Sony Xperia XA
recenze

Sony Xperia XA

Střední třída, které to sekne
80

Xperie od Sony jdou už roky vlastní cestou, díky čemuž je bezpečně poznáte. Výrobce ale přeci jen musí vzhled měnit a pokusil se o to u nové Xperie XA. Ta se zbavila postranních rámečků a vypadá velmi dobře. Výbavou spadá do střední třídy. Opět však bojuje s o něco vyšší cenou, kterou se pokusí v dnešní recenzi obhájit.

Klasická střední třída v podání Xperií konečně dostává čerstvou posilu v podobě modelu XA. Ten vsází většinu svých karet na svůj vzhled, avšak ani výbavou si nechce utrhnout vyloženou ostudu. Pětipalcový displej, osmijádrový procesor, nejnovější Android nebo 13megapixelový fotoaparát – to jsou všechno další slušná lákadla. Japonský výrobce však na svých telefonech hodlá i něco vydělat a cena opět startuje poněkud výš, než bychom si přáli.

Za zapůjčení Xperie XA děkujeme společnosti Sony Mobile.

Sony Xperia XA

Technické parametry Sony Xperia XA

Kompletní specifikace
Konstrukce143,6 × 66,8 × 7,9 mm, 137,4 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 29 FPS
ChipsetMediaTek helio P10, CPU: 8×2 GHz, GPU: ARM Mali-T860
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:53 hodin
Dostupnostčerven 2016,

Sony Xperia XA – videopohled

Obsah balení

Základní prodejní balení již na první pohled vypadá obyčejně a po jeho otevření se také žádné hody nekonají. Kromě samotného telefonu už na vás čeká jen USB kabel a nezbytná koncovka nabíječky.

Sony Xperia XA

Design a konstrukce: zaujme na první pohled

Ačkoliv výše hovoříme o změně vzhledu, nejde o nic výrazného a rukopis Sony lze vidět i na Xperii XA. Na první pohled si však povšimnete takřka nulových postranních rámečků displeje. Ty dodávají novince osobitý styl, díky čemuž zaujme vaše okolí. Menší rámečky mají i praktický vliv. Telefon není nijak zásadně široky a skutečně velmi dobře padne do ruky. Šířka necelých 67 milimetrů, malá tloušťka pod 8 milimetrů a mírně zaoblené boky jednoduše dělají své. Dlužíme vám ještě výšku, která činí téměř 144 milimetrů. Vše pak doplňuje příznivá hmotnost 137 gramů.

Nic ale není tak ideální, jak se na první pohled zdá. Trnem v oku zůstávají relativně velké a málo využité plochy nad a pod displejem. Výrobce jednoduše musel někam potřebné věci umístit, nicméně dovedli bychom si představit vyváženější vzhled. Celkově se však telefon líbí a kvitujeme i širokou nabídku barevných verzí. Vyjma testované limetkové si můžete vybírat ještě mezi černou, bílou a růžovou.

Sony Xperia XA

Rozmístění tlačítek je u Sony zcela klasické se všemi výhodami i neduhy. Například dvojklávesa regulující hlasitost leží opět poměrně nízko a hůře se tak nahmatává. Zaujme vás jistě i odemykací tlačítko po vzoru starších Xperií, tedy vyvedeno v kruhovém a minimalistickém tvaru, které je naopak umístěno ideálně a má jistý stisk. Čtečka otisků prstů se totiž, údajně kvůli zmíněným rámečkům, nekoná. Na levé straně se pod krytkou nachází slot pro jednu nanoSIM kartu a samozřejmě i paměťovou kartu.

Zpracování telefonu je na velmi solidní úrovni. Výrobce použil kombinaci kovu a plastu. Kovový je rámeček a plastová zadní strana. Abychom byli přesní, kovové jsou jen boky telefonu. Horní a spodní hrana jsou už opět jen plastové a očividně se tak již více šetřilo. V plastových částech se nacházejí také nezbytné konektory. Na spodní hraně je to microUSB ve společnosti reproduktoru, na horní hraně zvukový 3,5mm jack konektor.

Sony Xperia XA

Líbilo se nám:

  • povedený vzhled
  • téměř nulové rámečky kolem displeje
  • velmi pohodlně se drží

Nelíbilo se nám:

  • takřka nevyužitý prostor pod displejem

Displej: průměrný, ale líbivý

Velkou pozornost budí displej, a to především díky absenci rámečků. Samotný displej však zcela do krajů nesahá a má zhruba milimetrové lemování. Má s ohledem na celkové rozměry velkorysou úhlopříčku 5 palců, avšak jen HD rozlišení. I to však postačuje a rastr běžně rozhodně neuvidíte, neboť jemnost dosahuje téměř na 300 PPI. Naopak oceníte skvělou čitelnost z úhlů i na slunci. Dobře funguje i automatická regulace jasu a líbivě vypadá krycí sklíčko, které je ve svých krajích mírně zaobleno a plynule navazuje na boky zařízení. Jedná se o sklíčko odolávající poškrábání, avšak neznámého typu. Sony známý Gorilla Glass nevyužívá. Nad displejem, v levém horním rohu, se pak nachází bílá informační LED dioda. Můžete ji však maximálně deaktivovat, hlubší nastavení chybí.

Sony Xperia XA

Líbilo se nám:

  • velmi dobře čitelný displej
  • 2.5D krycí sklíčko displeje
  • dobré podání barev
  • možnosti si nastavit barevný nádech

Nelíbilo se nám:

  • nižší rozlišení

Zvuk: návrat do reality

Xperia XA bohužel přišla o výborné stereo reproduktory. Spoléhat se musíte jen na malý repráček na spodní hraně a ten radost rozhodně neudělá. Jeho zvuk je plechový, nijak výrazný a co hůře, hraje navíc velmi tiše. To se Sony příliš nepovedlo. Sluchátek se od výrobce nedočkáte, ale výstup do nich je naopak velmi slušný a budete spokojeni.

Nelíbilo se nám:

  • špatný hlasitý reproduktor
  • Sony nepřibalilo k telefonu sluchátka

Baterie a výdrž: dva dny spíše v nedohlednu

Baterie uživatelsky samozřejmě vyměnit nelze a její kapacita činí 2 300 mAh. To rozhodně není moc a již se to projevuje na celkové výdrži. Ačkoliv se Sony snaží dvěma úspornými režimy, tak budete nabíjet spíše každý večer. Dvoudenní výdrže, na kterou Sony láká přímo z prodejního balení, docílíte jen zapnutím alespoň základní úspory energie.

Sony Xperia XA

Pouze průměrnou výdrž Xperia XA ukázala i v našem testu přehrávání streamovaného videa, kdy je zařízení připojeno k Wi-Fi, přihlášeno do 4G sítě, jas snížen na 50 % a aktualizace potlačeny. Výsledný čas přehrávání se zastavil na 6 hodinách a 39 minutách. Nabití z nuly na 80 % zabere 1 hodinu a 20 minut, k úplnému nabití si vyšetřete čas 1 hodinu a 53 minut.

Nelíbilo se nám:

  • jen průměrná výdrž

Hardware: malá velká paměť

V rámci úspor Sony v modelu Xperia XA sáhlo po osmijádrovém procesoru MediaTek Helio P10. K ruce má také standardní 2GB operační paměť, ze které zůstane zhruba 600 MB volných. Výkonově na tom telefon není zle a například v benchmarku AnTuTu dosahuje na 47 tisíc bodů. Samostatnou kapitolou je pak interní paměť. Lákavě vypadajících 16 GB se totiž zásadně zmenší po aktualizaci všech aplikací od Sony. Pro vaše data zbude jen necelých 6 GB, což je žalostně málo. Alespoň že podpora paměťových karet nechybí. Aplikaci si na ně sice přímo nepřesunete, avšak můžete paměťovku naformátovat jako rozšířené interní úložiště a aplikace následně přímo na ni instalovat.

Benchmark testy

Líbilo se nám:

  • solidní hardware
  • podpora paměťových karet

Nelíbilo se nám:

  • z interní paměti pro uživatele moc nezbyde

Uživatelské prostředí: stále velmi slušné

Prostředí telefonu obstarává Android 6.0.1 s typickým rukopisem Sony. Nadstavba je vkusná a přehledná. Výrobce pozměnil font i design ikonek, avšak vše je spíše ku prospěchu věci. Mírně pozměněno bylo menu, ale stále si jej můžete přeskládat. Zamrzí, že Sony odstranilo miniaplikace, byly praktické. Některé vlastní aplikace Sony nahradilo aplikacemi od Googlu, typickým příkladem je Kalendář. Naopak ale v telefonu najdete nespočet aplikací, které nevyužijete. Bohužel nejdou odinstalovat a zbytečně zabírají cenné místo.

Prostředí

Prostředí běhá plynule a Sony si opět dalo na optimalizaci záležet. Po většinu času budete naprosto spokojeni, avšak drobné nedostatky se tentokrát přeci jen ukázaly. Párkrát se nám stalo, že například domácí obrazovka či menu nabíhalo několik vteřin. Jednou dokonce telefon zhruba na minutu zamrzl, ale poté opět běžně fungoval.

Hlavní menu

Líbilo se nám:

  • nejnovější Android
  • přehledné prostředí

Nelíbilo se nám:

  • drobné nedokonalosti v optimalizaci
  • Sony zrušilo miniaplikace

Multimediální výbava: vše co potřebujete

Základ veškeré zábavy je v podání Sony rozhodně přehrávač hudby s příznačným názvem Hudba. Tato defaultní aplikace pro přehrávání se zdokonaluje stejně tak, jak se postupem času zdokonalují samotné telefony. Rozhodně si dovolíme tvrdit, že aplikace Hudba v současné době patří mezi nejlepší předinstalované aplikace své kategorie. Během poslechu hudby máte například možnost aktivovat různá vylepšení zvuku od ClearAudio+ volby (která by měla zvuk reprodukovat zřetelněji) až po manuální ekvalizér. Potěší také některé „vizualizace“ v podobě animovaných geometrických tvarů různých barev, což ale už dobře známe.

Hudební přehrávač

S Xperií se nebudete nudit, ani pokud vypnete svojí oblíbenou hudbu nebo video. Alternativní možností pro poslech je FM rádio s funkcí RDS, které funguje až po zapojení sluchátek, jež slouží jako anténa. Zahrát si můžete také slušné (3D) hry, které naleznete v obchodě Google Play, například i Real Racing 3. Telefon si sám zvolí optimální grafické detaily. Hra běží se slušnou plynulostí, ale samozřejmě zcela špičkový chod jako na třikrát dražších telefonech očekávat nelze.

Pro prohlížení vašich fotografií a videozáběrů pak poslouží aplikace s názvem Album. V té si můžete zvolit hned několik typů náhledů. Kumulují se v ní jak nahrané videozáběry, tak také vyfocené snímky a stažené obrázky. Všechno je navíc pro větší přehlednost rozděleno do časových bloků. Ruku v ruce s kvalitní aplikací Album jde také jednoduchý editor na základní úpravu pořízených snímků. Ty můžete oříznout, převrátit, zrcadlit, přidat některé efekty nebo dodat některý ze zajímavých rámečků. I v tomto případě Sony chválíme, na drobná vylepšení fotografií před odesláním na některou ze sociálních sítí jde o velmi příjemnou pomůcku.

Galerie

Líbilo se nám:

  • propracované aplikace od Sony
  • FM rádio s RDS

Fotoaparát: nenáročné uspokojí

Hlavní fotoaparát se chlubí rozlišením 13 megapixelů a my chválíme, že nevystupuje nad okolní povrch. Vhod přijde také hardwarová a dvoupolohová spoušť fotoaparátu. Prostředí se nijak neliší od ostatních letošních Xperií. Plně automatický režim můžete přepnout na manuální, nechybí ani různé režimy jako například Panorama. Kvalita výsledných fotografií se pohybuje v hladinách lepšího průměru v rámci telefonů střední třídy. Pěkné barevné podání střídá průměrná ostrost i agresivnější postprocessing. Obyčejná přisvětlovací LED dioda dostatečně neosvítí v úplné tmě ani blízké předměty.

Prostředí fotoaparátu

Ukázkové fotografie

Ukázkové fotografie s poměrem stran 4:3
Ukázkové fotografie s poměrem stran 16:9
Noční snímky: vlevo bez, vpravo s bleskem

Video nahrajete maximálně ve Full HD rozlišení se 30 snímky za vteřinu a jeho kvalita je kvůli mírnému sekání jen průměrná.

Sony Xperia XA (testovací video) – 1080p, 29 FPS

Své selfie si pořídíte velmi snadno, dostalo se totiž na 8megapixelovou čelní kamerku, která vás zachytí velice slušně. Současně nemůže chybět ani efekt vylepšené tváře. Budete tak hezčí než kdy dříve.

Ukázková fotografie z čelní kamerky

Líbilo se nám:

  • přehledné prostředí
  • dvoupolohová spoušť fotoaparátu
  • slušná čelní kamerka

Nelíbilo se nám:

  • spíše jen průměrný hlavní fotoaparát
  • nepodporuje záznam 4K videa

Telefonní funkce: přehlednost základem

Samotná aplikace Telefon seskupuje snadné základní nastavení účtů a následný import kontaktů, importovat jdou samozřejmě také z karty SIM. Pokud máte kontakty zálohované na vašem Gmail účtu, je synchronizace otázkou několika vteřin. Vhod přijde také příkaz „Najít kandidáty na spojení“, kdy telefon prohledá váš seznam kontaktů a duplicitní kontakty navrhne spojit v jeden, čímž znatelně ulehčí práci. Přímo do aplikace Telefon je také zabudován záznamník hovorů. Ten můžete aktivovat, namluvit zprávu a v případě, že nebudete dostupní, se volanému přehraje vaše zpráva.

V další záložce najdete klasicky číselník a pod třetí záložkou se nachází seznam oblíbených kontaktů, které si jednoduše přidáte přetažením z vašeho seznamu. Pod poslední záložkou můžete upravovat skupiny – například kolegové, rodina, přátelé – a následně jim přiřadit vlastní nastavení. Názvy skupin můžete snadno editovat nebo některé z přednastavených úplně vymazat. Příkladné je také propojení se sociálními sítěmi, například synchronizace kontaktů s vaším Google účtem funguje na výbornou.

Líbilo se nám:

  • přehledné prostředí

Zprávy a klávesnice: menší novinka

Aplikaci pro vytváření textových nebo multimediálních zpráv není potřeba představovat, vše zůstalo při starém. Navíc si můžete jako základní aplikaci pro vytváření a příjem zpráv vybrat aplikaci Hangouts, což značně zpřehledňuje práci, hlavně pokud Hangouts využíváte pro komunikaci s ostatními uživateli i pomocí gmailových účtů. Pro vytváření emailových zpráv si pro nás Sony přichystalo aplikaci E-mail, samozřejmě se nezapomnělo ani na standardní aplikaci Gmail. V tomto ohledu zůstalo vše při starém a vše (včetně synchronizace) funguje příkladně.

Zprávy a klávesnice

Klávesnici Sony nově svěřilo do rukou SwifKey, ale na první pohled byste to možná ani nepoznali. Rozestavění tlačítek je stále stejné a psaní tak pohodlné. O něco obsáhlejší je však nastavení a to připomeňme, že možnosti voleb mělo propracované už samotné Sony. Stále si tak můžete přidat řádek s čísly, nově máte možnost připojit ke klávesnici i čtveřici šipek pro snadnější pohyb kurzoru. V šesti krocích lze měnit velikost celé klávesnice a samozřejmostí je hmatová či zvuková odezva.

Líbilo se nám:

  • přehledné prostředí
  • pohodlná klávesnice s množstvím nastavení

Organizace času a GPS: úřaduje Google

Změny se dotkly také organizačních funkcí. Sbohem musíme dát propracovanému kalendáři od Sony, přednost dostal nativní kalendář od Googlu. I ten se však po letech vývoje dostal do stádia, kdy je přehledný, nabízí nespočet náhledů a navíc jej lze snadno aktualizovat skrze obchod Google Play. Bohužel chybí jakákoliv možnost vytvářet poznámky a předinstalována není ani aplikace Google Keep. Není však problém si kvalitní aplikaci stáhnout.

Práci s kancelářskými dokumenty opět obstarává Google a jeho aplikace. Výčet funkcí doplňuje kalkulačka, stopky a minutka.

V Xperii XA naleznete jak GPS čip, tak ruskou alternativu v podobě GLONASSu. Nechybí také A-GPS. Tou nejdůležitější informací je však rychlost fixace vaší polohy. V případě studeného startu a vypnuté A-GPS dostanete polohu přibližně do 10 vteřin. Ve všech ostatních případech je nalezení vaší polohy otázkou několika málo vteřin, a to bez problému i v hustší městské zástavbě. V tomto ohledu tedy žádné problémy nečekejte, Xperia XA pohodlně poslouží jako automobilová či turistická navigace. Z mapových podkladů je předinstalovaná klasická dvojice Google Mapy a Google Navigace, obě aplikace jsou zakomponovány do sebe. Vyžadují být online, lze si však stáhnout část mapových podkladů pro pozdější procházení v offline režimu.

Google Mapy a Navigace

Líbilo se nám:

  • citlivý čip GPS

Nelíbilo se nám:

  • v základu chybí poznámky
  • dřívější kalendář od Sony byl přeci jen lepší

Datové funkce a internet: nezklame vás

Datová nabídka se nijak neliší od dnešní špičky. Základy v podobě GPRS a EDGE jsou samozřejmostí, Xperia XA přidává i technologie HSPA+ (42 Mb/s) a HSUPA (5,76 Mb/s). Nezapomnělo se ani na LTE Cat 4 s maximální přenosovou rychlostí 150 Mb/s, navíc s podporou všech tuzemských pásem. Nebylo vynecháno ani Wi-Fi (a/b/g/n/ac) a Bluetooth ve verzi 4.1 (A2DP, LE). Komunikace s dalšími zařízeními může probíhat přes NFC, díky kterému lze rychle spárovat příslušenství, načítat tagy, posílat rychle soubory přiložením zdrojového a cílového zařízení k sobě a v neposlední řadě také platit za nákupy. Infraport pro ovládání domácí AV techniky bohužel chybí. Naopak je podporována funkce USB host sloužící k připojení například flash disku.

Internetový prohlížeč

Prohlížení internetu si užijete díky standardně předinstalovanému prohlížeči Chrome. Ten známe díky jeho perfektní synchronizaci a nejinak je tomu i v tomto případě. Svižnost načítání stránek, přibližování i vykreslování – vše je vždy dílem okamžiku.

Závěrečné zhodnocení: škoda vyšší ceny

Sony se letos pokouší zaujmout různými způsoby. Stylově laděná Xperia XA má velké předpoklady k tomu zaujmout na první pohled. Její útlé tělo a displej bez bočních okrajů jednoduše lákají. Pohodlně padne do ruky, kvalita zpracování je výborná a povedl se i displej či prostředí. Výrobce však designu obětoval zvýšenou odolnost, stereo reproduktory i čtečku otisků prstů. Fotoaparát spadá jen do průměru a nepotěší ve výsledku malá interní paměť. Cena je přitom nastavena na 8 tisíc korun, což není úplně málo.

Za zapůjčení Xperie XA děkujeme společnosti Sony Mobile.

Sony Xperia XA

Opět tak budeme svědky klasické situace, kdy je Sony se svou novinkou vesměs nejdražší ve své třídě. Xperia XA to tudíž nebude mít vůbec jednoduché. Není to špatný telefon a její vzhled bude tajným trumfem. Pokud ale chcete lepší výbavu, podívejte se i na možnou konkurenci.

Konkurence

Stačí si například připlatit jen několik stokorun a rázem si můžete pořídit Xperii Z3 Compact. Jde sice o starší model, ale nabízí stereo reproduktory či zvýšenou odolnost. Výkonově novinku také překoná a pokud vám nevadí o něco menší displej, není téměř nad čím váhat, chcete-li lepší výbavu.

Sony Xperia Z3 Compact

Velkým konkurentem bude také zbrusu nový Huawei P9 Lite, který stojí méně, ale přesto nabídne kvalitnější displej, delší výdrž baterie nebo čtečku otisků prstů.

Huawei P9 Lite

Celé dva tisíce korun můžete ušetřit, když sáhnete po novince v podobě Honoru 7 Lite. Jeho výbava přitom zaujme kvalitnějším displejem, lepší výdrží na jedno nabití nebo hodnotnějším zpracováním.

Honor 7 Lite
sony-xperia-xa
Klady
  • stylový vzhled
  • displej bez postranních rámečků
  • velmi dobře padne do ruky
  • příjemně nízká hmotnost
  • slušný displej
  • kvalitní zpracování
  • solidně optimalizované prostředí
  • hardwarová spoušť fotoaparátu
  • kompletní nabídka konektivity
Zápory
  • velmi špatný hlasitý reproduktor
  • slabší výdrž
  • jen průměrný fotoaparát
  • ve výsledku velmi malá interní paměť
  • vyšší cena
Diskuze ke článku
Luboss
Môže mi niekto povedať, čím by ma vlastne tento telefón mohol zaujať?
Luboss
Teda okrem tenkých rámčekov ktoré už dávno predbehla Čína?
Josef
Jeden z nejošklivějších mobilů vůbec. I přesto, že se mě osobně tenké rámečky líbí, tak tady v kombinaci s extrémně vysokým čelem a dlouhou bradou to vypadá příšerně.
Když k tomu přidám tu šílenou cenu za podprůměrný hardware, tak se divím, že se Sony ještě vůbec drží nad vodou.
franto
sony ujel vlak. dneska bud jabko nebo tamtung nebo chujavej. nic jineho dnes nema zmysl. pak jeste par cinskych modelu (1+, šaomi) pro zalesaky.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze