Samsung Galaxy S III mini v redakci: první dojmy a videopohled

56

Do redakce mobilenetu se dostává vámi očekávaná novinka od jihokorejského Samsungu. Jedná se o Samsung Galaxy S III mini, zmenšenou variantu letošní vlajkové lodi výrobce. Jak na nás po několika dnech testování tento ambiciózní telefon, který výbavou i cenou spadá do střední třídy, zapůsobil?

Samsung Galaxy S III mini na oficiálních snímcích

Tip: Kompletní specifikace Samsungu Galaxy S III mini najdete v našem katalogu mobilů

Samsung se i se svým hlavním modele pro letošní rok už napotřetí trefil přesně do černého. Smartphone Galaxy S III, který představil na jaře tohoto roku, se totiž stal jedním z nejprodávanějších mobilních telefonů v historii a v současné době se počet jeho majitelů dá počítat na desítky milionů. Je pochopitelné, že to výrobci přineslo do pomyslné firemní pokladny spoustu peněz. Ale jak se říká, čím více člověk má, tím více chce, a to u velkých firem platí dvojnásob.

Zmenšený Samsung Galaxy S III se po stránce designu rozhodně povedl

Samsung se proto rozhodl vytěžit z úspěchu Galaxy S III co nejvíce. Není tedy divu, že jsme se v průběhu podzimu dočkali oficiálního představení hned čtyř dalších přístrojů, které nesou prakticky stejný design. Kromě špičkového tabletofonu Galaxy Note II, je řeč o dvousimkovém Galaxy S Duos a Galaxy Premier. Čtvrtým do této party "napodobitelů" je právě model model Galaxy S III mini, u kterého Samsung sáhnul i po marketingově velmi silném označení a na konec přidal mini. Stejně, jako Galaxy Premier, je menší, než velký Galaxy S III, tentokráte se ale ubíralo podstatně více. Ve finále tu tak máme telefon střední třídy, který je navíc prakticky shodný s modelem Galaxy S Advance, který se na našem trhu už nějaký ten pátek prodává u operátora T-Mobile. Ten ale nemá nový úspěšný design a už vůbec ne lákavé označení „Galaxy S III“ v názvu.

Větší a menší Galaxy S III hezky vedle sebe

Záměrem při vývoji tohoto telefonu bylo dostat osvědčený design do co nejkompaktnějšího těla. To je vyrobeno naprosto ze stejných materiálů, tedy z lesklých plastů. Ale například hmotnost se dostala na hodnotu kolem 115 gramů, a rázem je tedy z telefonu opravdu příjemně uchopitelný kousek. Galaxy S III mini se díky svým rozměrům i funkcím na trhu postaví přímo proti velké konkurenci. Jedním z nejžhavějších protivníků bude rozhodně nedávno recenzovaný model Desire X od HTC, který je svými funkcemi i rozměry opravdu velice příbuzný.

Tip: přečtěte si také - Recenze HTC Desire X – Silný hráč střední třídy

Největším soupeřem nového Samsungu bude HTC Desire X

Samsung Galaxy S III mini – videopohled

Screenshoty z uživatelského prostředí Samsungu Galaxy S III mini

Postřehy z testování

  • Z designového pohledu nemám telefonu co vytknout. Komu se líbil "velký" Galaxy S III mini, zmenšená verze se mu bude líbit ještě víc. Díky zaobleným hranám se telefon dobře drží, a nízká hmotnost zaručuje, že o něm v kapse skoro nevíte.
  • Displej s úhlopříčkou 4 palce, technologií Super AMOLED a rozlišením WVGA (480x800 pixelů) nabízí opravdu pěkné a věrné zobrazení. Pozorovací úhly a čitelnost na slunci jsou bezproblémové. Bohužel ale nefunguje automatická regulace jasu, resp. chybí příslušné čidlo.
  • Samsung Galaxy S III mini je napěchovaný chytrými funkcemi, které známe již ze zmíněného většího kolegy, a to například
  • pokud vám někdo volá, a vy jste na místě, kde vás zvuk vyzvánění ruší (například na jednání či ve škole), stačí telefon jednoduše položit displejem dolů, a zvuk se ihned ztlumí
  • synchronizaci emailů, RSS kanálů nebo novinek na Facebooku provedete jednoduše zatřesením telefonem do stran
  • video lze zmenšit do malého okna, a sním se potom pohybovat nezávisle na ostatních probíhajících procesech
  • fotografie můžete přiblížit tak, že na ně položíte dva prsty, a nakloníte telefon k sobě, popř. od sebe (pro opětovné oddálení)
  • Nechybí ani známý hlasový asistent S Voice a vylepšený kalendář s názvem S Plánovač
  • Celkový výkon při používání telefonu není špatný, občas ale při nějaké té rychlejší kombinaci několika pohybů zároveň bohužel k dojde k menšímu zaseknutí
  • Vnitřní paměť udávaná výrobcem činí 8 GB. Operační systém si z ní ale téměř polovinu ukousne, a pro vaše potřeby je tak k dispozici "pouze" cca 4,6 GB
  • Vestavěný fotoaparát umí celkem obstojně fotit, to samé lze říci i o videu, které můžete nahrávat až v HD rozlišení (720p). Fotit a natáčet můžete také pomocí přední kamerky nad displejem.
  • Akumulátor s kapacitou 1500 mAh prozatím vypadá, že telefon udrží "na živu" přijatelnou dobu a dvoudenní výdrž při méně náročném používání by měla být reálná (na podrobné testy si počkejte do recenze).
  • Zadní kryt je odnímatelný a stejně tak i baterie. Slot pro SIM kartu se nachází v prostoru vedle fotoaparátu, pro výměnu paměťové karty ale baterii musíte vyjmout, což není zrovna praktické.
Ukázkové fotografie z fotoaparátu

Samsung Galaxy S III mini (testovací video) – exteriér, 720p

Samsung Galaxy S III mini pro vás už několik dní testujeme a chystáme recenzi. Ptejte se na vše, co vás zajímá. Své otázky pokládejte v diskuzi pod článkem a my vám na ně následně odpovíme buď přímo v ní a odpovědi zahrneme také připravované recenze.

Technické parametry Samsung Galaxy S III mini

Kompletní specifikace
Konstrukce121,6 × 63 × 9,9 mm, 111,5 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetST-Ericsson NovaThor U8420, CPU: 2×1 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2012,
Diskuze ke článku
honziiik
za tu cenu prostě ne...
Ondra
Prosím o radu při koupi telefonu. Rozmýšlím se nad tímto telefone, HTC Desire X a Sony Xperia P. Díky za váš názor:)
lojza
Za ty penize rozhodně ne a testovaci video?? tak to je přimo katastrofa.To natači jako když ja koukam bez brejli :D
Marek
Jenom to hrajou na stejnej nazev a designe... Výbava hell ! .... Jediná výhoda, že to není takový hnusný velký prkno jako SIII....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze