TCL 20 Pro 5G
recenze

TCL 20 Pro 5G

Elegán s ambiciózní cenou
10

Jeden z největších výrobců spotřební elektroniky na světě, společnost TCL, nedávno odhalil vlajkový model TCL 20 Pro 5G. Ve výbavě najdeme velký AMOLED panel s technologií NXTVISION, podporu 5G sítí i velkorysé 256GB interní úložiště. Bude to líbivé novince stačit na úspěch?

TCL 20 Pro 5G představuje nejlépe vybavený smartphone jednoho z největších výrobců spotřební elektroniky na světě. Stojí tato žhavá novinka s originálním designem a velkým AMOLED panelem za pozornost, nebo byste se raději měli porozhlédnout jinde?

TCL 20 Pro – videorecenze

Technické parametry TCL 20 Pro 5G

Kompletní specifikace
Konstrukce164,2 × 73 × 8,8 mm, 190 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 6,67" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 750G, CPU: 2×2 GHz + 6×1,7 GHz, GPU: Adreno 619
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor4 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
DostupnostQ2 2020, 14 490 Kč

Obsah balení: včetně pouzdra

Obsah bílé krabičky tvoří telefon, transparentní silikonové pouzdro, napájecí adaptér a kabel typu USB-A/USB-C. Samozřejmostí je také nástroj pro vytažení slotu či základní manuály.

Líbilo se nám
  • včetně pouzdra

Konstrukční zpracování: skleněný elegán

TCL 20 Pro 5G lze relativně snadno rozpoznat na první pohled díky líbivému modrému provedení zad, která jsou rozdělena na lesklou a matnou část. V lesklém pruhu lze spatřit čtyři fotoaparáty, které nijak nevystupují nad okolní povrch, což je v dnešní době fotomodulů gigantických proporcí velká rarita. Vedle nich se pak v již matné skleněné části nachází proužek s přisvětlovacími diodami. Provedení zad vypadá velmi pěkně a údajně bylo inspirováno barvou středomořského moře. Navíc relativně úspěšně odolává šmouhám a otiskům.

Zařízení má po stranách tenké (kovové) rámečky a díky zaoblení zad i displeje se velmi příjemně drží v ruce. Povedl se také nenápadný designový prvek v podobě červené linky na vypínacím tlačítku, nad nímž je kolébka ovládání hlasitosti. Tyto ovládací prvky mají podle mého názoru ideální umístění, horší je to s tzv. tlačítkem Smart Key na druhé straně, které je až příliš vysoko, nicméně samotné tlačítko je poměrně praktické. Uživatel si může nastavit spuštění různých funkcí na jedno/dvě stisknutí, případně dlouhé podržení. V mém případě jsem tak na jedno stisknutí aktivoval přisvětlovací diodu, na dvě stisknutí aplikaci pro dálkové ovládání (telefon má infraport) a při dlouhém podržení Google Asistenta.

Jako plus vnímám rovněž přítomnost 3,5mm jacku, ačkoliv bych jej preferoval spíše dole než nahoře, či slotu pro dvojici nanoSIM, případně kombinaci jedné nanoSIM a jedné microSD karty. Kaňkou na kráse tohoto jinak povedeného zařízení je absence jakékoliv (oficiální) zvýšené odolnosti, kterou bych v této cenové třídě očekával. Kolem šuplíčku si lze všimnout silikonového těsnění, takže telefon pravděpodobně nějakou základní ochranou proti prachu a vodě disponuje, což však nezastoupí certifikaci odolnosti.

Líbilo se nám
  • stylový design
  • plochá záda bez vystupujícího fotomodulu
  • slot pro nanoSIM + microSD
  • programovatelné tlačítko Smart Key
Nelíbilo se nám
  • chytré tlačítko je příliš vysoko
  • schází jakákoliv certifikace zvýšené odolnosti

Displej: parádní podívaná

TCL se rozhodlo jít proti proudu a telefon osadit pouze 60Hz panelem s úhlopříčkou 6,67" a průměrném (i když zcela dostačujícím) rozlišením 2 400 × 1 080 pixelů. Obrazovka s poměrem stran 20:9 má zcela dostačující maximální svítivost pro použití venku a zaoblené okraje působí prémiovým dojmem.

Specialitou TCL je pak funkce NXTVISION 2.0, která vylepšuje kontrast, podání černé i dynamický rozsah. Displej ostatně podporuje HDR10 a má certifikaci pro Netflix.

Optická čtečka otisků prstů s bílým podsvícením funguje ve většině případech spolehlivě (ačkoliv by subjektivně mohla být o něco výše), stejně jako režim Always-On, který zobrazuje vše důležité, tedy čas, datum a upozornění na notifikace. Obrazovka má příjemné podání barev a v testu DxOMark si odnesla pěkných 89 bodů. Absence vyšší obnovovací frekvence však může mnohé uživatele odradit.

Líbilo se nám
  • kvalitní AMOLED panel
  • Certifikace HDR pro Netflix + NXTVISION
  • dostatečný maximální jas
Nelíbilo se nám
  • pouze 60Hz obnovovací frekvence

Zvuk: tentokrát pouze jeden

V této době, kdy se začínají objevovat stereo reproduktory i u značně levnějších smartphonů, se výrobce rozhodl nasadit pouze jeden hlasitý reproduktor, a to i přestože hůře vybavený TCL 20L stereo repráčky disponuje. Chuť může potenciálním zájemcům spravit přítomnost 3,5mm jacku a také možnost přenosu audia až do čtyř sluchátek (nebo například bezdrátových reproduktorů) najednou. Kvalita jediného hlasitého reproduktoru je pak pouze průměrná.

Líbilo se nám
  • možnost přenosu až do čtyř reproduktorů/sluchátek
  • 3,5mm jack
Nelíbilo se nám
  • pouze jeden reproduktor

Výkon hardwaru: neohromí, ale ani nezklame

TCL nasadilo Snapdragon 750G, který má spolu s 6 GB RAM dostatek výkonu pro svižný chod i hraní her, ale ti, kteří se ženou po výkonu z něj úplně „odvaření“ nebudou. Nadstandardní je pak 256GB úložiště, z něhož zůstane po zapnutí dostupných zhruba 240 GB. Pokud by vám i to bylo málo, můžete do telefonu vložit paměťovou kartu o maximální velikosti 1 TB.

Líbilo se nám
  • dostatečně výkonný hardware a velké úložiště
  • podpora microSD karet

Výdrž baterie: s rekordy nepočítejte

4 500mAh baterie nemá nízkou kapacitu, během používání se však ukázalo, že se jedná spíše o jednodenní telefon. Pokud byste mu dávali hodně zabrat, může se stát, že budete muset dobíjet i v průběhu dne. V případě drátového nabíjení se můžete spolehnout pouze na výkon 18 W, pomocí něhož se zařízení nabije z 0 na 100 % zhruba za hodinu a půl. Příjemným překvapením je v této cenové hladině nadstandardně rychlé 15W bezdrátové nabíjení.

Líbilo se nám
  • rychlé bezdrátové nabíjení
Nelíbilo se nám
  • pouze průměrná výdrž i rychlost drátového nabíjení

Konektivita: jak se sluší a patří

Z používání TCL 20 Pro 5G mohu potvrdit funkčnost 5G konektivity (minimálně u operátora Vodafone), Bluetooth 5.1, ale také nechybí navigační služby GPS, BeiDou, GLONASS či evropského Galilea. Ve výbavě dále najdeme Wi-Fi 5, NFC pro rychlé párování i bezkontaktní placení a již zmíněný infraport, nic důležitého tedy neschází.

Líbilo se nám
  • kompletní výbava včetně infraportu

Fotoaparát: neoslnivá fotoaplikace

Mobil disponuje na zadní straně celkem 4 fotoaparáty, z nichž hlavní má rozlišení 48 Mpx i optickou stabilizaci a senzor pochází z dílny Sony. Pořízené snímky si zachovávají slušnou ostrost i při přiblížení na detaily budov a obvykle mají solidně nastavený kontrast. Zvláštní je však barevné podání, které občas působí velmi ploše až vybledle. Trendem mnoha dnešních fotomobilů je pořizovat až přehnaně saturované snímky, toto však může být pro mnohé druhý extrém. Noční snímky mají zase často nádech do modra.

Hlavní senzor Ultraširokoúhlý objektiv Makro kamerka Bokeh senzor
Rozlišení 48 16 5 2
Světelnost f/1.79 f/2.4 f/2.2 f/2.4
Velikost senzoru 1/2" 1/3" 1/5" 1/5"
Velikost pixelu 0,8 μm 1,0 μm 1,12 μm 1,75 μm
Rozsah záběru 79° 123° 83° 83°
Čočka 6P 5P 3P 3P
Ostření PDAF pevné pevné pevné
OIS ano ne ne ne

16Mpx ultraširokoúhlý objektiv fotí již barevnější snímky, často jsou však fotografie zbytečně podexponované, takže je velká část nepřirozeně tmavá. Za dobrého světla lze však pořídit pěkné fotografie bez nijak výrazné deformace v rozích. 5Mpx makro kamerka potřebuje dostatek světla a poté dokáže vyfotit solidně vypadající záběry zblízka, i tak by ji však mohl raději nahradit třeba teleobjektiv. 2Mpx bokeh senzor je pak podle mého zcela zbytečný. Špatně naopak nevypadají záběry z 32Mpx selfie kamerky, která rovněž podporuje bokeh efekt.

Ukázka hlavního snímače, ultraširokoúhlého objektivu, makro kamerky i bokeh senzoru

Co se natáčení videa týče, lze natáčet maximálně do 4K při 30 FPS, a to jak na zadní, tak na přední fotoaparát. Bohužel však není možné mít aktivované HDR při natáčení ve 4K, což je trochu škoda. U videa lze pochválit rychlé přeostřování i solidní úroveň stabilizace.

TCL 20 Pro 5G 4K 30 FPS

TCL 20 Pro 5G 1080p 30 FPS

Nepříliš spokojen jsem byl se samotnou fotoaplikací, která je rozvržena vcelku logicky, vadilo mi však trhané přepínání jednotlivých fotoaparátů a někdy i (virtuální) tlačítka, která chvíli nereagovala na dotyk nebo měla velkou odezvu. Na samotné fotoaplikaci tedy snad výrobce urychleně zapracuje a vylepší ji.

Líbilo se nám
  • dostatek detailů u fotek z hlavního fotoaparátu
  • rychlé přeostřování při natáčení videí
  • solidní ultraširokoúhlý objektiv
Nelíbilo se nám
  • zbytečný bokeh senzor
  • občas vybledlé barevné podání hlavního snímače
  • 4K video bez HDR
  • trhané přepínání fotoaparátů

Software: TCL UI se povedlo

Zařízení dorazilo s Androidem 11, březnovými bezpečnostními aktualizacemi a nadstavbou TCL UI verze 3.0.3CFF. Podle výrobce se zákazníci dočkají minimálně dvou velkých aktualizací operačního systému (telefony tedy dostanou alespoň Android 13) a dvou let bezpečnostních aktualizací.

Používání nadstavby bylo vesměs příjemné a s výjimkou fotoaplikace také velmi svižné. Pro někoho mohou být užitečné i tzv. „mini notifikace“ v bublinách, které mohou nahradit klasické vyjíždějící notifikace z horní lišty. V zařízení jsem natrefil na podle mě zbytečné aplikace, jako je Facebook, Booking.com nebo Netflix, které je však naštěstí možné snadno odstranit.

Líbilo se nám
  • svižná odezva
  • příslib aktualizace alespoň na Android 13
Nelíbilo se nám
  • zbytečně předinstalované aplikace, jako je Facebook nebo Booking.com

Zhodnocení

TCL 20 Pro 5G ve mně zanechal vesměs pozitivní dojmy a domnívám se, že průměrně náročnému uživateli, který touží po netradiční „stylovce“, může dobře posloužit. Zařízení je však na to, co umí, bohužel neadekvátně naceněné.

Za 14,5 tisíc korun totiž u konkurence najdeme telefony, které disponují certifikací zvýšené odolnosti, vyšší obnovovací frekvencí displeje, stereo reproduktory, lepšími fotoaparáty, ale i vyšším výkonem.

TCL 20 Pro 5G

Mezi hlavní esa v rukávu tohoto modelu tak kromě designu patří například štědré 256GB interní úložiště, podpora microSD karet i 3,5mm jack a kvalitní AMOLED panel. Obávám se však, že jen to ke komerčnímu úspěchu stačit nebude, ačkoliv bych jej TCL 20 Pro 5G přál.

Konkurence

Pro ty, kteří touží po vyšším výkonu a spokojí se s IPS LCD panelem (ačkoliv 90Hz), může být zajímavou volbou o necelé dva tisíce korun levnější Motorola Moto G100.

Motorola Moto G100

Rozměry168,4 × 74 × 9,7 mm, 207 g
DisplejTFT IPS, 6,7" (2 520 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 6 144 × 3 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 870, 1×3,2 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh, doba nabíjení: 2:01 hodin

Hledáte netradiční stylovku? Pak si nenechte ujít LG Velvet se zvýšenou odolností, kvalitním AMOLED panelem i výkonnějším procesorem Snapdragon 765G.

LG Velvet

Rozměry161 × 74,4 × 6,8 mm, 180 g
DisplejOLED, 6,8" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 765G, 1×2,4 GHz + 1×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor4 300 mAh

Pro příznivce jihokorejských telefonů může být zajímavý rovněž Samsung Galaxy A72 s 90Hz AMOLED panelem a nadstavbou One UI. Nevýhodou je slabší procesor i menší interní úložiště.

Samsung Galaxy A72

Rozměry165 × 77,4 × 8,4 mm, 203 g
DisplejSuper AMOLED, 6,7" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 720G, 2×2,3 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh

Petr Vojtěch, mobilenet.cz

tcl-20-pro-5g
Klady
  • 15W bezdrátové nabíjení
  • rychlé přeostřování fotoaparátu
  • kvalitní AMOLED panel
  • povedená nadstavba
  • dostatek výkonu + velkorysé úložiště
  • podpora microSD + 3,5mm jack
  • elegantní design
Zápory
  • rozporuplné fotoaparáty
  • 4K video bez HDR
  • špatně optimalizovaná fotoaplikace
  • pouze 60Hz obnovovací frekvence
  • nemá stereo reproduktory
  • bez zvýšené odolnosti
Diskuze ke článku
Zelený Čaj
Zelený Čaj
Co je na tom telefonu tak drahého? :D
Za tu cenu mohl mít i 90Hz display.
Lepší procesor.. atd.
Michal Novotný
Michal Novotný
Samozřejmě, že za tuto cenu jdou sehnat mobily s lepší výbavou. Nicméně já jsem tento mobil ihned koupil a jsem za to moc rád. Je prostě nádherný, špičkově zpracovaný, skvělý displej, rychlost...
A jsem rád, že stojí tolik, aspoň ho nebude mít tolik lidí. Z designu a zpracování jsem prostě unešen. :-) Předtím jsem měl Note10+, za který jsem dal více než 30tisíc a dal bych tolik i za tento TCL. Nezlobte se na mě, nikoho jsem fakt nechtěl nasrat. :-)
Michal Novotný
Michal Novotný
Naprosto souhlasím, vypadá skvěle, premiově, luxusně... a dobře se drží v ruce. Prostě naprostá paráda. A sluší mu to i v tom průhledném pouzdře, které je k tomuto krasavci přibaleno.
Jan Kasik
Jan Kasik
telefon, který má sakra kam jít s cenou dolů , vzhledem ke značce a parametrům

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze