Samsung Galaxy mini 2 v redakci: první dojmy a videopohled

19

V poslední době je Samsung znám především jako výrobce telefonů střední třídy nebo špičkových zařízení, jako je Galaxy S III a na levná zařízení, jako by se zapomnělo. Není tomu tak a důkazem toho je u nás v redakci testovaný Galaxy Mini 2. Oproti předchůdci přináší rychlejší a výkonnější procesor, novinky v datových technologiích či jemnější rozlišení displeje.

Samsung Galaxy mini 2 právě testujeme a chystáme podrobnou recenzi. Ptejte se nás v diskuzi pod článkem na to, co vás zajímá.

Samsung Galaxy mini 2 navazuje na úspěchy prvního modelu Galaxy mini . V porovnání s ním přináší novinka řadu příjemných změn a vylepšení. Povyrostla úhlopříčka displeje na 3,27 palce, nabídne jemnější rozlišení 320 x 480 bodů, výkonnější 800 MHz procesor i větší kapacitu paměti RAM 512 MB. Fotoaparát se stejným rozlišením zvládá pořizování videa ve VGA rozlišení. Třešničkou na dortu jsou pak rychlejší data nebo podpora technologie Wi-Fi Direct či přítomnost čipu NFC.

Samsung Galaxy Mini 2 - oficiální fotografie

V duchu prvního Galaxy mini se nese design. Ten je opět oválný s charakteristickým barevným provedením zadního krytu ve znamení veselých barev. Boky telefonu jsou lemovány stříbrným plastovým pruhem. Přední strana je pak vyplněna dotykovým displejem s atypickou úhlopříčkou 3,27 palce a rozlišením 320 x 480 bodů (jemnost je 176 ppi). Dále se seznámíme se dvěma senzorovými podsvícenými klávesami a prostřední hardwarovou klávesou. Nad displejem se nachází proximity senzor. Chybí kamera pro videohovory i čidlo regulující jas displeje.

Samsung Galaxy Mini 2 se drží v ruce velmi dobře, i díky zdrsněnému zadnímu krytu

Co se týče dílenského zpracování, je přiměřené své cenové kategorii. Telefon působí bytelným dojmem, ovšem po silnějším promačkání se ozývá povrzávání ze zadního krytu i z boční stříbrné linky. Zadní kryt je zdrsněný, tudíž nehrozí vyklouznutí z ruky. Na svém místě drží dobře, bez sebemenší vůle.

Rozšířenou "nemocí" levnějších telefonů bývá nízká kapacita interní paměti. V tomto směru se novinka řadí do nadprůměru. Pro aplikace je připraveno 0,90 GB místa a pro ostatní soubory a data je vyhrazená paměť 1,84 GB. Samozřejmě můžeme využít i slot na paměťové karty. Slot je přístupný na levém boku telefonu, při práci s externí pamětí tak nemusíme vypínat telefon ani sundávat zadní kryt.

Mezi podstatné změny patří nahrazení zastaralého procesoru "modernějším" typem Qualcomm MSM7227 s frekvencí 800 MHz a grafikou Adreno 200. Stejná sestava se nachází například v modelu Galaxy Ace. Operační paměť dosáhla kapacity 512 MB, v praxi činí celková kapacita 398 MB a po zapnutí si telefon řekne o necelých 200 MB. Vzhledem k použitému procesoru mě pozitivně překvapila rychlost a svižnost celého prostředí. Výrobce se dobře podepsal na vyladěnosti samotného softwaru, kterým je Android 2.3.6 s nadstavbou TouchWiz 3.0. Většinou u Androidů nižší cenové kategorie s horší výbavou mám ty zkušenosti, že reakce nejsou zrovna nejrychlejší a ani odezva není jejich devizou. Zde se rychlostí i výkonem Galaxy mini 2 vyrovná i lépe vybaveným kolegům střední třídy.

Bez povšimnutí nenechám ani zobrazovací schopnosti. Tato úloha je svěřena 3,27 palcovému dotykovému displeji TFT s rozlišením 320 x 480 bodů bez minerálního skla, který je "chráněný" pouze plastem. Samotné podání barev je dostačující, líbí se mi velmi dobré podání bílých odstínů, které je rovnoměrné bez nádechu žluté. Naopak co mi vadí je vlastnost TFT technologie znamenající horší pozorovací úhly. Při ideálních světelných podmínkách doporučuji ponechat telefon v domácích podmínkách nebo při práci s telefonem vyhledat stín. Displej je na přímém světle, a to nepřeháním, takřka nečitelný ani při nastavení nejvyšší úrovně jasu.

Sympaticky působí i fotoaparát s nižším rozlišením 3,2 Mpx bez automatického zaostřování, kterému chybí přisvětlovací LED dioda. Za ideálních světelných podmínek se snímky vyznačují dobrou ostrostí a dobrou obrazovou kvalitou. Ovšem se zhoršením světla rapidně klesá výsledná kvalita. Pořizované videofrekvence jsou v rozlišení 640 x 480 bodů. Tím jsme s našimi prvními dojmy u konce. V tuto chvíli novinku intenzivně testujeme a již v příštím týdnu se můžete těšit na plnohodnotnou recenzi. Mezitím nám můžete v diskuzi pod článkem klást dotazy, na které budeme odpovídat.

Samsung Galaxy mini 2 – videopohled

Technické parametry Samsung Galaxy mini 2

Kompletní specifikace
Konstrukce109,4 × 58,6 × 11,6 mm, 106 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,27" (320 × 480 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536), , video: 640 × 480 px, 25 FPS
ChipsetQualcomm S1 MSM7227, CPU: 1×800 MHz, GPU: ano
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ2 2012, 2 799 Kč

Samsung Galaxy mini 2 právě testujeme a chystáme podrobnou recenzi. Ptejte se nás v diskuzi pod článkem na to, co vás zajímá.

Diskuze ke článku
acečko
Galaxy Ace 2 ještě náhodou nechystáte???
dr. Who
Mě by zajímala kvalita a hlasitost hlavního reproduktoru. U low-end telefonů mě dosti štve, když repro nehraje moc hlasitě a na rušné ulici pak není slyšet vyzvánění ani když je hlasitost na max. Jak je to tady?
Marek
Dobrý den. Jaká je kvalita reproduktoru při hovoru? A nestěžuje si na něco druhá strana?
Aaron
Dobrý den, mě by zajímalo srovnání s nedávno testovaným VF 860 Smart II. Dle papírových parametrů jsou si ty telefony dost podobné, vyplatí se dát o cca 1000kč více za Samsung? Válcuje v něčem Samsung Smarta natolik, aby si obhájil tu cenu? Díky.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze