Redmi PowerBank 10 000 mAh
recenze

Redmi PowerBank 10 000 mAh

Základ hodný zapomnění
6

Powerbanky patří k mobilním telefonům už více než dekádu. Jde o rychlý záložní zdroj energie a lze říci, že kapacita 10 000 mAh je pomyslným základem, pod který nemá příliš smysl jít. Powerbanka Redmi patří mezi ty vůbec nejlevnější na trhu, je z plastu a nabízí sadu běžných konektorů. Otázkou je, zda nízká cena nepřináší nepříjemná překvapení.

Možností, jak protáhnout výdrž telefonu, vyjma úsporných režimů, je mít při sobě powerbanku. Jelikož jde o praktické příslušenství, najdete na trhu nespočet různých modelů, které se liší funkcemi a samozřejmě cenou. Tentokrát jsme lovili ve vodách nejlevnějších. Redmi PowerBank 10 000 mAh pořídíte už za 350 Kč.

Technické parametry Redmi PowerBank 10 000 mAh

Rozměry 150,5 × 73,6 × 15,1 mm
Hmotnost 400 g
Kapacita 10 000 mAh (3,7 V, 37 Wh)
Materiál tvrzený matný plast
Barevné varianty černá
Zvýšená odolnost ne
Vstup 1× micro USB (5V; 2,6 A), 1× USB-C (5V; 2,6 A)
Výstup 2× USB-A (5,1 V; 2,4 A)
Signalizace LED
Cena cca 350 Kč

Obsah balení: závan historie

V modrém prodejním balení se kromě samotné powerbanky nachází nezbytné manuály a krátký propojovací kabel sloužící k nabíjení. Bohužel je na jedné straně zakončen microUSB konektorem, což je nesmírná škoda.

Redmi PowerBank 10 000 mAh
Nelíbilo se nám
  • micro USB kabel

Design a provedení: čistě účelové

Tělo je celoplastové a černé. Nutno říci, že jde o takřka ideální řešení. Na tmavém povrchu nebudou vidět šmouhy ani drobné škrábance, současně je plast i dostatečně odolný. Tvarově se jedná o mírně zaoblený kvádr, kdy oblá je přední a zadní strana. Díky tomu se powerbanka přeci jen lépe přenáší.

Velikostně na výšku se 150,5 mm odpovídá dnešním telefonům, a to dokonce spíše těm menším. Tloušťka je 15 mm a hmotnost se zastavila na 400 gramech, což je možná poněkud více, než bychom u plastové powerbanky s touto kapacitou očekávali. Opět ale zřejmě jde o ústupek s ohledem na nízkou cenu.

Redmi PowerBank 10 000 mAh

Na těle powerbanky jsou jen nezbytnosti. Levý bok je prostorem pro velké tlačítko, kterým zkontrolujete stav nabití. Informace jsou předávány prostřednictvím čtyř diod, tedy tak, jak jsme u levnějších powerbank zvyklí. Na přední hraně je sestava čtyř konektorů. Vstupní jsou však pouze dva. Velmi zbytečně je zde microUSB, což naznačoval už přibalený kabel, o kterém jsme hovořili výše. Nabíjet powerbanku však naštěstí lze i dnes běžným USB-C. Naopak nabíjení telefonů řeší jen dvojice výstupních USB-A.

Líbilo se nám
  • účelový design
  • bytelná konstrukce
  • notifikační diody
Nelíbilo se nám
  • vyšší hmotnost
  • zastaralý konektor
  • výstup jen skrze USB-A

Výkonnostní testy: očekávaná klasika

Pokud kupujete powerbanku, zřejmě se často orientujete dle kapacity udávané v mAh. Mnohem důležitější však je kapacita ve Wh. Důvod je jednoduchý, různé napětí powerbanky může zapříčinit, že reálná kapacita bude ve výsledku nižší a naopak. Redmi PowerBank 10 000 mAh má kapacitu 37 Wh, napětí tedy činí 3,7 V. Pro účely testování jsme zvolili mobilní telefon Samsung Galaxy A34 s baterií o kapacitě 5 000 mAh (19,4 Wh). Mimochodem, identickou baterii používá třeba i Samsung Galaxy A54.

Redmi PowerBank 10 000 mAh

Jak můžete vidět, už první čísla nám dávají za pravdu v tom, že nelze jen jednoduše sčítat kapacitu baterie v telefonu a odečítat od kapacity powerbanky. Takto bychom totiž došli k mylnému závěru, že Samsung Galaxy A34 dobijeme dnes testovanou powerbankou dvakrát. Dle kapacity ve Wh je však zřejmé, že druhé nabíjení již nebude kompletní. Ke všemu je navíc potřeba připočíst i energetické ztráty během nabíjení a samozřejmě také to, že během nabíjení je telefon zapnutý, nikoliv zcela vypnutý.

Kapacita v mAh (napětí) Kapacita ve Wh
Xiaomi Redmi PowerBank 10 000 mAh 10 000 mAh (3,7 V) 37 Wh
Samsung Galaxy A34 5 000 mAh 19,4 Wh
Redmi PowerBank 10 000 mAh

Powerbanku jsme pro účely testování nabili na maximum, což je indikováno tak, že během nabíjení svítí všechny čtyři diody současně. Telefon jsme měli po celou dobu zapnutý a test započal ve chvíli, kdy kapacita baterie klesla na 1 %. Podrobnější výsledky nabíjení a času můžete vidět v tabulce níže.

Samsung Galaxy A34
Nabití na 33 % 54 minut
Nabití na 66 % 1 hodina a 41 minut
Nabití na 75 % 2 hodiny a 1 minuta
Nabití na 100 % 2 hodiny 51 minut
Zbývající kapacita powerbanky? cca 35 % (2 svítící diody)

Nabíjení patří rozhodně mezi pomalejší. Nabití celého telefonu zabralo bez 9 minut 3 hodiny. Po prvním měření při dobití 33 % blikaly na powerbance stále všechny čtyři diody. Při dobití 66 % blikaly tři, avšak u 75 % už jen dvě. Dvě diody blikaly i při dokončení nabíjení telefonu na 100 %, což značí, že zbývající kapacita powerbanky již zdaleka nebyla poloviční. Spíše byla na hranici, kdy indikace klesne k jedné blikající diodě.

Mobilní telefon jsme opět vybili na 1 % kapacity baterie a opětovně připojili k powerbance, která mezitím nebyla dobíjena ani nijak používána. Při zahájení nabíjení tedy na powerbance blikaly dvě diody. Jakmile jsme se dostali k měření při 33 % baterie na telefonu, což trvalo tentokrát 52 minut, blikala na powerbance již jen jedna. Zanedlouho proces nabíjení skončil, a to v momentě, kdy na telefonu svítila kapacita baterie 40 %.

2. kolo nabíjení


Samsung Galaxy A34
Nabití na 33 % 52 minut
Nabití na 40 % 1 hodina a 3 minuty
Zbývající kapacita powerbanky? 0 %, zcela vybitá

Z testu vyplývá, že powerbankou Redmi PowerBank 10 000 mAh nabijete zmíněný telefon bezpečně pouze jednou. Při druhém nabíjení zcela vybitého telefonu se dostanete na necelou polovinu dobíjení, konkrétně na 40 %.

Vyzkoušeli jsme samozřejmě i rychlost opětovného dobití powerbanky, které i přes použití 66W nabíječky probíhá vcelku pomalu. Vycházet lze opět pouze z indikace pomocí čtyř blikajících diod. Jakmile proces nabíjení začne, rozbliká se první, druhá začala blikat po 1 hodině a 17 minutách. Ke třetí diodě jsme se dopracovali po 2 hodinách a 18 minutách. Úplné nabití již trvá výrazně déle a dočkali jsme jej po 4 hodinách a 53 minutách.

Nelíbilo se nám
  • telefon nenabila ani 1,5krát
  • nabíjecí proces telefonu je pomalý
  • stejně tak opětovné dobíjení powerbanky

Zhodnocení: patří do propadliště dějin

Redmi PowerBank 10 000 mAh v našem testu příliš nepřesvědčila. Vzhledem k ceně to však až tak nepřekvapilo. Běžný dnešní telefon z ní nabijete pouze jednou, druhé kolo nabíjení bude jen částečné. Zamrzí zcela zbytečný microUSB vstupní konektor a ještě menší smysl dává přibalení kabelu, který je na jedné straně osazen právě microUSB. Powerbanka se i vcelku pomalu nabíjí a nabízí se otázka, pro koho je určena. Podle mě je lepší si mírně připlatit, získat rychlejší dobíjení nebo například kovové tělo. Dnes se navíc hodí i to, aby powerbanka měla výstup skrze USB-C, což tato rovněž nemá.

Redmi PowerBank 10 000 mAh

Foto: Michal Pavlíček, mobilenet.cz

Klady
  • velmi nízká cena
  • praktické zpracování
Zápory
  • nižší reálná kapacita
  • pomalé nabíjení
  • výstupy jen skrze USB-A
  • zbytečný microUSB vstup
Diskuze ke článku
Lukas Klima
Lukas Klima
Micro USB, dál jsem nečetl.
Ben Ben
Ben Ben
Naposledy upraveno: 3. 8. 11:27
Tuhle sem doma měl. Ale po case začala pískat i když na ní nic nebylo připojené a když člověk připojil třeba tablet, tak to byl mazec a rušilo to i TV. Tak sem jí hodil na reklamaci a vrátili po měsíci prachy. I kdyby ne, tak by letěla do odpadu. Toto doma nechceš nechat někde ve skříňce.
Dominik Štolfa
Dominik Štolfa
Není už náhodnou zakázáno dávat zařízení s microUSB starým shit konektorem když máme USB-C ?
Standa Jandečka
Standa Jandečka
Všechno si svého zákazníka najde.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze