ZTE Blade G
recenze

ZTE Blade G

Nenápadný Android s modrými zády
32

Bez velkých fanfár se na našem trhu objevil nový model od ZTE, Blade G, který na první pohled budí ambice telefon střední třídy. Na ten druhý, již zjišťujeme, že je velmi levný a snaží se nás lákat na velký displej či Android 4.1. Obstojí v tvrdé konkurenci?

ZTE se na našem trhu spíše potácí. Nové modely uvádí se zpožděním nebo vůbec a štěstí, pokud o tom lze takto mluvit, máme spíše jen na zástupce nižších kategorií. A to je případ i dnes testovaného modelu Blade G. Řada Blade je v našich končinách dobře známá. Proslavil ji především vůbec první model, který můžete znát také pod brandovaným označením Orange San Francisco.

ZTE Blade G - oficiální fotografie

Dnes tu však máme Blade G, který se snaží lákat na velký displej, solidní výbavu v čele s Androidem 4.1 a také nízkou cenu. Netradičně vypadají také záda telefonu. Konkurence je však nelítostná a ani Blade G není telefonem bez chybičky. Povedlo se mu v recenzi obstát?

Technické parametry ZTE Blade G

Kompletní specifikace
Konstrukce133 × 67 × 9,8 mm, 120 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,5" (854 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 864 × 480 px
ChipsetQualcomm S4 Play MSM8225, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: Adreno 203
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostkvěten 2013, 4 000 Kč

Design a konstrukce

Vzhled telefonu vás na první, ale ani na druhý pohled zřejmě příliš nezaujme. ZTE se z čelní strany nijak neodvázalo a máme zde obdélníkovou konstrukci se zaoblenými rohy. K dobru lze připočíst, že boční strana nepatrně vystupuje nad okolní povrch a vy se tak nemusíte bát o displej. Rozměry telefonu činí 133 milimetrů na výšku, 67 milimetrů na šířku a 9,8 milimetrů je tloušťka. Hmotnost se zastavila na 120 gramech. Držení telefonu je vcelku pohodlné, což jde na vrub zaobleným hranám.

Z čelní strany není telefon nijak zvlášť zajímavý

Na čelní straně mnoho prvků nenajdete. Pod displejem je prázdno, tlačítka okupují až displej. Nad displejem ale také víceméně nic není. Výrobce si odpustil i své logo. Paradoxně nejvýraznějším prvkem se tak stává čelní kamerka. Podlouhlý reproduktor působí netradičně a zprava mu dělá společnost malá informační LED dioda, která zeleným blikáním upozorňuje na zmeškané události. Vždy bliká do doby, než si událost přečtete.

Boky jsou ozvláštněny lesklou linkou, do které jsou zakomponována i tlačítka. Na pravém boku jde o kolébkovou klávesu hlasitosti, ke které nemám výhrad. Zcela jiná situace panuje na horní straně, kde se při její levé straně nachází odemykací tlačítko. Nejdůležitější klávesa na telefonu a ZTE ji udělá malinkou, obtížně nahmatatelnou a se zbytečným velkým odporem. Mohu říci, že hůře se mi dlouho žádný telefon neodemykal. Na téže straně, jen o kousek vedle, se nachází ještě 3,5 mm jack konektor. Levý bok je zcela čistý a datový micro USB konektor s pro výrobce z Asie typickou opačnou orientací se nachází na spodní straně.

Tloušťka telefonu se dostala pod 1 cm

Překvapení přichází na zadní straně. Nejde ani tak o její tvar či rozestavění prvků, to je zcela klasické. Celý kryt je ale matně modrý, což je nudného telefonu velmi příjemným zpestřením a ZTE chválíme. Kvitujeme rovněž kvalitní dílenské zpracování, kdy jednotlivá části přesně lícují a nic nevrže.

Zadní strana je neobvykle v modré barvě

Baterie a výdrž

Zadní kryt telefon je odnímatelný a dostanete se tak ke slotu k SIM kartě běžné velikosti, a slotu k paměťové kartě. Dokonce vidíte i baterii, ale uživatelsky ji nelze vyjmout. Je nad ní tenký plastový proužek a vše je ještě přelepeno nálepkou, na které se nachází IMEI. Co ZTE vedlo k této blokaci baterie, mi není známo, ale každopádně je to škoda. V každém případě víme, že máme tu čest s Li-Ion akumulátorem s kapacitou 2000 mAh. To není nijak špatné, avšak na výdrži to nijak výrazně nepoznáte. Při středně náročném využívání telefonu, kdy budete celý den online na 3G či Wi-Fi, vyřídíte 10 minut hovorů, pošlete 20 SMS, strávíte hodinu na internetu a hodinu poslechem hudby se večer, po zhruba 10 hodinách, dostanete na 40% baterie. To je dost na to, aby telefon vydržel do pozdního večera, ale málo, abyste přežili další den.

Zadní kryt je odnímatelný, baterii nicméně nijak nevyndáte

Zvuk

Dojem z hlasitého reproduktoru není příliš dobrý. Kvalitou sice nezklame, ale je velmi tichý, což rozhodně nepotěší. Výstup do sluchátek je v rámci nižší třídy lehce nadprůměrný. Dočkáme se i hloubek, avšak stejně se nelze ubránit tomu, že je zvuk lehce plechového rázu.

Displej

Dost možná hlavní lákadlo telefon. Displej nabízející úhlopříčku 4,5 palce a rozlišení 854 x 480 pixelů. Říkáte si, že to není mnoho? Ano, není, nicméně jednotlivé pixely uvidíte jen při velmi podrobném zkoumání a při běžné práci rastr v žádném případě nepocítíte. Jas displeje je dostatečný při práci v uvnitř. Venku už je displej často k ničemu a je nutné si stínit. Potěší alespoň dobré pozorovací úhly.

Hardware

ZTE v případě modelu Blade G sáhlo k minimálnímu nutnému hardwaru. Máme tu čest s dvoujádrovým procesorem Qualcomm Snapdragon S4 Play MSM8225 s taktem 1,2 GHz, kterému sekunduje 512 MB RAM a grafický akcelerátor Adreno 203. Nejde o nijak dech beroucí parametry, navíc si k tomu připočtěte, že po zapnutí Bladu G zbývá zhruba 80 MB RAM. Níže se můžete podívat na několik benchmark testů.

Benchmark testy

Prostředí

Uživatelské prostředí telefonu výrobce svěřil do rukou Androidu 4.1.2 Jelly Bean, ale pro jistotu na něj ještě nabalil vlastní nadstavbu. Ta prostředí do značné míry mění, avšak spíše po stránce designu. Odemykací obrazovka vypadá obyčejně do chvíle, než se ji dotknete. V ten moment budete možná trochu zmateni. Nic se totiž nestane a nápověda, která se objeví v bublině, sice ukáže cestu, avšak bublina zmizí asi za 2 vteřiny a je problém si ji vůbec přečíst. K odemknutí slouží dlouhý dotyk na ikonce se zámkem. Pokud se dotknete a potáhnete prstem po displeji, objeví se možnost rychlého přístupu k šesti volitelným aplikacím. Praktické.

Odemykací obrazovka

Následně se již dostanete na pohotovostní obrazovku. Těch může být až devět, záleží čistě na vás. Na každou můžete umístit widgety či zástupce aplikací. Tvorba složek není možná a při snaze přetáhnout ikonku na jinou ikonku celé prostředí častokrát zahlásilo chybu a spadlo. Ve spodní části se kromě vstupu nachází ještě čtveřice zástupců. Úplně dole pak vzhledem k absenci klasických tlačítek, nachází trojice ovládacích tlačítek, která ubírají místo na displeji.

Pohotovostní obrazovka s widgety a zástupci

Podoba naposledy spuštěných aplikací nepřekvapí, je stejná jako na čistém Androidu. Informační lišta také nepřináší nic nového. Chválíme jen integraci lišty s ovládáním bezdrátových sítí, jasu a podobně. V nastavení je možné definovat, co se v této liště má nacházet.

Hlavní menu je sestaveno do matice 4x5 ikonek. Řadit si aplikace můžete dle času, oblíbenosti či abecedy. Případně si je můžete přeskládat dle osobních preferencí. Při této úpravě je možné také vybrané aplikace skrýt.

Hlavní menu a jeho úpravy

Kaňkou na kráse je bídná optimalizace prostředí a na našem kusu také jeho stabilita. Telefon nestíhá provádět i běžné akce a všechny animace působí trhaným dojmem. Ještě více však znepříjemňují život časté chybové hlášky a restarty nadstavbového prostředí.

Multimediální funkce

Tuto kapitolu nemohu začít jinde než u hudebního přehrávače. Ten se v telefonu vyskytuje hned ve dvou exemplářích. Nechybí tradiční Hudba Play, což je nativní aplikace od Googlu a pak také aplikace Hudba, kterou připravilo ZTE. Ta se výrobci podařila. Vypadá graficky zdařile, nabízí třídění dle ID3 štítků, ale také zcela prostě po složkách. Při přehrávání je k dispozici pokročilý ekvalizér s možností vlastního vyřádění.

V menu najdete i samostatnou aplikací video přehrávač. Ten patří jen k průměrně schopným. Bez problémů si poradí s formátem AVI i kodeky DivX a Xvid. Pozor si jen dejte na rozlišení. Snaha o přehrání 720p videí končí trhaným obrazem. Zcela zapomenout musíte na formát MKV, který telefon nezvládá. Cizí mu jsou také externí titulky.

Galerie je stejná jako u čistého Androidu. Nabízí třídění do alb a zobrazuje on-line galerie z vašeho Google účtu. V základní nabídce nenajdete žádnou hru, avšak není problém si nějaké hry stáhnout z obchodu Google Play. Výkon Bladu G není ohromující, avšak na základní hry typu Angry Birds či Subway Surfers bohatě stačí.

Fotoaparát

Zcela standardní fotoaparát nabízí Blade G. Počítejte tedy s 5 megapixely, automatickým ostřením a přisvětlovací LED diodou. Prostředí je jednoduché, avšak zdařilé a přehledné. Po levé straně se nachází veškeré nastavení, kde najdeme například barevné efekty, blesk, scény, mezi kterými nechybí HDR či Panorama, dále lze nastavit hodnotu ISO, dobu náhledu pořízeného snímku, vyvážení bílé či zvuk uzávěrky, kde je důležité, že jej lze zcela vypnout.

Výsledné snímky nevypadají s ohledem na cenu telefonu špatně. Jsou vcelku barevně věrné a za dobrého světla i ostré. Nepokoušejte se je však přibližovat, případně provádět výřezy. I při mírném přiblížení již vyplouvají na povrch slabší detaily a šum. Ten se zvětšuje s ubývajícím světlem. Naopak makro snímky Bladu G nedělají žádný problém.

Ukázkové fotografie


Ukázkové snímky

Umožněn je také záznam videa, ale bohužel v nízkém rozlišení 640 x 480 pixelů s frekvencí 19 snímků za vteřinu. Výsledné video se tak hodí jen k přehrávání na displeji telefonu.

ZTE Blade G (testovací video) – exteriér, 480p

Telefonní seznam

Aplikace pro volání se dělí na čtyři záložky. V první se nachází vytáčení čísel, ve druhé protokol hovorů, ve třetí všechny vaše kontakty a čtvrtá záložka je místem pro oblíbené kontakty. Kontakty jsou propojené s vaším Google účtem, ze kterého si mohou brát online stav, případně fotografii. Pokud je u kontaktu telefonní číslo, nachází se u něj přímo ikonka zeleného telefonku. Dále nechybí samozřejmě tvorba skupin volajících. Při hovoru je kvalita reproduktoru ucházející, avšak mohl by být hlasitější. V hlučném prostředí je mnohdy nutné opravdu nastražit ucho. Protější strana si však na mou srozumitelnost nestěžovala.

Zprávy a e-maily

Při psaní zpráv máte k dispozici QWERTZ klávesnici v jakékoliv poloze. Vybírat můžete z běžné Android klávesnice nebo klávesnice typu TouchPal, kterou jsme mohli vidět u Alcatelů. Ta vyniká především možností psát metodou Swype, kdy po písmenkách kloužete prstem. Při psaní přijde vhod odpočítávání naspaných znaků i informace o počtu zpráv, do kterých se váš text rozdělí.

E-maily má na starost aplikace E-mail a samozřejmě Gmail. Podporovány jsou přílohy, automatické stahování pošty a různé druhy třídění. Samozřejmostí jsou protokoly POP3, SMTP a IMAP. Sociální sítě zastupují aplikace Facebook, Google+ a Twitter.

Organizační funkce a GPS

Kalendář vychází z čisté podoby Androidu, ale ZTE mu přidalo lehce modernější háv. Jiné jsou ikonky, celkové barevné ladění a přibyla lišta tlačítek ve spodní části kalendáře. Víceméně tedy samé nepotřebné věci. Nezapracovalo se na nezdařilém kalendáři, kde především měsíční a týdenní náhled není vůbec přehledný. Doporučuji proto spíše denní náhled, případně agendu, kde lze lépe zužitkovat barevné odlišení a různé poznámky u událostí. Při tvorbě události si vybíráte kalendář, poznámku, délku trvání, případné hosty, můžete upřesnit místo, přidat upozornění a podobně.

Kalendář

V další výbavě musím prvně zmínit aplikaci Kingsoft Office, což je plnohodnotný kancelářský balík na mobilní poměry. Můžete tedy dokumenty MS Office nejen číst, ale také editovat a vytvářet. Velmi potěšitelné u telefon za čtyři tisíce. Dále nechybí opakované budíky, kalkulačka, správce souborů, poznámky, stopky, odpočet, diktafon a svítilna.

GPS v telefonu potěší svižným chodem, kdy fixace satelitů s asistencí internetu proběhne do několika málo vteřin. Bez internetu se vždy najdete do půl minuty, pokud nebudete uvnitř budovy či v hustě zastavěné lokalitě. Z aplikací jsou k dispozici Google Mapy a Google Navigace, která je převážně závislá na internetu a do mezipaměti lze stahovat jen části map a navíc pouze dočasně. Navigování je pohodlné, navigace umí vypočítat různé druhy tras, lze si vybrat silnice bez poplatků.

Datové funkce a internet

Po stránce datových funkcí je ZTE Blade G vybaveno jen průměrně. Samozřejmostí je přítomnost GPRS, EDGE, ale také rychlejších 3G sítí s HSDPA o maximální rychlosti 7,2 Mb/s a HSUPA s maximální rychlostí uploadu 5,76 Mb/s. Opřít se budete moci také o Wi-Fi s protokoly b/g/n. Sítě LTE by u takovéhoto telefonu asi čekal jen málokdo. Lehce už však může zamrzet absence NFC či USB OTG, které se v dané cenové relaci někdy již objevuje. Vystačit si budete muset s Bluetooth 4.0 a samozřejmě konektorem micro USB.

Internetový prohlížeč

Na internet se můžete podívat skrze nativní androidí prohlížeč, případě přes Google Chrome, jehož hlavní výhodou je provázanost se stolní verzí. Synchronizace záložek funguje opravdu skvěle a především svižně. Androidí prohlížeč je však subjektivně o něco svižnější. Dokáže pracovat až s 16 otevřenými okny naráz.

Závěrečné shrnutí a konkurence

Nenápadné uvedení ZTE Blade G bude skvěle korespondovat s jeho účinkováním na našem trhu. Telefon je to kvalitně zpracovaný, nabízí velký displej solidní kvality a snaží se lákat také na prostředí s nadstavbou. To je však kamenem úrazu, neboť se vše seká a neběží plynule, což jde mimo špatnou optimalizaci na vrub také nedostatečné paměti RAM. Situaci se snaží zachránit fotoaparát, který produkuje slušné snímky. Vše však kazí nepěkné video, které opět naráží na hardwarové limity.

Design telefonu příliš neosloví a trumfu v podobě modré zadní strany si každá nemusí všimnout. ZTE Blade G by tak mohlo těžit ze své ceny, která se pohybuje kolem 4 000 Kč, což je dle mého přiměřená hladina. Přesto má Blade G hned několik konkurentů.

V prvé řadě se nabízí Huawei Ascend Y300, který je o pár set korun levnější a těží z lépe optimalizovaného prostředí. Má však podstatně menší displej, což může rozhodovat. Dále je tu zbrusu nová Nokia Lumia 520, která ZTE zašlape kvalitou fotoaparátu, plynulostí systému i výkonnějším hardwarem.

Konkurenti: Huawei Ascend Y300 a Nokia Lumia 520

S podobně velkým displejem se nabízí Alcatel One Touch X´Pop. Tento konkurent s Bladem G sdílí i hůře optimalizovaný systém. Naproti tomu láká na o něco lepší displej, výkonnější hardware a záznam videa v HD rozlišení. Počítejte však s vyšší cenou o zhruba 1 000 Kč. Posledním konkurentem je loňské LG Optimus L7. Za podobnou cenu dostanete lépe optimalizované prostředí, byť se slabším hardwarem. Subjektivně lze říci, že je Optimus L7 hezčím telefonem.

Konkurence: Alcatel One Touch X´Pop a LG Optimus L7

Mobilní telefon ZTE Blade G zapůjčil e-shop Czc.cz, kterému tímto děkujeme.

zte-blade-g
Klady
  • cena
  • zajímavá barva zadního krytu
  • solidní fotoaparát
  • plná verze kancelářské aplikace
  • velký displej
  • kvalitní zpracování
Zápory
  • tlačítka na displeji
  • velmi malá paměť RAM
  • nešťastně vyřešené odemykací tlačítko
  • špatně optimalizované prostředí
  • tichý hlavní reproduktor
Diskuze ke článku
Martin
Jak na tom bezi narocna hra Subway surfers ?
m
neviem si predstavit 512mb ram, vcera som si aktualizoval svoj galaxy s advance z 2,3 na 4,1android a ten ma 768, po zapnuti mam necelych 200megabajtov otvorim si prehliadac hudbu a ostava mi ledva 80 predtym to bolo skoro o polovicu viac som sklamany, a zaroven nechapem ako moze fungovat s iba 512mb teraz by som uz pod 1gb nesiel najlepsie sa mi vidi 2gb tak ze clovek sa nemusi obmedzovat
Johny
A co fotky napriklad pri zatazene obloze nebo v noci jaky jsou v kvalite ?
dasdas
Ma displey gorilas glass ?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze