Samsung Galaxy M12
recenze

Samsung Galaxy M12

Těžká váha v levných vodách

V poměrně krátké sledu Samsung obnovuje svůj základní model řady Galaxy M. Nejnovější Galaxy M12 to zkouší se zajímavým vzhledem, tradičním 6,5palcovým displejem a překvapivě velkorysou 128GB interní pamětí. Dostalo se i na velkou baterii a lákadlem může být i 90Hz obnovovací frekvence displeje.

Neuběhl ani půl rok od chvíle, kdy jsme pro vás testovali Samsung Galaxy M11, pomyslná základ oblíbený řady Galaxy M. A nyní jsme měli tu čest se seznámit s nástupcem zvaným Galaxy M12. Ten se snaží přímo navázat a vylepšuje v podstatě jen drobnosti, avšak lze říci, že velice trefně. Zásadním způsobem se zvětšilo úložiště, větší je operační paměť a vylepšením prošel i displej, byť z něj máme spíše rozpačité pocity. Přibyl také jeden fotoaparát, ale opomenout nesmíme ani vyšší cenu, byť nijak výrazně. Bude to stále stačit na to, aby si Galaxy M12 vydobyl místo v nižší střední třídě?

Technické parametry Samsung Galaxy M12 128 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce164 × 75,9 × 9,7 mm, 221 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT PLS, 6,5" (1 600 × 720 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 850, CPU: 8×2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ne, LTE: 450 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 5.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 11
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostduben 2021, 5 190 Kč

Obsah balení

V balení neočekávejte nic překvapivého. Kromě samotného mobilu jde o koncovku nabíječky, USB kabel a základní pecková sluchátka. Na druhou stranu je to vše potřebné, co uživatel do začátku potřebuje.

Samsung Galaxy M12

Konstrukční zpracování: elegantní cvalík

Galaxy M21 si vás okamžitě získá zpracováním zadní strany. Výrobce nasadil imitaci textilního povrchu, která vypadá na pohled skutečně dobře. Dokáže zaujmout a nepotřebuje k tomu blyštivé odlesky. Výsledkem je líbivý vzhled bez nežádoucích a neustále ulpívajících otisků prstů. Povrch zadní strany je také zdrsněn, což prospívá ergonomii při držení.

Mobil celkově padne skvěle do ruky.

Mobil celkově padne skvěle do ruky, za což mohou rozměry, které vás však mohou v tabulce vyděsit. V pase má telefon skoro 10 milimetrů a hmotnost šplhá výrazně nad hranici 200 gramů. Rozhodně byste však hádali méně. V dobrém dosahu je důležité boční tlačítko kombinované se čtečkou otisků prstů. Palec pravé ruky na něj krásně dosedá a čtečka pracuje dostatečně rychle.

Samsung Galaxy M12

Zpracování působí velice bytelně, Jednotlivé díly k sobě přesně lícují, nežádoucí zvuky jsou pro telefon cizím pojmem, a to i při silnějším promačkání. To vše při výhradně plastové konstrukci, která je však v tomto segmentu zcela obvyklá, rozhodně si tak nezaslouží kritiku. Pochvalu si zaslouží téměř nijak nevystupující modul s fotoaparáty. Zde se jasně ukázalo, že nepatrně větší tloušťka zařízení postačí k tomu, aby fotoaparáty nešikovně netrčely ven.

Líbilo se nám
  • dobře padne do ruky
  • nechybí čtečka otisků prstů
  • fotoaparáty nevystupují nad okolní povrch
  • povedený design zadní strany

Displej: potřebujeme 90 Hz?

Displej se poměrně výrazně změnil. Nadále jde o IPS panel, tentokrát s 6,5palcovou úhlopříčkou. Mírně překvapí, že se Samsung od průstřelu navrátil zpět k výřezu. Koncovým uživatelům to však asi nijak dramaticky vadit nebude. Více zamrzí, že Samsung nepochopil, že HD+ rozlišení do telefonu za 5 tisíc korun rozhodně nepatří. Rastr displeje proto není nejjemnější.

Namísto vyššího rozlišení se Samsung rozhodl novinku osadit 90Hz obnovovací frekvencí. Zvolit můžete buď 60Hz, nebo adaptivní nastavení, kdy telefon sám přepíná mezi 60 a 90 Hz. Myslím si však, že by uživatelé ocenili spíše jemnější zobrazení než nepatrně lepší plynulost. Smartphone bohužel nedokáže nijak upozornit na zmeškané události, což je velká škoda. O ochranu zobrazovače se pak stará sklíčko Gorilla Glass 3.

Samsung Galaxy M12
Líbilo se nám
  • kvalitní IPS panel
Nelíbilo se nám
  • chybí Always-On
  • postrádá informační diodu
  • nižší rozlišení

Zvuk: hlasitost především

Vyzvánění a hudba vychází výhradně ze spodní hrany, kde je při levém okraji umístěn reproduktor. Kvalitou neoslní, to ale asi ani nikdo neočekával. Důležité je, že je dostatečně hlasitý, příchozí události tudíž nepřeslechnete. Pro poslech hudby je připraven 3,5mm jack, jehož kvalita uspokojí všechny nenáročné posluchače.

Samsung Galaxy M12
Líbilo se nám
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: tentokrát je to lepší

Pod kapotu se tentokrát nastěhoval solidní procesor Exynos 850 spjatý se 4GB operační pamětí. Jedná se o kombinaci, která postačí na všechny běžné úkony a uživatele telefon nebude nijak brzdit. Snad ještě důležitější progres se dostavil u interní paměti, která je čtyřnásobná a poskytuje 128 GB, respektive 111 GB po prvním zapnutí zařízení. V případě potřeby lze do telefonu vložit i paměťovku o velikosti až 512 GB. Jedním dechem dodejme, že na trhu můžete najít i o pár set korun levnější verzi, která má poloviční úložiště, tedy 64GB.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • podporuje paměťové karty
  • velká interní paměť

Výdrž baterie: trumf

Galaxy M12 je vybaven 5 000mAh baterií, což je jakési nepsané minimum pro řadu Galaxy M. S ohledem na displej s nižším rozlišením a průměrný procesor je nasnadě, že výdrž nebude vůbec špatná. Při středně náročném používání vám telefon vydrží celé dva dny bez potřeby dočerpat energii. Pakliže jste méně nároční a internet využíváte v telefonu spíše jako doplňkovou službu, vzroste výdrž až ke třem dnům. Nabíjení probíhá pouze standardní rychlostí a počítejte s časem kolem 2,5 hodin. Nepřekvapí absence bezdrátového nabíjení, což však nelze v tomto segmentu ani považovat za mínus.

Samsung Galaxy M12
Líbilo se nám
  • slušná výdrž
  • USB-C

Konektivita: chválíme za NFC

U levnějšího Samsungu nelze očekávat zázraky po stránce konektivity. Samozřejmostí je podpora LTE. Dostalo se na Bluetooth 5.0, ale v případě Wi-Fi se musíte smířit pouze se staršími standardy b/g/n. Příjemně mobil potěšil tím, že nechybí NFC pro bezkontaktní platby. Nemusíte se ani bát, že se ztratíte, neb geolokační služby jsou zastoupeny GPS, GLONASS, Galileo a Beidou.

Samsung Galaxy M12
Líbilo se nám
  • podporuje NFC
Nelíbilo se nám
  • staré protokoly Wi-Fi

Fotoaparát: slušný základ

I mezi levnými telefony lze nalézt ty disponující hned několika zadními fotoaparáty. Galaxy M12 má ve vertikálně orientovaném modulu hned čtyři snímače. Jmenovitě jde o 48megapixelový hlavní fotoaparát, 5megapixelový ultraširokoúhlý objektiv, 2megapixelový snímač pro práci s hloubkou ostrosti a 2megapixelový makro objektiv. Ve srovnání s konkurencí bude však největší zbraní prostředí aplikace fotoaparátu, kde je Samsung tradičně silný. Aplikace je přehledná, především ale dokáže i v hlubším nastavení fungovat v horizontálním režimu, který při fotografování využijete nejvíce. S pohodlím souvisí například snadné přepínání mezi fotoaparáty, které je ihned po ruce.

Samsung Galaxy M12

Hlavní fotoaparát vás potěší velmi rychlou odezvou, která se hodí pro fotografování momentek. Zejména za dobrých světelných podmínek jsou snímky barevně věrné a ostré. Tato ideální konstelace dostává trhliny ve chvíli, kdy světla ubývá, telefon musí déle vstřebávat světlo, což vede nejen k šumu, ale i k výraznému zhoršení ostrosti.

Sekundární ultraširokoúhlý fotoaparát by mohl být velmi příjemnou věcí navíc, například pro fotografování krajinek či větších skupin osob. Bohužel Samsung vše zazdil nízkým 5megapixelovým rozlišením. Výsledkem jsou snímky s nízkou ostrostí, které se hodí výhradně pro prohlížení na displeji telefonu. V podstatě totéž lze říci o makro objektivu, který by potenciál měl, ale 2 megapixely jsou jednoduše příliš málo. Portrétní režim je pak v podstatě jediným zajímavým v možnostech hlavní nabídky fotoaparátu. Rozostření pozadí probíhá v reálném čase již při snímání scény.

Ukázkové fotografie

Na čelní straně je 8megapixelová kamerka pro selfies a videohovory. Kvalita je veskrze průměrná, pokud toužíte po alespoň trošku slušných selfies, doporučujeme co nejvíce světla.

Samsung Galaxy M12
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu

Záznam videa telefonu nijak zvlášť nejde, ale nouzově můžete pořídit Full HD záznam s 30 snímky za vteřinu. Výsledkem je video, které působí mírně trhaně, zvuk také neoslní.

Líbilo se nám
  • dobré výsledky za světla
  • některé fotoaparáty mají nízké rozlišení
Nelíbilo se nám
  • horší záznam videa

Software: přívětivý k uživateli

I v levnějších modelech Samsung má své místo jisté nejnovější Android 11 a nadstavba One UI 3.1. Kombinace je to vcelku schopná a pro uživatele přívětivá, co se týče ovládání jednou rukou. I méně zkušený uživatel se v prostředí rychle zorientuje. Pokud by přeci jen byly nějaké problémy, jsou nabídky příbuzných nastavení elegantně propojeny. V telefonu je taktéž minimum zbytečných aplikací, což je rozhodně plus.

Celkově se optimalizace Galaxy M12 povedla a chod prostředí působí plynule. Bohužel podpora ze strany Samsungu nebude nijak valná, neboť smartphone i v polovině června pracuje s lednovými bezpečnostními záplatami.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
Nelíbilo se nám
  • lednové bezpečnostní záplaty

Zhodnocení

Galaxy M12 je vcelku povedeným mobilem, který vám bude dobrým společníkem od prvních okamžiků. Zaujme povedenými zády a skvělou ergonomií, která je, co si budeme povídat, alfou a omegou pohodlného používání každého zařízení. Za vyzdvihnutí stojí dobrá výdrž, kvalitně optimalizované prostředí či 128GB interní paměť. Solidní je též 48megapixelový hlavní fotoaparát. Na druhou stranu mohl Samsung nasadit o něco výkonnější procesor a rozhodně bychom uvítali vyšší rozlišení u displeje. Za cenu lehce nad hranicí 5 tisíc korun by to Samsung Galaxy M12 neměl mít vyloženě těžké, ale mějte na paměti, že konkurence umí nabídnout i více.

Konkurence

Velkým konkurentem bude především levnější Poco M3, které má výkonnější procesor a lepší displej. Smířit se musíte jen s 60Hz displejem.

Xiaomi Poco M3 128 GB

Rozměry162,3 × 77,3 × 9,6 mm, 198 g
DisplejTFT IPS, 6,53" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 1 080 × 1 920 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 662, 4×2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor6 000 mAh

Opomenout nemůžeme ani Realme 7, které za 4,5 tisíce korun nabídne 90Hz displej s jemnějším rozlišením a výkonnější procesor. Netřeba dodávat, že z těchto důvodů je Realme 7 horkým tipem ke koupi. Kaňkou na kráse je menší interní paměť

Realme 7 64+6 GB

Rozměry162,3 × 74,8 × 9,4 mm, 196,5 g
DisplejTFT IPS, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio G95T, 2×2,05 GHz + 6×2 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh, doba nabíjení: 1:02 hodin

Posledním vybraným konkurentem je Motorola Moto G30, která má v podstatě identický displej jako dnes testovaný Samsung. Při nižší ceně však Motorola nabídne například čtečku otisků prstů a nižší cenu.

Motorola Moto G30

Rozměry165,2 × 75,7 × 9,1 mm, 200 g
DisplejTFT IPS, 6,5" (1 600 × 720 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 662, 4×2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh

Foto: Michal Pavlíček, mobilenet.cz

samsung-galaxy-m12
Klady
  • povedený design zadní strany
  • skvěle padne do ruky
  • 90Hz displej
  • dobrá výdrž
  • 128GB interní paměť
  • slušný hlavní fotoaparát
  • přehledné prostředí
Zápory
  • nízké rozlišení displeje
  • procesor mohl být výkonnější
  • staré bezpečnostní záplaty
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze