THL T100S
recenze

THL T100S

Super selfies a dvě SIM
26

V dnešní době je již hodně výrobců mobilních zařízení, kteří se snaží prosadit své produkty příznivější cenou či nadstandardními funkcemi. Jedním z nich je také THL, které přichází s modelem T100S. 5palcové zařízení spadající do střední třídy neoplývá super nízkou cenovkou, nabízí ale zajímavosti v podobě 13Mpx přední kamerky nebo podpory dvou SIM karet.

Někteří z vás možná o této značce slyší poprvé, někteří jsou už naopak šťastnými majiteli jednoho z modelů od této společnosti. I když u nás není THL ještě zaběhlá značka, už několik měsíců se tu prodává oficiálně a její modely mají mnohdy co nabídnout. A dnes se to zaběhlým výrobcům pokusí zavařit nový kousek, který to bude zkoušet zajímavým designem nebo několika zajímavostmi, cena je navíc stanovena na poměrně příznivých 7 500 Kč. Bohužel však i v tomto případě jsme se neobešli bez kompromisů, začněme však popořadě od základního balení, ve kterém najdete i příjemnost v podobě ochranných folii na displej.

Obsah balení:

  • USB kabel
  • zástrčka do zásuvky
  • špuntová sluchátka
  • ochranné folie
  • úvodní příručka
Na základním balení výrobce nešetřil

Technické parametry THL T100S

Kompletní specifikace
Konstrukce144,3 × 70,4 × 8,4 mm, 145 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 864 × 2 736), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 088 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6592, CPU: 8×1,7 GHz, GPU: ARM Mali-450 MP
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor2 750 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostzáří 2014, 7 499 Kč

THL T100s – videopohled

Design a konstrukce: snaha odlišit se

Jelikož má telefon 5palcový displej, možná vás trochu překvapí jeho výška 144,3 mm, což je sice téměř stejně jako HTC One (M8), to však na přední straně disponuje dvojící stereo reproduktorů. Zde ale nic takového nemáme a prostor nám kromě zbytečného místa pod displejem ubírají dvě designové lišty imitující broušený kov. Na jednu stranu je to líbivý odlišující prvek, na druhou stranu přidává zbytečné milimetry navíc. Šířka 70,4 mm a tloušťka 8,4 mm už jsou potom zcela běžné, stejně jako hmotnost 145 gramů.

Lišty kolem displeje jsou elegantní, ale přidávají na rozměrech

Přední strana je jako vždy vyhrazena pro displej a pod ním najdeme trojici senzorových tlačítek. Ty jsou umístěna poněkud neobvykle, jelikož došlo k prohození tlačítka zpět a tlačítka pro vyvolání kontextové nabídky, toto je však pro THL typické. Nad displejem se potom nachází přední kamerka, sada čidel a notifikační LED dioda, o jejíž (ne)funkčnosti si povíme později.

Záda jsou na první pohled kovová a zlatá barva přidává na exkluzivitě

Záda telefonu na první pohled evokují kov, což rozhodně přidává plusové body, i když je to pochopitelně jenom plast. V horní části se nachází čočka 13Mpx fotoaparátu spolu s přisvětlovací LED diodou. Na spodní straně se naopak umístil hlasitý reproduktor. Celá záda jsou hladká, dávejte proto pozor na škrábance, které mohou vzniknout klouzáním po stole. Na bocích nalezneme ovládací prvky v podobě vypínacího tlačítka na pravém boku a tlačítek pro regulaci hlasitosti na levém. Za zmínku také stojí vzhled horní a spodní strany zařízení. Kromě toho, že jsou vyvedeny v jiné barvě, nabízí i zajímavý vzor. Na horní straně potom najdeme nabíjecí konektor spolu s 3,5 mm jack konektorem, spodní hrana je až na mikrofon zcela prázdná.

Celkový vzhled i zpracování je na vysoké úrovni

Pod odnímatelným zadním krytem se nachází hned trojice slotů, jeden pro paměťové karty typu microSD a zbylé dva pro SIM karty, přičemž první je pro běžnou velikost a druhý pro variantu microSIM. Pod sloty potom najdeme vyměnitelnou baterii. Celková konstrukce je kvalitní, vše je zpracováno tak, jak má a stejně tak se telefon i pohodlně drží. Navíc v této zlaté barevné variantě vypadá v celku elegantně a mohl by zaujmout zejména ženy, lišty nad a pod displejem také přidávají na originalitě, i když na úkor celkových rozměrů. Ještě zmíníme, že se telefon prodává také v klasicky černém provedení.

Displej: „prostě“ FullHD

Chloubou dnešního modelu bude určitě displej. Ten dorostl na 5 palců a rozlišení činí 1 920 × 1 080 pixelů, což nám dává jemnost 441 pixelů na palec. Díky použití IPS panelu jsou pozorovací úhly na příkladné úrovni a dostatečná je i čitelnost na slunci. Automatická regulace jasu funguje spolehlivě, jen občas trvá několik málo vteřin, než si čidlo uvědomí okolní podmínky a přizpůsobí se. Samotný panel je krytý odolným sklíčkem Gorilla Glass 3, které svou práci odvádí dobře, jelikož jsem za celou dobu testování nezaznamenal žádné škrábance. Zobrazovači zde tedy není co vytknout a v této cenové kategorii se jedná o příjemný nadstandard.

Displeji není vůbec co vytknout

Naopak rozpaky ve mně vzbuzuje notifikační LED dioda, která si v tomto případě označení „notifikační“ nezaslouží. Jediné, co signalizuje, je totiž nabíjení, při připojení nabíječky začne červeně svítit. A to je vše. Na příchozí zprávy jakéhokoliv druhu vás prostě neupozorní, což je rozhodně nepochopitelné a zbytečné pochybení výrobce.

Zvuk: dobrý ve všech směrech

I zvuková stránka zařízení se povedla. Začněme u hlasitého reproduktoru, jehož reprodukce je v celku kvalitní a nechybí zde i basová složka, na občasný poslech hudby tedy postačí a mnozí uživatelé budou spokojeni, eventuálně si mohou zvuk upravit pomocí ekvalizéru. Reproduktor navíc oplývá vysokou hlasitostí, problém s přeslechnutím tedy rozhodně nehrozí.

THL T100S

3,5 mm jack konektor vám klasicky zprostředkuje kvalitnější hudební požitek. Při poslechu s dodávanými sluchátky na mě sice zvuk působil poněkud zastřeně a pro optimální reprodukci jsem si musel pohrát s vestavěným ekvalizérem, po připojení kvalitnějších modelů už ale žádné výtky mít nemohu.

Baterie a výdrž: žádné překvapení

Telefon dostal vyměnitelnou baterii s kapacitou 2 750 mAh, což je vzhledem k displeji a procesoru běžná kapacita. No a běžná je také výdrž. Pokud telefon v 7 ráno vypojíte z nabíječky, budete celý den online, hodinku si poslechnete hudbu, půl hodinky budete hrát vaši oblíbenou hru a nezapomenete na zkontrolování nových příspěvků na mobilenet.cz, budete mít kolem deváté večer 15 až 20 % kapacity, i takto perný den s vámi tedy vydrží až do konce. Pokud omezíte připojení k internetu či odoláte pokušení „propařit“ pracovní den, klidně vám vydrží až do večera dne následujícího.

THL T100S

Provedli jsme také náš standardizovaný test výdrže, kdy telefon přes Wi-Fi streamoval FullHD video s jasem a zvukem ve sluchátkách nastaveným na 50 %. Video bylo přehráváno celkem 3 hodiny a 49 minut, tedy nijak oslnivý výsledek. Například LG G2 vydrželo 7 hodin a 20 minut. Rychlost nabíjení se potom nese v klasickém duchu, do 80 % trvá 1 hodinu a 54 minut, do plné kapacity si počkáte 2 hodiny a 29 minut.

Hardware: osm jader od MediaTeku

Pod kapotou najdeme hned osmijádrový procesor Mediatek 6592 taktovaný na 1,7 GHz a tomu sekundují 2 GB RAM, které vám po zapnutí nechají 1,6 GB. Vnitřní paměť čítá 32 GB, k dispozici potom máte zhruba 28 GB. Nechybí ani podpora paměťových karet do velikosti 32 GB, a i když na ně nelze přesouvat aplikace, s vnitřní pamětí by si měl vystačit každý.

Benchmark testy: AnTuTu, NenaMark 2, Vellamo a 3DMark

Výkon zařízení je tedy velmi dobrý a nejsou vám proto odepřeny ani nejnáročnější hry typu Dead Trigger 2 nebo Asphalt 8, a to klidně na nejvyšší detaily. Svižností se pyšní také samotné prostředí a hlavně pak rychlé přepínání mezi spuštěnými aplikacemi nedělá telefonu žádné problémy. Přeci jen bych ale ocenil větší plynulost například v menu při prohlížení widgetů, je to ale jen malý nedostatek.

Uživatelské prostředí: čisté a staré

Prostředí zajišťuje Android, a to v jeho už postarší verzi 4.2.2 Jelly Bean. Systém se zde nachází v téměř čisté podobě, výrobce se totiž žádnou nadstavbou nezaobíral. Na zamykací obrazovce můžete kromě odemknutí ještě rychle spustit fotoaparát nebo aplikaci Volání. Po odemčení se dostanete na pohotovostní obrazovky, kterých je celkem 5 a jejich počet nelze nijak upravit. Zbytek není třeba popisovat, je to prostě stará známá želé fazolka v téměř čisté podobě. Vše je také plynulé a na nic nebudete muset dlouho čekat ani při multitaskingu.

Prostředí zajišťuje čistý Android

O předinstalovaných aplikacích není třeba dlouho psát, jelikož tu toho opravdu příliš není. Od Googlu tu najdeme pouze Gmail, Hangouts, Mapy a Youtube. Nechybí také například správce souborů nebo vestavěný hudební přehrávač. No, a to je vše. Žádný Facebook, Twitter nebo prohlížeč dokumentů, to si už přeci zvládnete stáhnout sami, ne?

Fotoaparát: kvalita zepředu i zezadu

V telefonu byl použit 13Mpx snímač od Sony, konkrétně IMX 135, kterému nechybí automatické ostření nebo přisvětlovací LED dioda. Prostředí fotoaparátu je velmi podobné ostatním Androidům a nenabízí nic neobvyklého. Ohledně režimů, můžete si vybrat klasický panoramatický režim, HDR, dále režim krásy tváře nebo možnost zachycení objektu z více úhlů, tedy takový trojrozměrný snímek. Zajímavostí je také režim živá fotografie, což znamená, že telefon natočí před samotným vyfocením ještě 5vteřinové video, a nakonec tu máme i režim filmový pás, jenž pořídí několik fotografií za sebou a potom z nich vytvoří animaci. V praxi ale tato „vylepšení“ příliš často nevyužijete. V nastavení potom jednoduše nastavíte expozici, vyvážení bílé nebo velikost fotografií.

Prostředí fotoaparátu je již dobře známé

No a kvalita fotografií? Ta je na slušné úrovni, jelikož jsou snímky ostré, detailní a postrádají výraznější šum. Ten přibývá s ubývajícím světlem, při zatažené obloze nebo v interiéru, za dobrých světelných podmínek ale produkuje opravdu slušné fotografie.

Testovací snímky

Video dokáže natáčet v rozlišení 1 920 × 1 080 pixelů s 30 snímky za sekundu, bohužel ale chybí kontinuální zaostřování, případné přeostření je tedy potřeba udělat ručně. Nenajdete zde také funkci slow-motion, tedy možnost zpomaleného záznamu. Kvalita už potom není na tak dobré úrovni jako fotografie a řadí se do průměru, ostatně, posuďte sami.

THL T100s – testovací video, 1080p

Velkým tahákem je také přední kamerka s vysokým rozlišením 13 Mpx. Výsledné selfies jsou velmi povedené a pokud hledáte telefon na kvalitní zaznamenávání sama sebe, je THL T100s horkým kandidátem.

Snímky přední kamerkou

Multimediální funkce: to už známe

Toto je rozhodně jeden z důvodů, proč si pořizovat chytrý telefon s kvalitním displejem, jelikož sledování filmů a hraní her jsou činnosti, které budete jistě často provádět, a tento model vás rozhodně nezklame. Zaměřme se ale nejdříve na hudební přehrávač, neboli aplikaci Hudba, kterou určitě znáte z ostatních Androidů. Nabízí jednoduchý vzhled, možnost rozdělení na interprety, alba, jednotlivé skladby a můžete si vytvořit i vlastní seznam. Nechybí zde i nastavitelný ekvalizér.

Další multimediální aplikací je Galerie, kde najdete jak své pořízené fotografie, tak i videa a filmy. Své snímky zde můžete také upravit oříznutím či otočením nebo přidat zajímavý efekt, například rámeček nebo jiný odstín. A nyní poutavější část – filmy. Ty zvládá telefon bez problémů, a to i v různých formátech, jako .mp4, .avi nebo .mkv. Většina uživatelů ale stejně sáhne po alternativním přehrávači z obchodu Google Play, a to zejména pro možnost hlubšího nastavení nebo možnost přidání externích titulků, se kterými si vestavěný přehrávač neporadí. Navštívení Google Play vás čeká i při pořízení herních trháků, které si telefon umožňuje vychutnat. V základu zde totiž nenajdete ani jeden. Z dalších funkcí zmiňme rádio, které funguje až po připojení sluchátek a podporuje i funkci RDS.

Telefonování: vede si dobře

I přes všechny moderní funkce a možnosti nesmíme zapomínat na základní funkci mobilních telefonů, kterou je pochopitelně možnost telefonovat. V tomto případě k volání použijete klasickou Android aplikaci, která nabízí známý seznam kontaktů, jenž se synchronizuje s Google účty, Facebookem nebo Skype kontakty. Samotný hovor potom probíhá bez jakýchkoliv problémů, sluchátko je dostatečně hlasité a kvalita hovoru je na běžné úrovni.

Nespornou výhodou je ale podpora hned dvou SIM karet, z nichž jedna je běžného typu a druhá typu microSIM. Samozřejmostí je pohotovost obou SIM zároveň. V jednoduché Správě SIM karet si potom můžete navolit, která bude ta výchozí pro volání, SMS a datové připojení, přičemž 3G můžete využívat na obou SIM kartách.

Zprávy: spolehlivé, ale bez oprav

Další ze základních funkcí, kterou tento telefon sebejistě plní, avšak s jedním ale. Klávesnice jde sice nastavit na českou, na automatické opravy a návrhy ale rovnou zapomeňte, zde vás zachrání pouze zručnost prstů. Pro pohodlnější psaní tedy doporučujeme sáhnout po alternativě z Google Play, nabídka je zde opravdu široká, doporučit můžeme například aplikaci SwiftKey, která nedávno navíc obdržela i témata v Material Designu. Samotná aplikace Zprávy potom pochází z čistého Androidu a kromě napsání a přečtení SMS neposlouží už k ničemu, funguje však bez problémů.

Ke kontrole vašich e-mailů můžete použít hned dvě aplikace, nativní E-mail a dobře známý Gmail. Obě aplikace fungují na stejném principu, tu druhou však využijete pouze pro účty Google. Stejně jako ve zprávách zde nenarazíme na nějaké převratné funkce, vše prostě funguje jak má, co více si přát?

Organizační funkce: to, co v běžném Androidu

V této kapitole narazíme snad jen na jeden malý nedostatek, a to absenci prohlížeče dokumentů, který si musíte nejdříve stáhnout, což ale není žádný problém. Jinak ale telefonu nechybí například budík, stopky či odpočet času. Pro zapomínavé nebo zaneprázdněné je tu připraven úkolovník a kalendář s možností propojení s účtem od Googlu. Nechybí tu ani správce souborů nebo kalkulačka.

GPS a navigace: počkáte si

Zařízení disponuje také GPS modulem, který využijete jak pro navigaci, tak i pro sdílení polohy se svými přáteli například přes Facebook. Jako mapovou aplikaci zde máme klasické Mapy od Googlu, které fungují spolehlivě, stejně tak i samotná GPS s podporou A-GPS. Bohužel ale doba zaměření samotné polohy trvá poněkud dlouho, většinou si počkáte zhruba 30 až 45 sekund.

Datové funkce a konektivita: dvě SIM bez LTE

V této kapitole se setkáme s určitým kompromisem, a sice absencí LTE, což je funkce, kterou už nabízí i levnější modely. Ve zbylých ohledech tu už ale nic nechybí, připojení k internetu vám zajistí buď Wi-Fi b/g/n nebo datové připojení v podobě EDGE, GPRS a HSPA+. Pozor ale na slabší přijímač Wi-Fi, kdy můžete mít problém v místech se slabým signálem. Najdeme tu také NFC nebo Bluetooth v nízkoenergetické verzi 4.0, které si bez problémů poradí například s chytrými hodinkami či bezdrátovými sluchátky. Výrobce nezapomněl ani na funkce USB OTG a USB Host, není tedy problém připojit flash disk nebo naopak připojit zařízení k počítači pro přenos souborů.

THL T100S

K surfování určitě potřebujete prohlížeč, který je zde zastoupen klasickým Android prohlížečem a snad ani nemá cenu popisovat, za zmínku pouze stojí absence technologie Flash. Při práci s ním jsem však byl spokojen, vše je totiž ukázkově svižné.

Závěr: má co nabídnout

Celkově na mě telefon zapůsobil dobrým dojmem. Za 7 500 Kč totiž dostanete solidní hardware, který ostudu rozhodně neudělá, a to jak vzhledově, tak i v oblasti výbavy.

Jedna z výhod je určitě displej, který nabízí jemné rozlišení i dobré pozorovací úhly, v této kategorii se prostě jedná o skvělý zobrazovač. Fotoaparát je také na dobré úrovni, hlavně pak přední kamerka s vysokým rozlišením, jejíž výtvory jsou velmi kvalitní. Další výhodou je podpora dvou SIM karet, tato funkce je stále více oblíbená. K plusům bych také zařadil dobré podání hlasitého reproduktoru. V oblasti baterie se sice žádný zázrak nekoná, celý perný den s vámi však vydrží až do konce. Vzhled je jako vždy subjektivní, dle mého názoru se design povedl a zlatá barva přidává modelu na eleganci.

THL T100S

Nejvíce naopak zamrzí absence LTE, tedy sítí čtvrté generace. Tuto funkci již nabízí i řádově levnější telefony a je to prostě škoda. Starší verze operačního systému také ničemu neprospěje a při této cenovce by už výrobce mohl sáhnout po novější. Nepochopení u mě poté vyvolala notifikační LED dioda, která je spíše na ozdobu, jelikož kromě indikace nabíjení k ničemu jinému neslouží.

Pokud se ale přes tyto nedostatky dokážete přenést a neznamenají pro vás konec světa, určitě nad tímto modelem přemýšlejte, je totiž obstojným kandidátem ve střední třídě a podobně vybavené modely jiných značek vás vyjdou minimálně o tisícikorunu dráž. I přesto se ale pojďme podívat, co mají v rukávu ostatní výrobci.

Konkurence:

Alternativou se k tomuto modelu nabízí paradoxně z vlastních řad THL 5000. To nabízí podobné parametry v čele s 5palcovým FullHD displejem nebo 13Mpx fotoaparátem. Odlišnosti potom najdeme pod kapotou, kdy v THL 5000 tepe o něco výkonnější procesor. Na druhou stranu se ale zmenšila vnitřní paměť, a to na 16 GB, podpora paměťových karet ale též nechybí. Největším trumfem THL 5000je však baterie, která disponuje obří kapacitou 5 000 mAh, šťáva vám tedy jen tak nedojde. Z dalších odlišností zmiňme například „pouze“ 5Mpx přední kamerku nebo naopak nový Android 4.4.2 KitKat. Cenově potom telefon vychází zhruba o 300 Kč méně.

THL 5000

Dalším konkurentem je Alcatel OneTouch Idol X+, který také disponuje 5palcovým FullHD displejem. Najdeme v něm podobný, i když o něco výkonnější procesor, stejnou hodnotu RAM i vnitřní paměti. Rozdíly jsou patrné hlavně v přední kamerce, která u Alcatelu nedosahuje takových kvalit a rozlišení 2 Mpx je opravdu základní. Kromě LTE tu navíc nenarazíme ani na NFC a kapacita baterie je také o něco menší. Celé to podtrhuje cenovka nastavená na přibližně 9 000 Kč.

Alcatel OneTouch Idol X+

Modelem s podobnou výbavou je také Huawei Ascend P7. U něj hledejme odlišnosti v „pouze“ čtyřjádrovém procesoru či menší kapacitě baterie. I přední kamerka spolu s vnitřní pamětí zde za THL zaostávají, nenabízí ani druhý slot pro SIM kartu. Máme tu ale rychlý internet díky podpoře LTE, nový Android KitKat a elegantní provedení tomuto modelu nikdo neupře. I v tomto případě si však výrobce řekne zhruba o 1 500 Kč více.

Huawei Ascend P7

Pokud zabrouzdáme do vod vlajkových lodí předešlých let, narazíme na model LG G2, který za cenu okolo 8 300 Kč nabídne o něco větší displej, čtyřjádrový Snapdragon 800 nebo podporu LTE. Boduje také větší baterií nebo novější verzí Androidu. Naopak zaostává rozlišením přední kamerky nebo podporou pouze jedné SIM karty.

LG G2

Se svým modelem MultiPhone PAP7500 přispěchalo i Prestigio, a tento telefon zaujme hlavně příznivce nízké cenovky. Za částku kolem 5 000 Kč totiž také dostanete kvalitní FullHD displej s 5palcovou úhlopříčkou, změny se tedy odehrály uvnitř. Slabší procesor a menší baterie, to jsou nevýhody oproti THL. Nenajdeme zde ani druhý slot pro SIM kartu. Přeci jen ale rozdíl 2 500 Kč není malý a nakonec by mohl hrát rozhodující roli.

Prestigio MultiPhone PAP7500

Zástupcem jiných platforem je Nokia Lumia 735, která běží na Windows Phone 8.1 a prodává se za zhruba 7 200 Kč. V tomto případě je ale výbava o poznání chudší. Počítejte s 4,7palcovým HD displejem, čtyřjádrovým Snapdragonem 400 nebo 1 GB RAM. Najdeme tu také méně úložného prostoru. Na druhou stranu potěší přítomnost LTE či integrovaného bezdrátového nabíjení, samotná výdrž je navíc oproti THL na lepší úrovni.

Nokia Lumia 735
thl-t100s
Klady
  • přední kamerka
  • podpora 2 SIM karet
  • cena
  • vzhled
  • hlasitý reproduktor
Zápory
  • absence LTE
  • starší verze Androidu
  • notifikační LED dioda
Diskuze ke článku
Sam
Jako není to úplný brak, ale těch mínusů je až moc, korunuje tomu konstrukce, která je naprosto šílená, ty materiály působí odpudivě už z videa... dále dnes kupovat smartphone za takové peníze bez lte je dost nerozumné.
Dominik
Proč není v konkurenci mi3 od Xiaomi ?
Jan
Recenze na THL 5000,4400 a W200C vyjdou taky
dsfsdf
Mám THL 5000, skvelý telefónik....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze