Samsung Galaxy R představen: mírně odlehčené Galaxy S II

3

Jihokorejský Samsung představil v červenci oficiálně nejnovější přírůstek řady Galaxy s přídomkem R. Jedná se jen o mírně odlehčenou verzi velmi populárního vlajkového modelu Galaxy SII, která nabídne tu nejdůležitější inovaci v podobě razantně nižší ceny.

Samsung logo

Tip: přečtěte si také článek - Recenze Samsung Galaxy S II: šlechtic Android

Samsung se snaží vytěžit maximum z fenomenálního prodejního úspěchu své vlajkové lodi pro letošní rok, modelu Galaxy S II. Před nedávnem představil jeho odlehčenou verzi s označením Galaxy Z. Včera potom model s označením Galaxy R, který výbavu Galaxy Z vlastně do posledního puntíku kopíruje. Jedinou odlišností je jiné designové provedení středového ovládacího tlačítka, které je opět vyrobeno stejně jako u Galaxy S II na rozdíl od Galaxy Z z plastu a ne z leštěného kovu.

Samsung Galaxy R

Samsung Galaxy R jako hlavní ovládací prvek nabízí Super Clear LCD (tedy již nikoliv Super AMOLED Plus displej jako Galaxy S II) displej s WVGA (800×480 pixelů) rozlišením na úhlopříčce 4,2 palce (o 0,1 palce méně, než Galaxy S II). Oproti Galaxy S II, který disponuje Exynosem, je model Galaxy R osazen chipsetem Nvidia Tegra 2. Ten nabízí zatím nepotvrzený takt 1000 MHz a samozřejmě dvojici výpočetních jader a výkonné GPU. Nezměněna naštěstí zůstala vestavěná operační pomět RAM, která má tedy opět hodnotu rovného 1GB. Ořezáno ale bylo interní úložiště, které nově nese oproti Galaxy SII pouze poloviční hodnotu 8 GB.

Video

Další změna je patrná při pohledu na zadní stranu telefonu. Design se změnil a namísto pružného plastu z Galaxy SII byl použit leštěný kov. Změna k horšímu se pak udála u vestavěného fotoaparátu, který dokáže pořizovat snímky "pouze" v 5 megapixelovém rozlišení oproti Galaxy S II, který je zvládá v 8 megapixelech. Rovněž je podporováno nahrávání jen 720p videa namísto Full HD 1080p. To jsou všechno ale pouze daně za nižší cenu, za kterou bude výrobce telefon svým zákazníkům nabízet. Operační systém samozřejmě zůstal nezměněn a v telefonu se tak nachází standardní Android verze 2.3 s obvyklou nadstavbou Touch Wiz 4.0.

Podle informací ze zahraničních serverů se Samsung Galaxy R začne prodávat na některých trzích ještě do konce tohoto měsíce. Do České republiky by se měl dostat pravděpodobně později, snad někdy během srpna. Cenu odhadujeme vzhledem k ořezané výbavě oproti staršímu vlajkovému modelu Galaxy SII na cca 10 000 korun, možná ještě méně. Jakmile se telefon objeví v oficiální distribuci, budeme vás neprodleně informovat.

Technické parametry Samsung Galaxy R

Konstrukce125,7 × 66,7 × 9,6 mm, 131 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper LCD, 4,2" (480 × 800 px)
Fotoaparát5 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetnVidia Tegra 2, CPU: 2×1 GHz
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 650 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostsrpen 2011, 10 000 Kč

Zdroje: gsmarena.com, sammyhub.com

Diskuze ke článku
Kubyk002
Dle odhadované ceny konkurence pro LG Optimus 2X, který stojí teď asi 9000,
Takže člověk za litr vlastně dostane větší display, větší RAMku, lepší baterii, odladěnější systém, horší foták(sice MPixely nejsou vše)...takže zaplňuje spíš mezeru mezi Sensationem a Optimusem 2X....
Milhi
Tak tenhle kousek se mi fakt libi. Klidne bych byl pro 4palcovej. Vypada lepe nez SG2!
Patas
ted sem si byl skoro jist že sáhnu po htc incredible s ale jestli tohle příjde s cenou okolo 10 000 tak na htc hodně rychle zapomenu lg o. 2x taky není špatný ale sw to zabil s fotákem moc nefotím a mpx taky nejsou vše a jestli bude svižný jako sgs2 tak to je výborná volba

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze