Realme GT Explorer Edition
recenze

Realme GT Explorer Edition

Zakázané ovoce nejlíp chutná

Snapdragon 870, 6,55" Super AMOLED panel se 120Hz obnovovací frekvencí i 65W nabíjení. To vše nabízí nový Realme GT Explorer Edition, má to však jeden háček...

Realme GT Explorer Edition je v očích mnoha uživatelů perfektní telefon, neboť disponuje takřka vlajkovým Snapdragonem 870, má 120Hz AMOLED panel i extrémně rychlé nabíjení. Na našem trhu se však (alespoň prozatím) tento konkrétní model prodávat nebude, což je rozhodně škoda, jak se dozvíte na řádcích níže.

Realme GT Explorer Edition – videorecenze

Technické parametry Realme GT Explorer Edition 256 + 12 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce159,9 × 72,5 × 8,8 mm, 185 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 6,55" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 870, CPU: 1×3,2 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 650
PaměťRAM: 12 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor4 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnost, 10 000 Kč

Obsah balení: výkonná nabíječka i pouzdro

Obsah balení testovaného modelu (ačkoliv v tomto případě není podstatný) je příkladný, neboť obsahuje jak adaptér, tak kabel, ale i ochranné pouzdro a nic důležitého tak neschází.

Líbilo se nám
  • kompletní obsah

Konstrukční zpracování: chce se líbit

Telefon dorazil ve stříbrném provedení s matnými zády, která zaujmou pěknými oranžovými odlesky podle úhlu dopadajícího světla. Matný povrch je přitom praktický, mobil díky tomu nemusíte neustále leštit, případně jej nosit v pouzdru. Zvýšená odolnost chybí.

Dalším designovým prvkem, který stojí za zmínku, je samotný modul fotoaparátu, který má tři vertikálně umístěné čočky a nijak zvlášť nevystupuje nad okolní povrch. Smartphone se díky zaobleným bokům příjemně drží a není problém dosáhnout na veškeré ovládací prvky, tedy vypínací tlačítko na pravém boku i kolébku ovládání hlasitosti na protější straně. Celkově hodnotím zpracování Realme GT Explorer Edition velmi kladně, telefon klame tělem a snadno si jej spletete s dražšími kousky.

Líbilo se nám
  • povedený design
  • příjemně se drží
Nelíbilo se nám
  • bez oficiální zvýšené odolnosti

Displej: krásná podívaná

Obrazovka Realme GT Explorer Edition se může měřit s tím nejlepším na trhu. Jedná se totiž o 6,55palcový Super AMOLED panel se 120Hz obnovovací frekvencí, relativně malým „průstřelem“ a hlavně velmi vysokým jasem 1 100 nitů, díky kterému se mi nikdy nestalo, že bych měl problémy s čitelností, i když jsem telefon používal venku za slunečného dne. Zobrazovací panel je rovněž značně zaoblený po stranách, což rozhodně nemusí každému vyhovovat, na druhou stranu jsem se nesetkal s problémem v podobě registrace nechtěných dotyků. Stěžovat si nelze ani na dostatečně jemné Full HD+ rozlišení či ochranu v podobě Corning Gorilla Glass 5 i výrobcem předinstalovanou fólii.

Chválou budu hýřit i v případě čtečky otisků prstů, která má bílé podsvícení, funguje bleskurychle a hlavně je spolehlivá, takže telefon odemkne na první dobou i při letmém přiložení palce.

Líbilo se nám
  • velmi vysoká svítivost
  • 120Hz Super AMOLED
  • neregistruje nechtěné dotyky na bocích
  • předinstalovaná fólie a Gorilla Glass 5
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • ne každému musí vyhovovat zaoblení

Zvuk: stereo přijde vhod

Ke skvělému displeji výrobce nezapomněl „přibalit“ ani povedené audio. V tomto případě se jedná o dvojici hlasitých reproduktorů s velmi slušnou maximální hlasitostí, ale také dostačující kvalitou a basovým nádechem. Stereo efekt potěší rovněž při sledování videí, nejen u hlasitého poslechu.

Líbilo se nám
  • stereo reproduktory
  • kvalita reprodukce

Výkon hardwaru: práce se nezalekne

Srdcem telefonu je 7nm Snapdragon 870, kterému dělá společnost 8 GB RAM a 256GB úložiště. Jedná se tak o brutálně výkonnou kombinaci, která si poradí naprosto se vším a má dostatečnou rezervu na roky dopředu, přitom jsem nezpozoroval žádné výraznější zahřívání, ani během hraní her či natáčení 4K videa. Ačkoliv je podle mě 256GB integrované úložiště (ze kterého si systém ukousne zhruba 20 GB) zcela dostačující, někoho může zamrzet chybějící slot pro paměťové karty. Do „šuplíčku“ se naopak vlezou až dvě nanoSIM karty.

Líbilo se nám
  • špičkový výkon
  • příliš se nezahřívá
Nelíbilo se nám
  • někoho zamrzí absence slotu pro paměťové karty

Výdrž baterie: minimálně jeden den

4 500mAh baterie slibuje minimálně jednodenní výdrž i při opravdu náročném používání a necháte-li telefon například přes víkend oddechnout a používáte jej méně, můžete se dostat i na dva dny. Vše navíc korunuje extrémně rychlé 65W nabíjení, díky kterému lze baterii nabít z 0 na 100 % za pouhou půl hodinku. Zařízení se ani při takto rychlém nabíjení nijak zvlášť nezahřívá, což lze hodnotit pouze kladně. Podpora bezdrátového nabíjení chybí, v dané cenové třídě (v přepočtu okolo 10 tisíc korun) však nejde o nic nezvyklého.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
  • rychlé nabíjení

Konektivita: 5G i Wi-Fi 6

Ani po stránce konektivity se Realme nenechá zahanbit. Ve výbavě najdeme Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, NFC i podporu 5G sítí, tedy vše, co může telefon mít. Z navigačních služeb neschází GPS, GLONASS, Galileo, BDS či QZSS.

Líbilo se nám
  • kompletní konektivita

Fotoaparát: na svou cenu super

Fotovýbava čítá hlavní 50Mpx senzor Sony IMX 766, který jsme si již mohli vyzkoušet u smartphonů OnePlus, 16Mpx ultraširokoúhlý objektiv, 2Mpx makro kamerku a 32Mpx selfie snímač. V případě hlavního snímače se můžete těšit na velmi pěkné snímky, které se profilují saturovanějšími barvami, ale zároveň jim neschází dostatek detailů, dobře fungující HDR, obvykle dobře nastavená expozice a působivý noční režim. Díky OIS a schopnému PDAF ostření se vám nestane, že byste vyfotili rozmazané snímky a stabilizaci oceníte i u videa, které je možné natáčet až při 60 FPS ve 4K rozlišení. Ti, kteří si budou chtít vyhrát s nastavením jednotlivých atributů při focení, jistě ocení také Pro režim umožňující manuálně upravit ISO, vyvážení bílé apod.

Ukázka selfie, hlavního snímače + ultraširokoúhlého objektivu + dvojnásobného gigitálního zoomu

Na rozdíl od zbytečné 2Mpx makro kamerky mě nezklamal ani 16Mpx objektiv, který má slušný rozsah (123˚) a fotky z něj se chlubí slušnou úrovní detailů, líbivým barevným podáním a relativně nízkou úrovní šumu. Selfie kamerka pak zajistí dostatečnou kvalitu při videohovorech, ale i ve chvílích focení klasické selfie.

Realme GT Explorer Edition 4K 30 FPS

Realme GT Explorer Edition Full HD 30 FPS ultraširokoúhlý objektiv

Realme GT Explorer Edition Full HD 30 FPS

Líbilo se nám
  • kvalitní hlavní fotoaparát s OIS
  • slušný ultraširokoúhlý objektiv i selfie kamerka
Nelíbilo se nám
  • zbytečné 2Mpx makro

Software: Realme UI 2.0 a Android 11

Android 11 je doplněn o nadstavbu Realme UI 2.0, kterou důvěrně známe z předchozích modelů Realme. Uživatelé se mohou těšit na svižné, dobře odladěné prostředí, které nabídne možnosti úpravy režimu Always-On, nastavení úsporných režimů, ale také vizuální úpravy ikonek apod. Mezi nadstavbami čínských výrobců se podle mého názoru Realme UI řadí k tomu lepšímu, s čím se můžete setkat. V tomto případě v telefonu samozřejmě najdeme také aplikace vyloženě určené pro čínský trh, viz screenshoty.

Líbilo se nám
  • svižný chod
  • široké možnosti úprav

Zhodnocení

Realme GT Explorer Edition je povedeným telefonem, který má v daném cenovém segmentu (v přepočtu okolo deseti tisíc korun) mnoho co nabídnout. Působivý je nejen výkon, ale také kvalitní 120Hz Super AMOLED panel s vysokým maximálním jasem či solidní fotovýbava. Třešničkou na dortu je pak podpora extrémně rychlého nabíjení či líbivý design. O to více zamrzí, že se na našem trhu tento model nebude prodávat, již brzy se však můžete těšit na recenzi Realme GT Master Edition, který je v některých oblastech podobný verzi Explorer Edition.

Konkurence

Konkurence z dílny Samsungu je v tomto případě Galaxy A52s 5G, který se chlubí velmi schopným čipsetem Snapdragon 788G a také povedeným 120Hz (plochým) panelem.

Samsung Galaxy A52s 5G 128+6 GB

Rozměry159,9 × 73,6 × 8,4 mm, 187 g
DisplejSuper AMOLED, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 778G,
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor4 500 mAh

Pokud chcete kvalitní (denní) fotografie a videozáznam a neodradí vás starší IPS LCD panel s archaickými rámečky, můžete zvážit nákup iPhonu SE (2020).

Apple iPhone SE (2020) 256 GB

Rozměry138,4 × 67,3 × 7,3 mm, 148 g
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 334 × 750 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A13 Bionic,
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor1 821 mAh

Foto: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz

realme-gt-explorer-edition
Klady
  • povedený design
  • svižné prostředí
  • dlouhá výdrž + rychlé nabíjení
  • stereo reproduktory
  • 120Hz panel s vysokým maximálním jasem
  • solidní fotovýbava (hlavní, ultraširokoúhlý a selfie snímač)
  • špičkový výkon díky Snapdragonu 870
Zápory
  • někomu může chybět slot pro paměťové karty
  • zbytečné 2Mpx makro
Diskuze ke článku
Mara Studna
Mara Studna
Za tu cenu je to velmi dobré a opravdu škoda,že se zde prodávat nebude,kupce by si našel.
Vaclav Svetlik
Vaclav Svetlik
Také nepochybuji , že by celníci cenu nezdvojnásobili jak je práce, plus příplatek za služby a dopravu podle tarifu České pošty jež předčí i tarify DHL (jež umí tablety objednané ve dvě ráno v Singapuru doručit v jedenáct téhož dne , narozdíl od české pošty jež se obtěžuje pouze papírem o odeslání zásilky odesílateli , jen ty papíry o možnosti vyzvednutí nějak opomene )
Petr Duchoň
Petr Duchoň
Trochu zbytečná recenze. Škoda jen že je bez čtečky v displeji.jinak za mě jasná koupě. Takhle mi ale realme nic neprodá když ho sem nedodávají

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze