Ruggear RG160
recenze

Ruggear RG160

Nepříliš povedený hybrid
8

Segment odolných telefonů je na českém trhu bohatý. Značka Ruggear má německo-čínský původ a mezi mobilními telefony působí již 10 let. Na redakční test nám dorazil zdánlivě základní telefon s menším displejem a klasickými tlačítky. Zvládá však podporu dvou SIM karet, umí vytvořit Wi-Fi hotspot a co víc, nabízí operační systém Android.

Aktérem dnešní recenze je model RG160 od Ruggear. Na první pohled jde o klasický tlačítkový telefon s menším displejem a rázným pogumováním. Jenže prodejní krabička hlásá, že telefon zvládá sítě 3G a dokonce podporuje i Wi-Fi hotspot. Že bychom před sebou měli všestranný telefon pro snadné ovládání a alespoň základní komunikaci?

Technické parametry Ruggear RG160

Kompletní specifikace
Konstrukce129 × 60 × 17 mm, 145 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT TN, 2,4" (320 × 240 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), LED dioda
ChipsetMediatek 6572, CPU: 2×1 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor1 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostříjen 2018, 2 999 Kč
Ruggear RG160

Obsah balení

Malá krabička ukrývá kromě samotného telefonu vše, co byste k telefonu mohli potřebovat. Jde o koncovku nabíječky, USB kabel i základní pecková sluchátka a dostalo se také na ochranné sklo na displej.

Konstrukční zpracování: malý tank

Zde výrobce nic světoborného nevymýšlel. Telefon je celý pogumovaný a rozhodně nehrozí, že by vám vyklouzl z ruky. Naopak oceníte jistý úchop a malou šířku, která je dnes, kdy světu vládnou velké dotykové telefony, téměř nevídaná. Horší je to s tloušťkou. Ta se vyšplhala na 17 milimetrů, což je hodnota vídaná u telefonu ze začátku století. Při ovládání to nijak nevadí, v kapse se však telefon nepřenáší zrovna ideálně.

Při prvním seznámení zjistíte, že nějaký pád telefon rozhodně nerozhází. Plní totiž standard MIL-STD 810G, díky čemuž odolá i pádu z 1,5metrové výšky. Počítat můžete i s odolností vůči vodě a prachu.

Ruggear RG160
Oceníte jistý úchop a malou šířku.

Pro jistotu má telefon vše pěkně utěsněné. Například zadní kryt jistí dva šroubky, ke kterým patří malý klíček nacházející se v základním balení. Odšroubování je poměrně zdlouhavé a dobře si rozmyslete, jaké karty chcete do telefonu vložit. Pojme dvě klasické (mini) SIM karty a jednu paměťovku. Po prvním prozkoumání byste mohli nabýt dojmu, že se telefon zcela zbavil konektorů. Ty jsou však schované pod krytkou v pravé části spodní hrany. Po jejím odklopení, které není zrovna snadné, se objeví microUSB a 3,5mm jack.

Ruggear RG160

Zpracování je bytelné a telefon působí tak, že jej rozhodně nerozbijete. Alespoň ne běžným používáním. Zvolit si můžete výhradně černou variantu, která odpouští takřka jakékoliv umazání.

Líbilo se nám
  • dobře padne do ruky
  • velká odolnost
  • 3,5mm jack
  • slot pro dvě SIM karty
Nelíbilo se nám
  • velká tloušťka

Displej: malý, ale dotykový

Nebudeme chodit vůbec kolem horké kaše. 2,4palcový TFT TN displej s QVGA rozlišením je dotykový, tak jak to znáte. Reaguje poměrně dobře, jen budete zpočátku vstřebávat překvapení.

Ruggear RG160

Samotné kvality displeje jsou však žalostné. Rozlišení by ještě postačovalo, ale na slunci je špatně čitelný a z úhlu prakticky nečitelný. Smířit se musíte také s tím, že displej chrání obyčejný plast, který se snadno poškrábe. Po vybalení je na displeji obyčejná fólie. Tvrzené sklo najdete přímo v balení a musíte si jej aplikovat sami.

Líbilo se nám
  • dotykový displej
Nelíbilo se nám
  • špatné pozorovací úhly
  • horší čitelnost na slunci

Klávesnice: překombinovaná a nepohodlná

Pod displejem je nevyužitý pruh a pod ním gumová klávesnice, kromě alfanumerických tlačítek i s blokem spousty kláves. Tlačítek je skutečně příliš, což nevěští nic dobrého. Tisknou se obtížně, ale to je u obrněných telefonů běžné. Hodily by se větší rozestupy mezi tlačítky, ale i tak lze psát text poslepu – jednotlivé klávesy jsou jasně odlišené. Samozřejmostí představuje podsvětlení. To je bílé a rovnoměrné.

Ruggear RG160
Líbilo se nám
  • odlišení kláves
  • rovnoměrné podsvícení
Nelíbilo se nám
  • příliš mnoho tlačítek

Zvuk: ohlušující

Patrně nikdo si nebude pořizovat obrněný telefon proto, že by jím chtěl hlasitě reprodukovat vážnou hudbu. Reproduktor sídlí na zadní straně a v případě nejvyšší hlasitosti je nepřeslechnutelný. Při vyšších tónech celý rezonuje, až je to lidským uším nepříjemné. Tím tedy splňuje to co má – vyzvánět a být slyšen.

Líbilo se nám
  • velmi hlasitý zvuk
Nelíbilo se nám
  • nevalná kvalita

Baterie: pár dní zvládne

Telefon má dnešní optikou značně neobvyklou vyměnitelnou baterii. Nezapomeňte však na peripetie se sundáváním zadního krytu. Kapacita baterie činí 1 800 mAh, což vypadá vcelku slušně s ohledem na malý displej. Výdrž se i při použití internetu pohybuje kolem 4 až 5 dní.

Ruggear RG160
Líbilo se nám
  • vyměnitelná baterie
  • slušná výdrž

Hardware: neoslní

I obyčejný telefon musí být něčím poháněn. V dnešním případě jde o dvoujádrový procesor od MediaTeku, který doprovází 512MB operační paměť. Pro vaše data je připraveno 4GB interní úložiště. Reálně však počítejte s prostorem pouze 1,5 GB.

Líbilo se nám
  • podpora paměťové karty
Nelíbilo se nám
  • zastaralý procesor
  • malá paměť

Fotoaparát: jeden a na nic

Telefon nepostrádá alespoň základní 2megapixelový fotoaparát, kterému nechybí přisvětlovací dioda nebo režim Panorama. Fotografie jsou však barevně nevěrné, neostré, často rozmazané. Nehodí se ani na prohlížení na displeji telefonu. Celkově je tak zde fotoaparát vlastně úplně k ničemu. Totéž platí pro záznam videa. A tím špatné zprávy končí, neboť čelní fotoaparát zde naštěstí není.

Ukázkové fotografie

Ruggear RG160 – (testovací video)

Líbilo se nám
  • přisvětlovací LED dioda
Nelíbilo se nám
  • fotoaparát jen do počtu

Software: Není to Android? Je!

Úvodem této kapitoly se musím přiznat, že při prvním seznámení se s telefonem jsem očekával obyčejný tlačítkový telefon s proprietárním prostředím. Chybovat je ale lidské. V telefonu Ruggear RG160 se totiž nachází operační systém Android. A to ne kdejaký – máme tu čest s historickou verzí 4.4.2 Kit Kat. Už jen tato informace je zdviženým prstem, že byste se měli držet dále.

Jistě si nyní říkáte, jak se takový Android na 2,4palcovém displeji ovládá. Z dnešního pohledu to vypadá nemožně, ale vzpomeňme na dobu kolem roku 2012, kdy levné telefony s Androidem mívaly displeje pod hranicí 3 palců. Zároveň ale řeknu, že základní ovládání lze zvládnout. Prostředí je plně připraveno na dotyk, ikonky upraveny lehkou nadstavbou a není problém se trefit.

Výrobce si však řekl, že jeden způsob ovládání nestačí. Co takhle přidat ještě jednu alternativu, nebo rovnou dvě? Díky nespočtu tlačítek máte možnost téměř celé prostředí ovládat i klávesami. Je to nepohodlné? Ano. Jenže máme tu ještě další způsob ovládání. Ten dokonce dostal vlastní spouštěcí tlačítko s kurzorem. Poté prostředí ovládáte skrze kurzor, který posouváte čtyřsměrným tlačítkem. Tento styl ovládání lze označit za hrůzostrašný.

V prostředí nechybí přístup do obchodu Google Play, odkud můžete stahovat aplikace takřka dle libosti. Některé však chybí z důvodu starého Androidu. Spousta z nich není připravená na malý displej (jaké překvapení), další jsou již velmi náročné. Pro základní oživení telefonu o nové funkce to však stačí. Na druhou stranu brzy narazíte na limity interní paměti.

Ačkoliv je displej dotykový, musíte se při ovládání spolehnout i na tlačítka. Je tu šipka pro krok zpět a dvojtlačítko pro návrat domů a vyvolání kontextové nabídky. Najít naposledy spuštěné aplikace se nám bohužel nepodařilo. Optimalizace je vcelku slušná, ale k čemu to je, když operační paměť na běh systému sotva stačí? Jakékoliv spouštění aplikací trvá dlouho a po čase si nějaké hrátky s aplikacemi zřejmě odpustíte. Například po snaze instalovat například benchmark testy se telefon několikrát samovolně restartoval.

Telefon má internetový prohlížeč Android a podporuje 2G a 3G sítě. Zvládá i funkci Wi-Fi hotspotu, tedy sdílení internetu. Bohužel to bez podpory LTE nemá velký smysl.

Líbilo se nám
  • Wi-Fi hotspot
  • možnost instalovat aplikace
Nelíbilo se nám
  • zastaralý Android
  • velmi nepohodlné ovládání
  • pomalý chod
  • nepodporuje LTE

Zhodnocení: tudy cesta nevede

Ruggear RG160 přinesl zajímavou myšlenku spojit klasický telefon s obrněným tělem, dotykovým displejem a operačním systémem Android, to vše za cenu kolem tři tisíc korun. Je jasné, že se muselo udělat nespočet ústupků. Bohužel ty jsou natolik závažné, že se výsledkem stal běžně takřka nepoužitelný telefon. Prostředí je zastaralé, nepřehledné a špatně ovladatelné. Hardware naprosto nedostačuje dnešním potřebám a má velké problémy, aby stačil i základním úkonům.

Na telefonu by vás mohla zlákat funkce Wi-Fi hotspotu, jenže telefon podporuje maximálně 3G sítě, jejichž pokrytí je v ČR slabé a bude se spíše zhoršovat.

Konkurence

Pokud už tedy hledáte odolný telefon s klasickou klávesnicí, bude mnohem lepší sáhnout například po CATu B30. Ten sice neumí sdílet internet, ale je lépe ovladatelný a dokáže klasické funkce jako volání či SMS zprávy lépe obsloužit.

CAT B30 Dual SIM

Rozměry115,2 × 51 × 16 mm, 200 g
Displej?, 2" (176 × 220 px)
Fotoaparát2 Mpx
Procesor
Paměťúložiště: 1 GB, microSD
Akumulátor1 000 mAh
ruggear-rg160
Klady
  • odolnost proti vodě, prachu a pádu
  • pohodlný úchop
  • slot pro dvě SIM karty
  • vyměnitelná baterie
  • Wi-Fi hotspot
Zápory
  • méně kvalitní displej
  • nepohodlné ovládání
  • velmi starý Android
  • slabý procesor
  • malá interní paměť
  • nepodporuje LTE
Diskuze ke článku
Kubajz
Vyhozené peníze. Droida 4.4.2 Google odřízne od aplikaci a přestane podpora. Hodnota tak 500,-Kč a i to je drahé ????
Pesedm
Bohužel celé to je KO
Už Android 4.0 - 4.0.4 Ice Cream Sandwich končí.. a tohle co nevidět.
Řezňýk
Sem se musel podívat do kalendáře, jestli náhodou není rok 2012.
Ruský šváb
Nechápu ani toho, kdo to vyrábí, ani toho, kdo by to snad koupil.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze