Nokia Asha 205
recenze

Nokia Asha 205

Plasťák z tržnice
13

V záplavě moderních pádel se tato novinka jeví poněkud neobvykle. Finský výrobce připravil velmi levný model s nedotykovým displejem a hardwarovou QWERTZ klávesnicí. Druhým trumfem je podpora dvou SIM karet. A to je prakticky naprosto vše, co vám novinka může nabídnout. Najde si telefon bez výbavy v dnešní době své zákazníky?

Nokia Asha 205

Nokia se svými telefony v řadě Asha dává vzpomenout i na klasické telefony dřívějších dob. Setkáváme se tedy běžně s nedotykovými displeji nebo klávesnicemi. Další takový model, který byl představen loni v listopadu, se jmenuje Asha 205. Jde o vzdáleného příbuzného Nokií řady E. Nabízí horizontálně orientovaný displej a pod ním hardwarovou QWERTZ klávesnici. Telefon vsází na hranatější tvary a jen velmi základní výbavu, ze které vyčnívá snad jen podpora dvou SIM karet.

Vše samozřejmě vyvažuje nízká cena, jenže i přesto se nabízí otázka, má takový telefon na dnešním trhu co dělat? Na to se pokusí odpovědět dnešní recenze.

Technické parametry Nokia Asha 205

Kompletní specifikace
Konstrukce112,8 × 61,1 × 13 mm, 94 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,4" (320 × 240 px)
Fotoaparát0,3 Mpx (640 × 480), , video: 176 × 144 px, 15 FPS
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 64 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémNokia S40 6th Edition
Akumulátor1 020 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ4 2012, 1 200 Kč

Nokia Asha 205 – videopohled

Obsah balení

V malé krabičce se skrývá jen telefon, pecková sluchátka s mikrofonem a stará Nokia nabíječka s 2 mm konektorem. Více bychom asi ani nečekali.

Design a konstrukce

Nebudu dlouze chodit kolem horké kaše. Nokia Asha 205 působí velmi laciným dojmem. Mnozí známí ji přirovnali k hračce z tržnice, která imituje mobilní telefon. Nokia použila velmi obyčejné plasty a vše umocňuje i kombinace bílé s křiklavě oranžovou barvou. Pocit, že v ruce nemáte opravdový mobil, stvrzuje hmotnost pouhých 94 gramů. O telefonu v ruce takřka nevíte. Doplním samozřejmě také rozměry, které činí 112,8 x 61,1 x 13 milimetrů.

Čelní strana je v rámci telefonu s QWERTZ klávesnicí běžná. Zaujme snad jen barevně vyvedený průduch reproduktoru. Boky telefonu jsou poměrně holé. Například na tlačítka zapomeňte. Pravý bok je zcela prázdný, na spodní straně je pouze mikrofon. Levý bok ukrývá slot pro druhou SIM kartu. Vkládání není úplně nejsnazší, krytka drží na silné gumě. Na horní straně se nachází nabíjecí 2 mmm konektor a hudební 3,5 mm konektor. A to je vše, přátelé. Nokia Asha 205 nemá micro USB konektor. Za to dávám Nokii palec dolů. Nabíjet ji tak budete muset Nokia nabíječkou.

Zadní oranžová strana působí velmi neobvykle

Zadní strana zaujme netradičně zkosenými hranami a nenásilnou povrchovou úpravou. Poněkud nedotaženě působí prohlubeň pro fotoparát, jejíž část mohla být s ohledem na velikost čočky mnohem menší.

Ačkoliv Nokia působí na první pohled lacině, na kvalitě zpracování to není poznat. Jednotlivé části k sobě přesně lícují a nic nevrže ani při silnějším promačkání.

Baterie a výdrž

Nokia vsadila v případě modelu Asha 205 na akumulátor s kapacitou 1020 mAh. Slibuje údajně až 608 hodin v pohotovostním stavu. Této hodnotě se samozřejmě ani zdaleka nepřiblížíte, nicméně s ohledem na to, že Asha 205 je feature phone bez pokročilé výbavy, určitě ji nevybijete za pár dní. V provozu s oběma SIM kartami tak počítejte klidně i s pěti či šesti dny. Výdrž klesá v momentě, že budete více telefonovat nebo využívat tu hrstku funkcí, která je k dispozici.

Zvuk

Po zvukové stránce na tom Nokia není vůbec špatně. Hlasitý reproduktor hraje dostatečně hlasitě i kvalitně, samozřejmě s ohledem na cenu. Dodávaná sluchátka potěší již méně a doporučuji je používat výhradně jako handsfree. Pokud však použijete kvalitnější sluchátka, dočkáte se velmi příjemného zvuku, kterému nechybí ani hloubky a výšky se neztrácejí. Asha 205 se tak hodí i pro ty, kteří občas poslouchají z telefonu hudbu.

Displej

Přivítejte zcela obyčejný a hlavně nedotykový displej. U Ashy 205 Nokia sáhla po TFT TN panelu s úhlopříčkou 2,4 palce a rozlišením 320 x 240 pixelů. Někdejší klasika, která je stále více než dostatečná. Slabším místem displeje jsou pozorovací úhly, ale u takto levného telefonu to můžeme odpustit. Čitelnost na slunci není nejhorší, pokud nastavíte dostatečný jas. Záměrně píši, nastavíte, neboť automatická regulace jasu chybí.

Klávesnice

Při představování Nokie Asha 205 jsme byli svědky Facebook tlačítka. Nakonec z něj ale sešlo a tlačítko mířící na sociální síť nahradilo tlačítko, které spustí internetový prohlížeč. To se nachází vlevo od čtyřsměrného ovladače s potvrzovacím středem. Na opačné straně je další mini tlačítko, které vás přesune do zpráv. Blok funkčních kláves uzavírají dva telefonky a dvě kontextová tlačítka. Stisk je jistý a výhrady nemám ani ke čtyřsměrnému tlačítku.

Kvalita klávesnice je pouze průměrná

Pouze průměrná je samotná QWERTZ klávesnice. Jednotlivá tlačítka jsou poměrně malá a s většími prsty se hůře tisknou. Navíc jsou všechna lehce zkosená, což má sice usnadnit stisk, nicméně výsledkem je spíše nechtěné sklouzávání prstů. Pochválit však musím za rovnoměrné podsvětlení a přítomnost českých znaků. Celkově je tak klávesnice spíše průměrná, v dané cenové kategorii ale nadprůměrná.

Uživatelské prostředí

Pokud jste za posledních 5 let měli v ruce nějakou nedotykovou Nokii, nebude pro vás prostředí žádnou neznámou. Vše začíná odemknutím známou kombinací potvrzovacího středu a hvězdičky. Na QWERTZ klávesnici to ale není tak snadné hvězdičku najít. Naštěstí je tu alternativa, kdy hvězdičku nahradíte klávesou se šikmou šipkou, která se nachází vlevo dole. Vhodně zvoleno, neboť na podobném místě se běžně vyskytuje hvězdička.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displej

Úvodní obrazovka je dělena do dvou sloupců. V pravém vidíte jen čas, v levém jsou nad sebou tři widgety. Dva z nich si lze definovat, jeden horní, který obstarává správce SIM karet, je bohužel pevně přidělen. Měnit si můžete také funkci kontextových tlačítek a šipek doprava/doleva. Malé tlačítko s ikonkou zprávy si můžete rovněž definovat, avšak na výběr jsou výhradně možnosti spjaté se zprávami.

Celé prostředí můžete zahalit do jiných barev pomocí schémat. V základu jsou však k dispozici jen dvě. Oranžové a černé. Dle libosti můžete měnit bravu písma na pozadí. Mnohem užitečnější je ale možnost měnit velikost písma zvlášť v kontaktech, zprávách a menu, vždy ve třech krocích.

Hlavní menu je po zapnutí sestaveno do mřížky 4x3 ikonky, přičemž další ikonky se vrstvý vertikálně. Komu tento styl nevyhovuje, může zvolit seřazení do seznamu. Případně lze také ikonky libovolně přeskládat a méně používané dát více dolů.

Hlavní menu

Plynulost prostředí je na velmi dobré úrovni, na nic se zbytečně nečeká. Zapomenout však musíte na spuštění více aplikací naráz. Na pozadí vám však může běžet například hudební přehrávač či rádio.

Multimediální funkce

V dnešní době i zcela základní telefon nabízí funkce pro zábavu. V Nokii Asha 205 vše stojí na hudebním přehrávači. Ten nabízí třídění dle ID3 štítků na interprety, alba či skladby a povolí vám vytvořit si vlastní seznamy stop. Při přehrávání vidíte náhled alba i časovou osu. Zamrzí velmi pomalé přetáčení. Mnohem více vás však začne iritovat fakt, že se hlasitost přidává čtyřsměrným ovladačem. Pokud si přehrávač minimalizujete, nemáte možnost nijak hlasitost ovlivnit.

Hudební přehrávač

Pokud vás omrzí vlastní hudba, je zde FM rádio. Do paměti lze uložit až 59 stanic a využít můžete funkce RDS. Video přehrávač asi nemá cenu zmiňovat, beztak si poradí jen s videi v 3GP či MP4, navíc ve velmi mizerné kvalitě.

Galerie

Dlouho chvíli si můžete ukrátit hraním her. Těch se zdá být hodně, ale v polovině případů jde jen o demo verze. V plných verzích jde zde stavební strategie či karty. Naštěstí si můžete 40 her od EA stáhnout zcela zdarma. Nuda tudíž nehrozí. Interní paměť nabízí po zapnutí necelých 11 MB místa, avšak snadno jej rozšíříte paměťovými kartami.

Fotoaparát

Nyní se vracíme o deset let nazpět. Jinak si totiž nedovedu vysvětlit, co Nokii přimělo do nového telefonu umístit fotoaparát s rozlišením 0,3 megapixelu. Jde tedy o VGA snímač s rozlišením 640 x 480 pixelů. To není ani na momentky, ale maximálně na pořízení portrétu do telefonního seznamu. Spíše ale fotoaparát nepoužívejte, stejně je zahrabán až hluboko v menu.

V nastavení najdete mnoho voleb. Například vyvážení bílé, efekty či mřížku. Ale k čemu? Výsledkem je stejně vždy jedna velká mazanice. Tohle se Nokii nepovedlo i s přihlédnutím na nízkou cenu.

Ukázkové fotografie

Fotografie jsou opravdu velmi špatné - rozmazané a zrnité

Pakliže byl fotoaparát velmi špatný, záznam videa je tragický. Rozlišení 176 x 144 pixelů nestačí ani na displej telefonu. Opět tedy funkce, která nebude mít využití.

Nokia Asha 205 Dual SIM (testovací video) – exteriér, 144p

Telefonní funkce a dvě SIM karty

Nejdůležitější funkcí u telefonu je samozřejmě volání. Číslo vytočíte klasickým vymačkáním číslic, nebo si kontakt najdete v telefonním seznamu. Vyhledávat lze postupným psaním, lze si zvolit, jak mají být kontakty řazeny. Při tvorbě nové kontaktu si vybíráte, kam se má uložit. Poté zadáte číslo, jméno, příjmení a je hotovo. Případné další detaily dodáte až zpětně. Přidat lze e-mailové adresy, další čísla, poštovní adresu, zaměstnaní, přezdívku, přiřadit lze také vlastní vyzváněcí tón či obrázek. Kontakty můžete následně rozdělovat do skupin.

Vhod jistě přijdou vyzváněcí profily, kterými v okamžiku změníte nastavení tónů a v podstatě celého telefonu. Profily lze upravit a vytvořit i své vlastní.

Nyní se dostáváme k funkci dvou SIM karet. První SIM karta se vkládá pod baterii, druhá do slotu na levém boku přístroje. Obě jsou aktivní současně. Pokud na jedné kartě právě telefonujete, na druhou se vám nikdo nedovolá. Dotyčnému se ozve, že jste nedostupní. Bohužel u O2 tentokrát ani zpětně nedorazila zpráva, že mě někdo sháněl.

Slot pro druhou SIM kartu

V menu najdete manažer SIM karet, kde si můžete zvolit preferenci některé SIM karty k určitým úkonům. Například chcete-li, aby se pro data používala primárně první SIM karta. Pokud žádnou preferenci neudělíte, telefon se vás vždy nejprve zeptá, jakou SIM kartu má použít.

Zprávy

Nokia Asha 205 je jako dělaná pro psaní zpráv, však k tomu má k dispozici hardwarovou QWERTZ klávesnici včetně českých znaků. Věnovali jsme se ji však již výše a proto přejděme dále. Při psaní SMS máte k dispozici odpočítávání včetně informace, do kolika zpráv se váš text rozdělí. Psaní je svižné a telefon stačí i seberychlejšímu tempu. Opět si můžete nastavit velikost písma. Přijaté zprávy se vrství do konverzací.

Nechybí ani základní e-mailová aplikace, která však poněkud stávkuje a nefunguje na ni automatické nastavení účtu, vždy je nutné vše udělat ručně. Předinstalován je i kecálek eBuddy a také Chat od Nokie. Sociální sítě jsou zastoupeny aplikacemi pro Facebook a Twitter. Obě aplikace jsou bohužel žalostně pomalé, především jejich spouštění trvá mnohdy i několik minut.

Organizační funkce

Základem organizačních funkcí je samozřejmě kalendář. Ten je velmi dobře zpracován a využívá horizontálně orientovaného displeje. Zbylo tak i místo na výpis událostí při měsíčním či týdenním náhledu. Při tvorbě nového záznamu si vybíráte z upomínky, jednání, volání, narozeni a výročí. Můžete se nechat předem na událost upozornit dle vámi zvoleného tónu. V další výbavě nechybí jeden opakovaný budík, který funguje i při vypnutém telefonu. Hodit se mohou poznámky, úkolovník, stopky, minutka či jednoduchá kalkulačka.

Kalendář

GPS byste v této Nokii hledali marně, avšak v nabídce aplikací se nachází Nokia Nearby, která vám přes webové rozhraní ukáže například nejbližší obchod ve vašem okolí. Vaší polohu získává z BTS operátora.

Datové funkce a internet

Internetové funkce nejsou to hlavní, co Asha 205 nabízí a je to velmi znát. Začít můžeme způsoby připojení. Počítejte pouze s dvojicí GPRS a EDGE. Žádné 3G, žádné Wi-Fi. Kárat za to však Nokii nebudu, neboť cílová skupina internet na telefonu opravdu nevyžaduje. Mnohem horší je to se spojením s počítačem. Zapomeňte na kabel, Ashe 205 chybí micro USB konektor. Jediné řešení je tedy bezdrátově pomocí Bluetooth. Alternativou je vyjmutí paměťové karty. To je však s ohledem na umístění slotu pod baterií poměrně komplikované.

Internetový prohlížeč

Na internet se podíváte přes nový prohlížeč Nokia Xpress. Ten ale příliš dobrý dojem nebudí. Především není moc rychlý, ale šetří alespoň váš datový limit. Problém mu dělají i stránky v mobilních verzích. Nicméně pro základní přečtení zpráv či vyhledání spoje hromadné dopravy prohlížeč postačuje.

Závěrečné shrnutí

Nokia Asha 205 je přímo předurčena těm nejméně náročným uživatelům, kteří telefon používají především na psaní SMS zpráv. Svým designem a celkovým dojmem je ideálně určena menším dětem nebo opravdu nenáročným uživatelům, kteří nehledí ani na vzhled telefonu. Ve výbavě potěší především podpora dvou SIM karet, kdy je vše zpracováno velmi dobře. Dnes se sluší vyzdvihnout i velmi dobrou výdrž. Asha 205 dále hravě nahradí váš obyčejný hudební přehrávač. Opět tedy kladné body.

Masovějšímu rozšíření Ashy 205 však příliš nadějí nedávám. Nokia telefon zabíjí absencí micro USB konektoru. Ještě bych snad přimhouřil oko nad tím, že nabíjení by bylo možné jen skrze starý konektor, ale nemožnost telefon kabelem propojit s počítačem je neomluvitelná. Nepotěší ani méně pohodlná klávesnice. Doslova k ničemu je fotoaparát s VGA rozlišením. Ten si Nokia mohla odpustit.

Největší konkurenti: Nokia Asha 200 a Nokia Asha 302

Mnohdy bychom mohli nedostatky schovat za nízkou cenu, však Asha 205 vyjde na 1450 Kč. Jenže to tentokrát nestačí. Stačí si přidat tři sto koruny a dosáhnete na Ashu 200, která nabízí například mnohem lepší fotoaparát. Tisícikoruna navíc a můžete mít i Ashu 302 s podporou 3G, Wi-Fi a lepším fotoaparátem.

nokia-asha-205
Klady
  • podpora dvou SIM karet
  • slušný zvukový výstup
  • jednoduché ovládání
  • slušná výdrž
  • plnohodnotná QWERTZ klávesnice
Zápory
  • chybí micro USB konektor
  • velmi špatný fotoaparát
  • chybí 3G i Wi-Fi
  • klávesnice je jen průměrná
  • laciný vzhled
Diskuze ke článku
Velda
Snad jde propojit s počítačem ne? Tedy třeba pomocí Bluetooth, nevím čím jiným, ne? :-)

PS: Myslím, že Nokia má naskladněné moc svých nabíječek, jinak nevím proč ten konektor stále používá :-)

PS2: Já myslím, že plasťák za 1500,– je omluvitelný, když některý jiný od jiné značky koupíte i za 16 000,– :-)
pfff
na foto som si všimol rovnaké riešenie zvuku ako pri N1600 či 1800, keď predný reproduktor je aj zadný.

môžte vyskúsať, že ak máte hovor na maximum bez HF (do slúchadla) a zakryjete to slúchadlo, či bude počuť druhú stranu zadnou stranou? na 1680 či aký to bol nebolo treba nič zakrývať, všetko bolo počuť. zvuk šiel dopredu aj dozadu, mód HF spôsobil len to, že zvuk sa ešte viac zosilnil, okolie počulo celý váš hovor či ste mali alebo nemali zapnutý hlasný reproduktor, pre mňa ako mobil nepoužiteľné (aj najlacnejší samsung má zadný kryt plný, hlasný reproduktor je stále ten predný ale nevysiela zvuk dozadu len dopredu, čo je logické riešenie kedže pri hlasnom hovore máte väčšinou mobil na niečom položený zadnou stranou)

to isté ma zaujíma aj pre Asha 200

Nokia 205 aj 200 sú lacnejšie ako mp3 prehrávače s podobne veľkým displejom, práve ako mp3 prehrávač sa rozhodujem medzi 205 a 200, chcem objednať cez net, prípadne niekomu darovať ako mobil, ale ten zvuk...
ďakujem
EINEX
Plasťáky z tržnice jsou jen Samsungy Galaxy S XX (kromě dvojky)
slam
a co funkce Slam?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze