Withings Activité
recenze

Withings Activité

Když je design v hlavní roli

Americká společnost Withings je známou firmou vyrábějící příslušenství pro Apple produkty. Její sortiment zahrnuje zařízení určené pro měření tlaku, přes podložku monitorující spánek až po sportovní tracker. Do chytrých hodinek se však tato společnost pustila vůbec poprvé a už od začátku se chce ubírat jinou cestou než ostatní. Bude mít tento směr úspěch?

Chytré hodinky - pro jednoho nepostradatelná věc, pro druhého zbytečnost. Chytré hodinky mají mnoho funkcí a mnoho podob. Některé designové varianty dávají již při prvním pohledu najevo, že se nejedná o klasické hodinky a druhé jdou decentnější a elegantnější cestou. A takové jsou například Withings Activité, které lákají na elegantní design a více jak půlroční výdrž baterie. Nemají ale displej a na první pohled nejsou vůbec chytré. Přesto ale jsou. Dokáží si ukrojit kousek trhu pro sebe?

TIP: Hodinky Withings Activité nyní spolupracují i s Androidem

Withings Activité

Za zapůjčení děkujeme eshopu sunnysoft.cz.

Design a konstrukce: kovové a voděodolné

Withings Activité přichází na trh ve své první generaci. Společnost Withings možná budete znát díky jiným produktům z jejich dílny, které zahrnují věci pro měření srdečního tepu přes chytrou váhu až po zařízení monitorující spánek. Hodinky Activité míří na své potenciální zákazníky především velmi jednoduchým a elegantním designem, který můžete nosit k jakémukoli outfitu, ať už chodíte běžně v triku a jeansech nebo obleku. Většina konkurenčních hodinek nenabízí tak minimalistický design jako právě Withings Activité a pokud se jim někdo přibližuje, pak to nejspíše budou LG G Watch R.

Withings Activité – videopohled

Technické parametry Withings Activité

Kompletní specifikace
Konstrukce36,3 × 36,3 × ? mm, 37 g, odolnost: ano
Pásekkožený, vyměnitelný: ano (22 mm), zapínání: přezka
Displejbez displeje, 1,3" (? × ? px), tvar: ?
Systém?, kompatibilní s: iOS
Datové funkceBluetooth: 4.0, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ne
Akumulátor? mAh, nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2014, 12 000 Kč

Americká značka, francouzský design a švýcarská výroba. I to jsou ve zkratce hodinky Withings Activité, kterým dominuje kulatý ciferník, jenž mě na první pohled lehce zarazil svou malou velikostí,. V průměru mají hodiny 36,3 mm . Ačkoli nejsem fanouškem velkých ciferníků, tak po prvním nasazení na ruku mi u těchto hodinek přišel opravdu drobný. Vše je ale otázka zvyku a po třech dnech si na své bývalé hodinky ani nevzpomenete. Jistou roli ve velikosti může hrát také fakt, že se jedná univerzální hodinky jak pro dámy, tak pány. V pravé dolní části je pak umístěn samostatná ručička, která vám ukazuje procentuální plnění vámi stanoveného denního limitu nachozených kroků. Dokonalé spojení analogového a digitálního světa v hodinkách, chtělo by se říci.

Design je věc, která má prodávat. U Withings Activité je tomu dvakrát tak. Hodinky jsou skutečně elegantní a budou ozdobou vaši ruky, ať už při sportu, tak především při důležité schůzce či jednání. Po designové stránce si zkrátka odvedou to své a jen opravdový nadšenec či fanoušek společnosti Withings pozná, že hodinky, které máte na ruce, patří do řad chytrých. Jinak se tváří jako nenápadné, leč elegantní klasické náramkové hodinky. Hodinky Activité se prodávají ve dvou barevných kombinacích. Ve stříbrné s černým ciferníkem a námi testované stříbrné s bílým ciferníkem. U stříbrné varianty dostanete hnědý kožený řemínek, u černé černý, a v balení se u obou nachází ještě pásek šedý, který je vyrobený z pryže a slouží především pro použití při plavání a sportu obecně. Kožený pásek po pár dnech používání změkne a při nošení o něm nevíte. Tento řemínek má celkem sedm dírek. Já se svou hubenou rukou jsem hodinky zapínal na dírku číslo čtyři. Statnější kolega se silnější rukou hodinky však nedopnul. Opět zde nejspíše hraje roli unisex zaměření.

Pryžová varianta ovšem nabízí o jednu dírku více a je také o nepatrný kousek delší. Zde by kolega hodinky oblékl, ale celý proces vypadal jako pokus o uškrcení zápěstí. Withnigs uvádí, že pásek dokáže obléknout i člověk s průměrem zápěstí do 195 cm, ovšem my doporučujeme hodinky raději vyzkoušet. Celkově je pryžový řemínek hodně pružný a rozhodně není dvakrát pohodlný. Každopádně jeho účel je odvést svou práci především při sportu a plavání, aby se vám kožená varianta zbytečně nepromočila a nepropotila. Zde pryžová varianta obstojí na jedničku. Řemínky si můžete jednoduše vyměnit díky odcvakávacím pacičkám. Vše je jednoduché a rychlé.

Withings Activité

Celé tělo je vyrobeno z nerezové ocele. Trošku jsem měl obavy z tloušťky hodinek, ale můj strach byl zbytečný. Při nošení ocel nestudí a díky menším rozměrům ciferníku o hodinkách ani nevíte. Celé hodinky jsou voděodolné do 50 metrů, takže s nimi můžete v klidu nejenom umývat ruce, ale také si jít zaplavat. Velmi důležitým prvkem je safírové sklíčko, které je odolní proti škrábancům.

TIP: Withings Activité Pop naživo: chytré hodinky s výdrží 8 měsíců (video)

Stálice mezi chytrými, nižší standard mezi klasikou

Pokud se budeme na Withings Activité dívat jako na chytré hodinky, pak je jejich výdrž jednoznačně nejlepší na trhu. Výrobce udává výdrž na baterii až osm měsíců. Pokud budete Activité porovnávat s hodinkami klasickými, pak se zde jedná o nižší standard.

V hodinkách se nachází baterie typu CR2025, kterou si jednoduše sami vyměníte. Potřebovat budete pouze pomocné kolečko, které je součástí balení, jenž přiložíte do drážky na spodní straně hodinek a násladně “vylomíte” spodní kryt. Hodinky jsou kompatibilní se systémem iOS7 a novějším. Zkrátka nepříjdou ani uživatelé Androidu, kteří používají Android 4.3 a vyšší.
Withings Activité

Co řadí Activité mezi chytré hodinky? Jednoznačně aplikace pro mobilní telefony s Androidem a iOS s názvem Health Mate, kde vše nastavujete a spravujete. Hodinky na sobě nemají žádnou korunku ani tlačítko, vše se dělá pomocí telefonu a příslušné aplikace, a to dokonce i změna času. Ta probíhá tak, že ve chvíli, kdy přicestujete do jiného časového pásma si hodinky skrze aplikaci v telefonu samy zjistí změnu času a v tu chvíli vám začnou ručičky po ciferníku efektně cestovat, dokud nenastaví ten správný čas. Změna času je možná samozřejmě i manuálně.

Změřte si denní aktivitu i spánek

Spíše než chytré hodinky by se hodilo Activité nazvat jako luxusní sport tracker. Při úvodním párování, které využívá Bluethooth 4.0, si v aplikaci vyplníte vaší výšku a hmotnost a později doplníte váš denní cíl nachozených kroků, což je jediný údaj, který se procentuálně promítá na menším ciferníků na samotných hodinkách a nemusíte tak vytahovat telefon z kapsy. Hodinky vás pak monitorují celý den a do aplikace odesílají data o počtu kroků, nachozené vzdálenosti a spálených kalorií. Celý váš den je pak přehledně rozebrán v grafu, kde vidíte jakou hodinu jste vykonávali nějakou pohybovou aktivitu a kdy jste odpočívali. Praktické je automatické rozpoznávání aktivit, nemusíte tak hodinky ručně přepínat na běhání, poznají to samy. Zklamalo nás, že plavání hodinky převádí na kroky a nedokážou poznat, že se jedná o jiný pohyb, než je chůze. Výrobce však tvrdí, že s novou aktualizací, která by měla dorazit do konce dubna se to změní. Stejně tak pokud tisknete například velkou porci dokumentů, kterou následně řadíte do pořadače po vašem boku, pak se vám lehce může stát, že „nachodíte“ 8 000 kroků a přitom sedíte pouze v kanceláři, zde tedy rozpoznávání pohybů není zcela dokonalé.

Screeny aplikace Withings

Nechybí ani monitorování spánku a buzení pomocí vibrací i zvuku. Ačkoli se jedná o chytré hodiny, tak vás nedokáží probudit v lehké fázi spánku. Čas budíku si nastavíte v aplikaci a dokážete ho zkontrolovat také na hodinkách bez nutnosti použít telefon. Má to být snadné, stačí na ciferník dvakrát poklepat. Gesto ale nefunguje vůbec dobře. Minimálně jsem za celou dobu testování nepřišel na grif, který by spolehlivě fungoval a výsledkem byl jeden úspěch z deseti pokusů. Na průběh vašeho spánku se můžete podívat v přehledném grafu, který ukazuje kdy váš spánek byl lehký a kdy hluboký. Hodinky také poznají, jak dlouho jste v posteli leželi a jaký čas z toho jste spali. Například monitoring tepu na hodinkách nenajdete.

Nezapomeňte jít běhat a doplnit tekutiny

Aplikace Health Mate vám umí také připomenout, že je čas pro vaší oblíbenou činnost. Například pokud si chcete každý den jít všední večer zaběhat a před spaním přečíst oblíbenou knihu. Upomínek je zde nespočet od zkontrolování tlaku, přes návštěvu kulturní akce až po připomenutí, že máte jíst nějaké ovoce nebo se jít zvážit či doplnit i jiné tekutiny než ty s alkoholem.

Aplikace je rozdělená do pěti hlavních částí. Nejvíce času budete nejspíše trávit na Timeline, kde se shromažďují vaše aktivity. Dále je zde Dashboard, který si můžete uzpůsobit svým potřebám. Zde se ve zkratce ukazuje spánek, hmotnost, aktivita a srdeční tep. Z toho jasně plyne, že tuto záložku budou používat uživatelé, který už nějaký ten produkt od společnosti Withings vlastní. Dále je zde záložka Leaderboard, jež slouží pro porovnávaní vašich výkonů s přáteli.

Withings Activité

A poté už jen zmíněné upomínky a profil, kde si můžete měnit vaši hmotnost, spárovat aplikaci Withings s aplikacemi, jako je například integrovaná aplikace Zdraví v iOS. Dále pak umí hodinky spolupracovat také s aplikacemi Nike+, RunKeeper nebo MyFitnessPal. A především zde vidíte součet nachozených kroků, vzdálenosti a vašeho největšího výkonu. Celkově je aplikace velmi jednoduchá a poměrně intuitivní. Čeština v aplikací chybí, ale základní anglická slovíčka vám problém dělat nebudou. Potěší i možnost aplikaci otevřít pomocí Touch ID.

Withings Activité patří mezi chytré hodinky, ale přesněji řečeno se jedná o sport tracker zabalený ve velmi elegantních hodinkách. Prakticky pro všechny důležité činnosti potřebujete vždy vytáhnout telefon a veškeré data vkládat či kontrolovat v aplikaci. Pro někoho to může být velké mínus, ale pro druhého naopak vítaná věc. Ne každý chce na hodinkách přijímat notifikace a změnit své zápěstí na zářící displej. Namítnout můžete, že se pak člověk může poohlédnout po konkurenci v podobě náramku Fitbit, Jawbone nebo třeba Withings Pulse. Pokud však nechcete na zápěstí nosit jeden z výše zmíněných chytrých náramků, potrpíte si na styl a klasiku, pak hodinky od americké společnosti Withings mohou být tím pravým řešením. Neslevíte ze stylu, ale přidáte svému zápěstí trochu chytrosti, aniž by to někdo poznal.

S cenovkou, která na našem trhu startuje na částce 10 990 korun, nebudou mít Withings Activité na růžích ustláno. Možná si to samotní lidé z této americké firmy uvědomili také a pro ty z vás, kteří nechcete do hodinek investovat tolik, připravili levnější variantu. Ta se jmenuje Withings Activité Pop, její konstrukce je mozasná a řemínek pryžový, nemají ani safírové sklíčko. Veškeré funkce ale zůstávají zachovány a potěší veselými barevnými variantami. Verze Pop vás pak vyjde na 4 190 Kč.

Za zapůjčení děkujeme eshopu sunnysoft.cz.

Stáhnout Health Mate

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

withings-activite
Klady
  • výdrž baterie
  • atraktivní design
  • zpracování
Zápory
  • nespolehlivé gesto pro zobrazení času buzení
  • všechen pohyb braný jako kroky
  • absence chytrého buzení
Diskuze ke článku
mental.disease
Jednoznačne najlepšie vyzerajúce smart hodinky.
Výdrž ktorá dáva zmysel.

Akurát s tou vodeodolnosťou bych krotil nadšenie.
WATER RESISTANT 50M/ 5ATM/ 5BAR znamená ochranu pred dažďom, umývanie rúk, sprchovanie. Možno nejaké povrchové ponorenie v stojatej vode. Určite nie plávať, skákať do vody, kúpať sa (v teplej vode).
GT
Nechapem to nadsenie z designu a ani zo "smart" moznosti.
Design je sice unisex, ale ani nahodou nie je vhodny ku kazdemu typu ruky.
Na tenkom zapasti, vyzeraju akekolvek kruhove hodinky otrasne.
Takze trochu tlmte nadsenie a zamyslite sa nad ergonomiou a celkovym doplnanim sa s roznym typom ruky.
.
Su smart?!
Si robite kozy, nie?
Pohybove aktivity su len zlomkom z toho, zo maju vediet naozajstne smart hodinky.
Tie maju byt doplnkom k mobilu, nie sledovacom nejakych antivit.
Kde je upozornenie na maily, sms, zmeskane hovory, prichodzie udalosti, pripomienky, prepojenie s planovacom, nove prispevky na socialnych sietach....?
Kde su ostatne funkcie hodiniek ako takych, stopky, rozne casovace, svetove casy, niekolko budikov...?
Je este vela toho co som nespomenul.....
.
NIE SU SMART ANI KED SA ROZKRAJATE, TAK NEKLAMTE!
Je to len designova hracka, nic viac.
Pavel
Děkuji za recenzi, hodinky jsou to krásné, takže nakonec sáhnu po levnější varientě a počkám s nimi na apple watch 2 :-)
francouz
Ta výslovnost Activité :)
je to [aktivite] a ne [ektivité]

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze