Nokia 301 Dual SIM
recenze

Nokia 301 Dual SIM

Královna klasické konstrukce

Finský výrobce Nokia dokáže svým potencionálním zákazníkům nabídnout mobilní telefony s nejvyšší výbavou, ale nezapomíná i na ty méně náročné. V dnešní recenzi se podíváme na zoubek modelu Nokia 301 Dual SIM, který vás bude lákat na klasickou konstrukci mnoha barev, podporu 2 SIM karet a snad i slušnou výdrž. Dokáže zaujmout?

V posledních letech se mobilní trh zaměřuje především na chytré telefony, které dokáží svým uživatelům nabídnout téměř ultimativní výbavu. Cena těchto top smartphonů ale dosahuje někdy závratné hodnoty, kterou běžný uživatel nerad vynaloží ze svého rozpočtu. Dotykové displeje až s přehnaně velkou úhlopříčkou nemusí totiž vyhovovat každému a nutno podotknout , že právem. Naštěstí se někteří výrobci zaměřují i na klasické „hloupé“ telefony.

Nokia 301 Dual SIM se prodává v několika barvách

Jedním z posledních takových mohykánů je i Nokia, která stále aktivně představuje a prodává nové telefony té nejklasičtější konstrukce. Jedním z takových je i nová Nokia 301, která představuje v současnosti vlastně to nejlepší, co můžete od telefonu bez dotykového displeje chtít. Telefon dorazil v bílé variantě (na trhu jsou dále k dispozici černá, tyrkysová, žlutá a fuchsiová). Telefon s klasickou konstrukcí a pohodlnou klávesnicí, známým prostředím Series 40 šesté generace a především slušnou cenou by mohl přitáhnout začínajícího či nenáročného uživatele.

Nokia 301 DS dorazila v bílém provedení

Technické parametry Nokia 301 Dual SIM

Kompletní specifikace
Konstrukce114 × 50 × 12,5 mm, 102 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,4" (240 × 320 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536), , video: 320 × 240 px, 30 FPS
Chipset, GPU: ano
PaměťRAM: 64 MB, vnitřní paměť: 256 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémNokia S40 6th Edition
Akumulátor1 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ2 2013, 2 000 Kč

Nokia 301 – videopohled

Obsah balení

  • Telefon Nokia 301 Dual SIM
  • Nabíječka Nokia AC-20
  • Baterie Nokia BL-4U
  • Stereofonní headset Nokia WH-109 (pecková sluchátka)
  • Uživatelská příručka
Balení obsahuje jen to nejnutnější

Po otevření modré recyklovatelné papírové krabičky na vás vykoukne telefon Nokia 301 Dual SIM. Na displeji telefonu je nalepena jednoduchá fólie, kterou doporučuji spíše odlepit (v levém rohu má červený jazýček, který poněkud narušuje celkový pohled na přední část telefonu). Uvnitř balení se dále nalézá úsporná nabíječka, baterie Nokia BL-4U, pecková sluchátka a jednoduchá uživatelská příručka. V balení se bohužel nedočkáte paměťové karty.

Design a konstrukce: inspirace alá Lumia

První pohled na telefon Nokia 301 DS ve mně vyvolal ryze pozitivní dojem. Rozhodně bych neřekl, že mám před sebou telefon za dva tisíce korun. Telefon s čistě jednoduchým designem a decentní elegancí náramně připomíná dražší produkty výrobce, především z řady Lumia. Telefon se velmi příjemně drží v ruce a díky své hmotnosti mírně nad 100g nepůsobí jako muší plastová krabička. Pozitivním dojmům napomáhá zajisté i slušivá černobílá varianta, kdy černá zabírá přední část telefonu (displej s klávesnicí) a zbývající bílá boduje po stranách a na celé zadní části přístroje. Tělo telefonu je kompletně z plastu, nicméně tvrdého a slušně slícovaného. Pohmatem jsem nezjistil nějaké výrazné vrzání (snad jen minimální povrzávání v okolí slotu pro paměťovou kartu a SIM 2 při větším zmáčknutí). Snad jen malá poznámka týkající se lícování zadního krytu se zbytkem konstrukce telefonu. Zde je k vidění nepatrná mezírka po celé ploše, která může přitáhnout více nečistot. Nutno ale zmínit, že nejde o nic fatálního a zásadního, co by kazilo skutečně povedený design. Zpracování přístroje tudíž hodnotím v této cenové kategorie jako příkladné a reprezentující.

Nokia 301 DS padne výborně du ruky

Na „hloupých“ telefonech klasické konstrukce se často setkáváme s kompaktními rozměry. Nejinak je tomu i u modelu Nokia 301 DS. Díru do kalhot vám svými rozměry 114 x 50 x 12,5 milimetrů a váhou 102 gramů jistě neudělá. Na převažující bílé části telefonu neulpívají otisky prstů, ale nevyhnete se jim na přední části telefonu, konkrétně na klávesnici. Na bílé variantě bude zřetelně vidět jakákoliv výrazná špína či nečistota. Rovněž na elegantním orámování čočky fotoaparátu dojde k zanechání alespoň části daktyloskopické stopy.

Popis konstrukčních částí telefonu začneme na přední části telefonu. Zde nalezneme nedotykový 2,4 palcový displej s rozlišením 240 x 320 pixelů (QVGA). Nad samotným displejem se nachází logo výrobce Nokia a nad tímto logem již jen sluchátko. Marně zde hledám nějaká další čidla známá z vybavenějších přístrojů. Pod displejem nacházejí své místo hlavní ovládací prvky a pohodlná klávesnice. Okolo navigačního tlačítka umístěného uprostřed se nacházejí výběrová tlačítka, tlačítko „Volat“ a tlačítko „Konec/vypínač“. Na ovládací prvky plynně navazuje dvanáctka kláves, a to je to, oč tu běží. Telefon s klasickou klávesnicí má své nesporné výhody, ať v rychlosti psaní, tak jistotě odezvy. Ergonomie klávesnice je výborná a k překlepům nedochází. Chválím i podsvícení všech kláves včetně ovládacích prvků okolo navigačního tlačítka. Naopak postrádám jakoukoliv indikaci zmeškaných událostí (SMS, hovory) například blikáním středového tlačítka.

Přední straně dominuje displej a klávesnice

Nokia 301 DS vyhradila své boky slotům, konkrétně levý bok přístroje si rezervuje slot pro paměťovou kartu microSD (maximální velikost 32GB) a pravý se stal útočištěm druhé SIM karty. Oba sloty se nacházejí pod snadno otevíratelnými krytkami. Na bocích ale nenaleznete tlačítko pro regulaci hlasitosti.

Sloty pro SIM2 a paměťovou kartu se nacházejí na bocích

Horní část zařízení ukrývá microUSB konektor, který slouží pro připojení nabíječky a přípojení k PC. Vpravo od konektoru se nachází 3,5mm jack pro připojení sluchátek (pecková jsou součástí balení). Dolní část zařízení je ladně hladká a postrádá jakýkoliv prvek.

Horní část ukrývá microUSB konektor a 3,5 jack

Velmi slušivě působí zadní část telefonu. Pro otevření zadního krytu poslouží mírné vykrojení v horní části krytu. Čočka fotoaparátu je orámována slušivým stříbrným oválným rámečkem s nápisem Nokia a 3,2MP. Tento prvek je v zadním krytu velmi povedený a přidává telefonu alespoň kapku z řady Lumia. Ve spodní části zadního krytu se již nachází pouze reproduktor. Pod reproduktorem se již vyskytuje pouze oblast antén. Uvolnění zadního krytu nečiní při troše šikovnosti žádný problém. Pod baterií nalezneme slot pro první SIM kartu. Slot pro druhou SIM kartu funguje pouze při obsazení slotu pro první SIM kartu.

Zadní část Nokie připomíná řadu Lumia

Baterie a výdrž: s disciplínou dál dojdeš

Od telefonu s uzavřeným operačním systémem očekávám slušnou výdrž baterie. Syndrom smartphonů spočívající v dobíjení každý den (někdy i po pár hodinách) snad u tohoto modelu nehrozí. Nokia 301 DS je osazena vyměnitelnou baterií Nokia BL-4U s kapacitou 1200mAh. Výrobce udává maximální dobu hovoru 6 hodin (3G), 20 hodin (2G), v pohotovostním režimu 504 hodin (3G). Plné nabití přístroje po úplném vybití zabere přibližně 2,5 hodiny. Kladně hodnotím nabíjení baterie po připojení k PC.

Pod baterií se nachází slot pro SIM1

V praxi mě výdrž baterie potěšila. Při určitém stylu používání budete moci nabíječku nechat pár dní v klidu. Od okamžiku kdy byl přístroj zapnut, osazen dvěma SIM kartami, nastaven a více méně ponechán svému životu, vydržel téměř pět dní. Během této doby došlo k několika hovorům, zhruba čtvrthodině na internetu a facebooku, hodince při hudbě a k pořízení několika fotografií. V případě vyšší zátěže, zejména tedy datové, dochází k poklesu výdrže na necelé dva až tři dny. I tak je to pěkný výkon ve srovnání s nejvybavenějšími přístroji, které vyžadují přísun energie i po několika hodinách. Lidem, kteří chtějí jen občas volat a psát SMS telefon bez problému vydrží takřka celý pracovní týden.

Zvuk: ucho neurazí

Nokii 301 DS lze směle využít i k poslechu hudby. Hlasitou produkci hudby zprostředkovává reproduktor, který osadil výrobce do spodní části zadního krytu. Reproduktor hraje na rovných plochách bez výraznějšího zkreslení, horší je to při položení na měkké podložky (deky, hromadu papírů,..). V případě měkkého podkladu již dochází ke zkreslením. Vše je možné eliminovat, a to položením telefonu na přední část. Pro zvyšování hlasitosti poslouží pouze navigační tlačítko, neboť na bocích přístroje nejsou žádné ovládací prvky pro tuto činnost. Hlasitost lze upravovat snadno a nutno podotknout, že Nokia hraje opravdu nahlas při nastavení na maximální hodnotu. Překvapilo mě, že nedochází při nastavení maximální hlasitosti k výraznému zhoršení kvality přehrávané skladby.

Reproduktor hraje skutečně hlasitě

A jak jsou na tom dodávaná pecková sluchátka? Co se týče komfortu v uších, spíše se přikláním ke špuntovým nebo alespoň k peckovým s nástavci. Dodávaná sluchátka měla tendenci vypadávat z uší, ale jak se říká, každé ucho snese něco jiného. Kvalita dodávaných sluchátek po hudební stránce není povedená a spíše doporučuji koupit nějaká lepší. Zvuk totiž působí poněkud plechově a nevýrazně. Připojením sluchátek Koss Porta Pro jsem si v pohodě užil poslech hudby bez nějakých prohřešků. Basová složka a příjemná barva linoucí se ze sluchátek již byla znát. Na druhou stranu si říkám, že si těžko bude někdo k tomuto druhu mobilního telefonu kupovat dražší sluchátka. Pokud budete telefon využívat spíše pro zpříjemnění chvil během putování do školy nebo zaměstnání, nebudete rozhodně zklamáni.

Displej: ha, dotyk se nekoná

Recenzovaná Nokia vám nenabídne v dnešní době převažující dotykový displej. V této kategorii telefonů to hodnotím spíše pozitivně. Přeci jen člověk potřebuje na ovládání jednoduchý telefon, který lze ovládat prakticky poslepu a nemusí se soustředit na dotyk. Telefon si pro nás připravil nedotykový 2,4 palcový displej s rozlišením 240 x 320 pixelů a paletou 262 tisíc barev. Pozorovací úhly displeje jsou slušné a bez výrazných prohřešků.

Telefon umožňuje i změnu barevnosti písma

V menu nastavení si můžeme displej přizpůsobit svému gustu. Kladně hodnotím přizpůsobení výchozího zobrazení včetně barvy písma. Úroveň podsvícení lze regulovat v pěti krocích spolu s nastavením prodlevy podsvícení (10s, 20s, 40s, 60s, 120s). Automatickou regulaci jasu displeje zde nenajdeme. Velké plus lze spatřit i v možnosti změny velikosti písma ve zprávách, kontaktech či menu. Telefon je tak opravdu vhodný například i pro starší uživatele nebo jednoduše všechny, kdo už zrak nemají ideální a nechtějí si pro každý úkon s telefonem nasazovat brýle.

Uživatelské prostředí: zaběhnuté není třeba měnit

Výrobce Nokia v cenově dostupných telefonech, ať již dotykových nebo nedotykových, sází na osvědčené uživatelské prostředí Series 40. U modelu Nokia 301 DS se setkáváme s šestou generací této platformy. Po tradičním odemknutí obrazovky spatříte na pohotovostní obrazovce čtveřici widgetů (Manažer SIM, Hodiny, Rádio a média a Panel záložek). Dolní část domovské obrazovky pod widgety je tím správným místem pro umístění nedotykových kontextových kláves "Jdi na", "Menu" a "Jména".

Pohled na úvodní obrazovku po odemknutí přístroje

Obsah widgetů úvodní obrazovky lze snadno měnit a pro svou potřebu zpřehlednit. Změnu těchto widgetů provedete tak, že ve výchozím zobrazení pohotovostní obrazovky stisknete navigační tlačítko nahoru o dvě úrovně a následně stisknutím "Volby" můžete přizpůsobit podobu widgetů. V panelu záložek pak můžete mít rychlý přístup k fotoaparátu, internetu, facebooku a dalším užitečným aplikacím. Panel záložek umožňuje vybrat a uspořádat zkratky.

Známá podobu menu přístroje

Odemknutím telefonu a následným stiskem navigačního tlačítka vstoupíme do menu přístroje. Zde spatříme matici aplikací ve formátu 3 x 4. Jednotlivé zástupce aplikací lze snadno uspořádat. Pokud vám nevyhovuje zobrazení v podobě mřížky s popisky, lze využít alternativy v podobě seznamu nebo jednoduchého zobrazení (to by mohli ocenit lidé se zhoršeným zrakem), kdy se zobrazí jen jedna velká ikonka na celý displej, jako za dob slavné 3310. Úvodní obrazovka nabízí i rychlý přístup k řadě aplikací, to vše po stisknutí volby "Jdi na". Stisknutím pravého ovládacího prvku lze brouzdat v seznamu kontaktů. Nadefinovat si lze i navigační tlačítko, kde stiskem doleva můžete okamžitě psát SMS nebo stiskem doprava zaznamenat událost do kalendáře.

Rychlý vstup přes "Jdi na"

Pohyb v menu přístroje, přenastavování a vůbec "hraní" si s telefonem nečiní nijaké obtíže. Pohyb je plynulý, nic se neseká a za dobu testování jsem se nesetkal s náhlou "mobilní příhodou" v podobě zamrznutí.

Telefonní funkce: Dual SIM

Telefony bez otevřeného operačního systému často hrají v některých domácnostech uživatelů „druhé housle“. Pro řadu z nás plní funkci záložního telefonu, který slouží zejména k telefonování či posílání SMS zpráv. Nutno ale připustit, že se najde řada uživatelů, pro které je tento druh telefonu tím pravým ořechovým a hravě si s ním vystačí jako s telefonem primárním. Mobilní telefon Nokia 301 Dual SIM výborně splní výše uvedené a jako bonus ke všemu přidává i podporu dvou SIM karet. Pokud tedy vlastníte dvě SIM karty a chcete být na nich k zastižení, můžete využít služeb testované Nokie.

V telefonu si lze nastavit preferovanou SIM

Důležité je třeba zmínit, že v přístroji musí být přítomna SIM1, jinak SIM2 nebude fungovat. První SIM karta se vkládá pod baterii, druhá se vkládá z pravého boku (po otevření krytky). Uživatel již poté uvidí na domovské obrazovce, resp. příslušném widgetu (manažer SIM), že jsou obě SIM karty aktivní. V menu přístroje se nabízí aplikace „Manažer SIM“, kde si můžete podrobněji nastavit preferovanou SIM kartu. Telefonu nedělá problém se vždy zeptat, jakou kartu použít pro určitou činnost (hovor, SMS, MMS, paketová data). SIM1 využívá rychlá data 3G, SIM2 pracuje pouze ve 2G. Opět je možné se rozhodnout, zda budu využívat SIM1 na paketová data či pouze hovory. Zastavme se u telefonního seznamu a vytváření nového kontaktu. Vyhledávat v telefonním seznamu lze postupným psaním. Nový kontakt lze uložit buď do paměti telefonu nebo SIM1 či SIM2. Až po uložení čísla a jména, lze konkrétní kontakt obohatit o řadu detailů, např. číslo (normální, mobilní, domů,..), internet (webová adresa, e-mail), multimédia (tón, obrázek). V Nokii nemůže chybět oblíbená zrychlená volba, která urychlí vytočení nejbližších kontaktů. Nebyla by to Nokie, kdyby neměla propracované vyzváněcí profily.

Vytváření kontaktů začíná číslem a jménem - následně doplníte detaily

Zajisté vás zajímá i telefonování v praxi a zejména i to, zda se dovoláte na SIM2 při hovoru se SIM1 a obráceně. Pokud telefonujete s využitím SIM1, tak se vám na SIM2 nemůže nikdo dovolat. Po ukončení hovoru jste ale SMSkou informováni, že vám někdo na SIM2 volal. Platí to i v obráceném gardu. Telefon podporuje klasické SIM karty. Nechcete-li mít druhou SIM kartu v telefonu aktivní, nelze ji jednoduše v nastavení vypnout. Nutné je její vyjmutí ze slotu. V případě zmeškaných hovorů uvidíte na displeji vždy miniaturní zobrazení SIM karty s příslušným označením. Snadno tedy poznáte, zda vám někdo volal na SIM1 nebo SIM2.

Podrobné nastavení profilů je samozřejmostí

Zprávy: stará láska nerezaví

Telefon s klasickou konstrukcí bez dotykového displeje a dobře odladěnou alfanumerickou klávesnicí parádně poslouží pro psaní SMS. Nokia 301 DS disponuje povedenou klávesnicí, která má optimální zdvih, příjemnou odezvu a velikost. Vstup do editoru psaní SMS zprávy lze urychlit stisknutím navigačního tlačítka doleva. Do textových zpráv lze vkládat fotografie, nahrávky či vizitku. Psaní zpráv v šeru či za tmy usnadní bíle podsvětlená klávesnice.

Telefon je jako stvořený pro posílání SMS zpráv

Rovněž i u textových zpráv jste malým symbolem informování, na kterou SIM kartu textová zpráva přišla. Při psaní SMS zprávy máte pro dokonalejší přehled na očích odpočet znaků. Doručené zprávy lze pro zpřehlednění zobrazit v konverzacích. Telefon nemá potíže poslat MMS zprávu s fotografií, kterou si pořídíte vestavěným fotoaparátem.

Internetový prohlížeč a e-mail: spojení se světem funguje, ale…

Mobilní telefon Nokia DS si těžko pořídí někdo, kdo bude „závislý“ na internetu a pro koho je brouzdání po síti několikahodinovou denní rutinou. Ono to upřímně není ani příliš příjemné na limitujícím menším displeji konzumovat internetové stránky. Na testovaném modelu oceňuji přítomnost rychlé 3G sítě s nástavbou HSDPA 7,2 Mb/s a HSUPA 5,76 Mb/s. Zamrzí absence bezdrátové sítě Wi-Fi. Rychlost načítání není bůhvíjak rychlá, ale stále mějme na paměti, v jaké kategorii telefonů se pohybujeme.

Bez zvětšení stránky se neobejdete

Pro přístup na internet je k dispozici známý prohlížeč Nokia Express, který je více šetrný k datům. Po otevření prohlížeče vás přivítá přehledná úvodní obrazovka, na které najdete vše podstatné pro rychlejší přístup k žádoucímu obsahu. V horní partii zadáváte webovou adresu nebo lze využít hledání. Pod místem pro zadávání webové stránky se nacházejí záložky „Historie“ (zobrazuje poslední navštívené stránky), „Doporučené“ (zde nechybí panely jako např. sociální síť či zábava) a „Oblíbené“ (místo pro uložení oblíbených stránek). Pohyb po načtené webové stránce není bleskurychlý, ale pro naše potřeby dostačuje. Pro zvětšení textu musíte stisknout střední navigační tlačítko (s dvojitým poklepáním na displej, běžným z dotykových telefonů, neuspějete).

Internetový prohlížeč není kdovíjak rychlý

Telefon disponuje nejenom internetovým prohlížečem, ale také e-mailovou aplikací. Pokud se chcete podívat na došlou poštu, nevyhnete se nutnosti manuálně vstupit do e-mailu. Na úvodní obrazovce tedy žádnou notifikaci o došlém e-mailu nenajdete. Vytváření e-mailové účtu nečiní v praxi potíže. Na výběr máte Nokia Mail, Yahoo! Mail, Gmail, Hotmail, Seznam, Centrum a jiná. Do telefonu výrobce přediinstaloval chatovací aplikace, konkrétně eBuddy IM a Chat z produkce Nokie. V telefonu jsou k dispozici populární sociální sítě Facebook a Twitter. U nich musíte být poněkud trpěliví, neboť jejich načtení trvá delší dobu. Dostalo se i na Mail for Exchange. Za připomenutí stojí i fakt, že lze telefon použít jako modem k počítači.

Na výběr máte několik e-mailových účtů

Organizační funkce

Pro lepší plánování práce nebo volného času nemůže v menu přístroje chybět kalendář. Do kalendáře lze rychle vstoupit stiskem navigačního středového tlačítka doprava. Jak u měsíčního, tak i u týdenního náhledu vidíte pod příslušným dnem konkrétní zaznamenanou událost. Zadávat do kalendáře se dají upomínky, jednání, volání, narozeniny, výročí či poznámky. V nastavení kalendáře se nabízí i volba tónu upozornění na událost.

Do kalendáře lze zaznamenat řadu poznámek

Z příjemného snění vás rychle postaví na nohy opakovaný budík. Probuzení vám může zpříjemnit vlastní oblíbená skladba a pro jistotu si můžete nastavit prodlevu opakovaného buzení. Budík funguje i při vypnutém telefonu. Na početní operace se dobře hodí standardní kalkulačka, kterou lze nastavením pozměnit na vědeckou. Zkalkulovat si můžete i půjčku. V aplikacích nechybní záznamník, úkolovník nebo poznámky. Přítomny jsou i stopky a odpočet.

Pomocníci pro každodenní den - budík a kalkulačka

V telefonu se nachází i aplikace Nokia Nearby, která pomůže hledat zajímavá místa v okolí. Samotný přístroj nedisponuje GPS. Aplikace Nokia Nearby pro svou činnost potřebuje připojení k internetu a zvládne najít obchod, restauraci nebo vůbec zábavu ve vašem okolí.

Díky aplikaci Nokia Nearby lze snadno najít restauraci ve vašem okolí

Fotoaparát a video

Vestavěný 3,2MPx fotoaparát našel své místo v horní části zadního krytu. Jeho designové začlenění a orámování stříbrným rámečkem působí dojmem alá Lumia. Čočka fotoaparátu postrádá ochranu proti případnému poškrábání, stejně tak zde není k nalezení přisvětlovací dioda nebo autofocus. Jednotlivé fotografie se pořizují prostřednictvím středového navigačního tlačítka. Fotoaparát zvládne pořídit snímky v maximálním rozlišení 2048 x 1536 pixelů (3,2MPx), dále také v rozlišení 1600 x 1200 pixelů (2MPx), 1280 x 960 pixelů (1,2MPx), 640 x 480 pixelů (0,3MPx) a konečně 320 x 240 pixelů (0,1MPx). Použitím digitálního zoomu dochází k výraznějšímu zhoršení kvality výsledné fotografie.

Prostředí fotoaparátu působí přehledně

Do prostředí fotoaparátu lze rychle vstoupit již z úvodní obrazovky. Prakticky okamžitě můžete začít pořizovat snímky. Stisknutím levého ovládacího tlačítka vyvoláte nabídku nastavení. K dispozici jsou nejrůznější efekty (sépie, normální, odstíny šedé, negativ), vyvážení bílé (automaticky, denní světlo, žárovka, zářivka), samospoušť (vypnuto, 3s, 5s, 10s), sekvence (vypnuto, 3/4/5 fotografií). Za zmínku stojí i možnost pořídit panoramatické snímky, což v této kategorii telefonů obzvláště potěší. Nokia se může vedle panoramatu pochlubit i přítomností režimu autoportrétu. V praxi funguje vcelku jednoduše. Telefon natočíte čočkou fotoaparátu na svůj obličej a řídíte se pokyny ženského hlasu. Jakmile dojde k vyhodnocení, že jste správně v záběru, dojde k pořízení autoportrétu. V nastavení můžete vypnout náhled fotografie, což značně urychlí pořízení dalšího snímku. Zvuky spouště fotoaparátu, případně i samospouště, lze vypnout. Výsledné fotografie se dají za použití základního editoru lehce poupravit k vaší spokojenosti. Odeslání snímku MMSkou, e-mailem nebo přes Bluetooth je samozřejmostí.

Focení lze okořenit i některými efekty

Na zveřejněných fotografiích se můžete přesvědčit, že kvalita snímků není nijak tragická a pro potřeby běžných uživatelů postačí. Během dne se dají pořídit obstojné snímky, na kterých se ale v některých situacích projeví jisté přepaly (při střetávání světlých a tmavých míst). V noci budete odkázáni na osvětlení ulic, protože bez přisvětlovací diody nemáte šanci v úplné tmě pořídit nic publikovatelného. Hodil by se i autofocus, na který se u telefonu nedostalo.

Panoramatické snímky

Kromě pořizování snímků si lze nahrát i jednoduché video. Přepnutí do režimu videokamery lze realizovat rychle ihned na úvodní stránce prostředí fotoaparátu. Telefon zvládne nahrávat video v maximálním rozlišení 320 x 240 pixelů, dále v nízkém (176 x 144 pixelů). Videonahrávka (2,53 MB, 3gp) se ukládá ve formátu 3GP a lze s ní nakládat prostřednictvím e-mailu, Bluetooth či přes službu Slam. Za zmínku stojí osvěžení funkce „Slam“. Tato funkce integrovaná do zařízení umožňuje uživatelům rychlejší sdílení multimediálního obsahu, bez nutnosti párování přístrojů. Stačí přiblížit jiný podporovaný telefon co možná nejblíže a dojde automaticky k poslání obsahu přes Bluetooth na nejbližší zařízení.

Nokia 301 Dual SIM (testovací video) – exteriér, QVGA

Snadno lze přepnout i do režimu videokamery

Multimédia a zábava

Nokia se nemusí stydět ani za integrovaný hudební přehrávač spolu s rádiem. Hudební přehrávač hravě vyplní chvilky při cestování nebo lelkování. Skladby lze přehledně dělit podle interpreta, alba či žánru. V přehrávači není k dispozici ekvalizér. Nechybí vytváření vlastního seznamu skladeb s možností uspořádání. Kvalita hudební reprodukce zprostředkovaná dodávanými peckovými sluchátky není úplně optimální (nevýrazné basy, zvuk působí trochu „plechově“), navíc na headsetu nenajdete přepínač na další skladbu. Připojením kvalitnějších sluchátek dojde ale k výraznému zlepšení. Ovládání hlasitosti skladby se opět děje skrze navigační tlačítko. Nedotaženě působí fakt, že při stáhnutí písně na pozadí nemůžete ovládat hlasitost. Nutně tedy pro zvýšení či snížení hlasitosti nebo pro ukončení přehrávání musíte vstoupit do prostředí přehrávače.

Nokia poslouží i k poslechu hudby

Rádio s RDS zvládá automaticky nebo manuálně vyhledávat dostupné stanice. Rádio lze rovněž jako hudební přehrávač přepnout do režimu přehrávání v pozadí. Stanice lze v seznamu snadno uspořádat nebo přejmenovat. Nechybí ani možnost spuštění rádia přes hlasitý reproduktor, ovšem pouze za předpokladu připojených sluchátek.

V menu telefonu nalezneme pro pobavení i několik her, z nichž dvě jsou demoverze limitované hraním po dobu 180 sekund (poté si lze plnou hru stáhnout za 50 Kč + cenu SMS zprávy z Nokia Obchodu). Odečítá se vám počet zbývajících her do hlášky o nutnosti si hru stáhnout. Demoverze jsou ztělesněny hrami Asphalt 6 Adrenalin a Green Farm Deluxe. Dále se dají zahrát plné hry Let´s Golf, Little Big City a Midnight Pool 3. Nokia Obchod nabízí řadu aplikací rozčleněných do kategorií, které čekají na vaše stažení.

V telefonu je celkem pět her a nechybí ani Nokia Obchod

Po prvním zapnutí přístroje vykazovala volná paměť hodnoty 163 MB. Pokud si tedy chcete do telefonu nahrát více hudby nebo více fotit, nevyhnete se pořízení paměťové karty microSD (podporována je velikost až do 32GB).

Hodnocení a konkurence

Sympatická Nokia 301 DS si zaslouží pochvalu a v zásadě ji mohu s klidným svědomím doporučit každému nenáročnému uživateli, který hledá jednoduchý telefon s klasickou tlačítkovou klávesnicí. Nokia může obstojně plnit funkci hlavního telefonu, ale výborně splní i funkci telefonu záložního. Schvaluji přístup Nokie, která ještě stále myslí i na řadu uživatelů, kteří chtějí osvědčenou klasickou konstrukci. Uvědomit si musíme jednu zásadní věc, komu je takový přístroj primárně určen? Telefon si dokáži představit v rukou „klasiků“, kteří odolávají dotykové tsunami a nedají na klasické ovládání z různých důvodů dopustit. Telefon si podle mě najde svého potencionálního uživatele mezi starší i mladší generací. Starší ročníky ocení možnost změny velikosti písma nebo tradiční snadno naučitelné nokiácké ovládání. Na druhé straně mládeži dobře poslouží přítomnost hudebního přehrávače a přístup na Facebook. Kvalitní alfanumerická klávesnice je jako stvořena pro rychlé psaní SMS zpráv bez zbytečných překlepů. Největší přidanou hodnotou telefonu je podpora dvou SIM karet.

Na telefonu zamrzí zejména absence bezdrátové sítě Wi-Fi, která by doplnila datovou výbavu k plné spokojenosti. Pro řadu uživatelů hraje důležitou roli prodejní cena. Nastavená prodejní cena za tento telefon se pohybuje na hranici dvou tisícovek, což může být málo, ale i mnoho. Přeci jen si uvědomte fakt, že za stejnou cenu získáte smartphone s otevřeným operačním systémem a dotykovým displejem. Rozhodnutí, zda si pořídit dotykový nebo nedotykový telefon, již ponechám na vás.

Nokia 301 DS by mohla být na trhu vcelku úspěšná, neboť konkurence není kdovíjak silná (prakticky zde přímého konkurenta nevidím). Spíše bych řekl, že v současné době není na trhu lepší klasický nedotykový duální telefon. V případě, že byste chtěli ušetřit, mohl by vám vyhovovat model Nokia 206 DS. Ten ale postrádá 3G a disponuje průměrným 1,3MPx fotoaparátem. Dalším konkurentem by mohl být i čerstvý model Nokia 208 DS, který sice disponuje 3G, ale nenabídne takové rozlišení fotoaparátu jako třistajednička. Zavítáme-li za výrobcem Samsung, zde se nabízí model Samsung E2252 DS. Stejně jako u Nokie, postrádá rychlá data a disponuje mizerným fotoaparátem.

nokia-301-dual-sim
Klady
  • možnost změny velikosti písma
  • podpora paměťových karet
  • podpora 3G
  • podpora 2 SIM karet
  • výborná klávesnice
  • povedený design inspirovaný řadou Lumia
  • slušná výdrž zvyšující se při "datové disciplíně"
Zápory
  • chybí indikace zmeškaných hovorů/přijatých SMS
  • chybí tlačítko regulace hlasitosti
  • nekvalitní pecková sluchátka
  • nepodporuje multitasking
  • absence Wi-Fi
Diskuze ke článku
Myčoken
Děkuji Mobilenetu, že se věnuje i těmto "hloupým" telefonům ...
marci
Ano, další model klasického tlačítkového telefonu od Nokie, což je jenom dobře. Kdyby to mělo ještě wi-fi (které občas využiju) tak bych asi neváhal a pořídil si ho. Klasický design a relativně obstojná výbava jinak přesvědčí dost lidí ke koupi. Tím myslím opravdové pragmatiky, "intelektuály" a další zastánce tvrzení, že telefon je skutečně hlavně k telefonování, a že 4 jádro patří do herního počítače doma a nemají potřebu lacině machrovat s dotykovým pádlem za 10 a více tisíc, které ani nestrčí do kapsy kalhot. A že je takových lidí (a díky za to) i mezi mladými dost.
luke
Stará dobrá nokia bez indikační diody? děkuji, ne.
Fíla
Proč screenshoty displeje pořizujete foťákem, když se dají vytvořit přímo přes "Phoenix Service Software"? V uvedeném programu je rovněž možné upravit chování javy v telefonu, kdy poté lze minimalizovat java aplikace a mít jich spuštěno více najednou.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze