černou ladí

Na první pohled vypadá Galaxy Spica hodně tuctově. Je celý plastový a zejména zadní strana vás téměř unudí k smrti. Přední strana pošramocenou reputaci zachraňuje lesklou vrstvou, byť s vědomím, že daní budou viditelné otisky prstů. Malým, ale i tak zásadním oživením, je červený repráček a lem středového tlačítka. Celkově potěší kvalitní zpracování. Jednotlivé díly drží pevně a nepříjemného vrzání se nedočkáte. Rozměry telefonu jsou slušných 115 x 57 x 13 milimetrů. U hmotnosti, která je 124 gramů, bychom se však nezlobili za nižší hodnotu.

Přední stranu z velké části okupuje dotykový displej. Přesto zbyl dostatek místa na blok funkčních kláves pod ním. U telefonu s Androidem se neobvykle setkáváme i se čtyř směrným tlačítkem a potvrzovacím středem. Úplně největšího místa se dočkaly klávesy se sluchátky. Nad nimi se umístilo tlačítko vyvolávající menu možností a klávesa zpět. Mezi ně se ještě dokázaly vměstnat dvě malé klávesy. Jejich stiskem se dostanete na internet či do menu. Na levé straně se u Samsungu tradičně nachází korekce hlasitosti. Horní hrana pak skrývá veškeré konektory. K dispozici je microUSB a 3,5 mm jack konektor. Na pravém boku naleznete zamykací tlačítko a spoušť fotoaparátu.

Záda telefonu jsou z jednotného kusu matného plastu a oživujícími prvky jsou jen opravdu nutné věci. Výstup reproduktorů v dolní části, logo Samsungu a čočka fotoaparátu. Zde mohl být korejský výrobce přeci jen trochu kreativnější. Na jednu stranu lze chápat snahu o decentnost, ale zde to hraničí až s již výše zmíněnou nudou.

Baterie a výdrž: mnoho povyku pro nic

Samsung pro tento telefon zvolil Li-Ion akumulátor s nadprůměrnou kapacitou 1500 mAh. Taková hodnota už budí respekt a leckdo by mohl říci, že s výdrží na tom bude Galaxy Spica sakra dobře. Realita je bohužel zcela opačná. Možná snad jen při minimálním používání se pohotovostní doba vyšplhá na několik dní. Ovšem v případě, že hodláte Andorid opravdu využívat, jinými slovy brouzdat po internetu, stahovat nové aplikace z Marketu, to vše v sítích 3G, připravte se jen na několika hodinovou výdrž, maximálně pak den používání. Je to velké zklamání, neboť výdrž je pro potenciální kupce celkem důležitým kritériem.

Displej a uživatelské prostředí: prostě klasika

Displej použil Samsung naprosto průměrný. Na úhlopříčce 3,2 palce je nabídnuto rozlišení 320 x 480 pixelů. Displej je však samozřejmě kapacitní. Potěší slušná viditelnost na denním světle. Reakce na vaše dotyky jsou tak přesné a k překlepům či nedoklepům takřka nedochází. Bohužel je třeba se smířit s absencí multi-touch technologie. Elegantní přibližování, které známe z iPhonu a dalších telefonů se konat nebude.

Samsung u tohoto modelu nejprve zvolil operační systém Android 1.5. Nutno přiznat, že i když je procesor taktovaný na 800 MHz a operační paměť činící 128 MB, byl přístroj dosti pomalý a často bylo nutné čekat. Řešení přináší až upgrade na novější verzi 2.1, která krom známých novinek přinese zejména citelné zrychlení celého telefonu, které bezpochyby poznáte. Android je v Galaxy Spica přítomen v té nejklasičtější podobě. Žádná nadstavba se nekoná. Uživatelé zmlsaní například prostředím Sense od HTC by tak mohli být nemile překvapeni. Možnosti personalizace tří hlavních ploch nejsou tak rozmanité. Běžnému uživateli ale bude výčet všemožných widgetů bohatě dostačovat. Mladší uvítají možnost mít neustále na očích aktuální statusy z Facebooku.

Spolehnout se lze i na stále rostoucí Android Market, kde najdete spoustu kvalitních aplikací či doplňků pro váš telefon. Na pohotovostní obrazovce se velkého ocenění dočká informační lišta. Tahem ze shora dolů se lišta rozvine na celý displej a vy získáte ucelený přehled o všem, co událo a děje. Seskupují se zde zmeškané hovory, zprávy, e-maily či aktuálně stažené soubory. Při jakékoliv změně vás telefon upozorní a vyzve k nahlédnutí na lištu. Také zmíním funkci onoho tlačítka se šipkou nahoru. Funguje jako menu doplňujících možností, kdy v hudebním přehrávači si díky němu uložíte přehrávanou skladbu jako vyzvánění, na domácí obrazovce změníte tapetu a během fotografování vysunete podrobnější nastavení. U Galaxy Spica navíc většinou platí, že pokud nemůžete něco nalézt v klasickém menu, nachází se to právě zde.

Telefonní funkce: klasický Android

Stejně jako u většiny ostatních přístrojů s operačním systémem Android se i zde pod položkou kontaktů skrývají čtyři lišty. Tou první je velmi příjemný číselník s velkou numerickou klávesnicí, který bohužel postrádá funkci autodetekce telefonních čísel. Druhá lišta obsahuje záznamy všech hovorů, třetí vaše oblíbené kontakty dle počtu volání a nakonec poslední vám ukáže klasický telefonní seznam, po kterém se můžete pohybovat švihem či postranní abecední lištou, která se vám objeví.

Kontaktní složky obsahují všechny podstatné informace od jména a čísla po narození, společnost či adresu kontaktu. Někoho by tak mohla mrzet jen absence společného zobrazení obsahu SIM karty a telefonu. Díky absenci přední kamerky je nutné oželet i videohovory.

Zprávy: virtuální klávesnice na jedničku

Jak už je u Androida zvykem i Galaxy Spica nabízí široký arzenál možností a funkcí zpráv. Velmi povedeným systémem je rozdělování příchozích i vámi odeslaných zpráv na tzv. větve, neboli řazení všech zpráv dle vašich kontaktů. Pokud vás tak zajímá některý rozhovor, stačí dotyčného najít a veškeré zprávy uvidíte podobně, jako je tomu např. v ICQ. Velmi praktické.

Přístroj samozřejmě podporuje všechny druhy zpráv od SMS, MMS po email a sociální klienty. Uživatelské prostředí je velmi jednoduché a díky pomocnému tlačítku Menu si do každé zprávy bez problémů přiřadíte obrázky, zvuky a další věci dle vaší potřeby. Když už dojde na samotné psaní, nabízí Galaxy Spica velmi povedenou virtuální QWERTY klávesnici s dostatečně velkými tlačítky jak naležato, tak klasicky. K tomu si můžete zapnout vibrační a zvukovou odezvu tlačítek a psaní tak nepředstavuje žádný problém. Podobně jako u ostatních přístrojů se stisknuté tlačítko zvětšuje nad vaším prstem a vy tak ihned vidíte, zda jste zmáčkl to správné. Případně stačí přejet prstem na jiné písmeno a mazat se nemusí vůbec.

Internetový prohlížeč, GPS a organizátor: zde se nemýlí

Surfování po internetu je s Galaxy Spica doslova lahůdkou. Vestavěný prohlížeč je svižný, přehledný a jedinou vadou na kráse tak zůstává jen ona zmíněná absence mulit-touche a menší rozlišení displeje. Stránky se načítají rychle, zoomování i vyhledávání potřebného textu probíhá rychle a bez chyb. Neméně kvalitní alternativou může být prohlížeč Opera Mobile.

Galaxy Spica se může pochlubit jedním z nejrychlejších GPS modulů na trhu, zvláště pokud zapnete funkci A-GPS a dovolíte přístroji stahovat potřebná data během užívání. Celkové nalezení vaší pozice zabere kolem 30 vteřin při studením startu, což je působivý výsledek. Bohužel, jediný předinstalovaný software je Google Maps, který se sice poslední dobou velmi zlepšil, obohatil o nové funkce a nyní vydá za již plnohodnotný navigační systém s 3D náhledem ulic (nikoliv však v České republice, kde navigace stále není dostupná), na druhou stranu je počet stažených dat nehorázný a pokud nechcete zkrachovat, budete se muset krotit, nebo si pořídit speciální paušál. V zahraničí bez datového paušálu není v podstatě možné Google Mapy používat.

Jedna z výhod propojení s Googlem jsou velmi kvalitní organizační funkce synchronizované s vaším počítačem i službami Google na internetu. Gmail, Google Calendar i Exchange vám poskytnou dokonalé propojení vašeho kalendáře, emailu i úkolovníku, díky čemuž budete neustále v obraze. Pokud využíváte email od Googlu, budete se moci těšit z dodatečných funkcí, které přístroj nabízí. Zkrátka nepřijdou ani lidé s emaily na jiných místech, úprava a editace emailů je nadmíru jednoduchá.

Většina dalších funkcí jako například kalkulačka či úkolovník je také přítomna. Spousta dalších užitečných doplňku lze také zdarma postahovat z Marketu. Během několika vteřin si tak váš Galaxy Spica poradí třeba s formátem PDF. Navíc vždy existuje několik variant pro daný úkon. Vybere si tudíž každý.

TIP! Samsung i5700 Galaxy Spica si můžete zakoupit ve značkovém obchodě.

Fotoaparát: slunné počasí = slušné snímky

Příslušnost k nižší cenové kategorii Galaxy Spica dokazuje fotoaparátem, který disponuje rozlišením 3 megapixely. Má i autofocus, nicméně ten funguje trochu jinak, než jsme zvyklí. Spoušť je jen jedno polohová. Tudíž ji stisknete a pustíte. V ten moment si mobil sám na snímanou scénu zaostří a poté vyfotí. Jako ideální toto řešení nepovažuji, avšak je to lepší než autofocus oželet. Samotné snímky jsou poměrně kvalitní, a to zejména venku za dostatečného denního světla. I podání barev je na uspokojivé úrovni. Pokud však hodláte fotit v interiérech, budete mít problém s dobou expozice. Výsledné fotografie budou často méně či více rozmazané. Forma jakéhokoliv přisvětlení chybí. Dostupná je ale obvyklá sbírka nastavení včetně různých scén či režimů ISO.

Ukázkové snímky

Tragicky dopadne každý váš záznam videa. Galaxy Spica zvládá natáčet pouze v nízkém rozlišení 320 x 240 pixelů. Obrazová kvalita se tak hodí sotva pro prezentaci na displeji telefonu. Mnohem horší je situace u zvuku, kde je využit nekvalitní formát AMR. V dnešní době bychom to mohli nazvat jakýmsi závanem dávné historie.

Multimédia: zábava bez her

Z multimediální stránky nabízí Galaxy Spica samozřejmě hudební přehrávač. Vše je v něm nadmíru přehledné, rozdělené do čtyř základních kategorií (Alba, interpreti, skladby a seznamy skladeb) a zkratka přehrávače na ploše vám zlehčuje běžné užívání na cestách. V balení naleznete i sluchátka, ale myslím, že díky přítomnosti 3,5 mm jack konektoru sáhnete po vlastních, kvalitnějších. Ve výbavě nechybí ani video přehrávač. Pokud by vám nevyhovoval, stačí se poohlédnout po Marketu.

Horší situace panuje okolo her. Jak je známo, hry v Javě MIDP 1.0/2.0 telefony s Androidem rozchodit neumí. Odkázáni tak budete jen na nabídku her právě pro Android. Ta je již poměrně bohatá a vybere si snad každý. Bohužel i přes výkonný procesor a slušnou paměť RAM si Galaxy Spica moc dobře neporadí s 3D hrami. Při jejich hraní se k plynulosti přiblížíte jen velmi vzdáleně.

Závěr: solidní Android za malý peníz

Samsung Galaxy Spica i5700 velmi pravděpodobně nebude trhat prodejní rekordy. Přeci jen jde o dost obyčejný a nevýrazný telefon. Na druhou stranu dokáže více, než se na první pohled může zdát. Od svých vybavenějších bratříčků přebírá velký dotykový displej, plnou datovou výbavu i rychlou navigaci. Mezi tristní chyby lze zařadit bídnou výdrž baterie. Vyššího rozlišení se mohl dočkat fotoaparát i kamera. Tyto malé nedostatky však můžeme odpustit vzhledem k příznivé ceně, která již padá k hranici pěti tisíc korun.

Samsung i5700 Galaxy Spica můžete zakoupit na značkovém obchodě Samsung

samsung-galaxy-spica-i5700
Klady
  • operační systém Android
  • Wi-Fi
  • rychlá GPS navigace
  • příznivá cena
Zápory
  • pomalejší HSDPA
  • malá výdrž baterie
  • nudný design
  • nekvalitní záznam videa
Diskuze ke článku
Jirka
Dobrý den, nemyslíte že recenzujete trošku pozdě? Telefon se prodává od zhruba ledna 2010... joa moc bych do mínusůů neřadil "nudný" design, protože si myslím, že to je značně subjektivní...
jinak pěkná recenze:-)
Michal Pavlíček
Dobry den. Dekujeme za pochvalu i za pripominu pozdejsi recenze. Tato se bohuzel o neco zdrzela. Treba i kvuli cekani, zda upgrade na verzi 2.1 nakonec prijde. Co se tyce designu, je to samozrejme subjektivni, nicmene u tohoto telefonu je minimalni napaditost temer do oci bijici.
macicka
Pekný telefón, a super funkcie! škoda, že nemám rada samsungov! ale možno, že pre otca kúpim jeden :D
J.K.
Pokud máte telefon koupený s 1.5 (koupeno před týdenm a stále ho měl) tak se upgradu nedočkáte. Samsung ho pro ČR stále nenabízí přes jeho SW. A to mám nejnovější verze softwaru pro obsluhu telefonu.

Takže stále pouze 1.5 :-(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze