Samsung Chromebook 2 13
recenze

Samsung Chromebook 2 13

Chrome OS v akci
6

V dnešní době je na trhu mnoho operačních systému, ale ne všechny mají úspěch. V oblasti přenosných počítačů jednoznačně vítězí Microsoft se svými Windows, proti němu však jde Google s Chrome OS, který se na trh dere společně s Chromebooky a jde mu to překvapivě dobře. My jsme jeden pro vás otestovali. Jaký Chrome OS doopravdy je a může nahradit notebook s Windows?

O tom, že mnoho výrobců se přestává u přenosných počítačů spoléhat jen na Windows, svědčí fakt, že se čím dál více začínají objevovat přenosné notebooky s operačním systémem Chrome OS, který je velmi zvláštním operačním systémem a rozhodně není pro každého. Proč? To se dozvíte na následujících řádcích. Chromebooky zaujmou zejména většinou nízkou cenou, nenáročným systémem a dlouhou výdrží na baterii, nevýhodou jsou pak oproti Windows nebo Mac OS X omezené a specifické možnosti využití.

My jsme měli možnost si tento systém otestovat v počítači Samsung Chromebook 2 13, který se prodává, byť neoficiálně, i v České republice u CZC.cz. Jedná se o obvyklý notebook s neobvyklým hardwarem i softwarem, což z něj dělá jedinečný počítač, zvláštně na českém trhu.

Oficiální fotografie

Za zapůjčení počítače děkujeme společnosti CZC.cz

Příslušenství a obsah balení

Samsung se i u svých Chromebooků drží hesla „čím méně, tím lépe“, a proto dostanete v balení pouze nabíječku a pár brožurek. Nutno podotknout, že k nabíječce dostanete i redukci, díky které lze adaptér zapojit i do českých zásuvek. Je zkrátka vidno, že se jedná o levné zařízení, kterému není souzeno honosné příslušenství.

Veškeré příslušenství k počítači

Technické specifikace

Konstrukce 323 × 223,5 × 16,5 mm, 1,387 kg, konstrukce: standardní
Displej TN TFT, 13,3" (1 920 × 1 080 px), dotykový: ne
Operační systém Google Chrome OS
Čipset Samsung Exynos 5 Octa 5800 (4× 2,1 GHz / 4× 1,3 GHz), ARM Mali-T628 MP6
Paměť RAM: 4 GB, vnitřní úložiště: 16GB
Konektory 1× USB 3.0, 1× USB 2.0, HDMI, 1× Jack 3,5 mm, zámek Kensington
Datové funkce 3G modem: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0 (A2DP, EDR), NFC: ne. GPS: ne
Akumulátor a výdrž 35 Wh, pohotovostní doba: 8,5 hodin
Cena
Samsung XE503C32-K01US lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

Design: umělá kůže z plastu

Při prvním pohledu na notebook vás zaujme především logo Chrome, které je umístěno na víku, tak, jako u většiny dalších Chromebooků. Hned tak víte, s čím máte tu čest. Pod tímto logem je umístěn nápis SAMSUNG, který je lesklý a stříbrný, tudíž je celkem výrazný. Víko je tvořeno z plastu, který napodobuje umělou kůži. To ostatně známe už z telefonů i tabletů Samsungu a je vidět, že se Chyb tehdy, když se povrchu dotknete. Poznáte totiž, že se jedná o plast, a to navíc poměrně levný plast, který je použit i na dalších částech počítače. Vzhledem k cenovce to ale nemůžeme mít Samsungu za zlé, obyčejné plasty jsme očekávali.

Pohled na počítač ze všech stran

Celý přístroj je v šedé barvě, takže nepůsobí extravagantně, je spíše konzervativní a kromě napodobeniny kůže na víku už ničím extra nezaujme. Hledáte-li stylový a elegantní notebook, zde nepochodíte. Konstrukce je velmi dobře provedená a vše lícuje výborně, jen je škoda, že Samsung použil multimediální panty, které nejsou zrovna určeny pro práci, protože jsou omezeny na 130°, ale to vlastně není ani záměr tohoto počítače. Ačkoliv je celý plastový, tak se nikde nic neprohýbá, a to ani když chytnete základnu notebooku za roh. Také displej je poměrně pevný, k jeho ohnutí je třeba vyvinout celkem slušnou sílu.

Detail víka displeje

Jediné co vybočuje ze šedého standardu, je chromový proužek okolo touchpadu, který je velmi elegantní. Potěší také menší prolis pod touchpadem ála MacBook, který usnadňuje otevření počítače. Rozměry se zastavily na 323 mm na šířku, 223,5 mm na výšku a 16,5 mm na hloubku, což jsou na 13palcový notebook celkem standardní hodnoty. Hmotnost činí 1,37 kg, což hodnotím kladně, počítač se rozhodně nepronese. Vše je takové jaké by mělo být, konstrukce se zkrátka povedla, jen škoda těch pantů, které by mohly mít větší úhle otevření, než jen pouhých 130°. Notebook má jedinou kontrolku, která je v levém horním rohu základny a indikuje nabíjení a spínač napájení. Konektory na počítači jsou umístěny poměrně prakticky, nic si nepřekáží a do USB portu můžete zapojit i větší flash disk bez potíží.

Zavřený notebook a zkosená hrana

Klávesnice: nestandardní, ale povedená

Samsung použil klasickou chiclet klávesnici, na které se píše velmi pohodlně. Tedy pokud nemáte na začátku jména nějaké z diakritických znamének, protože na klávesnici chybí netypicky klávesa Caps Lock. Samozřejmě, že systém disponuje možností aktivace této klávesy, ale musíte stisknout tlačítko Alt a vyhledávání, což může pro klasického Windows uživatele představovat trpké zvykání si. Na pozici Caps Locku se nachází tlačítko lupy, které slouží k vyhledávání v nabídce aplikací a svým způsobem nahrazuje klávesu Start.

Klávesnice

Klávesnice bohužel není podsvícená, takže pokud si nepamatuje rozložení kláves, budete si muset ve tmě svítit lampičkou. Další zajímavostí je řádek funkčních kláves, který slouží k ovládání systému. Klávesy vpřed a zpět jsou určeny k použití především v prohlížeči Chrome, to samé platí pro klávesu aktualizovat. Dále je tu klávesa pro zvětšení okna Chrome na celou obrazovku, přepínač oken, který funguje podobně, jako u Windows notoricky známá zkratka Alt+Tab. Nakonec jsou tu i klávesy pro ovládání podsvícení displeje a ovládání hlasitosti. V neposlední řadě je zde i tlačítko pro zapnutí nebo vypnutí Chromebooku.

Touchpad: jen levé tlačítko

Touchpad jako takový se neliší od těch u notebooků s Windows prakticky vůbec, jediným rozdílem je fakt, že jej lze stisknout pouze jedním způsobem a představuje tak pouze levé tlačítko myši stejně, jako například na MacBooku. Abyste stiskli pravé tlačítko, musíte při klikání stisknout Alt nebo musíte kliknout dvěma prsty.. Na klasické myši, která jde připojit pomocí USB samozřejmě pravé tlačítko funguje. Citlovst je velmi dobrá, touchpad reaguje přesně tak jak má. Samozřejmostí je podpora gest, mezi které patří i gesto přibližování. Třemi prsty můžete zase přepínat aplikace, dalším gestem je také posouvání obrazu pomocí dvou prstů.

Touchpad

Displej: klasické FullHD za pár babek

Displej průměrný, v dané cenové relaci snad i mírně nadprůměrný. FullHD (1 920 × 1 080 px) rozlišení je slušné, takže v tomto ohledu nebudete strádat, spíše naopak. Takové rozlišení ale způsobilo, že na prvky na displeji už jsou poměrně malé a je nutné si zvýšit DPI, ovšem to lze jen v prohlížeči, samotný systém zvýšení DPI neumožňuje . Jinak jde jedná o slušný TN panel, který má docela dobré pozorovací úhly, ale na IPS stále nemá.

Displej nepatří mezi nejlepší, ovšem je celkem tenký

Co nepotěší je fakt, že displej je lesklý, takže na něm snadno ulpí otisky prstů a ty je nutné čistit, protože jinak bude displej vypadat velmi nevábně. Naštěstí existují i varianty s matným displejem, takže to není zase tak velký problém, ovšem tato varianta se u nás neprodává. Hodnotu jasu je možné regulovat klávesami na klávesnici nebo je možné nechat regulaci na automatice. Displej bohužel není dotykový

Konektivita: nic navíc

Z konektorové výbavy je na tom počítač celkem chudě a nenabídne nic než základ. Na počítači je 1× USB 3.0 a 1× USB 2.0 pro připojení periférií nebo datových zařízení. Dále je zde HDMI, přes které můžete připojit monitor nebo televizi. Nutno podotknout, že funguje funkce klonování obrazu i jeho rozšíření, ale u tohoto typu zařízení využijete spíše první variantu. Nakonec nesmím opomenout zmínit audio konektor Jack 3,5 mm, který slouží pro přehrávání zvuku. Pro rozšíření vnitřního úložiště poslouží slot na microSD kartu.

Konektory počítače

Komunikace: Nejrychlejší Wi-Fi

Připojení přes internet je možné pouze pomocí bezdrátové technologie Wi-Fi, která je u tohoto počítače v nejnovějším standardu 802.11ac. Díky tomu je maximální teoretická přenosová rychlost až 867 MB/s, ale je to jen teoretická hodnota. Počítejte spíše s poloviční rychlostí. Co se týče příjmu signálu, tak ten je vynikající, nejen že notebook chytne signál i tam, kde jiné laptopy vůbec síť neidentifikují, ale také se k ní připojí a rychlost a kvalita příjmu jsou na vysoké úrovni. Další bezdrátovou technologií je Bluetooth 4.0, které poslouží k připojení bezdrátových sluchátek nebo podobných periférií.

Antény jsou umístěné ve víku displeje

Fotoaparát: šedý průměr

Je jasné, že webkamera, která se nachází uprostřed nad displejem, není zrovna určena na kvalitní fotografování, ale je určena spíše k občasnému použití. Její rozlišení činí 720p, což je vzhledem k zaměření notebooku zcela dostačující hodnota a využijete ji při videohovorech na Hangouts či focení selfie.

Fotografie z webkamery a webkamera

Zvuk: mírný nadprůměr

Zvukový výstup počítače zajišťují dva reproduktory, které jsou zespodu počítače. Jejich kvalitu musím zhodnotit spíše kladně, protože se nejedná o běžná chrastítka, která se v noteboocích běžně objevují, ale mají ve zvuku dokonce náznak hloubek a zvuk je poměrně čistý, na nejvyšší hlasitost dokáže ozvučit i velkou místnost.

Audio výstup do sluchátek obstarává jeden Jack 3,5 mm a výstup z něj je příkladný, zvuk nepraská, nehučí ani nesyčí, takže zde nelze nic vytknout. Mikrofony má počítač dva, nachází se po obou stranách webkamery a kvalita je dostačující, díky tomu, že jsou mikrofony dva, je umožněna redukce šumu, díky čemuž je zvuk kvalitnější.

Zabezpečení: Kensington ve zmenšené verzi

Z pohledu hardwaru nedisponuje počítač žádným zvláštním zabezpečením. Jediné co se zde dá najít, je zmenšená verze zámku Kensington, ke kterému budete potřebovat redukci, jinak notebook nikde neuzamknete. Prostor pro velkou variantu by se určitě našel.

Výkon: ARM řídí vše

Samsung osadil počítač procesorem vlastní výroby. Jedná se o Samsung Exynos 5 Octa 5800, který má dvojici čtyřjádrových modulů, přičemž výkonnější jádra jsou taktována na 2,1 GHz a ta slabší na 1,3 GHz. Jedná se tedy o procesor architektury ARM s technologií big.LITTLE , ovšem u Chrome OS je zvolená platforma zcela nepodstatná, protože vše běží v prohlížeči Chrome a aplikací, které jsou přímo závislé na architektuře, je jen málo. Procesoru asistují 4 GB operační paměti, které se jeví jako zcela dostačující, protože systém tvoří převážně prohlížeč Chrome, takže systém samotný náročný není, ale Chrome ano, ovšem taková kapacita stačí i jemu.

Počítač nemá žádné chlazení

Grafickým akcelerátorem je ARM Mali-T628 MP6, který má šest výpočetních jader a zvládá akceleraci grafického prostředí. Akcelerátor zvládne přehrát i 4K video na YouTube, ačkoliv s menšími obtížemi, jako je trhání při pozastavení, ovšem přehrávat 4K video je na tomto počítači zcela zbytečné, protože nemá ani video výstup, který by dokázal rozumně vyvést 4K obraz a displej je „jen“ FullHD.

Vše je chlazeno pasivně

Hardware počítače nelze samozřejmě nijak rozšiřovat ani vyměňovat, jen vnitřní paměť lze rozšířit microSD kartami, přičemž celková kapacita počítače je 16 GB a dostupných je 9,1 GB, a to jen na stažené soubory, protože Chrome OS nemá standardní rozložení knihoven, jako má Windows, ale o tom až později.

Výdrž baterie: vcelku slušné hodnoty

Co nejdelší běh na baterii je u přenosných počítačů velmi podstatný a ani Samsung Chromebook 2 není výjimkou. Baterie má kapacitu 35 Wh a vzhledem k použité platformě je zcela dostačující, Samsung deklaruje 8,5 hodiny používání a je to zcela reálná hodnota. S počítačem si užijete zcela bez problémů jeden pracovní den a ještě vám něco málo zbude. Při přehrávání videa v kvalitě 1080p vydržel notebook běžet 6 hodin a 37 minut, což je vcelku slušná hodnota.

Chrome OS: zahoďte vše, co jste se naučili

Google Chrome OS je jiný než ostatní operační systémy na trhu. Hodně jiný. Sází na absolutní jednoduchost. Pokud se domníváte, že Windows 8 v Modern UI je jednoduchý systém, což poměrně je, tak Chrome OS jde ještě dál. Do systému nelze instalovat aplikace, tak jak jste zvyklí, je možné je instalovat jen pomocí prohlížeče Chrome a většina z nich v něm i běží. Chromě je středobodem celého vesmíru a v podstatě to bude první a jediná aplikace, kterou po zapnutí notebooku spustíte. Výjimkami jsou aplikace kalkulačka, DOSBox, ale najde se jich více, vypisovat sem seznam těchto aplikací by bylo zbytečné.

Plocha a aplikační menu

Systém disponuje notifikačním centrem, které se nachází na liště vedle informačního centra, jež se nachází zcela vpravo. K notifikačnímu centru toho nelze příliš mnoho říci, protože jen oznamuje události, které dorazí do nainstalovaných aplikací. Když už je to Chromebook od Googlu, očekával bych, že se v notifikačním centru budou zobrazovat například příchozí emaily na Gmailu nebo upozornění z kalendáře, ale ne. Informační centrum je zajímavější. Zobrazuje hned několik informací jako kdo je přihlášen, k jaké WiFi síti je počítač připojený, zda je spuštěné Bluetooth, je zde také regulátor hlasitosti, tlačítko pro nastavení systému, zobrazení data, nápověda, tlačítko pro vypnutí a uzamčení systému. Systém lze vypnout dvěma způsoby, buď tím, že kliknete na tlačítko vypnutí v informačním centru nebo budete dostatečně dlouho držet tlačítko vypnutí na klávesnici, protože to vás nejdříve odhlásí a až poté vypne samotný systém. Pokud notebook uzavřete, tak se uspí. Po probuzení je opět připraven k práci, tam kde jste skončili.

Informační a notifikační centrum

Všechny aplikace jsou umístěny v aplikačním menu, které je přístupné přes tlačítko v levém dolním rohu nebo přes klávesu lupy, jež se nachází na místě Caps Locku. Toto menu je velmi jednoduché, dělí se na stránky a všechny aplikace v něm lze přesouvat, standardně se zobrazují podle toho, kdy byly nainstalovány. Aplikace se instalují pomocí obchodu Chrome, kde jich je slušná řádka, ale většina z nich je balast, který nic neumí nebo je duplicitní k jiné kvalitnější aplikaci. Opravdu kvalitních aplikací je tak stále zatím poměrně málo, oficiálních aplikací je jako šafránu a většinou vám nezbude nic jiného, než se porozhlédnout po alternativě. Oproti Windows 8 a Mac OS X má Google v tomto ohledu stále co dohánět. Dalším omezením je, že celá řada oblíbených aplikací dokáže běžet pouze pokud jste on-line. Bez internetu se stává Chromebook doslova polovičatým nástrojem. Pokud chcete nějakou aplikaci odinstalovat, tak to je možné, ale docela složitě v prohlížeči Chrome ve správci rozšíření. Aplikace lze připnout na lištu, ale není možné si dát na plochu jejich zástupce, ostatně na ploše není možné mít vůbec nic, jen tapetu, což je hodně nesmyslné.

Instalace aplikací

Ačkoliv se jedná o Linux, tak neexistuje žádná aplikační vrstva, která by umožňovala spouštění aplikací a her z Windows, ostatně za to může i fakt, že procesor je architektury ARM a aplikace by stejně nefungovaly , jen v případě použití bochs by byly aplikace funkční, a to za cenu obrovského snížení rychlosti. Co však je možné emulovat je DOS, pro systém je totiž dostupný DOSBox, kterým lze emulovat DOSovské programy a hry, takže na Chromebooku si zahrajete třeba i legendární Doom nebo pro opravdové pamětníky je tu Vlak.

Chrome a nastavení systému

Multimédia

Multimédia lze přehrávat pomocí integrovaných přehrávačů hudby a videa z paměťové karty nebo flash disků. Systém přehraje téměř vše, včetně MKV souborů, problém je však v tom, že nepodporuje titulky, takže je nutné si stáhnout přehrávač, který titulky podporuje, ale v obchodě Chrome toho moc není, žádný VLC player nečekejte. Také jsem zjistil, že systém neumí přehrávat WMA soubory, pokud tedy máte svoji hudební sbírku v tomto formátu, tak ji nepřehrajete a žádný kvalitní program pro převádění multimediálních souborů pro Chrome OS zatím neexistuje. V neposlední řadě je tu i YouTube, ovšem také jen ve webové verzi.

Multimediální přehrávače

Pokud rádi upravujete fotky na amatérské úrovni, tak pro vás mám dobrou zprávu, pro systém existuje aplikace Pixlr, která umožňuje základní úpravy fotek a funguje celkem slušně. Aplikace běží v prostředí prohlížeče a na první pohled je celkem podobná GIMPu, ale je více stavěná na úpravu již existujících snímků, než na vytváření nových, ale i to je možné, ač ve velmi omezené formě. Problém je, že aplikace nedokáže běžet off-line, což je zrovna u fotoeditoru nepříjemné. Pokud upravujete fotky na profesionální úrovni, tak máte smůlu, pro systém neexistuje Photoshop ani již zmíněný GIMP. Problém nastává také pokud jste zvyklí upravovat fotografie dávkově, počítači na to chybí aplikace i výkon.

Připojení k Wi-Fi a nastavení audia

Rádi upravujete videa a stříháte je? Pokud vám stačí Windows Movie Maker, tak si vystačíte i s Chrome OS. Pro systém existuje aplikace WeVideo, která umožňuje tvorbu videí, přičemž má velmi hezké prostředí, které je velmi podobné Movie Makeru z Windows Millennium Edition a XP. Pokud vám nestačí Movie Maker a potřebujete ke svému životu Sony Vegas Pro nebo Pinnacle Studio, tak máte opět smůlu, nic takového pro Google Chrome OS neexistuje.

Pixlr a WeVideo

Pokud jste vášnivý hráč, tak na Chrome OS rovnou zapomeňte, vrcholem jsou tu Flashové hry a Angry Birds. Pro systém není moc her, které by nějak výrazněji zaujaly, maximálně tak Cut the Rope. Zkrátka si zahrajete jen jednoduché hříčky, o jejichž kvalitě lze mnohokrát pochybovat, Tento systém ani není stavěn pro hraní a hráče počítačových her nepotěší.

DOSBox a Angry Birds

Dokumenty

Pro úpravu dokumentů slouží Google Docs, jenž umí tvořit Excel dokumenty, ale i prezentace a klasické textové dokumenty. Ovšem pokud jste uživateli ekosystému Microsoftu, tak můžete sáhnout i po Office Online, které jsou přímo v obchodě Chrome, dokonce tam naleznete i aplikaci pro OneDrive nebo OneNote na zapisování poznámek. Jednoznačně lze říci, že Office Online i Google Docs běžným smrtelníkům bude stačit, ale pokud potřebujete tvořit složitější dokumenty, tak máte opět smůlu.

Úprava dokumentů

Pro procházení souborů slouží aplikace Files, která umožňuje prohlížení souborů na paměťové kartě, flash disku nebo na Google Disku, taktéž je možné si prohlížet stažené soubory. Pro vypočítání jednoduchých příkladů poslouží aplikace Calculator, která slouží jako kalkulačka, jak nečekané, že? Samotného zástupce má i kalendář, ale ten vás stejně přesměruje na jeho online verzi od Googlu. Samozřejmostí je i zástupce Gmailu, který vás opět přesměruje na jeho online verzi.

Aplikace Files

Pokud si děláte time management, tak vás potěší aplikace Wunderlist, která je dokonce od Samsungu předinstalovaná. Tato aplikace dokonce běží v samostatném okně a neotevírá se v prohlížeči, což je celkem potěšující. V systému je i aplikace vzdálené plochy, která umožňuje pomoc od technika nebo připojení na jiný počítač s prohlížečem Chrome, nejedná se o klasický RDP klient, kde zadáte IP adresu a je to, zde musíte nainstalovat Chrome a rozšíření pro něj. Existuje však několik RDP klientů, které takto fungují a jsou dostupné i pro Chrome OS.

Co lze dělat on-line a offline?

Co lze dělat, pokud jste připojeni na internet? Zkrátka vše, co vám systém dovolí. V online režimu není nic omezeno, ještě aby ano, zvláště když se jedná o systém, který je na online službách postavený. Také v režimu offline lze prováddět mnoho věcí, tím nejdůležitějším je dle mého úprava dokumentů, a ta funguje, sice nelze ukládat data na Google Disk, ale lze využít vnitřního úložiště, které dočasně dokument uloží a poté se vše sesynchronizuje s Google Diskem. Pokud chcete offline pracovat i s Microsoft Office Online, tak máte smůlu, protože u nich není tento režim podporován. Offline nelze ani upravovat fotky, protože Pixlr není na tento režim připraven, to samé platí pro úpravu videí WeVideo i Pixlr jsou aplikace, které své prostředí načítají z internetu a bez něj jaksi nemohou fungovat. O tom, že nefunguje email se ani nemusím zmiňovat, ale překvapilo mne, že nefunguje offline ani kalendář. Zkrátka, v offline režimu lze spustit aplikace Google Docs, kalkulačku, prohlížeč souborů, fotoaparát a aplikace, které podporují offline režim. Ty v obchodě Chrome rozpoznáte tak, že mají u popisu malý blesk, ale také jsou v samostatné kategorii aplikací. Tak jako tak je jasné, že na off-line použití Chromebook příliš není, a pokud ano, tak více méně pouze na psaní textu s tím omezením, že máte v Google dokumentech dostupnou mnohem horší kontrolu pravopisu, než u Windows.

Záruka: jen externě

Problémem Chromebooků je to, že nejsou oficiálně dováženy do naší domoviny, ale musí se dovážet externě. Tudíž nepočítejte s tím, že by místní zastoupení Samsungu reagovalo na vaši snahu reklamovat Chromebook. Ten se zde totiž oficiálně neprodává. Záruční servis tak bude zajišťovat jen dovozce.

Závěr: dobrý hardware s rozporuplným systémem

Samsung Chromebook 2 13 je velmi rozporuplným zařízením, které pohání velmi slušný hardware, ale software je velmi specifický a rozhodně nesedne každému. Je opravdu velmi jednoduchý, což ocení ti uživatelé, kteří nechtějí příliš funkcí, ale pokud náhodou bude třeba udělat něco složitějšího, je potřeba zapnout počítače s OSX nebo Windows. Vzhledem k tomuto faktu není Chrome OS určen k nahrazení zařízení s Windows, ale je vhodné jej dosadit spíše na pozici druhého zařízení, se kterým budete cestovat, už jen díky výdrži. Na psaní textů se ale příliš nehodí kvůli omezenému spellchecku, další funkce jsou také hodně omezeny.

Ovšem ani zmiňovaná jednoduchost není bezchybná. Pokud by bylo možné dát si zástupce aplikací na plochu, tak by to bylo určitě lepší, takto je uživatel odkázán jen na aplikační menu a lištu. Problém tkví v tom, že s přibývajícím množstvím aplikací, které navíc nejsou oficiální a každá vypadá zcela jinak a chová se také jinak, ztrácí systém na své přehlednosti, což lze řešit dělením aplikací do složek, ale to je někdy časově náročné.

Samsung Chromebook 2

Samsung Chromebook 2 13 je dobré zařízení, které se hodí na pozici druhého notebooku, ale rozhodně není schopné nahradit primární počítač nebo všestranný notebook, protože jeho možnosti jsou omezené. Za cenu 12 tisíc, za kterou se u nás prodává, je na trhu mnoho zařízení, jež dokážou rozeběhnout i běžný Linux nebo Windows, jsou tím pádem mnohem schopnější a budou ještě k tomu levnější. Proto Chromebook 2 13 zaujme nejspíše jen ty, kteří chtějí vyzkoušet něco nového nebo případně vlastní ještě větší notebook a hledají zařízení, které bude mobilní, nenáročné na údržbu, levné a dlouho vydrží a omezení jim nevadí. Zejména výdrž na baterii je v dané cenové relaci stěžejním plusem.

Nyní ke konkurenci. Chromebook ji na českém trhu příliš mnoho nemá, protože taková zařízení s podobně dlouhou výdrží na baterii a přitom 13" displejem do 12 tisíc na trhu prakticky nejsou, spíše bychom je hledali v oblasti 11,6" zařízení. V tomto případě by se jednalo o HP Pavilion x360 11, který má otočnou konstrukci, dotykový displej s nižším rozlišením, ale mnohem větší 128GB SSD disk, čtyřjádrový procesor Intel Pentium a systémem jsou plnohodnotné Windows 8.1, které lze nahradit i Linuxem.

HP Pavilion x360 11

Konkurentem s klasickou konstrukcí je Acer TravelMate B115, jenž také disponuje 11,6" displejem jako HP, ale ten není dotykový. Oproti HP má horší disk, který má sice pěkných 500 GB, ale jedná se o klasický plotnový disk. Procesorem je dvoujádrový Intel Celeron N2930, kterému asistují 4 GB operační paměti a systémem je Windows 7 Professional, který lze opět nahradit Linuxem, kdyby bylo třeba.

Acer TravelMate B115

Za zapůjčení počítače děkujeme společnosti CZC.cz

Klady
  • pohodlná klávesnice
  • dobrý zvuk
  • slušná konstrukce
  • velmi slušný hardware
Zápory
  • chybějící klávesy
  • horší displej
  • laciné materiály
Diskuze ke článku
Jakub
Jak může mít ARM 4gb RAM ? To musí být 64bitový ne ?
Dave
za TOHLE 12000????? zbláznili se v Samsungu nebo u czc?
mrtvá žížala
"Díky tomu je maximální teoretická přenosová rychlost až 867 MB/s"
taky dobry no...takze nejaka nova hyper norma 6,9Gbit :o))) to by uz mohlo stacit na 8K video bez komprese...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze