Samsung Galaxy Express 2
recenze

Samsung Galaxy Express 2

V hlavní roli LTE

Jihokorejský výrobce chrlí nespočet nových telefonů s téměř denní kadencí. Všechny vypadají stejně a málokdo se v nich již vyzná. Není proto velkým problémem, že nějaký model, který je navíc pouze v nabídce Vodafonu, zapadne. Galaxy Express 2 vsází na elegantní vzhled a především podporu LTE, které v Česku nabývá na důležitosti.

Když Samsung v roce 2012 světu představil model Galaxy S III, byli jsme designem mile překvapeni. Kdo však mohl tušit, že z něj výrobce bude těžit i dva roky poté. Významnějších inovací, pokud to tak můžeme říci, se dočkávají pouze prémiové modely. Zbylé portfolio si je podobné jako vejce vejci. Dnes testovaný Galaxy Express 2 tak nepředstavuje výjimku.

Samsung Galaxy Express 2 - oficiální fotografie

Jeho výbava spadá do střední třídy a cenovku sedm tisíc korun se snaží obhájit přítomností LTE. A právě rychlé datové přenosy jsou důvodem přítomnosti tohoto modelu na našem trhu, konkrétně pouze v nabídce operátora Vodafone, který potřebuje cenově dostupnější modely, neboť se snaží rozšiřovat svou LTE síť i do venkovských oblastí. Nyní LTE pokrývá mimochodem už přes 1000 obcí.

Technické parametry Samsung Galaxy Express 2

Kompletní specifikace
Konstrukce132,4 × 65,8 × 9,8 mm, 134,2 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,5" (960 × 540 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8960, CPU: 2×1,7 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 1,5 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: 100 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor2 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:25 hodin
Dostupnostprosinec 2013, 7 000 Kč

Samsung Galaxy Express 2 – videopohled

Design a konstrukce

Pokud předchůdce Galaxy Express vycházel výhradně z modelu Galaxy S III, tak dnes testovaný Express 2 se přece jen více blíží modelu Galaxy S4. Paušálně však platí, že zde máme oblé tvary a z dálky telefon nemáte možnost rozeznat od jiných stájových modelů. Na testování jsme měli k dispozici hned dva kousky. Jeden v bílé a druhý v tmavě modré variantě. Obě mají něco do sebe, avšak osobně se mi více zamlouvá tmavě modrá varianta, na které více vynikají stříbrné prvky. Ty jsou použity v rámci lemování, tlačítek či rámečků reproduktorů a fotoaparátu.


Modrá varianta vypadá nápaditěji, na bílé zase tolik nezanecháte otisky prstů

Rozměry telefonu činí 132,4 × 65,8 × 9,8 gramů a hmotnost 134,2 gramů. Vzhledem k příjemně oblým bokům v kombinaci s menšími rozměry telefon skvěle padne do ruky a pohodlně se drží. V tomto ohledu je design Samsungu k nezaplacení a mnohdy nedostižný. Samsung navíc použil zcela hladké a lesklé kryty a telefon je i celkem příjemný na dotyk. Stinnou stránkou této volby jsou otisky prstů po celém telefonu. Pakliže je nemůžete vystát, přikloňte se k bílé variantě, kde nejsou takřka vidět.

Popisování telefonu z venku je v podstatě nošením dříví do lesa. Ale pro pořádek si udělejme menší opáčko. Čelní stranu zabírá displej, pod kterým je poměrně velké hardwarové tlačítko. To je téměř zapuštěno s okolním povrchem a jelikož se houpe do stran, není práce s ním ideální. Obklopeno je pak dvojicí senzorových kláves, které umí vibrovat a jsou podsvětlené. Nad displejem bdí logo Samsungu, reproduktor a čelní kamerka. Další tlačítko se nachází na pravém boku a jde o ideálně umístěnou odemykací klávesu. Kolébkové tlačítko regulující hlasitost hledejte na levém boku.

Seskupení prvků na zadní straně je opět ryze tradiční a pokud to vezmeme zleva, jde o LED diodový blesk, fotoaparát a hlasitý reproduktor.


Obě barevné varianty jsou lesklé

Konstrukční zpracování telefonu je na slušné úrovni a kdo hádá, že je Express 2 plastový, má naprostou pravdu. Nicméně i tak telefon působí pevně a ani při silném promačkání se neozývají nepříjemné zvuky. Výsledný dojem kazí jen fakt, že se u Expressu 2 objevuje tradiční neduh plastových Samsungů, a to jsou praskliny. Na testovací bílé variantě se na zadním krytu již objevila dvojice prasklin v levém dolním rohu.

Baterie a výdrž

Samsung do Expressu 2 nasadil baterii s kapacitou 2 100 mAh. Žádná oslnivá kapacita vzhledem k většímu displeji, nicméně šedý průměr byl ve střední třídě očekáván. Stejně tak očekávejte převážně jednodenní výdrž, jakmile telefonu dáte více zabrat. S klidem postačí být neustále na internetu, kontrolovat e-maily, sociální sítě, RSS a po zhruba 10 hodinách můžete z brašny lovit nabíječku. Při skromnějším používání, kdy telefon používáte jako telefon, rozumějte k pár hovorům a SMS zprávám denně, přičemž internet je jakýmsi hodinovým doplňkem denně, se lze dostat i na dva dny pohotovosti.

Kryt je odnímatelný, paměťová karta se vkládá nad micro SIM kartu

Nevynechali jsme náš test výdrže, kdy telefon připojený k Wi-Fi a přihlášen do sítě 3G s potlačenými aktualizacemi a zvukem do sluchátek streamuje video v kvalitě 720p. Výsledná výdrž vystoupala na 6 hodin a 32 minut. Potěšila nás následná doba nabíjení. Z 0 % na 80 % to telefon stihne za 1 hodinu a 36 minut. Úplné nabití zabere 2 hodiny a 25 minut.

Zvuk

Zvuková stránka stojí a padá na kvalitách reproduktoru. Ten je velmi obyčejný a zvuk nemůže být jiný. Zapomeňte na výraznější dynamiku i podání hloubek. Naopak se můžete těšit na plechový zvuk, který klade důraz na výšky. Hlasitost je slušná, pozor však na položení telefonu na rovný povrch, kdy dojde k utlumení. Mnohem lepší je to s výstupem do sluchátek. Po zapojení obyčejných peckových sluchátek Koss jsme se dočkali solidního zvuku, kterému nechyběly hloubky, s přimhouřením oka nechybí také středy a výšky jsou u telefonů samozřejmostí. Na střední třídu a běžné poslouchání tedy více než dostatečné.

Displej

Dostáváme se k displeji, kde Samsungu podezírám, že nepěkně škudlil. Na úhlopříčce 4,5 palce se nachází jen průměrné rozlišení 960 x 540 pixelů, které dává výslednou jemnost 245 PPI. HD si bohužel do telefonu této cenové relace u Samsungu ještě cestu nenašlo. Buďme však rádi, neboť Samsung dokáže i mnohem hrubší displeje. Rastr displeje je viditelný pouhým okem, a pokud jste namlsáni z lepších displejů, všimnete si velmi nevýrazných barev. To je především u Samsungu překvapení, které vynikne na jeho prostředí, které známe zejména z pestrobarevných AMOLED displejů.


Displej je velký, ale kvalitou jen velmi průměrný

V případě Expressu 2 se tak připravte na displej obyčejný, který například zaostává za kvalitami displejů od LG ve střední třídě. Alespoň, že pozorovací úhly jsou slušné a venkovní čitelnost stejně tak. Nečekané překvapení vás však potká v nastavení. U telefonu za sedm tisíc korun chybí automatická regulace jasu. Samsung to jednoduše nechává na vás.

Hardware

Po mírném zklamání z displeje si pojďme spravit chuť tím, co má Express pod kapotou. Naštěstí jde o poměrně solidní hardware, v jehož čele stojí dvoujádrový procesorem Snapdragon S4 Plus s taktem 1,7 Ghz. Rozhodně potěší, že je mu k ruce 1,5 GB paměti RAM. Po zapnutí si telefon ukousne 500 MB a zbývá tak zhruba 800 MB volných. Reálná paměť RAM totiž dle telefonu činí 1,32 GB RAM. Interní paměť nabízí 8 GB, ze kterých je pro vás připraveno zhruba 4,2 GB.

Prostředí

Pokud jsme si v kapitole se vzhledem posteskli nad nošením dříví do lesa, mohli bychom se v části s prostředím opakovat. Samsung do Galaxy Express 2 nasadil operační systém Android ve verzi 4.2.2 Jelly Bean. Nadstavba TouchWiz samozřejmě nemůže chybět.

Odemykací obrazovka je klasická, stejně jako pohotovostní obrazovky, kterých může být až sedm. Můžete na ně umístit widgety či zástupce aplikací. Tvorba složka je rovněž možná, byť komplikovanějším způsobem přes menu. Elegantní řešení automatického vytvoření ve chvíli, kdy s jednou ikonkou najedete na druhou, možné není.

Prostředí Androidu 4.2

Informační lišta překypuje možnostmi. Kromě notifikací nechybí rychlé nastavení, přímé nastavení jasu displeje, což se s ohledem na absenci čidla hodí, a v případě připojení sluchátek se v liště objeví řádek s doporučenými aplikacemi. Dvěma prsty můžete stáhnout druhou lištu, které slučuje rychlá nastavení.

Samsung Galaxy Express dostal do vínku i některé chytré funkce. Například neustále vás bude telefon sledovat, a dokud mu pozornost budete oplácet, zůstane displej rozsvícený. V případě gest na Express 2 zbylo pouze gesto otočení telefonu displejem dolů, čímž ztlumíte zvuky nebo příchozí hovor. Dostalo se také na hlasové ovládání, které lze aplikovat na příchozí hovory, upozornění, fotoaparát a hudební přehrávač. Bohužel ale telefon porozumí jen anglickým výrazům.

Výkonný procesor a zdá se, že slušná optimalizace, to je recept na slušný běh celého prostředí. Ceníme si toho dvojnásob, neboť Samsung právě s optimalizací své mohutné nadstavby válčí napříč všemi svým portfoliem. V případě Expressu 2 je po dvoutýdenním testování prostředí stále svižné, animace plynulé a na nic se nečeká.

Multimédia

Galerie obrázků sdružuje i pořízená videa kamerou. Její hlavní nabídka je řazena podle bočního sloupce, kde se nachází alba a pravé části, kde jsou náhledy obrázků daného alba, a to buď v rozložení 1 x 1 nebo 2 x 2. Galerie je sice dobře graficky zpracována, ale částečně se zapomnělo na oblast výkonu. Při větším množství obrázků pohyb v ní není zcela plynulý a občas docházelo ke zpomalení přechodu mezi alby. Po pár týdnech se nezřídka setkáme i s několikasekundovým čekáním.

Hudební přehrávač si až na menší změny a drobnosti zanechává stále stejnou tvář. Jeho hlavní nabídka je rozprostřena mezi alba, interprety, složky a hudební ráj. V nastavení ale najdeme užitečnou volbu, která umožňuje volbu zobrazení kategorií hudby. Vyřadit tak můžeme hudební ráj a třeba alba. Během přehrávání hudby je přítomen ekvalizér s jedním vlastnoručně nastavitelným profilem. Je tu i technologie Adapt sound, která na základě nastavení zvuku nastaví adekvátní hlasitost.

Hudební přehrávač

V základní nabídce sice žádnou hru nenajdete, avšak nic vám nebrání si nějakou stáhnout. Výkon zajišťuje grafický akcelerátor Adreno 305, který postačí třeba i na závodní pecky Asphalt 7 či Real Racing 3. Problém by mohl být s místem, avšak přesun aplikací, které to podporují, na paměťovou kartu, je možný.

4,5palcový displej již vybízí ke sledování seriálů či filmů, takže je důležitá i schopnosti novinky na tomto poli. V nastavení aplikace si můžeme zvolit zobrazení titulků, ořez obrazu i zobrazovací poměr stran. Přehrávač si poradí s formáty avi, MP4, 3GP, mkv a kontejnery xVid, DivX. Bezproblémové bylo i přehrání titulků v českém jazyce s diakritikou. Opět se setkáváme s užitečnou funkcí pro minimalizaci videa, známou z vyšších modelů výrobce. Minimalizací nedojde k pozastavení přehrávání, ale obraz běží dál ve zmenšeném okně a vy můžete na telefonu dělat cokoliv dál, například vyřizovat e-maily. Pokud zapojíme sluchátka, dojde ke zpřístupnění zvukového ekvalizéru i pro videa, což se hodí.

Videopřehrávač

Fotoaparát

Samsung model Galaxy Express 2 vybavil pětimegapixelovým fotoaparátem s automatickým ostřením a také přisvětlovací LED diodou. Samotné prostředí se nijak neliší od ostatní záplavy Samsungu na našem trhu. K rychlému nastavení režimů vede samostatné tlačítko, po ruce je i nastavení blesku, případně přepnutí fotoaparátů. Ten čelní mimochodem nabízí rozlišení 0,3 megapixelů. V hlubším nastavení lze měnit rozlišení, hodnoty ISO, vyvážení bílé či využít časovač.

Fotoaparát
Prostředí fotoaparátu

Samotná kvalita fotografií vypadá na první pohled vcelku dobře. Především barevné podání je silnou stránkou Samsungu. Bohužel chybí detaily, což se projeví u vzdálenějších objektů, typicky například v korunách stromů, kdy větve splývají v jednu barevnou plochu. Na běžné pořízení momentky tak Samsung určitě stačí, do rodinného alba ale tyto snímky nedoporučujeme.

Ukázkové fotografie


Ukázkové snímky

Samsung Galaxy Express 2 dokáže nahrávat také video v rozlišení 1280 × 720 pixelů se 30 snímky za vteřinu. Kvalita je v rámci střední třídy vcelku solidní, potěší především plynulost záznamu.

Samsung Galaxy Express 2 (testovací video) – exteriér, 720p

Telefonní funkce

Telefonní seznam třídí kontakty dle skupin a spolupracuje i se sociálními sítěmi, i když omezeně. Kontakt umístěný na sociální síti z ní převezme obrázek, čísla i e-mailové adresy, ale naopak statusy a alba nezobrazí. Zde je na tom v případě Androidu lépe Sony i HTC. Obavy ze ztráty kontaktů nehrozí díky rozšířené možnosti zálohy. Kontakty můžeme zálohovat na paměťové karty, na google účet či skrze program Kies.

U každého kontaktu jsou nezměrné možnosti přidání typů čísel, e-mailových adres, poznámky a jiných událostí. Odlišení je možné i za pomoci vlastního obrázku či specifických vibrací při vyzvánění. Dokonce je možné vytvořit si i vlastní styl vibrací.

Zprávy a e-maily

Při vytváření zprávy je k dispozici softwarová QWERTZ klávesnice či alfanumerická klávesnice. Odpočítávání znaků probíhá od samého začátku, čili 160 znaků. O zpracování zpráv nejde říct, že by jejich funkčnost byla šita horkou jehlou a Samsung nabídne různé zajímavé vychytávky. Moji pozornost upoutala například možnost rychlé změny velikosti písma za pomocí klávesy hlasitosti. Určit si rovněž můžeme, zda se při přijetí zprávy má zobrazit náhled textu. Namátkou zmíním ještě barevnou volbu pozadí nebo opakovanou zvukovou notifikaci.

Pro e-mailovou komunikaci jsou vyhrazeny dva klienti - Gmail klient a vestavěný e-mailový klient. Ani jeden funkčně nepřekvapí a zvládají vše, co je dnes běžné - poradí si s přílohami, složkami, načítáním zpráv na pozadí, podporuje i koncepty.

Organizační funkce a GPS

Jedna z věcí, která se mi líbí u některých Samsungů s jejich nadstavbou TouchWiz, je mimo jiné integrace v mnoha ohledech perfektního kalendáře S Plánovač. Není to ledajaký kalendář, především si cením náhledů událostí u jednotlivých dnů, ať už v měsíčním nebo týdenním náhledu. I prostředí je dobře zpracováno. Kalendář v sobě zahrnuje i úkoly. Každá událost může obsahovat poznámky, obrázky, lokalitu, účastníky, časové připomenutí a lokalitu. V úkolech si navíc nastavíme i režim priority ve třech stupních.

Kalendář

S poznámky se svým ztvárněním a funkcemi mohou opravdu vysmívat konkurenci. Aplikace poznámek u ostatních výrobců nedosahuje zdaleka takové sofistikovanosti ani nenabídne tolik funkcí. U poznámek je na výběr volba kreslícího nebo psacího režimu, je možno přidat i více kreslících ploch nebo stránek Když nás omrzí aktuální barva pozadí, jednoduše jej změníme. Při uložení poznámky si aplikace dotáže, zda jej chceme sdílet s dalším zařízením nebo jej exportovat do pdf či vložit do kalendáře. V další výbavě samozřejmě nechybí kalkulačka, stopky, minutka, diktafon nebo správce souborů. V telefonu chybí jakákoliv aplikace na práci s kancelářskými soubory. Při otevření prvního vám však Samsung ihned nabídne stažení aplikace Polaris Office 5.

Interní GPS modul spolupracuje pouze s nahranými Google mapami, další aplikace určené pro navigování najdeme v hojném počtu na Google play marketu. Google Mapy zvládnou také navigovat, ale musíte být po celou dobu on-line. Fixace satelitů je vcelku svižná, během necelé minuty dojde k zafixování plného počtu satelitů i bez aktivované asistence operátora.

Datové funkce a internet

Datový král střední třídy, i tak by se Samsung Galaxy Express 2 mohl označit, neboť právě datová nabídka je v podstatě bez kompromisů. Největší pozornost na sebe strhává technologie LTE s rychlostí stahování rychlostí až 100 Mb/s kategorie 3 a nahrávání až rychlostí 50 Mb/s. Pak jsou tu technologie sítě 3G pro stahování HSPA+ DC až 42 Mb/s a nahrávání HSUPA až 5,76 Mb/s.

Samozřejmostí jsou bezdrátové sítě Wi-Fi a/b/g/n. Pro posílání souborů mezi dvěma a více zařízeními slouží mnoho cest. Mezi rychlejší varianty patří za pomocí aplikace S Beam sdílení přes Wi-Fi Direct, hodí se také NFC pro rychlé párování, placení a načítání tagů či sdílení obsahu. Nechybí pak ani Bluetooth 4.0.

Internetový prohlížeč

Vestavěný internetový prohlížeč je výkonný, tu a tam jsem ale zaregistroval problémy s tím, že pohyb na načtené stránce nebyl ideálně plynulý. To by však mohla odstranit některá aktualizace, telefon určitě nemá nedostatek výkonu a spíše se jedná o nedobrou optimalizaci. Alternativou je samozřejmě prohlížeč Chrome, který vyniká například provázaností se stolní verzi stejnojmenného prohlížeče.

Závěr a konkurence

Samsung Galaxy Express 2 najdete pouze v nabídce Vodafonu. Svou výbavou tento model spadá do střední třídy, ve které rozhodně nedělá ostudu. Slušné rozměry a hmotnost se skloubí s pohodlným držením v jedné ruce. Výdrž na jedno nabití sice není oslňující, avšak je plně poplatná dnešní době, zvuková stránka je pak průměrná. Slabinou by mohl být displej, který prohrává především při porovnání s konkurencí v podobě LG. Na druhou stranu to s ním tak tragické není a oceníte například velkou úhlopříčku.

Kladně hodnotíme výkon telefonu, který stačí i na náročnější hry. Zdá se rovněž, že se Samsungu povedla optimalizace prostředí, které je plynulé. Další výbava je už klasická a vyčnívá z ní je datová nabídka čítající nejen NFC, ale také hlavně podporu LTE. Aktuálně se Express 2 prodává za 6 977 Kč, což je vcelku adekvátní cenovka. Nejde však o vyložené držení se při zemi a konkurence se tak najde.

Přímým konkurentem bude LG Optimus F6, které se již začal v ČR prodávat. Jeho výbava je v podstatě úplně stejná. Ať se podíváme na displej, procesor nebo fotoaparát. Kladem LG je silnější baterie a o 500 Kč nižší cena.

LG Optimus F6

Zatopit by Samsungu mohlo také ZTE Grand S Flex, které nabízí větší pětipalcový displej HD rozlišením a rovněž si rozumí s LTE. Na druhou stranu mu však chybí NFC nebo slot pro paměťové karty. Cena je pak stejná jako u Samsungu.

ZTE Grand S Flex

Konkurenci bude mít Express 2 i ve vlastní stáji. V doprodeji je Samsung ATIV S, který nabízí konkurenční Windows Phone 8, mnohem kvalitnější HD displej či lepší fotoaparát. Cena je pak o 2 000 Kč níže.

Samsung ATIV S
samsung-galaxy-express-2
Klady
  • podpora NFC a LTE
  • aplikace je možné přesouvat na paměťovou kartu
  • vcelku výkonný procesor a 1,5 GB RAM
  • svižný Android 4.2
  • 4,5palcový displej
  • dobře padne do ruky
Zápory
  • lesklé kryty
  • méně kvalitní hlasitý reproduktor
  • velmi průměrný fotoaparát
  • displej by mohl být lepší
Diskuze ke článku
Zdeněk
Za kapitolou Organizační funkce a GPS vám zůstalo něco co tam nepatří. :-) Jinak další Samsung, už mě to neba. :-)
Fe
Nevim, mne Samsung neoslovil zadnym smartphonem,za celiu dobu co je vyrabi ... Kdysi sem byl hodne na vazkach mezi Note 1 a iP 4s, iPhone vyhral. jinac ted bych zas sel do Lumie 1320 nebo 1520 prip. do klasiky iPhonu 5s
huml
Datová nabídka by byla v aktuální době "bez kompromisů", pokud by mobil disponoval podporou LTE category 4 a wifi 802.11ac. Ani jedno kritérium mobil nesplňuje.
"4,5palcový displej již vybízí ke sledování seriálů či filmů", děláte si ze čtenářů legraci?!
gripen
Pred nekolika malo lety by fotografie, ktere tento a nejenom tento mobil s podobnym rozlisenim produkuje, byly povazovany za super fotky. Dneska pisete, ze se hodi maximalne na momentky. Podle me tohle neni moc objektivni hodnoceni. Ty fotky asi nejsou na urovni tech co produkuji jeste zase daleko lepsi a drazsi mobily, ale porad jsou luxusni oproti tomu, co produkuji stovky milionu stale pouzivanych telefonu. Vase hodnoceni se mne moc nelibi...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze