Rozsvítili jsme noc! Samsung Galaxy S20 Ultra 5G vs. Huawei Mate 30 Pro

Rozsvítili jsme noc! Samsung Galaxy S20 Ultra 5G vs. Huawei Mate 30 Pro
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Porovnejte noční snímky bez aktivovaného i s aktivovaným nočním režimem
  • Samsung Galaxy S20 Ultra 5G skládá hned devět pixelů do jednoho
  • Pořízení snímků v nočním režimu trvalo u Samsungu zhruba o dvě sekundy déle

Po článku, ve kterém jste mohli porovnat denní fotografie pořízené vlajkovou lodí Huawei Mate 30 Pro a špičkově vybaveným Samsungem Galaxy S20 Ultra 5G, vám k porovnání nabízíme sérii nočních snímků z obou dvou zmíněných telefonů.

Z hardwarového hlediska disponují oba smartphony velmi slušnou světelností, která činí u Huawei Mate 30 Pro f/1.6 a v případě Galaxy S20 Ultra 5G pak f/1.8. Samsung na druhou stranu spojuje ne čtyři, ale hned devět pixelů do jednoho (takzvaná nonabin technologie), díky čemuž mají výsledné snímky rozlišení 12 megapixelů. Další technické parametry si můžete prohlédnout v přiložené tabulce.

Huawei Mate 30 Pro Samsung Galaxy S20 Ultra 5G
Světelnost objektivu f/1.6 f/1.8
Velikost snímače 1/1,7" 1/1,33"
Ohnisková délka 27 mm 26 mm
Rozteč pixelů ? μm 1,4 μm
Rozlišení 40 Mpx 108 Mpx
Ostření a stabilizace PDAF, OIS PDAF, OIS

Oba telefony disponují dedikovaným nočním režimem, který dokáže prosvítit i velmi temné záběry. Nejprve jsme však při focení ve tmě otestovali standardní „denní“ režim snímaní, který můžete vždy porovnat se snímkem vyfoceným s aktivovaným nočním režimem. Pořízení fotografií v nočním režimu trvá zpravidla o něco déle. V případě Samsungu šlo v průměru zhruba o osm sekund, zatímco u Mate 30 Pro trvalo vyfocení v průměru přibližně o dvě sekundy méně. Jiný je rovněž ukazatel odpočtu. U Huawei Mate 30 Pro uživatel přehledně vidí ve spodní polovině displeje zobrazená velká čísla odpočítávající zbývající čas s přesností na desetiny sekundy. Samsung vsadil na ukazatel v podobě dorůstajícího měsíce v tlačítku spouště fotoaparátu.

Stejně jako u předchozího článku bychom rádi zdůraznili, že Galaxy S20 Ultra 5G má v úterý 3. března obdržet důležitou aktualizaci, která má kvalitu fotoaparátů vylepšit. Srovnání v tomto článku bylo provedeno 1. března s nejnovějším softwarem (v době testování) s označením G988BXXU1ATB2. Stejně tak se pochopitelně může vylepšovat i kvalita snímků u Huawei Mate 30 Pro.

První snímek u všech fotografií v tomto článku (posuvník úplně vpravo) patří Huawei Mate 30 Pro, druhý pak Samsungu Galaxy S20 Ultra (posuvník umístěn vlevo). Každá sudá dvojice snímků byla vyfocena se zapnutým nočním režimem.

Ukázkové snímky v původním rozlišení

Testovací snímky byly pořízeny ve stejnou chvíli s automatickým nastavením. Prohlédnout si je můžete v plné kvalitě rovněž v galerii níže (pro přiblížení stačí kliknout na ikonku lupy).

Huawei Mate 30 Pro
Samsung Galaxy S20 Ultra 5G
Diskuze ke článku
David
Doufam ze samsung prijde se znacnym vylepsenim pri dalsim sw, nyni ma mate mnohdy znacne navrch, coz me trochu mrzi vzhledem k cenovce samsungu
Borland
Hoci mám rád Samsung, tak v prípade S20 Ultra ten foťák nejak nezvládli. Fotky bez nočného režim sú v niektorých prípadoch doslova machule. Pri krátkom zoznamovaní s novou radou S mi prišli kvalitnejšie snímky z S20+. V každom prípade bravo Huawei.
Kulhavec
Naprosto nechápu strategii Samsungu. Už při představení S10 vypustili do světa měsíc před prodejem testovací kusy s neodladěnym SW. Noční fotky měly naprosto příšerný a pak to doháněli těsně po oficiálním zahájení prodeje (nutno dodat že úspěšně, kvalita šla rapidně nahoru)... Proč to vůbec někomu dávaj na testování když to v podstatě ještě není finální produkt. Mít tedka za ty prachy předobjednanou S20 Ultra tak bych to normálně zrušil...
Jméno
Ať si říká každý kdo chce co chce, huawei fotí lépe a ten kdo tvrdí opak může jít k očnímu lékaři a psychiatrovi, pěkný den

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze