Samsung Galaxy Tab 3 8.0 v redakci: první dojmy a videopohled

4

Samsung chrlí jako na běžícím pásu nejen stále nové a nové modely smartphonů, ale neustále rozšiřuje i své portfolio tabletů. Už třetí generaci tabletů od Samsungu reprezentuje i Galaxy Tab 3. Na testování máme k dispozici tablet s úhlopříčkou osm palců. Čím chce zaujmout zákazníky a má vůbec šanci se v těžké konkurenci prosadit?

Jako prvního zástupce třetí generace tabletů Galaxy Tab představil jihokorejský výrobce na konci dubna model Galaxy Tab 3 v sedmipalcové variantě. Celou řadu pak Samsung zkompletoval na začátku června, když představil Samsung Galaxy Tab 3 8.0, který máme právě v redakci, a největší model Samsung Galaxy Tab 3 10.1 s 10,1" displejem.

Na všech třech modelech je vidět, že se Samsungu příliš nedostává fantazie co se týče designu. Jistě, Galaxy S III, který s tímto designem přišel, byl nadmíru úspěšný, proč však používat i u letošních tabletů tento design jako přes kopírák. Všechny tablety mají shodné zaoblené tělo a hardwarové tlačítko pod displejem.

V konkurenci levných tabletů s Androidem méně renomovaných výrobců to však tyto tablety nebudou mít úplně jednoduché. Za verzi pouze s Wi-Fi a 16 GB interní pamětí, kterou máme na testování, chce Samsung 8 690 Kč, což rozhodně není málo. Pokud byste však chtěli i mobilní internet přes 3G modem, budete muset sáhnout ještě hlouběji do kapsy. Za tuto verzi zaplatíte 11 290 Kč. Samsung zde sází na sílu značky a ochotu zákazníků si za tablet známého výrobce zaplatit více. Co ale oproti levným tabletům nabídne navíc?

Samsung Galaxy Tab 3 8.0 – videopohled

Déjà vu v podání Samsungu

Když jsem Galaxy Tab 3 vybalil z krabice, která má efektní potisk dřevěné dýhy, měl jsem pocit, že toto už jsem v rukou držel. Na první pohled si Galaxy Tab 3 snadno spletete s Galaxy Note 8.0, který jsme nedávno testovali na sesterském serveru tabletnet.cz. Tomu se sice podobají všechny tři modely z řady Galaxy Tab, ale osmipalcová verze s ním má i takřka shodné rozměry. Zatímco Galaxy Tab 3 8.0 má rozměry 209,8 × 123,8 × 7,4 milimetrů, tak Galaxy Note 8.0 je jen nepatrně větší (210,8 x 135,9 x 8 milimetrů). Co se týče hmotnosti, tak Galaxy Tab 3 8.0 je s hmotností 314 gramů i nepatrně lehčí než Galaxy Note 8.0, který váží 338 gramů.

Rozdílů v designu mezi oběma přístroji je minimálně. Galaxy Tab 3 především chybí stylus, který se u Galaxy Note 8.0 zasunuje vzadu vlevo dole, čočka zadního fotoaparátu není tak vystouplá a přestěhovala se do rohu. Slot pro microSD kartu zůstává na levém boku, ale posunul se dolů do míst, kde je u Galaxy Note 8.0 nachází slot pro SIM kartu. To, že si s Galaxy Tab 3 nezavoláte, přitom jasně naznačuje i chybějící reproduktor nad displejem.

Samsung Galaxy Tab 3 8.0 Samsung Galaxy Note 8.0
Rozměry 209,8 × 123,8 × 7,4 mm 210,8 x 135,9 x 8 mm
Hmotnost 314 gramů 338 gramů

Galaxy Tab 3 je v tuto chvíli k dispozici pouze v bílém provedení a bílá barva mu sluší. Zdá se, že tělo tabletu je vyrobeno ze dvou vrstev, protože pod lesklým povrchem je vidět plastický vzor, který vypadá velice efektně a vzhled tabletu ozvláštňuje. Dalším efektním prvkem je pak stříbrný pásek kolem celého tabletu. Kov ovšem nečekejte. Celý tablet je vyrobený z plastů. Jsou to však kvalitní plasty a tablet nevypadá nijak lacině.

Přestože je tělo tabletu lesklé, s ulpíváním otisků jsem s výjimkou displeje, nezaznamenal žádné problémy. Konstrukční zpracování je již tradičně na velice dobré úrovni. Tělo tabletu je pevné a nijak nevrže ani při silném stisknutí. K tomu přispívá to, že baterie je pevně zabudovaná do tabletu a není tak zde snímatelný kryt, který by mohl vrzat.

Hlavní rozdíly se skrývají pod povrchem

Srdcem Galaxy Tab 3 je firemní čipset Exynos 4212 s dvoujádrovým procesorem taktovaným na 1,5 GHz doplněný o grafický procesor Mali-400MP a 1,5 GB RAM. Naproti tomu Galaxy Note 8.0 disponuje mnohem výkonnějším čipsetem Exynos 4412 se čtyřjádrovým procesorem taktovaným na 1,6 Ghz, grafický procesor je shodný, ale Note 8.0 má víc RAM, jejíž hodnota je zaokrouhlena na rovné 2 GB. Pokud bychom to porovnali z hlediska Benchmarku Antutu, tak Galaxy Tab 3 dosáhl 10082 bodů, zatímco Note 8.0 dosahuje výrazně lepšího výsledku, když si připsal 17 282 bodů. Je tedy jasně vidět, že Samsung pozicuje tento svůj nový tablet pod Note 8, který bude nadále nejvýkonnějším modelem s osmi palci v portfoliu Samsungu.

Na zhodnocení výkonu je ještě brzy, ale tablet, který běží na Androidu 4.2.2 s nadstavbou TouchWiz Nature UX, je vcelku svižný. Všechny reakce jsou plynulé a ani v jednom případě jsem se nesetkal se zamrznutím nebo pádem aplikace. Výkon je přitom dostatečný nejen na nenáročné hry, jako je například Angry Birds, ale bez problémů si zahrajete i velmi náročné 3D hry, jako je třeba Real Racing 3.

Samsung Galaxy Tab 3 8.0 Samsung Galaxy Note 8.0
Čipset Exynos 4212 Exynos 4412
CPU dvoujádro 1,5 GHz čtyřjádro 1,6 GHz
GPU Mali-400MP Mali-400MP
RAM 1,5 GB 2 GB
Interní paměť 16/32 GB 16/32 GB
Displej 8" TFT TN (1280 x 800 px) 8" TFT TN (1280 x 800 px)

Interní paměť je v obou případech 16 nebo 32 GB. Stejné jsou i použité displeje. Oba tablety mají 8,0" TFT TN displej s rozlišením 1280 x 800 pixelů. To nám při této úhlopříčce dává hustotu pixelů 189 ppi. Při běžném používání nebudete mít s rastrem problém. Navzdory použitému typu má displej vcelku široké pozorovací úhly a věrné barvy. Při vysoké úrovni jasu je i dobře čitelný na přímém slunci. Samozřejmostí přitom je automatické nastavení jasu.

Po datové stránce nabízí Wi-Fi verze Galaxy Tab 3 8.0 pouze Wi-Fi, co se týče Bluetooth, tak je zde v poslední energeticky úsporné verzi 4.0 s A2DP.

Z dalších funkcí pak můžeme ještě zmínit u tabletů ne zcela obvyklou satelitní navigaci, která kromě amerického systému GPS s podporou funkce A-GPS nabízí i konkurenční ruský systém GLONASS. V praxi se přístroji daří zafixovat polohu do 10 sekund a drží ji i v lese nebo městě, kde stíní výhled na oblohu vysoké budovy.

Co se týče baterie, tablet dostal do vínku pevně zabudovanou Li-Ion se solidní kapacitou 4450 mAh, což by papírově mělo vydržet na 11 hodin přehrávání multimédií a 96 přehrávání hudby. V praxi jsem zatím neměl problém dostat se i na dva dny klasického používání.

Fotoaparát

Tablet disponuje zadním fotoaparátem s rozlišením 5 Mpix, který zvládá i natáčet video v rozlišení 1280 x 720 pixelů se 30 snímky za sekundu. K dispozici máte navíc i přední kameru pro videohovory, která nabízí rozlišení 1,3 Mpix.

Fotoaparát je vybaven řadou funkcí, které jsou shodné s dalšími přístroji od Samsungu, jako jsou například nastavení bílé, kompenzace expozice, detekce obličeje, ostření dotykem na displeji, stabilizace obrazu a různé režimy a plynulé panorama. Chybí mu však přisvětlovací dioda a také obrazová kvalita je průměrná. Za dobrých světelných podmínek jsou fotografie ještě vcelku kvalitní s věrnými barvami. Jakmile však začne světla ubývat, rapidně upadá i kvalita obrazu.

Samsung Galaxy Tab 3 8.0 právě v redakci testujeme. Pokud vás cokoliv zajímá, neváhejte a položte nám otázku v diskuzi pod článkem. Odpovíme vám buď pod váš dotaz, případně odpověď zahrneme do připravované recenze.

Technické parametry Samsung Galaxy Tab 3 (8.0)

Kompletní specifikace
Konstrukce209,8 × 123,8 × 7,4 mm, 314 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 8" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 4212, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1,5 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor4 450 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 6:00 hodin
Dostupnostčervenec 2013, 8 690 Kč
Diskuze ke článku
Zajo
Myslím, že z toho prodejní hit nebude. Pro lidi, kteří umí hledat a srovnávat na internetu, nebude dost argumentů ke koupi. Navíc doba hraní si na "značku" je dost z módy. Dnes už jsou peníze až na prvním místě.
5240
Pokud srovnáváte výbavu tabletu 3G/HSPA, LTE, podpora telefonních funkcí, rozlišení displeje, paměťové karty, mnoho konkurentů nenajdete, natož levnějších ;)
Karel Jelínek
Karel Jelínek
Jak je to s HDMI, dá se přikoupit nějaký adaptér nebo něco? V jakém rozlišení případně bude zobrazovat na FullHD TV, max rozlišení tabletu nebo to pojede Full HD?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze