S příchodem koronaviru vzrostla i závislost na smartphonech. Hrozí i nomofobie

S příchodem koronaviru vzrostla i závislost na smartphonech. Hrozí i nomofobie
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Negativními pocity spojenými s představou nefunkčnosti svého mobilního telefonu či nemožnosti jej používat nejvíce trpí Britové
  • Téměř polovina respondentů připustila, že telefon nabíjí dvakrát nebo vícekrát denně

Podle aktuálního průzkumu OnePlus v období během pandemie COVID-19 vzrostlo používání mobilních telefonů, ale také vazba lidí k smartphonům obecně, která může přerůst až v nomofobii neboli panický strach ze ztráty či nefunkčnosti mobilu.

Průzkum ukázal, že v Evropě vzrostlo používání mobilních telefonů o více než 50 %. To uvedli zejména mladiství z Itálie (56 %), Francie (55 %) a Španělska (51 %). Výsledky ukázaly také specifika některých národů. Finové například upřednostní mobil před automobilem, 13 % z nich by raději přišlo o svůj automobil než o telefon, a Holanďané před čokoládou.

Nomofobií, tedy negativními pocity spojenými s představou nefunkčnosti svého mobilního telefonu či nemožnosti jej používat, pak nejvíce trpí Britové (32 %) a Španělé (30 %). Průzkum poukázal i na další příznaky potenciální nomofobie – 13 % z dotazovaných nereaguje na zprávu, aby šetřili baterii, jen 7 % by nepodniklo žádné kroky, aby se vyhnulo úplnému vybití telefonu.

Zkušenost s rozbitím, utopením nebo krádeží telefonu má podle statistik BNP Paribas Cardif 65 % Čechů.

Lidé, kteří si nedokáží představit odloučení od svého plně funkčního mobilu, mají také větší potřebu být na blízku své nabíječce. Téměř polovina respondentů (43 %) připustila, že telefon nabíjí dvakrát nebo vícekrát denně. Výzkum také ukázal, že Britové nabíjejí telefon s větší rezervou než ostatní Evropané – většinou dříve, než kapacita baterie klesne pod 50 %.

S posilováním vazby lidí na mobilní telefon souvisí i růst zájmu o jeho pojištění proti poškození či odcizení,“ říká Viktor Houška z BNP Paribas Cardif. Zkušenost s rozbitím, utopením nebo krádeží telefonu má podle statistik BNP Paribas Cardif 65 % Čechů. 90 % poškození telefonu pak skončí rozbitím displeje. Mezi 6 nejčastějších příčin poškození telefonu patří: někdo do vás strčí či vrazí, vypadne vám z ruky jen tak (nešikovnost), vypadne vám z kapsy, poškodí se, když upadnete a máte jej u sebe, vypadne vám z ruky při zakopnutí či uklouznutí, dojde k nechtěnému polití či utopení.

tisková zpráva
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze