Samsung Galaxy A31
recenze

Samsung Galaxy A31

Předurčen k neúspěchu
2

Najít v portfoliu Samsungu cenově zajímavý model na pomezí nižší střední a střední třídy je v poslední době nadlidský úkol. I názvem níže postavené kousky řady Galaxy A se cenou šplhají do nečekaných výšin. Důkazem budiž Samsung Galaxy A31. Ten sice láká na kvalitní displej, čtyři fotoaparát nebo velkou baterii, ale současně se prodává za více než 7 tisíc korun.

Samsung Galaxy A31 označením budí dojem zařízení s cenou hluboko pod hranicí 5 tisíc korun. Jihokorejský výrobce však nasadil cenovou laťku o poznání výše. Do vínku tak model A31 dostal třeba Super AMOLED displej, hned čtyři fotoaparáty na zadní straně a také velmi slušnou baterii s kapacitou 5 000 mAh. Otázka je tedy jasná, bude to stačit na obhájení ceny převyšující 7 tisíc korun, kde je konkurence, a to nejen z vlastních řad, velice silná?

Technické parametry Samsung Galaxy A31

Kompletní specifikace
Konstrukce159,3 × 73,1 × 8,6 mm, 185 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 6,4" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, autofocus
ChipsetMediatek helio P65, CPU: 2×2 GHz + 6×2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: 600 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčervenec 2020, 7 999 Kč

Obsah balení

V základním balení neočekávejte nic překvapivého. Kromě samotného telefonu jde o koncovku nabíječky, USB kabel a základní pecková sluchátka. Na druhou stranu jde o vše potřebné, co uživatel do začátku potřebuje.

Konstrukční zpracování: útlý a štíhlý elegán

Ačkoliv před sebou máme zdánlivě dostupný telefon, Samsung si při navrhování vzhledu byl vědom plánované vyšší ceny, design je tak povedený. Telefon je sice plastový, ale do karet mu hraje útlé tělo a příjemná tloušťka 8,6 milimetrů. Díky tomu se mobil velice příjemně drží, a to i v menší dlani. Poměrně dobře jsou umístěna též tlačítka na pravém boku. Palec na odemykací klávesu padne přesně.

Mobil se velice příjemně drží.

Na opačné straně je trochu překvapivě velmi široký šuplíček, což dává tušit, že pojme hned několik karet. Konkrétně jde o dvě nano SIM karty a paměťovku, nejde tedy o hybridní řešení. Konektory jsou sdruženy na spodní hraně společně s hlasitým reproduktorem. I přes menší tloušťku takřka nevystupuje modul zadních fotoaparátů. Na zadní straně si lze povšimnout tradičních geometrických útvarů, z nichž každý odráží trochu jinak dopadající světlo.

Kaňkou na kráse je, že lesklý povrch zadní strany přitahuje prach, otisky prstů a také škrábance. Tento nechtěný „hattrick“ skutečně nepotěší a velmi doporučujeme k telefonu přikoupit ochranné pouzdro, které vás nežádoucích prvků na zadní straně zbaví. Nasazením pouzdra však telefonu přijde o jistou dávku elegance a rozhodně již nebude působit tak útlým dojmem.

Samsung Galaxy A31

Bytelnost je na dobré úrovni. Konstrukce se nijak nekroutí ani neprohýbá. Obávat se nemusíte ani různých nežádoucích zvuků, které by telefon teoreticky mohl vydávat. Zvýšená odolnost vůči vodě, prachu atp. se nekoná.

Líbilo se nám
  • slot pro dvě nanoSIM karty
  • velmi dobře padne do ruky
  • pevná konstrukce
  • stylový vzhled
Nelíbilo se nám
  • bez prémiových materiálů
  • povrch těla se snadno ušpiní a poškrábe

Displej: spolehlivý AMOLED

Drtivou většinu čelní strany zabírá 6,4palcový Super AMOLED displej s Full HD+ rozlišením. V rámci střední třídy vám tedy rozhodně ostudu neudělá a nelze mu ani vyčítat, že má pouze 60Hz obnovovací frekvenci. U AMOLED panelů jde zatím o standard v této cenové hladině. Displej snese ta nejpřísnější měřítka a ve své třídě patří k tomu lepšímu. Líbí se nám jeho skvělá čitelnost a dobře fungující automatická regulace jasu. Spolehnout se můžete i na osvědčený režim Always-on, díky kterému máte důležité informace neustále na očích. Pakliže však preferujete spíše informační diodu, tak bohužel, ta Galaxy A31 chybí.

Samsung Galaxy A31

Ochranu má na starost sklíčko Gorilla Glass. Oproti jiným modelům ve střední třídě musíte u Galaxy A31 namísto průstřelu překousnout malý výřez ve tvaru písmena U. Přímo do displeje je zasazena čtečka otisků prstů. Jde o optickou variantu, která nefunguje zcela spolehlivě, avšak po nějaké době zjistíte, jak přesně a intenzivně prst přikládat.

Samsung Galaxy A31
Líbilo se nám
  • Always-On
  • velký a jemný displej
Nelíbilo se nám
  • postrádáme informační diodu

Zvuk: klasicky a hlasitě

Galaxy A31 se nachází ve střední třídě – to znamená, že zvukově nelze čekat zázraky. Důležité je, že reproduktor na spodní hraně je dostatečně hlasitý a nepřeslechnete jej. Do segmentu střední třídy ještě naštěstí nedorazila vlna odstraňování 3,5mm jacku, snadno si tak připojíte i vlastní sluchátka. Základní pecky výrobce přihodil i do prodejního balení, avšak kvalitou vás nijak neuchvátí. Lze je však použít k handsfree volání.

Samsung Galaxy A31
Líbilo se nám
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: tentokrát v náručí MediaTeku

V telefonech Samsung můžete nalézt procesory od tří výrobců. Velmi často jde o vlastní výrobu pod značkou Exynos, občas dojde na konkurenční Snapdragon od Qualcommu, nicméně tentokrát Samsung vsadil na Helio P65 od MediaTeku. Jde o nepříliš výkonný procesor, kterému se určitě vyhněte, pokud chcete hrát i náročnější hry. Ničemu totiž nepomáhá ani pouze 4GB operační paměť. Hardwarový zmar pak podtrhuje jen 64GB úložiště, ze kterého je uživateli po prvním zapnutí k dispozici přibližně 53 GB. Naštěstí telefon podporuje až 512GB paměťovky.

Benchmark testy
Nelíbilo se nám
  • slabší procesor
  • malá operační paměť
  • malá interní paměť

Výdrž baterie: opisoval od „eMek“?

Velké baterie a s nimi související dlouhá výdrž, to je výsada řady Galaxy M od Samsungu. Zdá se, že se v tomto ohledu Galaxy A31 tak trochu inspiroval a rovněž nabízí baterii s velice slušnou kapacitou 5 000 mAh. Při středně náročném používání, kdy se člověk nemusí nijak zásadně omezovat, se pohodlně dostanete na dvoudenní výdrž, což hodnotíme rozhodně kladně. Situaci trochu komplikuje fakt, že velká baterie se déle nabíjí. Naproti tomu nejde ani samotný Samsung, který nabíjecí výkon zastropoval 15 W a počítejte, že dříve než za 2 hodiny telefon energii nedočerpá. Bezdrátové nabíjení se nepřekvapivě nekoná.

Samsung Galaxy A31
Líbilo se nám
  • solidní kapacita baterie
Nelíbilo se nám
  • pouze 15W nabíjení

Konektivita: takřka kompletní sestava

Galaxy A31 dostal do vínku plnohodnotnou konektivitu. Můžete se proto těšit na podporu rychlých dat v síti LTE, přičemž k dispozici je rychlostní kategorie 12, což znamená teoretickou rychlost stahování až 600 Mb/s. LTE vám pofrčí na obou vložených nanoSIM kartách. Dostalo se také na Wi-Fi s podporou standardu ac. Nechybí ani Bluetooth ve verzi 5.0 či NFC. V dané kategorii je pak USB-C již samozřejmostí. Při toulkách světem se můžete spolehnout na přítomnost GPS, GLONASSu a BeiDou. Lokalizace vaší polohy trvá několik málo vteřin.

Líbilo se nám
  • USB-C
  • NFC

Fotoaparát: čtyři spolehliví

Čtyři fotoaparáty jsou dnes jakousi bernou mincí toho, zda má telefon vůbec právo soupeřit s konkurencí, a tak Galaxy A31 skutečně nabízí čtveřici objektivů v nepříliš výrazném modulu na zadní straně. Hlavní snímač má vysoké 48megapixelové rozlišení, ale běžně pořizuje 12megapixelové fotografie velmi vysoké kvality. Telefonu svědčí dostatek světla, ale ani interiéry nečiní problém, pokud máte pevnou ruku. Líbí se nám barevné podání i celková ostrost. K dokonalosti chybí optická stabilizace obrazu.

Samsung Galaxy A31

Druhý fotoaparát s 8 megapixely je ultraširokoúhlý se záběrem 120°. Slušné rozlišení přijde vhod. Ačkoliv jsou okraje již samozřejmě mírně deformované, barevné podání a zejména ostrost je na dobré úrovni.

Ukázkové fotografie

Zbylé dva fotoaparáty jsou 5megapixelové, což znamená jediné – žádný z nich není teleobjektivem. Jeden má na starost makro snímky od 4 centimetrů, druhý práci s hloubkou ostrosti. Makro snímač funguje opravdu velmi dobře a výsledky jsou díky 5 megapixelům již použitelné.

Nahrávat se Samsungem Galaxy A31 videa je poměrně zbytečná práce, neboť je kvalita spíše podprůměrná. Vrcholem je pouze Full HD rozlišení se 30 snímky za vteřinu. Tím Samsung skutečně neoslní a prakticky jakýkoliv jiný telefon za podobnou cenu vám video zaznamená lépe.

Zbývá ještě fotoaparát na čelní straně, který vás se svými 20 megapixely potěší. Selfies totiž budou takřka vždy vypadat velmi dobře.

Samsung Galaxy A31
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu
Líbilo se nám
  • ultraširokoúhlý objektiv
  • kvalitní 48megapixelový snímač
Nelíbilo se nám
  • chybí video s 60 FPS

Software: osvědčené One UI

I přes průměrný hardware dokáže telefon vynikat skvělým chodem Androidu 10 a nadstavby One UI 2.5. Zde skutečně nemáme takřka co vytknout, optimalizace se výrobci podařila. Když k tomu připočteme celkovou přehlednost a snadné ovládání nadstavby od Samsungu, máme zde poměrně cenný trumf. Co se týče bezpečnostních záplat, musíte počítat s listopadovými, nicméně aktualizace na novější by měla dorazit každé tři měsíce, tedy aktuálně během února.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • příkladná optimalizace

Zhodnocení

Galaxy A31 je dalším zástupcem z pestré nabídky chytrých telefonů střední třídy od Samsungu. Pokud bychom jej měli nějak definovat, jde o designově povedený přístroj, který díky přiměřeným rozměrům dobře padne do ruky a pohodlně se ovládá. Mezi jeho přednosti patří kvalitní displej, dlouhá výdrž či osvědčené prostředí a slušné fotoaparáty. Jenže vše dokonale kazí vysoká cena převyšující hranici 7 tisíc korun. Samsung si navíc do vlastních modelů střílí i sám, a to navzájem si parazitujícími modely. Ve výsledku tak platí, že kupovat Galaxy A31 se aktuálně rozhodně nevyplatí, a to ani v případě, že chcete Samsung.

Konkurence

Důkazem budiž oblíbený Samsung Galaxy A51. Ten je ve všech ohledech o něco lepší, vyjma slabší baterie. Disponuje tenčím tělem, kvalitnějšími fotoaparáty, vyšší výkonem a přitom je aktuálně zhruba o pětistovku levnější.

Samsung Galaxy A51

Rozměry158,5 × 73,6 × 7,9 mm, 172 g
DisplejSuper AMOLED, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 9611, 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:33 hodin

Trváte-li na AMOLED displeji, můžete sáhnout po Realme 7 Pro. To vás dostane mnohem výkonnějším procesorem a větší interní pamětí. Má sice slabší baterii, ale na druhou stranu se nabije výrazně rychleji.

Realme 7 Pro 128+8 GB

Rozměry160,9 × 75,4 × 8,7 mm, 182 g
DisplejAMOLED, 6,4" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 720G, 2×2,3 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor4 500 mAh

Zapomenout nemůžeme ani na Poco X3 NFC od Xiaomi, které nabízí výkonnější procesor, 120Hz displej, byť jen typu IPS, větší interní paměť nebo svižnější nabíjení.

Xiaomi Poco X3 NFC 128+6 GB

Rozměry165,3 × 76,8 × 9,4 mm, 215 g
DisplejTFT IPS, 6,67" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 732G, 2×2,3 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor5 160 mAh, doba nabíjení: 1:08 hodin
samsung-galaxy-a31
Klady
  • povedený vzhled
  • příjemně padne do ruky
  • AMOLED displej včetně Always-on
  • dlouhá výdrž
  • dobře optimalizované prostředí
Zápory
  • vysoká cena
  • slabší procesor
  • jen 64GB interní paměť
  • neumí video s 60 FPS