Prestigio Grace
recenze

Prestigio Grace

Blyštivé mámení
11

Není všechno zlato co se třpytí – to je pořekadlo, které model Prestigio Grace popisuje naprosto přesně. Telefon se snaží uhranout svým vzhledem a také velmi malou tloušťkou, která činí pouhých 5,5 milimetrů, takže telefon spadá mezi ty vůbec nejtenčí modely na trhu. Na druhou stranu má starší čipset, nepodporuje LTE a GPS také nepodává ideální výsledky. Zaslouží si cenovku 7 000 korun?



Při výběru nového telefonu je potřeba zvážit spoustu faktorů – výkon, výdrž na jedno nabití, funkční výbavu, ale také vzhled. Právě v poslední kategorii skóruje telefon Prestigio Grace, jenž si na vzhedu zakládá ze všeho nejvíce. Co ale ostatní disciplíny? Na to najdete odpověď v dnešní recenzi.

Oficiální snímky telefonu

Technické parametry Prestigio Grace

Kompletní specifikace
Konstrukce140,5 × 77,2 × 5,5 mm, 133 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 256 × 3 016), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 088 px
ChipsetMediatek 6592, CPU: 8×1,7 GHz, GPU: ARM Mali-450 MP
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:08 hodin
Dostupnostříjen 2014, 7 000 Kč

Prestigio Grace – videopohled

Obsah balení

V balení telefonu najdeme pouze základní výbavu v podobě nabíječky, USB kabelu a sluchátek.

Obsah balení

  • telefon Prestigio Grace
  • nabíječka
  • USB kabel
  • headset
  • brožurky
Prestigio Grace

Design a zpracování: to už odněkud známe

Nejzajímavější věcí na Prestigiu Grace je jeho vzhled. Zde ale musíme zmínit, že Prestigio telefon nenavrhlo, ale pouze si ho „vypůjčilo“ od čínské společnosti Gionee, která se specializuje na tenké a stylové telefony. Rozměry při 5palcové úhlopříčce displeje činí 140,5 × 77,2 × 5,5 mm a na první pohled zaujme hlavně tloušťka. V ruce působí telefon opravdu velmi tence a nezvykle. Tomu dopomáhá i zajímavě řešená konstrukce z kovu a skla. Tato kombinace se ale příliš nepodepsala na finální hmotnosti a telefon váží celkem rozumných 133 gramů.

Prestigio Grace

Přední straně vévodí 5palcový displej a pod ním trojice kapacitních a podsvětlených tlačítek. Díky podsvícení není problém telefon používat i za šera a v noci bez mačkání špatných tlačítek. Bohužel se mi však v jeden den testování tlačítka zasekla a chvílemi vůbec nereagovala. Situace vygradovala až do bodu, kdy se telefon při jakémkoliv úkonu vracel na domácí obrazovku a pomohl až restart. Nejspíše šlo o softwarovou chybu, kterou by mělo Prestigio co nejrychleji opravit.

Přední část telefonu

Nad displejem najdeme kromě přední kamerky také kompletní senzorovou výbavu včetně senzoru okolního světla , ale bohužel chybí přední notifikační LED dioda. Celý displej je chráněn sklíčkem Gorilla Glass 3. Oleofobní vrstva je výborná a prst po skle klouže jako po másle. Jestli na něčem Prestigio/Gionee mohlo zapracovat, tak je to prostor nad a pod displejem, který bychom si dokázali představit i jinak (menší).

Zadní strana telefonu

Záda jsou rozdělena na dvě plochy. První je tvořena rovným sklem Gorilla Glass 3 a druhou je ostrůvek s fotoaparátem a přisvětlovací LED didodou v levém horním rohu. Ten sice vystupuje nad plochu krycího skla, ale ve výsledku nejde o příliš velký rozdíl a při používání telefonu to nijak nevadí. Prestigio si na zadní stranu umístilo vlastní lesklé logo a na spodní části zad najdeme ještě hlasitý reproduktor.

Boky telefonu

Boky telefonu jsou vyhotoveny z kovu, což jim dodává na dotek chladivý efekt a v ruce působí honosně. Z hlediska ergonomie mi přijde nevhodné umístění obou hardwarových tlačítek na levý bok, což jde proti proudu a na toto rozmístění je zvyklé minimum uživatelů. Dá se na něj ale zvyknout a po několika dnech vám to nebude činit velký problém. Co mě ovšem zklamalo je zpracování tlačítek. Jsou sice kovová, ale celkem znatelně se viklají a nedrží pevně na místě tak, jak bychom čekali. Sluchátkový jack pak najdeme na horní straně a nabíjecí a datový microUSB konektor na spodní straně.

Prestigio Grace

Zadní kryt samozřejmě snímatelný není, ale s tím už se musí počítat u takovéto stylovky. Slot na micro SIM kartu nalezneme v šuplíčku na pravém boku. To samotné již naznačuje, že žádný slot na microSD kartu zde není a po prověření všech ostatních stran zjistíme, že tomu tak opravdu je. Z hlediska kvality továrního zpracování nemám kromě bočních hardwarových tlačítek co vytknout a a Prestigio/Gionee si zaslouží pochvalu. Konstrukce je pevná, nevrže a kovově-skleněné zpracování spadá do velmi elegantní kategorie.

Displej: Super AMOLED a FullHD

Ani Prestigio nepodléhá nátlaku velkých výrobců na výrobu větších displejů a stojí si za svým. U modelu Grace najdeme 5palcový Super AMOLED panel, který disponuje FullHD rozlišením. Na dané úhlopříčce je to velmi solidní počet bodů a ve výsledku dostáváme jemnost 441 pixelů na palec. Technologie displeje se stará o syté podání barev, ale bílá barva má jemný nádech do modra. Kvůli ochraně je kryté sklíčkem Gorilla Glass 3.

Pozorovací úhly i barvy jsou dobré

Pozorovací úhly jsou velmi dobré, stejně tak i maximální jas, který zajistí dobrou čitelnost i na slunci. Automatická regulace jasu funguje bezproblémově a není potřeba ji upravovat ručně. Celkově zanechal displej pozitivní dojmy, ale nevadilo by možná ani použití menšího HD rozlišení, které by zaručovalo delší výdrž na jedno nabití a menší jemnosti bychom si pravděpodobně ani nevšimli. Za nádherně jemný displej však výrobce rozhodně kárat nebudeme

Zvuk: pro běžné účely postačí

Prestigio Grace disponuje jedním hlasitým reproduktorem, který najdeme na zadní straně telefonu. Umístění téměř úplně vespod sice částečně zamezuje průchodu zvuku, ale nejde o velké tlumení. Kvalitativně je na tom hlasitý reproduktor dobře, ale kvůli tenké konstrukci dochází k jednomu nepříjemnému jevu. Tím je vibrování a třesení celého telefonu při přehrávání hlasitějších zvuků, což není příjemné do ruky. Kvalitní reprodukce je tak vykoupena nepříjemným pocitem při držení. Na telefonát nebo notifikace ale upozorní spolehlivě a hlasitě.

Prestigio Grace

K 3,5mm jacku nemám výhrady a zvuk z něj je jak velmi příjemný na poslech, tak i dostatečně hlasitý a můžete bez rušení hudbu poslouchat i v rušnějších prostorech. Sluchátko pro hovory nad displejem má čistý a hlasitý přednes, což se osvědčilo zejména v autě nebo jiných hlučných prostředích. Přibalená sluchátka ale raději nahraďte vlastními, nejsou totiž příliš kvalitní.

Baterie a výdrž: mohlo to být lepší, ale i horší

Je pravdou, že kapacita 2 300 mAh dnes již nikoho nepřekvapí a na tuto hodnotu jsme zvyklí hlavně u nižší třídy. Prestigio ale s takto omezeným akumulátorem podává celkem dobré výsledky a není problém počítat i se dvěma plnými dny výdrže díky dobré optimalizaci. Příkladem budiž den, kdy jsem telefon přibližně půl hodiny používal k online navigaci a měl jsem často zapnutý displej. Po takto náročném dni jsem měl k dispozici ještě přibližně 40 procent baterie, což je obstojná hodnota a optimalizace spotřeby je rozhodně dobrá.

Prestigio Grace
Zadní kryt snímatelný není

Při maximálním jasu během hraní her vám však bude baterie stačit tak akorát na jeden necelý den a budete muset nabíjet relativně často. Nejde o nic neočekávaného a na běžné využití baterie bohatě postačí. Velmi aktivní uživatele zajisté nepotěší to, že je baterie napevno přidělaná a nepůjde jí tak vyměnit. Doporučujeme tedy zakoupit powerbanku.

  • Streamování videa přes Wi-Fi – 7 hodin a 32 minut
  • Nabití do 80 % – 1 hodina a 12 minut
  • Nabití do 100 % – 2 hodiny a 8 minut
Prestigio Grace THL 5000 Sony Xperia Z1 Compact
Výdrž při přehrávání videa 7 hodin a 32 minut (1080p) 12 hodin a 12 minut (1080p) 5 hodin a 49 minut (720p)
Nabití do 80 % kapacity 1 hodina a 12 minuty 2 hodiny a 55 minut 1 hodina a 15 minut
Nabití do 100 % kapacity 2 hodiny a 8 minut 3 hodiny a 58 minut 1 hodina a 49 minut

Hardware: vysoký hrubý výkon

V Prestigiu Grace nalezneme výkonný osmíjádrový procesor na frekvenci 1,7 GHz, který poskytuje dostatek výkonu pro jakékoliv aplikace. Bohužel se však jedná o starší čipset od MediaTeku, konkrétně model 6592, který má výkonnostní rezervy a modernější verze s prakticky stejnými parametry dosahuje lepších výsledků (příkladem budiž Lenovo P70). To ale neznamená, že bude prostředí a chod systému pomalý. Stále jde o vysoce výkonný čipset, který nechává za sebou spoustu konkurence ze stejné cenové kategorie.

Prestigio Grace

Prestigio nešetřilo na operační paměti a nabídne nám rovnou 2 GB RAM. Nejde o žádnou světobornou hodnotu, ale jedná se o zlatý střed pro jakýkoliv telefon z nižší i vyšší kategorie. Z těchto 2 GB můžete využívat přibližně 1 200 MB pro vlastní účely. Interní úložiště s kapacitou 16 GB je osekáno o prostor věnovaný předinstalovaným aplikacím a operačnímu systému. Přesto můžete využít více než 11 GB úložného prostoru pro vlastní data a aplikace. Jak jsme zmiňovali v sekci konstrukce telefonu, paměťovou kartu telefon nepodporuje.

Výsledky Vellamo benchmarku

Pokud vás zajímá, jestli si telefon poradí i s moderními hrami, tak jednoznačně ano. Výkonu je dostatek a grafický čip ARM Mali-450 MP podává velmi slušné výsledky, takže si zahrajete například i Real Racing 3 nebo další 3D hry. Samozřejmě jsme připravili také výsledky bechmarků, díky kterým si můžete udělat představu o hrubém výkonu zařízení. Pro testování jsme zvolili všeobecný AnTuTu benchmark, a na procesor zaměřené Vellamo.

  • AnTuTu Benchmark – 32 121 bodů
  • Vellamo Browser – 2 102 bodů
  • Vellamo Multicore – 890 bodů
  • Vellamo Metal – 1 454 bodů

Uživatelské prostředí a nastavení: Android 4.4 a špatný MultiStart

Prestigio, jako jeden z mnoha výrobců, používá svojí vlastní nadstavbu, která je v tomto případě nasazená nad operační systém Android 4.4 KitKat. Nadstavba je ale velmi jednoduchá a launcher se neliší od toho, kterým disponuje čistý Android 4.4. To stejné platí i o nastavení, kde nepřibyly žádné nové důležité položky. Stahovací lišta s oznámeními byla také zachována a neliší se od čistého Androidu.

Prostředí telefonu

Co mě nepříjemně zklamalo je ale odemykací obrazovka MultiStart, která na odemykací obrazovku přidá několik widgetů, mezi kterými najdeme například Facebook nebo novinky ve světě. Čistě teoreticky vám tato obrazovka dokáže nahradit celé pracovní prostředí Androidu, ale v praxi to tak skvělé není. Animace jsou trhané, vše trvá příliš dlouho a widgety by potřebovaly více optimalizace. MultiStart jsem byl nucen po několika dnech vypnout, jelikož zpomaloval proces odemykání a používání telefonu. To je velká škoda, protože celý systém je jinak plynulý a nesetkal jsem se ani s nefungujícími aplikacemi.

Fotoaparát: běžný průměr

Na Prestigiu Grace najdeme dvojici fotoaparátů, z toho jeden na zadní a druhý na přední straně. Zadní disponuje rozlišením 13 megapixelů a má funkci automatického ostření i přisvětlovací LED diodu, přední pak dostal do vínku hned 5 megapixelů pro selfie nadšence. Snímky ze zadního fotoaparátu jsou celkem povedené, ostré a nedochází k příliš agresivní komprimaci. Automatická volba expozice funguje velmi dobře a můžete se na ní spolehnout v jakémkoliv prostředí. Barvy jsou věrné, nedochází k přepalům nebo podexponování a LED přisvětlení celkem obstojně pomůže i za horších světelných podmínek. Na snímcích z přední kamerky je jasně vidět vyhlazení a agresivnější komprimace, ale nejde o nic hrozného.

Testovací snímky

Videokamera: obstojné FullHD

Video dokáže Prestigio Grace natáčet až v rozlišení FullHD, což je v této kategorii již standard a ničím tak nad rámec průměru nevybočuje. Rychlost snímání je 30 snímků za vteřinu a tuto frekvenci si snímač udrží i při natáčení v interiéru. Při přechodu ze světlých do tmavých prostor ale frekvence kolísá, než se automatika upraví. Celkově je video průměrné, barvy jsou dobré a obraz ostrý, nedochází tedy k přílišné kompresi.

Prestigio Grace – testovací video, 720p

Telefonní funkce: ano, telefonovat umí také

Skrze telefonní můžete telefonovat, prohlížet historii hovorů, přidávat, prohlížet a upravovat kontakty nebo přidávat kontakty do seznamu oblíbených. Telefonování je jednoduché a u příchozího hovoru máte možnost telefonát zvednout nebo položit pomocí gesta, dát hovor na hlasitý reproduktor a podobné základní možnosti. K zákládnímu telefonování by vám tak nemělo nic chybět.

Zprávy a e-mail: E-mail a Gmail

V základu přichází telefon s vlastní aplikací pro SMS zprávy, která vám poslouží pro ty nejzákladnější úkony, tedy přijímání a posílání zpráv. Pokročilých funkcí, jako je odstranění diakritiky, se však nedočkáme a aplikace opravdu slouží pouze jako centrální hub pro vaše SMS zprávy. V telefonu je však nainstalovaná aplikace Hangouts, která nabídne širší propojení s vaším Google účtem. Ze sociálních sítí jsou zde předinstalovýni klienti pro Facebook, Twitter a Google+.

Gmail

E-maily můžete vyřídit přes dvě základní aplikace, kterými je klasický e-mail a také Gmail. Nativní klient od Prestigia podporuje synchronizaci s Microsoft Exchange, Gmailem, Yahoo! mailem, Outlookem, Microsoft Hotmail nebo kterýmkoliv jiným POP3/IMAP účtem. Fanoušci Gmailu pak určitě sáhnou po Gmail aplikaci, která se žádných změn samozřejmě nedočkala a nabídne staré známé prostředí. Prestigio bohužel nepoužívá vlastní, ani žádnou jinou klávesnici, která by nahradila tu od Googlu. Osobně si myslím, že je to škoda, protože například SwiftKey by telefonu slušela mnohem více.

Organizační funkce: nechybí kalendář nebo eBay

Booking.com

Pro organizaci a práci s dokumenty si Prestigio připravilo hned několik aplikací, které můžete využít. V první řadě je to samozřejmě kalendář, jenž můžete spárovat s Gmailem a dalšími účty. Z nestandradních aplikací zde najdeme klienta Wikipedia, aplikaci pro rezervování ubytování Booking.com nebo také aplikaci pro nakupování na platformě eBay. V základu vám jednoduše nic chybět nebude a pokud ano, není problém si aplikaci dohledat a doinstalovat z Obchodu Play.

Konektivita a internet: jedna SIM a bez LTE

Konektivita přístroje je na podprůměrné úrovni a poskytne bohužel jen to nejzákladnější, co bychom od telefonu této cenové kategorie čekali. Telefon disponuje jedním slotem na micro SIM kartu, na které lze bohužel zprovoznit maximálně sítě třetí generace a budete se muset obejít bez LTE. Podporovaná GSM pásma jsou 850 / 900 / 1 800 / 1 900 MHz a podporovaná WCDMA pásma jsou 900 / 1 900 / 2 100 MHz. Chybí tedy pouze moderní sítě 4. generace, které bychom u telefonu za 7 000 korun již čekali.

Bezdrátová konektivita obsahuje ještě Wi-Fi b/g/n, Bluetooth ve verzi 4.0 a GPS. NFC bohužel chybí úplně.

Prestigio Grace
Slot na SIM kartu

Na internet se telefonem dostanete díky dvojici prohlížečů, a to nativním Android prohlížečem a přes Google Chrome. Každý prohlížeč má svá pro a proti. Nativní prohlížeč je rychlý, ale není provázaný s žádným účtem. Nativní Android prohlížeč nebyl nijak pozměněn a je stejný, jako na čistém Androidu. Google Chrome již také známe delší dobu a představovat ho asi ani není potřeba.

GPS: pouze GPS a A-GPS

Prestigio Grace dostalo samozřejmě také GPS čip, který je doplněný A-GPS. Elektronický kompas a GLONASS bohužel chybí, což je zbytečné mínus. GPS je bohužel celkem nepřesná a je potřeba mít telefon na otevřeném prostranství, aby zafixoval polohu. Jako podklad poslouží Google Mapy.

Google Mapy

Zhodnocení: za styl se prostě platí

Prestigio mělo s modelem Grace jednoduchou práci, jelikož telefon navrhlo a výrábí Gionee. Došlo akorát k záměně loga a několika softwarovým úpravám, které ale nejsou nijak velké a jedná se spíše o menší změny. Hlavním esem modelu Grace je jednoznačně design a celkový form faktor. Telefon je krásný, vyrobený z kovu/skla a v pase má pouhých 5,5 milimetrů. Bohužel, vzhled v tomto případě není všechno a telefon má i několik mínusů, které byste neměli přehlédnout.

Prestigio Grace

Chybí mu totiž LTE, nemá slot na paměťové karty, odemykací obrazovka MultiStart je velmi neodladěná, čipset je staršího data a GPS by také mohla být citlivější. Vzhled je v tomto případě vykoupen celkem nedokonalou výbavou a některými problémy, které zahrnují právě například zamrznutá kapacitní tlačítka pod displejem. Pokud tedy hledáte stylovku, se kterou se v davu neztratíte, pak je Grace dobrou volbou. Na druhou stranu není všechno zlato co se třpytí a na trhu se dají najít i lepší alternativy.

Prestigio Grace

Konkurence

Na mysl automaticky přichází kovová Xperia Z1 Compact od Sony. Ta nabídne menší displej i rozměry, ale také vysoký výkon, skvělý displej nebo solidní výdrž na baterii. Cena je u Sony v průměru o 500 korun vyšší, ale podpora výrobce, výbava a kompaktnější rozměry jsou velmi silným argumentem.

Sony Xperia Z1 Compact

Pokud bychom chtěli nějakého všeuměla, který nemá prakticky žádnou slabou stránku musíme doporučit model Lenovo P70. Ten se vyznačuje vysokým výkonem, skvělou výdrží na jedno nabití a dalšími vlastnostmi, které ho posunují daleko před model Grace.

Lenovo P70

Již stálicí na poli telefonů s cenou kolem 8 000 korun je LG G2, které se svojí špičkovou výbavou spadá do kategorie dostupných vlajkových lodí. LG jednoznačně vyhrává z pohledu nakládání s prostorem kolem displeje, jelikož je i přes větší úhlopříčku plošně menší.

LG G2

Sázkou na jistotu může být také Lumia 830, která ještě nese logo Nokie. Ta má například optickou stabilizaci obrazu, NFC, plnou podporu LTE a další výhody, jako je hardwarová spoušť fotoaparátu nebo velmi bytelná konstrukce. Systém je navíc velmi plynulý a fotoaparáty povedené.

Nokia Lumia 830
prestigio-grace
Klady
  • dobrý hrubý výkon
  • obstojná baterie
  • tenký profil
  • kvalitní materiály
  • hezký design
Zápory
  • software potřebuje doladit
  • starší čipset
  • žádné paměťové karty
  • chybí LTE
Diskuze ke článku
KoPoo
Kde jsou místní český rádoby inteligenti. Jejich cílem je tvořit slaboduche komenty.

Gestern von meinem BlackBerry 10 smartphones
mental.disease
"Bohužel se však jedná o starší čipset od MediaTeku, konkrétně model 6792, který má výkonnostní rezervy a modernější verze s prakticky stejnými parametry dosahuje lepších výsledků."

MT6792 neexistuje, ale zrejme ide o hrubku, bo v tabulke je správne MT6592.
Čo sa týka parametrov sú podobné zdanlivo na oko. MT6752 má jadrá ARM Cortex-A53 (64bitove) + GPU Mali-T760 Vs Cortex-A7 a Mali-450.
Karel
Stylovka jak má být.
Dominik
Nechapu proč tam nemáte simku.Nejde poznat jestli je tam ta hnusná ikonka 3G vedle ukazatele signálu..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze