Nokia Asha 206
recenze

Nokia Asha 206

Základ v designu Lumií
24

Klasické tlačítkové telefony s nedotykovým displejem bez otevřeného operačního systému jsou dnes, kdy mobilnímu světu vládnou dotykové smartphony, téměř na vyhynutí. Jedním ze zástupců této kategorie je Nokia Asha 206, jeden z posledních mohykánů této koncepce. Zákazníky láká na pestré barvy, kvalitní zpracování a dlouhou výdrž. Osloví nenáročné zákazníky?

Nokia i nadále silně podporuje své telefony s uzavřeným operačním systémem S40, se kterými cílí především na rozvojové trhy a nenáročné zákazníky, případně seniory. Své zákazníky si tak najde i u nás. Ocení je nejen zákazníci, kteří od telefonu nevyžadují pokročilé funkce, ale nejdůležitější pro ně stále je hlavně volání a posílání SMS, ale stejně tak dobře poslouží i jako záložní telefon v okamžicích, kdy nechcete riskovat křemíkový život svého drahého smartphonu.

Příkladem takového telefonu je i Nokia Asha 206, kterou představila Nokia loni na konci listopadu, a která se začala na českém trhu prodávat na počátku února. Nokia Asha 206 existuje ve variantě na jednu SIM kartu i jako Dual SIM. Nokia přitom v jejím případě opustila dosavadní praxi, kdy verze Dual SIM stejného telefonu nesla jiné číselné označení. Námi testovaná Asha 206 byla verze na jednu SIM kartu.

Nokia Asha 206 - oficiální fotografie

Technické parametry Nokia Asha 206

Kompletní specifikace
Konstrukce116 × 49,4 × 12,4 mm, 91 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,4" (240 × 320 px)
Fotoaparát1,3 Mpx (1 280 × 960), , video: 176 × 144 px, 15 FPS
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 64 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémNokia S40 6th Edition
Akumulátor1 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostúnor 2013, 1 200 Kč

Obsah balení

  • mobilní telefon
  • nabíječka
  • pecková sluchátka s mikrofonem
  • návod

Design a konstrukce

Při prvním pohledu na mobilní telefon Asha 206 je patrné, že se Nokia inspirovala designem u svých Lumií s operačním systémem Windows Phone. Nejvíc je to přitom patrné na jeho zadní straně, kde je čočka fotoaparátu umístěna do černého zaobleného obdélníku s nápisem Nokia. Tato část jako by Lumiím s oka vypadla. Na Lumie odkazují i použité tvrdé plasty v zajímavých pestrých barevných provedeních. My jsme měli na test bílé provedení, které vypadá elegantně, ale má jednu velkou nevýhodu a to, že se poměrně špiní. Pro konzervativnější uživatele nabízí Nokia černou barvu. Naopak ti, co nechtějí splynout s davem, mohou sáhnout po zářivě žluté, růžové nebo modré. Celkově se design telefonu velmi povedl a i přes nízkou cenu vypadá reprezentativně a elegantně.

Se svými rozměry 116 × 49,4 × 12,4 milimetrů nepatří Asha 206 k úplně nejmenším telefonům, ale je poměrně úzká. Zároveň váží pouhých 93 gramů, takže vám rozhodně kapsu neutrhne a dobře padne do ruky. Přestože je telefon vyrobený z hladkých plastů, tak na něm neulpívají otisky. Dílenské zpracování je přitom perfektní. Plast, ze kterého je vyrobené tělo telefonu, je pevný, ani při pevném stisku se nikde nic neprohýbá ani nevrže.

Přední straně dominuje 2,4" nedotykový TFT TN displej, který má rozlišení 240 × 320 pixelů a dokáže zobrazit 65 tisíc barev. Jednotlivé pixely jsou vidět pouhým okem a displej má poměrně hrubý rastr. V dané cenové třídě je ale standardem. Potěší, že Nokia použila o něco lepší displej a pozorovací úhly Pod displejem je rozměrné čtyřsměrné tlačítko s potvrzovacím tlačítkem. Po obou stranách ho doprovází funkční tlačítka, pod kterými je vlevo tlačítko pro přijetí hovoru a vpravo tlačítko pro zavěšení hovoru, které slouží i jako vypínač. Pod nimi je pak klasická alfanumerická klávesnice. Drobný otvor mikrofonu, pak naleznete v rohu tlačítka #, které poslouží i k přepínání velkých a malých písmen a při delším stisku zapíná a vypíná zvuky.

Za klávesnici si rozhodně zaslouží velkou pochvalu. Jednotlivá tlačítka jsou dostatečně rozměrná a jsou mezi nimi mezery, zároveň jsou i dostatečně tuhá, takže s psaním na klávesnici nebudete mít problémy ani s velkými prsty. U všech kláves jsou přitom bíle podsvícené popisky, takže jsou dobře čitelné i ve tmě.

Na horní straně telefonu naleznete konektor pro připojení sluchátek a konektor pro připojení nabíječky. Zde je škoda, že Nokia použila svůj archaický proprietární konektor a ne standardní microUSB. Že by spoléhala na to, že její staré nabíječky lidé mají a nebudou je muset měnit? Každopádně je škoda, že zmiňovaný microUSB konektor nová Nokia vůbec nemá a pokud se vám povalují po bytě microUSB nabíječky, s touto novinkou se kamarádit nebudou. Nic nenaleznete ani na bocích telefonu.

Když sundáte zadní kryt, objeví se na pravém boku slot na microSD kartu. Vnitřní paměť 64 MB, tak můžete rozšířit o dalších 32 GB. Výhodou umístění slotu na pravém boku je, že nemusíte při vložení microSD karty vyjímat baterii. To však neplatí o SIM kartě, která je umístěna tradičně pod baterií.

Baterie a výdrž

Pokud vlastníte smartphone, tak jste zvyklí, že musíte každý den nebo obden nabíjet. Zde ale mají telefony bez otevřeného systému výhodu neskonale delší výdrže a nejinak je tomu i u této Nokie. Výrobce u telefonu použil baterií Nokia BL-4U s kapacitou 1 100 mAh, která by měla papírově stačit na 680 hodin v pohotovostním režimu a 1 200 minut hovoru. S tím, co by u smartphonu působilo jako výsměch a stačilo na pár hodin provozu, si v tomto případě vystačíte klidně i celý týden.

Je samozřejmé, že tento telefon je hlavně na telefonování a posílání SMS, ale i tak se, pokud se během dne občas podíváte na internet, zahrajete hru, nebo budete pár desítek minut poslouchat hudbu či rádio, můžete s výdrží dostat bez problémů na čtyři - pět dní. Nokia Asha 206 tak bude ideálním telefonem na výlety do oblastí mimo elektrickou energii.

Zvuk

Kvalita zvukové produkce je uspokojující. Reproduktor je dostatečně hlasitý a nehrozí, že byste telefon přeslechli. Při maximální hlasitosti však klesá kvalita zvuku, ale není to nic zásadního. K dalšímu zkreslování dochází i díky umístění reproduktoru na zadní straně, když máte telefon položený na stole. Ještě lepšího zvuku dosáhnete s připojenými sluchátky, ať již těmi dodávanými, tak cizími. Zvukový výstup není vůbec špatný a i přes nízkou cenu hraje telefon obstojně. Jednoduchá pecková sluchátka, která jsou dodávaná spolu s telefonem, mají na sobě i mikrofon handsfree, kterému však chybí tlačítko pro přijetí hovoru. Sluchátka zároveň poslouží i jako anténa FM rádia.

Uživatelské prostředí

Nokia Asha 206 se řadí mezi mobilní telefony s uzavřeným operačním systémem, kterým v tomto případě je uživatelským prostředím S40. Nokia prostředí S40 inovovala, a to tak dostalo podobné ikonky jaké má Symbian Anna nebo Belle.

Na zamykací obrazovce se zobrazuje kvalita signálu a ukazatel baterie. Pod ním je pak název operátora a název profilu. Pod tím jsou velké hodiny a datum. Telefon odemknete stisknutím středového tlačítka a následným stiskem hvězdičky. Tím se dostanete na úvodní obrazovku, kde si můžete vybrat ze dvou typů zobrazení. Ve výchozím zobrazení je displej rozdělen do čtyř pruhů, kdy nejvyšší je dvakrát tak široký proti zbývajícím třem.

Co si nastavíte, aby se v nich zobrazilo, je čistě na vás. Velikosti pozic jsou pevné, ale u všech si můžete změnit zobrazovaný obsah. Mohou to být například hodiny, kalendář, hudba, panel pěti zástupců nebo například WhatsApp. Každou položku můžete nicméně použít jen jednou. Nemůžete tak mít třeba dva panely zástupců. V jeho případě to však nevidí. Standardně sice vidíte pouze pět zástupců, ale pokud jich máte v panelu víc, tak jimi můžete rolovat pohybem do stran.

Nicméně, pokud zaplníte všechny pozice, může se jevit úvodní obrazovka přeplácaným dojmem. V takovém případě oceníte možnost vypnutí výchozího zobrazení a pak se zde zobrazují pouze hodiny s datem. V obou případech se u spodního okraje tři kontextové volby ovládané tlačítky pod displejem.

V základu jsou tyto zkratky přiřazeny „Jdi na“, „Menu“ a „Jména“, pro přístup do telefonního seznamu, ale pravou a levou volbu si můžete změnit. Stisknutím volby „Jdi na“ se rozbalí nabídka nejpoužívanějších funkcí, kterou si můžete upravit dle svého. Na výběr máte nejen 55 různých položek, ale můžete si sem přidat i zástupce ze seznamu aplikací. Záleží čistě jen na vás, kolik si jich zde přidáte a jak si je uspořádáte.

Stisknutím prostředního tlačítka se dostanete do menu. To můžeme mít buď podobu jednoduchého zobrazení, kdy celý displej zabírá jedna ikona a postupně jimi rolujete, nebo si můžete zobrazit seznam ikon, eventuálně matici 3x4 ikonek s popisky. Zejména první možnost je vhodná pro uživatele s horším zrakem. Ocenil jsem, že i zde dává Nokia uživateli možnost volby a umožňuje přeskládat si ikonky podle svého, takže navrch si můžete dát nejpoužívanější funkce. Telefon je nicméně poměrně líný. Pohyby v menu jsou plynulé, ale při spouštění aplikací si počkáte.

Telefonní funkce

Telefon podporuje všechny čtyři pásma GSM (850, 900, 1800 a 1900 MHz). Do telefonního seznamu můžete uložit až 1000 položek. Ke každému kontaktu můžete navíc přiřadit více telefonních čísel, emailovou adresu, vlastní zvonění a další osobní informace. Kontakty v telefonním seznamu vyhledáváte buď postupným zadáváním znaků, nebo rolováním. Nejpoužívanější čísla si můžete také nadefinovat jako rychlou volbu.

Stisknutím tlačítka „Volání“ se dostanete do přehledu všech uskutečněných hovorů. Další informaci získáte v čítači, kde se ukládají informace o délce uskutečněných hovorů, počtu a typu přijatých a odeslaných zpráv a přenesených datech. Zajímavou funkcí je Simulované volání. To využijete zejména, kdy se potřebujete omluvit z nudného jednání. Buď si můžete nastavit konkrétní datum a čas nebo klávesovou zkratku.

Zprávy

Jak už jsem zmínil výše, telefon má skutečně pohodlnou klávesnici, kterou ocení všichni náruživí psavci. Píše se na ní skutečně dobře a bez překlepů. Do editoru zpráv se v základním nastavení dostanete stisknutím levého okraje čtyřsměrného tlačítka. V editoru si můžete zapnout i vypnout predikci a vybrat jazyk zadávání. Přidáním přílohy do zprávy, se pak automaticky její typ změní ze SMS na MMS. Zprávy si pak můžete zobrazit buď jako klasický seznam nebo v dnes tak populárních konverzacích. Stejně jako v kontaktech, i ve zprávách si můžete nastavit titěrné, nebo až obrovské písmo. Lidé s horším zrakem to určitě ocení.

Internet a email

Internet proniká i do těch nejlevnějších mobilních telefonů a Asha 206 v tomto není žádnou výjimkou. Telefon sice nenabízí Wi-Fi a v případě mobilních dat chybí 3G a musíte se tak spokojit pouze s GPRS a EDGE, ale na občasné brouzdání po internetu je to postačující. Nokia nicméně myslí i na vaší peněženku a proto použila pro přístup na internet svůj prohlížeč internetu Nokia Xpress. Ten funguje stejně jako Opera Mini. Internetové stránky jsou, předtím než se dostanou na displej vašeho telefonu, zkomprimovány na serverech Nokie. Ta slibuje, že tímto způsobem zmenší přenášená data až o 85%.

K emailu nemusíte přistupovat přes internetový prohlížeč, ale ve výbavě Nokie je na email samostatná aplikace. Při nastavení máte k dispozici celou řadu účtů, mezi kterými nechybí Gmail, Pošta Ovi, Windows Live Hotmail či Yahoo! Mail, Seznam a další. Nastavit si můžete automatický příjem celých zpráv nebo jen záhlaví či kontrolovat schránku manuálně. Rozepsané zprávy můžete i u IMAP schránky ukládat přímo do telefonu.

Sociální sítě a organizační funkce

Nokii Asha 206 oceníte i pokud jste aktivní na sociálních sítích. K dispozici máte nejen klienty pro Facebook a Twitter, ale se svými blízkými můžete zůstat v kontaktu jednak přes chat od Nokie, ale pro komunikaci s kontakty na ICQ, Gtalku či Facebooku chatu nabízí telefon aplikaci eBuddy. Potěší však i předinstalovaný klient pro WhatsApp. Za sociální funkci, přestože ke svému provozu nepotřebuje internet, by se dal považovat i Nokia Slam. Jedná se o novou sdílecí funkci, která umožní uživatelům rychlé odesílání souborů, jako jsou fotky, videa nebo kontakty, přes Bluetooth do nejbližších telefonů bez nutností párování. Jak to funguje? Pomocí funkce se například vybraná fotka přenese přes Bluetooth do nejbližšího telefonu, se kterým se například Nokie dotknete. Zdánlivě to tak může vypadat, že Nokia Asha 206 disponuje NFC, ale není tomu tak. Nutno říci, že většnou to funguje spolehlivě, pokud je ale v okolí více telefonů, málokdy se Nokia Slam trefil do toho nejbližšího. Je potřeba mít ten druhý opravdu blízko, ideálně těsně u sebe.

Z organizačních funkcí nemůže chybět kalendář s měsíčním, týdenním či denním náhledem a opakovaný budík. Základní početní úkoly si spočítáte na jednoduché kalkulačce. K dispozici máte i jednoduché poznámky, úkolovník a záznamník.

Multimédia

Z multimediálních funkcí nabídne Nokia Asha 206 hudební přehrávač, který umožňuje přehrávání celé řady formátů. Skladby jsou děleny podle interpreta, alba či žánru, ale samozřejmostí je i vytvoření si vlastního seznamu oblíbených songů. Škoda jen, že Nokia pozapomněla na ekvalizér.

Pokud by vám byl přehrávač málo, tak je zde ještě FM rádio s RDS, které umožňuje uložení až 20 předvoleb. Jak již bylo zmíněno výše, tak ke svému fungování potřebuje připojená sluchátka, které slouží i jako anténa.

Fotoaparát

Fotoaparát, kterým je telefon vybaven, je vyloženě nouzovka. Má rozlišení pouhých 1,3 Mpx a chybí mu autofokus i přisvětlovací dioda. Fotoaparát zvládá nahrávat i video ve formátu 3GP. To je však pro běžné použití díky svému nízkém rozlišení (176 × 144 pixelů s 15 snímky za sekundu) nepoužitelné a tato funkce je zde tak trochu do počtu. Maximálně se hodí pro potřeby poslání v MMS zprávě.

Obrazová kvalita odpovídá ceně telefonu. Fotografie jsou poměrně zašuměné i při dobrém osvětlení a barvy se slévají do fleků. Dobře patrné je to například u trávy, která připomíná spíše zelený flek než trávník.

Závěr

Nokia Asha 206 je základní telefon bez otevřeného operačního systému, který nabídne povedený design ve stylu Lumií a ukázkové dílenské zpracování. Náročný uživatel nad ním sice ohrne nos, ale to, pro co je určen, tedy volaní a SMS, zvládá dokonale. Navíc si s ním i zkontrolujete email, kouknete si, co se děje na sociálních sítích nebo můžete surfovat po internetu. Zde ale zamrzí, že telefon zvládá maximálně EDGE a slušela by mu podpora 3G nebo i Wi-Fi. Další výtku bych pak směřoval k fotoaparátu, který je zde pouze aby se neřeklo. Nejenže má nízké rozlišení, ale ani kvalita fotografií není nic moc. O videu pak ani nemluvě. Pochvalu si zaslouží výdrž telefonu na jedno nabití. 5-7 dnů výdrže nejsou problémem, což v dnešní době zní jako z jiného světa. Potěší také přívětivost pro lidi s horším zrakem. Menu, kontakty i zpráv se dají opravdu hodně zvětšit a s navigací pak není problém. Pokud chcete telefon jen na volání nebo SMS, tak za cenu kolem 1400 Kč se jedná o dobrou volbu.

Konkurence

Největším konkurentem pro Asha 206 je jeho sourozenec Asha 206 Dual. Po funkční výbavě je identický s námi testovaným telefonem, ale za cenu, která je v internetových obchodech prakticky shodná, dostanete navíc podporu DualSIM. I u dalších konkurentů zůstaneme u finského výrobce. Za přibližně 1500 korun můžete sáhnout po starší Nokii C2-01, která přináší navíc podporu 3G a microUSB konektor. Náruživější psavce by naopak mohla za stejnou cenu zaujmout Nokia Asha 205 (Dual), která nabízí pohodlnou QWERTY klávesnici.

Jestliže nechcete Nokii, tak už vám v tomto cenovém segmentu a kategorii telefonů příliš možností na výběr nezbývá. Senioři ocení například telefony pro ně určené značky Emporia či Aligator, jako je například Aligator A600 za zhruba 1200 Kč. Ten ocení především senioři, pro který je určen a přizpůsoben. Nabízí velká tlačítka, dobře čitelný dvoupalcový displej s velkým písmem a speciální SOS tlačítko, který mohou senioři dát vědět, že se ocitli v nebezpečí.

nokia-asha-206
Klady
  • velký displej
  • klienti sociálních sítí, email a data šetřící prohlížeč
  • pohodlná klávesnice
  • cena
  • kvalitní dílenské zpracování
  • povedený design
Zápory
  • hrubší rastr displeje
  • chybějící microUSB
  • nekvalitní fotoaparát
  • pouze GPRS a EDGE
  • pomalost systému
Diskuze ke článku
marci
Máme jeden doma - plná spokojenost. Konečně normální mobil, klasického minimalistického ( a pěkného) designu, s velkým displayem (ne jak ty levnější modely Nokie) a s pořádnou klávesnicí, který nevypadá jako dětská hračka. Výdrž baterie velmi solidní. Fotoaparát si však mohli odpustit - dotyčný uživatel ho stejně nepoužívá a nepotřebuje (nevím co je to hloupou konkurenčí křeč Nokie cpát fotoaparáty otřesné kvality i do těch nejlevnějších modelů). Mnohem zajímavějším modelem však bude určitě Nokia 301 - který bude mít podstatně lepší výbavu i foto - jen kdyby tam dali tu wifi.....ale to by jim bralo kupce dražších modelů co? Takže zase nic.
Ferda
Nokia asha 205 je šrot. Lepší a levnější je Nokia asha 200 - a je to dualsim.
Gilgameš
A co za necelou 1000 Huawei G5510. Úžasný telefon se stejnou výbavou a dobrým zpracováním i stejně velkým displayem. Je to super mobil. Doporučuju
David
Maté v plusech hrubý rastr displeje, něco mi říká že by to měl být mínus ;)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze