Samsung Galaxy J7 (2016)
recenze

Samsung Galaxy J7 (2016)

žije ve vlastním světě
26

Střední třída v podání Samsungu málokdy přináší něco zajímavého, ať už jde o prvky výbavy nebo cenu. Nijak zásadně to nehodlá měnit ani nový model Galaxy J7 (2016). Přináší sice velký Super AMOLED displej a vcelku silnou baterii, nicméně mu chybí něco, čím by dokázal trumfnout konkurenci.

Jihokorejský Samsung poměrně často mění označení svých telefonů a orientace v jeho portfoliu bývá mnohdy obtížná. Řada Galaxy J je nicméně považována za pomyslný základ, který se však rozprostírá od úplných low-endů až po střední třídu. V dnešní recenzi se podíváme na pomyslný vrchol této řady, který aktuálně představuje Samsung Galaxy J7 (2016). Model, který cílí na všechny vyznavače větších displejů a osvědčeného samsungovského vzhledu.

Samsung Galaxy J7 (2016)

Technické parametry Samsung Galaxy J7 (2016)

Kompletní specifikace
Konstrukce151,7 × 76 × 7,8 mm, 170 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 5,5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 7 Octa, CPU: 8×1,6 GHz, GPU: ARM Mali-T830
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:26 hodin
Dostupnostčerven 2016, 7 499 Kč

Samsung Galaxy J7 2016 – videopohled

Obsah balení

V základním balení dostanete spolu s telefonem jen základní příslušenství, která je však dnešní optikou poměrně bohaté. Kromě nezbytné koncovky nabíječky se zde nachází ještě USB kabel a rovněž pecková sluchátka.

Samsung Galaxy J7 (2016)

Design a konstrukce: výrobce nic nevymýšlel

Na první pohled před sebou máme zcela typický Samsung oblých tvarů a designově shodných prvků. Novou J7 mnozí rozpoznají například dle větších rozměrů či zajímavě řešených boků, kde se výrobce rozhodl pro zajímavé prolisy a tím je ozvláštnil. Samotné boky jsou pak kovově matné a dodávají telefonu na robustnosti. Nijak neobvyklá nejsou ani barevná provedení. Tradiční dvojici černé a bílé doplňuje ještě zlatá varianta.

Z důvodu větších rozměrů, zejména výšky 151 milimetrů a šířky 76 milimetrů, se telefon obtížněji drží v jedné ruce. Situaci částečně zachraňuje zaoblení boků zadního krytu. Ten se nám poměrně líbí. Ačkoliv vypadá, že je pouze bílý, Samsung se u něj snaží vzorováním imitovat kov. Jde samozřejmě o kus plastu, avšak dostatečně robustního, díky čemuž na svém místě pevně drží. I přes plastová záda vyrostla hmotnost až na 170 gramů.

Samsung Galaxy J7 (2016)

Výrobce se opět hnal za co nejmenší tloušťkou, která činí 7,8 milimetrů. Moc pěkné číslo, které však odskákal fotoaparát, který ční nad okolní povrch. Nevypadá to dobře a především je to velmi nepraktické. Samotná čočka je naštěstí aspoň lehce zapuštěná.

Rozmístění tlačítek po bocích zařízeních je v poslední době klasického rázu. Odemykací klávesa je na pravém boku na vcelku ideálním místě, i když by s ohledem na velikost zařízení mohla být o něco níže. Zbytečně vysoko na levém boku pak leží dvojice oddělených tlačítek sloužících k regulaci hlasitosti. Při hovoru na ně moc dobře nelze dosáhnout. Konektory pak výrobce umístil na spodní hranu, a to jako nabíjecí microUSB, tak zvukový 3,5mm jack konektor.

Na čelní straně se pod displejem nachází klasická sestava: hardwarové tlačítko a dvě senzorové klávesy. Bohužel Samsung nesmyslně šetří a nejenže tlačítkům chybí vibrační odezva, ale dokonce nejsou ani podsvětlena.

Líbilo se nám:

  • kovový rámeček
  • bytelná konstrukce

Nelíbilo se nám:

  • velmi okoukaný (zaměnitelný) vzhled
  • větší rozměry a hmotnost

Displej: rozporuplný Super AMOLED

U těžce pochopitelných kroků zůstaneme i v případě displeje. Samsung sice nasadil svůj Super AMOLED panel, nicméně HD rozlišení na 5,5palcové úhlopříčce už příliš dobře nevypadá. Kvůli PenTile matici pak již i pouhým okem rozeznáte nižší rozlišení a jednotlivé pixely. Důkazem budiž jemnost pouze 267 PPI. Vrcholem je pak absence automatické regulace jasu, což je věc u telefonu za více než sedm tisíc korun doslova nevídaná. Alespoň můžeme pochválit čitelnost z úhlů a vadit nebude ani ostré slunce, pokud si ručně nastavíte vyšší jas.

Líbilo se nám:

  • nasazení Super AMOLED displeje

Nelíbilo se nám:

  • hrubší rastr
  • chybí automatická regulace jasu

Zvuk: na hlasitý poslech zapomeňte

Po zvukové stránce se Samsung také nijak nevytáhl. Reproduktor je umístěn na zadní straně, přičemž jeho kvality jsou spíše podprůměrné. Zvuk je plechový a bez výraznější basové složky. Zamrzí také nedostatečná maximální hlasitost. K telefonu obdržíte alespoň základní pecková sluchátka, která lze použít také jako handsfree. Jejich výstup je vcelku slušný a nenáročnému posluchači budou stačit.

Nelíbilo se nám:

  • nepřesvědčivý zvuk reproduktoru

Baterie a výdrž: slušný nadprůměr

Zadní kryt lze odejmout a slouží nejen pro přístup k paměťové kartě a microSIM kartě, ale současně i k baterii, která je uživatelsky vyměnitelná. Její kapacita činí solidních 3 300 mAh, což v kombinaci s displejem majícím nižší rozlišení nevypadá vůbec špatně. Velmi pohodlně se tak dostanete na dvoudenní výdrž. Pokud navíc používáte minimálně mobilní internet, měli byste atakovat i tři dny. Totéž však platí i opačným směrem. Při nadměrné zátěži budete nabíjet večer co večer.

Výdrž při našem standardním testu patří jednoznačně k těm lepším. Samsung Galaxy J7 (2016) s připojenými dodávanými sluchátky vydržel přehrávat streamované video v kvalitě 720p celých 10 hodin a 14 minut. Stinnou stránkou silné baterie je dlouhé nabíjení. Z nuly na 80 % to trvá 1 hodinu a 55 minut. Na úplné nabití vybitého telefonu si vyčleňte 2 hodiny a 26 minut.

Samsung Galaxy J7 (2016)

Líbilo se nám:

  • mírně nadprůměrná výdrž
  • uživatelsky vyměnitelná baterie

Nelíbilo se nám:

  • delší nabíjení

Hardware: nezbytný základ

V útrobách byste nalezli procesor Samsung Exynos 7 s osmi jádry, kterému je k ruce 2GB operační paměť. Běžně si z ní telefon ukousne půlku. Výkonu má telefon poměrně dostatek i na většinu her. V benchmarku AnTuTu dosáhl na téměř 46 tisíc bodů. Interní úložiště nabízí 16 GB, reálně pojme necelých 11 GB vašich dat. Jak již zaznělo, podpora paměťových karet nechybí. Aplikace lze instalovat přímo tam, pokud ji vhodným způsobem skrze nastavení v telefonu naformátujete.

Benchmark testy

Líbilo se nám:

  • slušný procesor
  • dostatek místa pro vaše data

Nelíbilo se nám:

  • operační paměť mohla být větší

Uživatelské prostředí: odlehčený TouchWiz

Prostředí dostal pod palec Android 6.0 Marshmallow s nadstavbou TouchWiz od Samsungu. Již však nejde o mohutnou nadstavbu, se kterou se každý uživatel mnohdy trápil. Samsung zavelel k zeštíhlovací kúře a prostředí je skutečně svižné. Omezil se také počet všemožných doplňujících aplikací a základní menu má například jen jednu obrazovku, ačkoliv této přehlednosti bylo docíleno využitím složek. Ty si samozřejmě můžete vytvářet i sami a udělat si v aplikacích vlastní pořádek.

Prostředí

Samsung také dává možnost volby a v základu nabízí nejen aplikace od Googlu, ale i od Microsoftu. Stinnou stránkou však je, že žádnou z těchto aplikací nelze odinstalovat.

V telefonu jsou aplikace od Googlu i Microsoftu

Líbilo se nám:

  • svižné prostředí
  • přehlednost

Multimediální funkce: pro nenáročné

Jak jsme si naznačili již výše, Samsung se rozhodl alespoň částečně omezit množství aplikací v telefonu. Dotklo se to výrazně právě nabídky multimediálních funkcí, ze kterých se odporoučel klasický hudební i video přehrávač, který jste u telefonů Samsung mohli vídat. Namísto toho je zde pouze Hudba Play, která sice zrovna oku nelahodí, ale zvládá podrobné dělení a nechybí jí ekvalizér. Přehrajete si i svá videa, avšak budete muset zabrousit do Galerie. Tu zajišťuje přímo Samsung, je přehledná a nabízí i například základní možnosti editace vašich fotografií. Pokud byste svá videa v Galerii nemohli najít, můžete využít ještě aplikaci Moje soubory, která nepředstavuje nic jiného než správce souborů.

Hudební přehrávač a galerie

Hry byste v telefonu hledali marně, nicméně obchod Google Play jich je plný a na vás už zbývá si pouze vybrat tu, která vás bude bavit. Výkon postačí i na náročnější 3D tituly, které se většinou automaticky přizpůsobí možnostem hardwaru. Na závěr zbývá vzpomenout přítomnost FM rádia s RDS, které funguje výhradně s připojenými sluchátky.

Líbilo se nám:

  • FM rádio

Nelíbilo se nám:

  • chybějící kvalitnější aplikace

Fotoaparát: slušný průměr

Fotoaparát je u Galaxy J7 (2016) vcelku klasický. Disponuje 13megapixelovým rozlišením a lze jej například rychle spustit dvojitým stiskem tlačítka Domů i při zamčeném telefonu. Prostředí nikoho nepřekvapí. Kromě automatického režimu si můžete zvolit Panorama či manuální režim, kde si sami vyvážíte bílou či zvolíte hodnotu ISO. Kvalita snímků spadá do lepšího průměru. Potěší barevná věrnost i poměrně slušná ostrost. Videa zaznamenáte až ve Full HD s 30 snímky a kvalita se nevymyká dnešnímu průměru.

Prostředí fotoaparátu

Ukázkové fotografie

Ukázkové fotografie, poslední dvě ze šera - vlevo bez, vpravo s bleskem

Samsung Galaxy J7 (2016) (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Čelní kamerka se chlubí 5 megapixely a dokonce i přisvětlovací LED diodou. Ucházející selfie si tak pořídíte například i za zhoršených světelných podmínek.

Ukázky výsledků čelní kamerky, poslední selfie za úplné tmy s bleskem

Líbilo se nám:

  • propracované prostředí
  • čelní kamerka s přisvícením

Telefonní funkce: přehledné a po ruce

Přístup k telefonování a kontaktům zprostředkovávají aplikace Telefon a Kontakty. V první jmenované najdete protokol s hovory, možnost vytočit nové číslo a prostřednictvím záložek přístup k oblíbeným i všem kontaktům. Totožně vypadající seznam kontaktů, jen v jiné barvě, objevíte v aplikaci Kontakty.

Synchronizace s Googlem probíhá spolehlivě a u kontaktů tak ihned máte fotografie i veškeré myslitelné informace. Samotná kvalita hovoru je na standardní úrovni a ani jedna strana si při hovoru nestěžovala.

Zprávy: osvědčená klasika

Do klávesnice si Samsung hovořit nenechal a využívá svou osvědčenou klasiku. Na velkém displeji se píše pohodlně, vhod jistě přijde i šikovná nápověda nebo samostatný řádek pro čísla. Kromě dnes obvyklé QWERTY(Z) klávesnice si na Samsungu stále můžete nastavit ještě staré známé alfanumerické rozložení 3 × 4, které spousta uživatelů stále preferuje.

Editor zpráv je jednoduchý a klade důraz na přehlednost. O elektronickou korespondenci se stará výhradně aplikace Gmail, kam si můžete připojit samozřejmě i více adres současně, ostatní poskytovatele nevyjímaje. Komunikaci dále zajišťují i messengery Hangouts a Skype, které jsou již předinstalovány.

Organizační funkce a GPS: S Plánovač nechybí

V poslední době jsme často svědky toho, že se výrobci vzdávají svých kalendářů a spoléhají na Google. Samsung se však svého S Plánovače, jak kalendáři říká, vzdát nehodlá. A my se mu ani nijak nedivíme. Jde o přehlednou aplikaci se všemi běžnými náhledy. Vyzdvihnout lze přehlednost nebo provázanost s počasím, kdy u prvních několika dní ihned vidíte, co vás venku čeká. Další organizační výbavu doplňují poznámky s úkolovníkem, kde si nutné věci můžete běžně napsat, nakreslit nebo namluvit. Nechybí však ani klasický diktafon. Výčet zakončíme kalkulačkou, stopkami a minutkou.

Kalendář nazvaný S Plánovač

Čip GPS (včetně A-GPS) se pojí s Google Mapami a Navigací. Osvědčená a dobře fungující klasika dnes již nikoho nepřekvapí a v podstatě vás nikdy nenechá ve štychu. Jen je lepší mít mobilní připojení, případně si mapové podklady stáhnout předem. Citlivost GPS je výborná a vaší polohu telefon s asistencí internetu najde okamžitě. Bez internetu si počkáte, ale jen několik málo vteřin.

Google Mapy a Navigace

Datové funkce a internet: zaváhání nikdo nečeká

Samsung vsadil na vesměs bezchybnou konektivitu. Opřít se tak můžete o kompletní podporu LTE, Bluetooth 4.1 a NFC. Na stále méně obvyklý infraport se sice nedostalo, avšak funkce USB host podporována je. Pomocí redukce si tak připojíte například váš flash disk.

Internetový prohlížeč

Částečně v rozporu s úbytkem aplikací je situace kolem prohlížení internetu. Prim samozřejmě hraje povedený prohlížeč Google Chrome, který je svižný a perfektně synchronizovaný napříč různými zařízeními. V záloze však číhá i aplikace Internet.

Líbilo se nám:

  • kompletní podpora LTE
  • šikovná funkce USB host

Závěrečné zhodnocení a konkurence

Samsung si nadále hraje na svém písečku a příliš se neohlíží kolem sebe. Novinka Galaxy J7 (2016) je toho příkladem. Uživatel získá sympaticky vyhlížející a kvalitně zpracovaný telefon. Pochválit můžeme velmi dobře fungující prostředí, vyměnitelnou baterii, slušnou výdrž nebo vcelku povedený fotoaparát. Méně již potěší podprůměrný displej, slabý reproduktor nebo jen průměrný hardware. Nad ledasčím by možná bylo možné přimhouřit oko, jenže to zase nedovolí cena kolem 7 500 Kč.

Konkurence totiž umí mnohem více. Příkladem budiž Lenovo Vibe P1, které za stejné peníze nabídne dvojnásobnou interní paměť, kvalitnější displej nebo dokonce ještě lepší výdrž.

Lenovo Vibe P1

O slovo se hlásí i novinka v podobě Alcatelu Idol 4. Ten má sice o něco menší displej, ale rozhodně kvalitnější. Lákat bude vzhledem, větší operační pamětí nebo výborným zvukovým výstupem z až čtyř reproduktorů. Brýle pro virtuální realitu v balení také nejsou k zahození. A cena? Opět shodná se Samsungem.

Alcatel Idol 4

Do třetice tu máme Huawei P9 Lite, který opět boduje kvalitnějším displejem či čtečkou otisků prstů. Při stále stejné ceně tak nabídne více než Samsung.

Huawei P9 Lite

Z pohledu na konkurenci vyplývá, že takřka všichni dokáží za stejné peníze poskytnout více muziky. Galaxy J7 (2016) by tak měl alespoň trochu zlevnit, jinak se jeho koupě rozhodně nedá doporučit.

samsung-galaxy-j7-2016
Klady
  • kovový rám
  • bytelná konstrukce
  • slušná výdrž
  • uživatelsky vyměnitelná baterie
  • přehledné a svižné prostředí
  • čelní kamerka s bleskem
Zápory
  • méně kvalitní displej
  • nepřesvědčivý hlasitý reproduktor
  • nepříliš velká operační paměť
  • tlačítka pod displejem nejsou podsvětlena
  • chybí automatická regulace jasu
  • vyšší cena
Diskuze ke článku
blue.sun
Už zase hloupá poznámka k vystouplému foťáku. Je to poznávací znak Samsungů už od dob první Galaxy a mimo jiné má velmi praktický účinek - nedá se zakrýt prstem, protože ten výstupek upozorní, že je ruka tam, kde nemá být.
Hop
Zajímavé, že J7 za 7,5 tis. má lepší procesor (alespoň graf.jádro) než A5 za 10 tis.. \_(°_°)_/
alesk
za ty penize,a nema to ani automatiku pro regulaci jasu a ani notifikacni diodu na sms,hovory a maily...to se samsung moc nevytahl. Huawei Y6 ll toto vse ma,a stoji jeste o dva tisice mene!! no jo,samsung holt
Standa
Rozhodně za ty peníze zklamání. U telefonu za 7500 bych považoval čidlo jasu za samozřejmost a s tím i FullHD rozlišení při takový velikosti displeje. No uvidí sami že tohle nebyla dobrá cesta.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze