Nokia G11 & Nokia G21
recenze

Nokia G11 & Nokia G21

Finská dvojčata v těžké pozici
6

Společnost HMD Global se rozhodla, že se bude soustředit na telefony spíše spodních cenových pater. Důkazem budiž odhalení novinek G21 a G11, které jsou si podobné jako vejce vejci a přináší nezbytný základ pro nenáročné. Disponují 6,5" displeji či procesorem Unisoc T606. Vyšší model přidává podporu NFC či kvalitnější hlavní fotoaparát.

Málokoho patrně překvapí, že novinky Nokia G11 a Nokia G21 přímo navazují na loňské modely Nokia G10 a Nokia G20. Změn je málo v oblasti designu i výbavy. Výrobce to tak opět zkouší vlastní cestou, kdy vydává dva téměř identické modely mířící do nižší střední třídy, doufaje v úspěch. Novinky kladou důraz na 90Hz displeje, velmi dobrou výdrž či téměř čistý Android. Bude to stačit na obhájení ceny kolem 5 tisíc korun?

Technické parametry Nokia G11

Kompletní specifikace
Konstrukce164,6 × 75,9 × 8,5 mm, 189 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,51" (1 520 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetCPU: 2×1,6 GHz + 6×1,6 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 5.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 11
Akumulátor5 050 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostduben 2022,

Technické parametry Nokia G21

Kompletní specifikace
Konstrukce164,6 × 75,9 × 8,5 mm, 190 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,51" (1 520 × 720 px)
Fotoaparát50 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetCPU: 2×1,6 GHz + 6×1,6 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor5 050 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostbřezen 2022,

Obsah balení: včetně nabíječky

Tentokrát se výrobce nevydal ekologickou cestou, v základním balení je tedy nejen USB kabel, ale také koncovka nabíječky. Vše je tedy připraveno i pro ty, kteří doma žádnou nabíječku mít nebudou.

Líbilo se nám
  • nabíječka v balení

Konstrukční zpracování: povedený plast

Nové Nokie řady G působí jako šedé myši. Výrobce nevsadil na odlesky či lesklé povrchy, ani slogany na zádech. Naopak razí spíše konzervativnější designovou linii, kdy je tělo obou modelů vyrobeno z polykarbonátu a povrch je v matném provedení. Výhodou je, že telefony nekazí nežádoucí otisky prstů a prach.

Nokia G21 a Nokia G11

K dobru lze přičíst i hrubší povrchovou úpravu zadních krytů. Ta vypadá poměrně dobře a zajišťuje, že mobily v ruce vůbec nekloužou, pohodlně se drží a dobře ovládají. S tím souvisí i tlačítka po stranách. Vpravo je vše důležité k regulaci hlasitosti a odemknutí, přičemž klávesa k vypnutí a zapnutí, případně odemknutí, je kombinována se čtečkou otisků prstů. Funguje rychle a spolehlivě, což platí pro obě Nokie. Na levém boku je pouze dedikované tlačítko pro spuštění Google Asistenta, kterou bohužel nelze přenastavit.

Nokia G11

Zpracování je příkladné, v tomto jsou obě nové Nokie zcela identické, nelze mezi nimi nalézt rozdíl. Abyste však poznali jednu od druhé, zmiňme, že model G21 máme v modré variantě, zatímco G11 v tmavě šedé. Na těle najdeme i nezbytné konektory: USB-C dole, 3,5mm jack nahoře a na levém boku je ještě šuplíček pro dvě nanoSIM karty a paměťovku, přičemž dokáže pojmout všechny tři karty.

Nokia G21
Líbilo se nám
  • matná záda
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • pouze plastová záda
  • možná až příliš konzervativní vzhled

Displej: vítaných 90 Hz

Zatímco mnohá konkurence nasazuje AMOLED panely, ve Finsku jsou věrni technologii IPS, konkrétně těm s 6,5palcovou úhlopříčkou, která se objevuje u obou novinek. Letos však výrobce přeci jen vylepšoval a nasadil 90Hz obnovovací frekvenci. Dění na displeji tak vypadá plynuleji. Kaňkou na kráse je však nižší úroveň jasu, kdy na ostrém slunci není vždy vše zcela spolehlivě vidět. Nadále zamrzí i nízké HD+ rozlišení, které bohužel stačí jen tak tak, abyste si nadměrně nevšímali pixelové mřížky. Nokie G11 a G21 nemají informační diodu a chybí jim i ambientní displej. Malou náplastí budiž pouze fakt, že lze displej probrat poklepáním či zdvihnutím.

Nokia G21
Líbilo se nám
  • dostatečně velké displej
  • 90Hz obnovovací frekvence
Nelíbilo se nám
  • nízké rozlišení
  • chybí informační dioda i ambientní displej

Zvuk: obyčejná klasika

Na spodní hraně umístěný reproduktor je vhodný jen pro vyzvánění. Hlasitý je skutečně dost, avšak pokud telefon položíte na záda, dojde zákonitě k částečnému utlumení. Výstup skrze 3,5mm jack pak uspokojí všechny nenáročné posluchače. V této kategorii si tak Nokie G21 a G11 připisují průměrný a všemi požadovaný minimální výkon.

Nokia G21
Líbilo se nám
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: spíše slabý

Po hardwarové stránce se výrobce vůbec nepředvedl, protože sáhl po nijak výkonném procesoru Unisoc T606, který je spjat s 3GB (Nokia G11), respektive 4GB (Nokia G21) operační pamětí. To věru není mnoho a telefony se rozhodně nehodí pro náročnější uživatele nebo hráče her. Nepotěší ani menší úložiště, zejména 32 GB u Nokie G11, ze kterých zbývá jen 20 GB po prvním zapnutí. V případě Nokie G21 je připravena 64GB paměť (po prvním zapnutí zbývá 48 GB) a spolehnout se můžete na podporu až 512GB paměťovek.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • podpora paměťovek
Nelíbilo se nám
  • malá interní paměť (Nokia G11)
  • slabší procesor
  • malá RAM (Nokia G11)

Výdrž baterie: solidní nadprůměr

V obou smartphonech je baterie s kapacitou 5 050 mAh, což je nadprůměr i s ohledem na použité displeje a procesory. Ve výsledku se můžete těšit s velkým pohodlím na dvoudenní výdrž i při středně náročném používání. Pakliže budou Nokie sloužit méně náročným uživatelům, vyšplhá se výdrž i na tři dny. Nabíjení může probíhat pouze drátově a standardním výkonem 10 W, kterým se celá baterie nabije za 2,5 hodiny. To hovoříme o nabíjení dodávaným adaptérem. Jenže obě Nokie podporují až 18W nabíjení, avšak k tomu potřebujete výkonnější nabíječku.

Nokia G11
Líbilo se nám
  • dobrá výdrž
Nelíbilo se nám
  • velmi dlouhé nabíjení

Konektivita: NFC jen u G21

Po datové stránce nabízejí telefony především LTE Cat 4 s maximální rychlostí 150 Mb/s při downloadu a 50 Mb/s při uploadu. LTE funguje ve všech u nás podporovaných pásmech. Z dalších možností bezdrátového připojení máte samozřejmě k dispozici i Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac, což znamená, že oba telefony se připojí k 5GHz sítím. Dostalo se také na GPS a GLONASS, a tak lze mobily využít pro navigování. Zbývá zmínit ještě Bluetooth 5.0 pro blízkou konektivitu. Výčet zakončuje přítomnost NFC, které umožňuje s telefonem bezkontaktně platit, avšak pozor, pouze u Nokie G21. Levnější model G11 NFC nenabízí.

Líbilo se nám
  • NFC (Nokia G21)
Nelíbilo se nám
  • absence NFC (Nokia G11)

Fotoaparát: jen na momentky

V případě fotoaparátů došlo mezigeneračně ke změně a například čtyři už nemá ani jeden model. Oba mají pouze tři snímače, o něco lépe je na tom samozřejmě výše postavená Nokia G21. Chlubí se 50megapixelovým snímačem od Samsungu, avšak například zcela postrádá ultraširokoúhlý objektiv, který většina konkurence samozřejmě má. K dispozici je již pouze 2megapixelový makro objektiv a 2megapixelový portrétní snímač. Poslední dva zbytečné snímače má i Nokia G11, avšak v případě hlavního se musela spokojit pouze s 13 megapixely.

Nokia G21 a Nokia G11

Kvalita fotografií Nokie G21 není vůbec špatná, snímky mají prokreslené detaily a nový snímač od Samsungu obecně odvádí dobrou práci i za zhoršených světelných podmínek. Rozhodně nijak nezaostává za konkurencí. Nokia G11 je na tom hůře, detaily tak ostré nejsou a šero jí svědčí o poznání méně.

Ukázkové fotografie z Nokie G21
Ukázkové fotografie z Nokie G11

Záznam videa je bohužel velmi slabý, obě novinky zvládají jen Full HD+ rozlišení s 30 snímky za vteřinu a výsledky působí spíše trhaně.

Čelní kamerky jsou identické – mají 8 megapixelů. Za dostatečného světla pořídí slušné selfies, ale zázraky od nich nečekejte.

Líbilo se nám
  • slušný hlavní fotoaparát (Nokia G21)
Nelíbilo se nám
  • chybí ultraširokoúhlý fotoaparát
  • nižší kvalita snímků při horším světle (zejména G11)

Software: sázka na podporu

Novodobé Nokie se mohou těšit na dlouhou softwarovou podporu, ani základní řada G není výjimkou, byť to výrobce musel nějak odlišit a modelům G21 a G11 naděluje 2 roky aktualizací systému Android, což znamená minimálně dvě velké aktualizace. Kámen úrazu však tkví v tom, že novinky přichází se zastaralým Androidem 11, což znamená, že podpora bude ve výsledku maximálně průměrná. Samotné prostředí je však velice blízké čistému Androidu a je velmi dobře optimalizované. Bezpečnostní záplaty jsou platné k letošnímu lednu (G11), respektive únoru (G21).

Prostředí
Líbilo se nám
  • aktuální bezpečnostní záplaty
  • přislíbená 2letá softwarová podpora
  • žádné aplikace navíc
Nelíbilo se nám
  • starý Android

Zhodnocení

Nové Nokie G21 a G11 pokračují v nastolené situaci z loňského roku. Stávají se nevýraznými přírůstky nižší střední třídy, kdy mohou oslovit konzervativnější zájemce, které potěší 90Hz displej, velmi dobrá výdrž a kvalitně optimalizované prostředí. Na druhou stranu nic navíc nemůžete čekat. Displej má nízké rozlišení, fotoaparáty neoslní, chybí ultraširokoúhlé objektivy a zapomenout musíte na 5G. Příliš důvodů pro koupi skutečně nenajdeme a když do všeho promluví konkurence, je situace pro nové Nokie opravdu komplikovaná.

Konkurence

Nabízí se Realme 8, které má výrazně kvalitnější AMOLED displej, lepší procesor i fotoaparáty. Ve výsledku navíc ani nebude dražší.

Realme 8 128+6 GB

Rozměry160,6 × 73,9 × 8 mm, 177 g
DisplejAMOLED, 6,4" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio G95T, 2×2,05 GHz + 6×2 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh

Konkurovat oběma novinkám bude i Samsung Galaxy A22 4G, který má opět kvalitnější displej i lepší fotoaparáty. Cenově by měl vycházet podobně jako Nokia G21, tedy kolem 5 tisíc korun.

Samsung Galaxy A22 128+4 GB

Rozměry159,3 × 73,6 × 8,4 mm, 186 g
DisplejSuper AMOLED, 6,4" (1 520 × 720 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio G80, 2×2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh

Výčet zakončuje například Motorola Moto G50, která je sice starší, ale má lepší procesor a kvalitnější fotoaparáty, byť rovněž postrádá ultraširokoúhlý objektiv. Zlákat však může podporou 5G.

Motorola Moto G50

Rozměry165 × 75 × 9 mm, 192 g
DisplejTFT IPS, 6,5" (1 600 × 720 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 480, 2×2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh

Foto: Michal Pavlíček, mobilenet.cz

nokia-g21
Klady
  • povedená konstrukce
  • dobře se drží
  • 90Hz displeje
  • velmi dobrá výdrž
  • dobře optimalizovaná prostředí
Zápory
  • pouze HD+ IPS displeje
  • slabé procesory
  • malé paměti (G11)
  • chybějí ultarširokoúhlé objektivy
  • velmi pomalé nabíjení
Diskuze ke článku
Jakub Herget
Jakub Herget
Zbytečné telefony 👎🏻
Josef Kubeš
Josef Kubeš
Naposledy upraveno: 27. 3. 2022 10:25
Když novodobá Nokia vstoupila na trh, fandil jsem jim, první řada pokrývala většinu kategorií, doma jsme měli pak třeba Nokii 7.1., jenže pak to šlo dolů a dnes mj přijde, že výrobce tápe. Škoda...
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Čekám, že za dva roky vyhlásí ústup i z nižší střední třídy. Už aby to bylo.
Pc Wifi
Pc Wifi
telefon v polovicni cene a druha pulka je za ten napis NOKIA... a velebnosti, jdu blejt...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze