Sony Xperia E3
recenze

Sony Xperia E3

Povedená střední třída s LTE
34

Letošní veletrh IFA 2014 nepatřila pouze vlajkovým lodím, ale také modelům střední třídy, do které spadá i nová Sony Xperia E3. Ta na první pohled díky širokým rámečkům nepůsobí příliš důstojnězajímavě, ale vzhled není vše. Jak se tato okleštěná Sony Xperia Z3 Compact povedla, se dozvíte na následujících řádcích.

Letošní IFA 2014 nepatřila pouze vlajkovým lodím, jako je například Xperia Z3 nebo Galaxy Note 4. Na své si přišli i fanoušci střední třídy, kteří se od Sony dočkali modelu Xperia E3, který si v této recenzi představíme. Za cenu kolem 4 600 korun dostanete rozumně vybavený smartphone se všemi moderními bezdrátovými technologiemi, mezi které patří jak NFC, tak například i LTE.

Oficiální snímky telefonu

Technické parametry Sony Xperia E3

Kompletní specifikace
Konstrukce137,1 × 69,4 × 8,5 mm, 143,8 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,5" (854 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 400 MSM8928, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 330 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:37 hodin
Dostupnostříjen 2014,

Sony Xperia E3 – videopohled

Obsah balení

Balení telefonu

Balení je pro Sony typicky střídmé a nenabídne nic nestandardního. Krabička je z tvrdého papíru a není tak nijak výjimečná. Uvnitř pak najdeme pouze samotný telefon ve vlastní přihrádce, nabíječku, USB kabel a uživatelskou příručku.

Obsah balení

  • telefon Sony Xperia E3
  • nabíječka
  • USB kabel
  • uživatelská příručka

Design a zpracování: prospěla s vyznamenáním

Nebylo by to Sony, kdyby novinka v podobě modelu Xperia E3 neměla povedenou konstrukci a design. Díky moderním trendům je telefon velmi dobře designovaný a padne krásně do dlaně. Poslední modely z řady Xperia následují podobný design zaoblených boků přístroje v kombinaci s plastovými předěly na rozích. E3 tak trochu připomíná exkluzivnější Xperii Z3 Compact, ale při pohledu na velmi silné rámečky této novinky střední třídy vám dojde, že Z3 Compact je přeci jen o notný kus dál a E3 má stále co dohánět.

Sony Xperia E3

Nepříliš velkou část přední strany zabírá 4,5palcový displej. Okolo displeje je však místa na rozdávání a Sony se tak příliš nesnažilo zakrýt fakt, že telefon má opravdu masivní rámečky. Jen tak pro představu, Xiaomi se podařilo do těla o 1 milimetr užšího a o 2 milimetry vyššího vměstnat displej s 5palcovou úhlopříčkou. Rozměry E3 jsou potom 137,1 × 69,4 × 8,5 milimetrů a hmotnost činí 143,8 gramů. Pod displejem pak najdeme pouze tenkou zdířku s mřížkou, za kterou se schovává mikrofon pro hovory. Nad předním panelem Sony našlo místo pro přední 0,3Mpx kamerku a také senzory přiblížení a okolního jasu. Nechybí ani notifikační dioda, která se nachází v levém horním rohu, ale pouhým okem ji nespatříte. Při blikání je však dostatečně výkonná a vaší pozornost dokáže upoutat.

Přední část telefonu

Záda telefonu jsou jednoduše výborná. Ať už jde o samotný úchop zařízení, tak i příjemnost na dotyk, E3 skóruje na všech frontách. Před plochu zad velmi lehce vystupuje konstrukce fotoaparátu, který má rozlišení 5 Mpx. Vedle něj je ještě přisvětlovací dioda a mikrofon pro rušení okolního hluku. Na zádech najdeme ještě logo NFC, Sony a nad mřížkou hlasitého reproduktoru označení Xperia. Funkčně tak záda ničím nepřekvapí, ale materiálově se jedná o skutečně ukázkově zpracovaný povrch.

Zadní strana telefonu

Zadní kryt je odnímatelný a pod tenkou skořápkou najdeme slot na jednu microSIM kartu, který navíc podporuje bezdrátové sítě moderní generace, takže LTE vám odepřeno nebude. Kromě slotu na SIM kartu zde najdeme ještě slot na microSD karty s podporou karet do velikosti 64 GB. Baterie dostala průměrnou kapacitu 2 330 mAh, ale má překvapivě solidní výdrž, na což jsme u Sony ostatně zvyklí. Baterii si ale sami nevyměníte, což je celkem škoda. Zadní kryt drží na místě velmi pevně a nehrozí žádné skřípání nebo vrzání.

Zadní kryt je odnímatelný

Boky telefonu jsou další pozitivní designovou stránkou a díky zaobleným hranám a rohům neřeže do rukou. Úchop je tak velmi příjemný a tvary telefonu celkem přesně kopírují anatomii lidské ruky, která telefon drží přirozeně. Funkční prvky na bocích telefonu zahrnují klasiku v podobě kolébky hlasitosti a zapínací tlačítko v OmniBalance designu na pravé straně. Levý bok pak hostí microUSB port a 3,5mm jack najdeme na horní hraně. Spodní část zůstala prázdná a nic vás tak nebude tlačit do ruky. Boční tlačítka mají dobrý zdvih, ale mohla by být umístěna o něco výše pro vetší komfort.

Boky telefonu

Z pohledu zpracování je na tom telefon opět výborně a celoplastová konstrukce rozhodně není mínusem. Obzvláště práce s více druhy plastu, které na telefonu najdeme, se povedla a telefon tak v ruce působí exkluzivněji, než se na první pohled tváří. Opět však musím zmínit ohyzdně silné rámečky kolem displeje, které telefon plošně zbytečně nafukují a celkové rozměry mohly být menší.

Sony Xperia E3

Displej: IPS by mohlo být i lepší

Oproti svému předchůdci v podobě Xperie E1 dostala novinka o půl palce větší displej, a to konkrétně 4,5palcový. Jedná se o rozumnou volbu a telefonu střední třídy takový displej bohatě dostačuje. Zajímavou je pak volba IPS panelu, který stále není standardem. Rozlišení panelu je 854 × 480 pixelů a finální jemnost činí 218 bodů na palec. IPS technologie pak sice slibuje dobré pozorovací úhly, ale o žádný zázrak nejde a při náklonu k lehké změně barev dojde. Stále se ale jedná o mnohem lepší volbu, než kterou by byl starý TFT TN panel.

Pozorovací úhly mohly být lepší

Kde displej nabírá na plusových bodech je automatická regulace jasu displeje, která není v této cenové relaci zvykem. Ta navíc funguje výborně a na posuvník jasu displeje tak nebudete muset ani pomyslet. Jas displeje je také nadprůměrný a není problém ho používat i venku. Sony se navíc nebálo přidat do možnosti nastavení displeje kolonku vyvážení bílé barvy, takže si můžete nastavit odstín displeje podle vašeho úsudku.

Zvuk: šikovný hudebník

Pro Sony je celkem typická i vysoká hlasitost hlasitého reproduktoru, což není výjimkou ani u modelu E3. Ten má sice pouze jeden malý reproduktor na zadní straně, ale s reprodukcí hudby si poradí velmi obstojně a kromě vysoké hlasitosti má i překvapivě dobrý přednes tónů napříč celým spektrem. Není to sice na dlouhé poslouchání hudby, ale na sledování krátkých videí to bohatě postačí.

Sony Xperia E3

To stejné se dá říci i sluchátku pro hovory, které je krásně čisté a také velmi hlasité. Dokonce i v rušných prostorech jsem musel hlasitost snižovat, aby nebyla příliš vysoká. Čistota je pak obstojná, ale zvuk je velmi plochý a právě při vysokých hlasitostech může docházet k nepříjemnému tahání za uši. Co se kvalitnějšího poslechu týče, pak určitě sáhnete po 3,5mm jacku, který nabízí pěkně vybalancovaný zvuk, ale v balení telefonu žádná sluchátka nenaleznete, takže si budete muset pořídit svá vlastní. Navíc je zde pak také FM rádio s RDS, takže nemusíte plýtvat mobilními daty při poslechu hudby.

Baterie a výdrž: při běžném provozu překvapí

Kapacita baterie v telefonu činí 2 330 mAh, což není ani málo, ani hodně. Sony je však známo svou dobrou optimalizací a Xperii E3 tato kapacita celkem bohatě dostačuje. Při klasickém používání, kdy jsem telefon měl na stole hlavně jako notifikační zařízení, které jsem aktivně použil pouze párkrát za den, jsem se dostal bez problému na 3 dny výdrže. Pokud tak nehodláte na telefonu hrát mnoho her a sledovat filmy, pak vás baterie opravdu příjemně potěší.

Sony Xperia E3

Právě při konzumaci multimediálního obsahu jde výdrž dolů velmi rychle a není problém telefon vybít i za jeden den. Pro náruživé hráče a fanoušky sledování filmů a seriálů na cestách tak můžu doporučit investici do powerbanky. To potvrdil i nás standardizovaný test, ve kterém jsme nechali telefon přehrávat video z internetu v rozlišení 720p na 50 % jasu displeje a se zapojenými sluchátky na 50 % hlasitosti. Telefon se samovolně vypnul v průměru po 5 hodinách a 30 minutách, což je o něco méně, než co jsme viděli u Xperie E1, která v testu vydržela 7 hodin a 12 minut. Při nabíjení se na 80 % kapacity dostaneme po 102 minutách, na 100 % dosáhneme po přibližně 2 hodinách a 37 minutách.

Hardware: šedá střední třída

Ve střední třídě se objevují stále ty samé čipsety od výrobců, kterými jsou Qualcomm, MediaTek a v některých případech také Intel, Samsung či Huawei. Sony stále dává přednost čipsetům od Qualcommu a nová E3 běží na postarším Snapdragonu 400. Ten se však nenechává nijak zahanbit a s 4jádrovým procesorem na frekvenci 1,2 GHz se stále jedná o velmi slušnou volbu. O grafickou složku se postará Adreno 305. V současnosti se ale střední třída začíná posunovat o krok dál a někteří výrobci sáhli po novějším Snapdragonu 410.

Výbava telefonu

Operační paměť v telefonu se zastavila na hodnotě 1 GB, což je dnes již standardní velikost v této cenové kategorii a málokdy uvidíme vyšší. K dispozici budete mít běžně kolem 250 až 300 MB volné paměti. Pro běžné používání to bez problému postačí, pokud ale hrajete hry a pracujete s multimédii, můžete počítat s velmi častým opětovným spouštěním aplikací. Interní úložiště je bohužel trochu podprůměrné a nabídne vám pouhopouhé 4 GB. Z toho zůstane přibližně 1,2 GB prostoru pro vaše použití, což je žalostně málo a díky použití novějšího systému Android 4.4 KitKat nelze přesouvat aplikace na paměťovou kartu. Pro hráče to tak znamená ruce pryč, protože na telefon se vejde pár menších her a poté se dočkáte chybové hlášky, která vám oznámí nedostatek místa v úložišti.

Výbava telefonu

Na telefonu jsme pak samozřejmě nechali proběhnout klasické benchmarky, abyste měli představu o tom, jak si telefon vede v porovnání s konkurencí. V AnTuTu benchmarku si Sony Xperia E3 připsala 17 971 bodů, což ji řadí přibližně na úroveň Asusu ZenFone 4. Multifunkční Vellamo benchmark otestoval prohlížeč, kterému udělil skóre 1 577 bodů (mezi Motorolou Moto G a Samsungem Galaxy S3), v multicore testu telefon získal 998 bodů (pod Samsungem Galaxy S3) a v Metal testu si připsal 673 bodů (mezi Motorolou Moto G a Nexusem 4). Výsledky odpovídají ceně zařízení, takže pokud hledáte telefon s větším herním a celkově hrubým výkonem, budete se muset poohlédnout jinde.

Výsledky benchmarků

Herní výkon je dostatečný, a to i pro náročnější 3D hry. Grafický akcelerátor Adreno 305 je starým známým a cizí mu nejsou právě ani náročnější 3D hry, které díky nižšímu rozlišení displeje běží obstojně. Hungry Shark Evolution nebo Fruit Ninja beží bez problému. Problémem je ale kapacita vnitřního úložiště, které nedovoluje instalaci velkých her provést.

Uživatelské prostředí: Xperia UI

Již tradiční složkou ve strategii Sony je použití prostředí Xperia UI, které si Sony pěstuje delší dobu a jedná se o jednu z nejpovedenějších nadstaveb, které se na dnešním Android trhu objevují. Ať už je to střídmý design nebo velmi dobrá správa baterie, tak má Sony být na co pyšné. Prostředí není ani příliš komplikované a běžnému uživateli tak nebude působit žádné problémy. p>

Odemykací obrazovka vás žádnou komplexností přetěžovat nebude a dozvíte se z ní jenom to nejdůležitější v podobě nejnovějších notifikací, ovládání přehrávače nebo aktuální datum a čas. Jelikož telefonu chybí mechanická spoušť fotoaparátu, oceníte zajisté možnost spustit aplikaci fotoaparát tažením ze spodní části displeje nahoru.

Odemykací obrazovka

Po odemčení telefonu se dostaneme na domácí obrazovku, která se příliš neliší od nemodifikovaného Androidu. Máme zde zástupce aplikací a widgety. Pro zobrazení všech aplikací je zde klasický seznam aplikací, do kterého se dostanete tlačítkem, jež je umístěno nad tlačítkem domů. V něm jsou aplikace seřazeny v mřížce 5 × 4 na několika stránkách a při tažení z levé části displeje doprava lze zástupce seřadit podle abecedy, používání, nebo data nainstalování.

Domácí obrazovka

Notifikační lišta je pak standardního vzezření a jak designově, tak i funkčně se moc neliší od nadstaveb ostatních výrobců. Lišta je rozdělena do dvou záložek, kterými jsou „Oznámení“ a „Rychlé nastavení“. Každá ze záložek dělá přesně to, co byste čekali a v oznámení najdete upozornění na nové e-maily, události na Facebooku nebo také ovládání vašeho hudebního přehrávače a ovládání Chromecastu. Záložka rychlého nastavení pak slouží jako místo pro rychlé přepínače, díky kterým můžete jednoduše kontrolovat například Wi-Fi, GPS nebo také Bluetooth. Jako první ikonka v tomto nastavení je zkratka do plného nastavení.

Notifikační lišta a rychlé přepínače

Plné nastavení telefonu je celkem obsáhlé a dovolí vám, abyste si telefon poupravili podle sebe. Kromě standardních možností, jako je nastavení jasu displeje, zabezpečení domácí obrazovky nebo třeba nastavení sítí Wi-Fi, zde můžete nahlédnout do kolonky Personalizace, ve které můžete částečně ovlivnit vzhled prostředí pomocí schémat a tapet, spravovat ale můžete také chování příchozích oznámení. Celé prostředí si můžete upravit díky Schématům, která změní tapetu plochy a barvu některých textů v nastavení a některých částech systému.

Nastavení telefonu a zjednodušený launcher

Xperia UI je navíc výborně odladěné a i na slabším hardwaru běží perfektně a bez záseků. Na záseky narazíte pouze při zaplnění operační paměti a rychlém multitaskingu, případně také při stahování aplikací na pozadí, které zpomaluje většinu telefonů této cenové kategorie.

Fotoaparát: agresivní postprocessing

K dispozici máte na Sony Xperii E3 dvojici fotoaparátů, které zahrnují přední 0,3Mpx a zadní 5Mpx snímač. Sony si však neodpustilo typicky agresivní odšumování a kompresi, což má za následek neostrý obraz a za horšího světla slévání detailů. Kde však zadní snímač získává je volba expozice a věrnost barev výsledného obrazu. Ten není ani přesaturovaný, ani příliš bledý a fotografie vypadají velmi reálně. Snímač netrpí ani chromatickou aberací, ani takovým neduhem, jako je vinětace. Fotoaparát si slušně poradí i se scénami s menším množstvím světla, a pokud nepotřebujete fotit akční fotky, poslouží i za šera, kdy si ale budete muset dát pozor na měření expozice. Přední snímač je na tom pak velmi podobně, akorát s tím rozdílem, že nabídne značně omezené rozlišení, které akorát zvýrazňuje masivní odšumování a kompresi.

Testovací snímky

Prostředí fotoaparátu obstarává již známá Sony aplikace, která nabídne i pokročilé efekty ve formě rozšířené reality, kdy si můžete například nechat po stole běhat dinosaura, k dispozici jsou ale i kreativní efekty v podobě zrcadlení, mozaiky a dalších. V nastavení fotoaparátu nechybí ani takové možnosti, jako je nastavení ISO, zapnutí softwarové stabilizace obrazu nebo registrace tváří.

Videokamera: obstojné FullHD

Už ani ve střední třídě v současné době nepřekvapí možnost natáčet FullHD video. To je však nečekaně povedené a díky softwarové stabilizaci obrazu lze dosáhnout i hezkých záběrů za horšího osvětlení. Při dobrém světle je záznam průměrný a nevadilo by mu přidání na barevné hloubce a sytosti. Amatérský film sice s telefonem nenatočíte, ale pokud si rádi natáčíte domácí videa vašich děti nebo mazlíčků, pak video možnosti nové Xperie E3 budou více než dostatečné.

Sony Xperia E3 – testovací video, 1080p

Telefonní funkce: nevystupuje z řady

S vlastním Sony Xperia UI prostředím přišlo i pozměnění vzhledu nativní aplikace pro telefon. Ta v nové Xperii E3 navazuje na zbytek systému a nabídne základní funkčnost a možnosti synchronizace přes váš Google účet. Aplikace telefon je rozdělena na záložky s nastavením kontaktů, kde můžete nastavit právě synchronizaci kontaktů, nebo je importovat ze SIM karty. Druhá záložka je klasický výpis posledních hovorů a číselník v jednom. Ve třetí záložce máme oblíbené kontakty a v posledním zástupci můžete vytvářet skupiny čísel, díky čemuž si můžete oddělit vaše pracovní kontakty od osobních.

Aplikace telefonu

Zprávy a e-mail: Hangouts a další staří známí

Telefon vám dorazí se základním předinstalovaným klientem pro SMS zprávy a také Hangouts, tedy komunikačním klientem přímo od Googlu. Nativní aplikace pro zprávy je jedna z nejjednodušších a kromě čtení a psaní zpráv můžete v konverzacích akorát tak vyhledávat, nebo je označovat hvězdičkou jako oblíbené.

SMS klient a klávesnice

E-maily můžete vyřídit přes dvě základní aplikace, kterými je klasický e-mail a také Gmail. Nativní klient od Sony podporuje synchronizaci s kterýmkoliv POP3/IMAP účtem, takže není problém přidat vás Gmail nebo Seznam účet. Fanoušci Gmailu pak určitě sáhnou po předinstalované Gmail aplikaci, která nabídne staré známé prostředí. Kde by se Sony mohlo polepšit je klávesnice, která byla u Xperie Z3 perfektní, ale zde z nějakého důvodu nefunguje tak dobře a osobně doporučuji použít klávesnici třetí strany, která se vám časem přizpůsobí a není tak problém jí používat i na telefonech jiné značky, což u Sony klávesnice nejde. Doporučit můžeme například SwiftKey.

Organizační funkce: základ od Googlu

Organizace u Xperie E3 vás v základu nemá čím překvapit, přesto nabízí několik aplikací, které vám pomůžou přežít pracovní den a zjednoduší vám život. Základní aplikací je samozřejmě kalendář, který potěší například zobrazováním počasí na sedm dní dopředu a celkově pěkným zpracováním a provázáním s Google účtem a Microsoft Exchange. Dále v telefonu najdete správce souborů File Commander, kalkulačku a aplikaci Lifelog pro vaši životosprávu, kterou využijete zejména v kombinaci s fitness náramkem. Nakonec je tu dvojice aplikací TrackID a TrackID TV, které umí po nahrání krátkého zvukového záznamu určit, jakou skladbu posloucháte, nebo na jaký se díváte pořad v televizi, což u nás bohužel nefunguje. Pro úpravu a vytváření dokumentů je zde pak kancelářský balíček OfficeSuite.

Kalendář, File Commander a kalkulačka

Konektivita, internet: LTE v plné parádě

Konektivita přístroje je špičková a zahrnuje všechny nejmodernější mobilní a další bezdrátové sítě. Co se mobilních sítí týče, tam si tedy užijete i nejnovější sítě 4. generace, které jsou dostupné na stále více místech České republiky a to i na venkově a odlehlejších místech. Podporovaná jsou prakticky všechna pásma a tak není problém LTE chytit. Pokud vás ale LTE neláká, je zde samozřejmě podpora sítí třetí a druhé generace.

Bezdrátová konektivita obsahuje ještě Wi-Fi a/b/g/n, Bluetooth ve verzi 4.0 a GPS čip. Wi-Fi patří do lepšího průměru a s podporou standardu „a“ dosáhnete vyšších rychlostí. Problém není ani s její stabilitou a citlivostí, která je u tohoto čipsetu bezproblémová. Díky Bluetooth a NFC si pak můžete dovolit používat moderní wearables nebo například bezdrátový headset.

Prohlížeč Chrome

Na Sony Xperii E3 zůstal o samotě prohlížeč Google Chrome, který je sice známý trochu většími požadavky na výkon systému, ale dovoluje pokročilou možnost synchronizace díky Google účtu a také schopnost procházení historie, vyhledávání na stránce, vytváření záložek na domovskou obrazovku a další. Chrome pak nepodporuje Flash.

GPS: elektronický kompas a Google Mapy

Sony nezapomněl ani na GPS a navigaci, a v telefonu najdeme jak GPS, tak i A-GPS, GLONASS a také elektronický kompas, což je kompletní navigační kombinace, a to se projevuje i na celkovém pocitu z fixace a navigování. Telefon zafixuje polohu rychle i uvnitř budov a navigační zkušenost je srovnatelná s mnohem dražšími modely. Sony si u tohoto modelu odpustilo přibalení zkušební verze navigace Garmin a spokojit se musíte se základními Google Mapami. Ty po stažení podkladů dokážou fungovat i v offline režimu, ale pro plnou funkčnost doporučujeme navigaci používat s aktivním internetovým připojením.

Google Mapy

Závěrečné zhodnocení: velmi povedený šikula

Po prvním vybalení mě telefon lehce polekal svými silnými rámečky a očekával jsem, že se bude jednat o nepříliš povedené zařízení. O to příjemněji jsem byl překvapen, když jsem zjistil opak. Ano, přední část telefonu je značně nevyužitá a 4,5palcový displej se v závalu bílé plochy trochu ztrácí. Zvenčí jde však o velmi povedený model, který se v ruce krásně drží a bez problému se s ním pracuje. Druhou menší výtkou k designu je akorát nízké umístění bočních tlačítek, kterým by nevadilo být o něco výše, ale to opravdu hledám chybičky.

Sony Xperia E3

Kde nechala Xperia E3 dobré dojmy je prostředí telefonu, jeho optimalizace a výdrž na baterii při nenáročném použití. Čipset se 4jádrovým procesorem si statně poradí i s náročnějšími hrami, které jsou díky nižšímu rozlišení displeje plynulé. Naopak musím vytknout značnou kompresi a odšumování fotografií, kvůli čemuž se ze snímků vytrácí detaily. Vyloženě špatnou volbou pak bylo použití 4GB interního úložiště, které je žalostně omezené a přibližně 1,2 GB volného prostoru vám na větší hry a aplikace stačit jednoduše nebude.

Sony Xperia E3

Xperia E3 aspiruje na královnu střední třídy, jež se však potýká s několika problémy, které by mohly potencionálního zájemce odradit. Xperii E3 tak nemůžu doporučit aktivním hráčům mobilních her, a to jak z pohledu interního úložiště, tak i z pohledu výdrže baterie při vysoké zátěži s celkového čistého výkonu. Oproti původní Xperii E1 telefon také narostl a dostal vyšší cenovku, což ho řadí do trochu jiné kategorie, než původní model

Sony Xperia E3

Ve výsledku na nás nová Xperia E3 nechala vesměs pozitivní dojmy a nenáročný uživatel bude bezesporu spokojen. K dispozici je zde totiž LTE, slušná hardwarová výbava a navíc velmi povedený design, díky kterému telefon padne přímo do dlaně. Telefonu nechybí nic zásadního a ve své kategorii nabídne například i nadstandardní výbavu v podobě notifikační diody nebo automatické regulace jasu displeje. Pokud chcete telefon s kompletní výbavou a nehodláte za něj utratit více než 5 000 korun, pak je Xperia E3 horkým adeptem na vítěze výběrového kola.

Konkurence

K přímému srovnání se nabízí například letošní novinka v podobě LG L90, které oproti Xperii E3 nabídne například funkci Knock Code pro odemykání displeje poklepáním nebo lepší displej. LG L90 pak nehraje do karet chybějící LTE. Cena je téměř irelevantní a liší se přibližně o 200 korun ve prospěch LG L90.

LG L90

V testu jsem také zmiňoval nový Asus Zenfone 4 ve své novější variantě, která nabídne srovnatelně velký displej. Asus má k dispozici velmi povedený čipset od Intelu nebo také dva sloty na SIM karty. Sony pak získává body za podporu LTE a také o něco lepší fotoaparát. Cena je pak o 1 000 korun lepší v případě Asusu Zenfone 4.

Asus ZenFone 4

Pokud vám nevadí anglicky lokalizované prostředí, mohla by vás zaujmout Motorola Moto G, která běží na čistém Androidu a prakticky ve všech kategoriích je Moto G o půlkrok napřed. Moto G ale stojí více než Xperia E3 a seženete jí za 5 600 korun.

Motorola Moto G

LG se do seznamu dostane ještě jednou, a to se svým starším modelem LG Optimus L9 II, který je sice o značný kus menší, nicméně nabídne 4,7palcový displej s HD rozlišením nebo také nižší hmotnost. Xperia E3 vede po výkonnostní stránce a navíc disponuje LTE.

LG Optimus L9 II

Za Windows Phone v této ceně musím zmínit Nokii Lumia 635, která také disponuje stejně velkým displejem se stejným rozlišením a IPS technologií. Netratí ani na papírovém výkonu, který ale není pro Windows Phone tak směrodatný a rozhodne hlavně preference platformy. Cena se pohybuje kolem 4 300 korun.

Nokia Lumia 635
sony-xperia-e3
Klady
  • pevná kosntrukce
  • velmi příjemně se drží
  • obstojný výkon
  • dobře čitelný displej
  • výdrž baterie při nenáročném využití
Zápory
  • velmi silné rámečky kolem displeje
  • agresivní postprocessing fotografií
  • baterii si sami nevyměníte
  • tragicky malé vnitřní úložiště
  • nemožnost přesunout aplikace na kartu
Diskuze ke článku
doro
hrozna video recenze ta opice je desna
krtenek
Ty fotky jsou pro mě doslova strašný. Kdyby byl rok 2010, tak neřeknu, ale dneska?
Petr Kolařík
Petr Kolařík
Opravdu nejde aplikace přesunovat na kartu? Sony totiž do některých telefonů tuto možnost ve 4.4 přidalo.
Dominik
Nedivím se Sony že prodělává.Dělají furt jen vlajkové lodě za 15k a na telefony střední třídy kašlou.Kdyby udělali něco jak tehdy SP ale s IPS a 16Gb tak jim lidé za něj utrhnou ruce.Ale né oni to vždy poserou nějakou zmatou ať už to jsou velké rámečky kolem displeje,malá paměť,foťák z let dávno minulých nebo slabé rozlišení...Udělat nástupce SP s 4,6" HD IPS,16Gb Rom,Snapdragon 410,LTE za 6000-7000 tak je to fakt bestseller.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze