LG Optimus L7 II
recenze

LG Optimus L7 II

Střední třída s výbornou výdrží

Nižší a střední třídu má jihokorejské LG velmi dobře pokryté řadou modelů Optimus L. Letos jsme se dočkali druhé generace a aktuálně nejvybavenějším zástupcem je Optimus L7 II. S výbavou, ve které najdeme 4,3palcový IPS displej, dvoujádrový procesor či silnou baterii, spadá do nižší střední třídy.

LG Optimus L7 II byl oficiálně představen již začátkem února 2012 jakožto nástupce loňského modelu Optimus L7. Změny jsou spíše decentního rázu, kdy se mírně změnil design a lehce zlepšila výbava. Jejími trumfy může být kvalitní displej, osmimegapixelový fotoaparát či Android 4.1 Jelly Bean. Přeci jen bychom ale od telefon za 5 000 Kč možná čekali více. Neméně důležitá je i sílící konkurence. Dokáže se Optimus L7 II prosadit? Na to se pokusí odpovědět dnešní recenze.

LG Optimus L7 II - oficiální fotografie

Technické parametry LG Optimus L7 II

Kompletní specifikace
Konstrukce121,5 × 66,6 × 10,4 mm, 120 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,3" (800 × 480 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 720 × 480 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S2 MSM8255, CPU: 2×1 GHz, GPU: Adreno 203
PaměťRAM: 768 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor2 460 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:25 hodin
Dostupnostčerven 2013, ?

LG Optimus L7 II – videopohled

Obsah balení

Spolu s mobilním telefonem v prodejním balení naleznete také USB kabel, koncovku nabíječky a základní pecková sluchátka, která jsou sladěna s barvou telefonu. V našem případě jsou tedy bílá.

Obsah balení

Design a konstrukce

Jihokorejské LG se u svých modelů řady L drží nepsaného pravidla vzhledu. Ten vsází na ostřeji střižené hrany a kvádrovitý vzhled, čímž se do jisté míry odlišuje od konkurence a můžeme říci, že bezpečně poznáte, o jakou značku jde. I přes stále rostoucí displej si LG Optimus L7 II zachovává vcelku rozumné rozměry, což jde na vrub především displeji, který rostl spíše do šířky než do výšky. Rozměry tedy činí 121,5 x 66,6 x 10,4 milimetrů. Především šířka je nezvykla velká, avšak za to může zřejmě silná baterie. O tom ale později. Hmotnost je však příjemných 120 gramů.

Design se drží hranaté tradice

Čelní stranu zabírá displej, logo výrobce nad ním a pás tlačítek pod ním. V něm se nachází hardwarové tlačítko Home, které je barevně podsvětleno. Zeleně bliká na zmeškanou událost, je-li událostí více, poblikávání se zrychlí. Pokud se jedná o událost z kalendáře, jde o modré blikání. Stažení aplikace je indikováno bílým blikáním, vybití baterie červeným. Při zapínání telefonu a případně při zvonícím budíku hraje tlačítko všemi barvami. Vše si lze nastavit a případně nechat zapnutá jen některé vizuální upozornění. Variabilitu nastavení a možnost na první pohled z dálky při pohledu na telefon poznat, o jakou novou událost jde. V tomto ohledu patří LG ke špičce a Optimus L7 II není výjimkou.

Telefon je na dnešní poměry tlustší

Po stranách se nacházejí tlačítka a konektory. Na levém boku jde o kolébkovou klávesu regulující hlasitost a pak speciální tlačítko, které spouští poznámky QuickMemo. Naštěstí však lze přenastavit a můžete mu přiřknout téměř jakoukoliv funkci. Na horní hraně je 3,5mm jack konektor. Na pravém boku je šikovně umístěna odemykací klávesa. Je v dosahu palce, má ideální zdvih a jistě se tiskne. Výčet zakončuje microUSB konektor na spodní straně.

Zadní strana je ozvláštněna ostře lomenými boky, které nicméně posléze přechází v oblou část a držení je tedy pohodlné. Celý zadní kryt je matný a provedený s jemným vzorováním, které je příjemné do ruky. Naše bílá varianta je ale poměrně náchylná na zašpinění, které sice následně jde poměrně snadno vyčistit, nicméně je to vždy práce navíc.

I zástupce nižší střední třídy je celý plastový, avšak konstrukční zpracování si zaslouží jedničku s hvězdičkou. Všechny díly k sobě velmi přesně lícují a vrzání se nedočkáte ani při silnějším promačkání. Takto by to mělo vypadat.

Baterie a výdrž

Příjemným překvapením, které zároveň částečně ospravedlňuje větší tloušťku telefonu, je baterie s kapacitou 2460 mAh. Tuto kapacitu mnohdy nevídáme ani u těch nejlépe vybavených telefonů s obřími displeji. A nejde o papírovou hodnotu, realita je více než příjemná. Při středně náročném používání, kdy budete neustále online na Wi-Fi či síti 3G, uskutečníte zhruba 20 minut hovorů, pošlete 10 SMS, hodinku strávíte poslechem hudby, dalších šedesát minut na internetu, můžete počítat se dvěma až třemi dny v pohotovosti. To je výborná hodnota, o které si takřka jakákoliv konkurence může nechat pouze zdát. Pokud nejste závislí, či nemusíte neustále být na internetu, vyhoupne se výdrž klidně i na čtyři až pět dní. I při velmi náročném používání vydrží bez problému L7 II den a půl. Bravo, LG.

Provedli jsme také náš standardizovaný test výdrže, kdy byl telefon přihlášen do sítě 3G, připojen k zabezpečené Wi-Fi, aktualizace byly potlačeny, jas displeje nastaven na 50% a zvuk streamovaného videa v kvalitě 360p byl pouštěn do dodávaných sluchátek na 50% úroveň hlasitosti. Výdrž se vyhoupla na 7 hodin a 5 minut. Například konkurenční Sony Xperia L vydržela jen 5 hodin a 23 minut. Naproti tomu Samsung Galaxy S4 mini se vytáhl se 7 hodinami a 38 minutami.

Otestovali jsme také rychlost nabíjení. Z úplného vybití na 80% to telefonu trvá 1 hodinu a 22 minut. Na úplné nabití si počkáte dlouhé 2 hodiny a 25 minut.

Zvuk

Po zvukové stránce odvádí Optimus L7 II poctivý kus práce. Hlasitý reproduktor sice svou kvalitou vyloženě neoslní, nicméně hraje opravdu hlasitě a tudíž jej jen tak nepřeslechnete. Výstup přes 3,5 mm jack konektor patří v rámci třídy k lepšímu průměru a požitek mohou kazit jen velice průměrné pecky od výrobce. Po připojení v podstatě obyčejných pecek Koss se dočkáte mnohem lepšího zvuku, kterému nechybí hloubky, výšky, a kde se neztrácejí ani středy.

Displej

Trumfem Optimusu L7 II by mohl být kvalitní displej typu TFT IPS. Na úhlopříčce 4,3 palce pracuje rozlišení 800 x 480 pixelů, což je v dané kategorii více než dostatečné a rastr pouhým okem takřka nerozeznáte. Samozřejmě s pomocí lupy a nosem nalepeným na displeji jednotlivé pixely rozlišíte, ale ruku na srdce, opravdu hodláte tímto způsobem používat telefon? Mnohem důležitější je velmi dobrá čitelnost na slunci a doslova excelentní pozorovací úhly. Zamrzet může jen absence čidla regulujícího podsvětlení.

Displej je velmi povedený

Hardware

V letošním roce proniká dvoujádrový procesor o stupínek níže a nalezneme jej tedy i v Optimusu L7 II. Žel bohu jde o starší typ Snapdragon S2 s taktem 1 GHz a nikterak výkonnou grafickou akcelerací Adreno 203. Například se tedy můžete rozloučit s HD videem. Slzy stranou, zpět na svou stranu si nás Optimus L7 II snaží získat pamětí RAM, která se vyškrábala na 768 MB. Reálně je k dispozici 619 MB RAM, přičemž po zapnutí vám zbývá většinou necelých 200 MB RAM. Níže už se můžete podívat na výsledky ve vybraných benchmark testech.

Benchmark testy

Prostředí

Prostředí telefonu zajišťuje Android 4.1.2 Jelly Bean, nad který ale LG dalo vlastní nadstavbu, která kompletně mění grafickou podobu. Je však nutno říci, že vše působí velmi zdařilým dojmem. Hodí se možnosti změny velikosti písma a na výběr je i ze dvou fontů. Vše nicméně začíná na odemykací obrazovce, kterou rozsvítíte bočním odemykacím tlačítkem, nebo hardwarovou klávesou pod displejem. Zamykací obrazovce dominují velké hodiny s datem, které lze zaměnit za menší hodiny, či k hodinám připojit ještě kalendář. Ve spodní části jsou pak čtyři kulaté ikony – Telefon, Zprávy, Google, Fotoaparát, které představují rychlou volbu. Spustíte je posunutím ikony libovolným směrem. Nad ikonami vlevo je název operátora.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displeje

Telefon odemknete tak, že se dotknete displeje, přitom se na něm objeví kulaté okénko, ve kterém je vidět výřez pohotovostní obrazovky, a táhnete prstem libovolným směrem. V základě se v horní části roztažené notifikační lišty zobrazuje pět tlačítek. K dalším se dostanete tažením prstu na jejich pásu. Kromě standardních tlačítek, jako je zapínání a vypínání zvuku, mobilních, dat, Wi-Fi, Bluetooth, GPS, otáčení displeje, synchronizace, zde najdete i tlačítko pro rychlé zapnutí hotspotu, úsporný režim, režim letadlo nebo poznámkový blok Quick Memo, kterému se budu podrobněji věnovat v organizačních funkcích.

Příjemné je, že tito zástupci zde nejsou napevno a můžete si je upravit podle svého. K tomu slouží poslední tlačítko Upravit. Kliknutím se dostanete do nastavení, kde si můžete jednak zapnout nebo vypnout, které z nabízených zástupců zde chcete zobrazit, ale také můžete upravit pořadí, ve kterém jsou zobrazeny a posunout si tak na začátek ty funkce, které používáte nejčastěji.

Pohotovostních obrazovek je maximálně sedm, můžete si však jejich počet zkorigovat na menší, pokud vám to stačí. Na každou můžete umístit zástupce aplikací, widgety, případně vytvářet složky. Pěkné jsou možnosti efektu při přechodu mezi obrazovkami, lze si rovněž nastavit cyklický přechod z poslední na první obrazovku. Na všech pohotovostních obrazovkách je u spodního okraje čtveřice ikon. Zleva doprava se jedná o Telefon, Kontakty, Zprávy, Menu. Tyto ikony jsou zde napevno. Není možné měnit jejich pořadí nebo je dokonce nahradit jinými. Nad nimi je pak v podobě bílé čáry indikátor ukazující, na jaké se právě nacházíte pohotovostní obrazovce.

Menu aplikací je rozděleno do tří částí. Na Aplikace, Stahování a Widgety, které se přepínají záložkami v horní části. Samotné menu s aplikacemi je pak tvořeno mřížkou ikon 4x5. V nastavení si však můžete aktivovat úsporný formát 5x6 ikonek, nicméně osobně mi přijde drobnější zobrazení méně přehledné. Ikony si můžete seřadit buď podle abecedy, nebo podle data stažení. Mezi jednotlivými obrazovkami s ikonami se se pak roluje pohybem do stran. V záložce Stahování pak naleznete pouze ty aplikace, které jste si stáhli z Google Play. Co se týče widgetů, tak je LG v základu poměrně chudé a najdete zde jen nezbytný základ jako je nastavení zkratek, přímá zpráva, přímé vytáčení nebo seznam skladeb.

Hlavní menu a jeho úpravy

Ačkoliv LG nasadilo dvoujádrový procesor, s plynulostí prostředí nejsem zdaleka spokojen. Na téměř všechny úkony se totiž čeká. Nijak dlouho, ale i dvě vteřiny nic nedělání při otevírání hlavního menu dávají prostor k zamyšlení, kde udělalo LG chybu. Optimalizace je ještě o něco horší, než u méně vybaveného Optimusu L5 II. Zde je tedy rozhodně prostor pro zlepšení a nezbývá než doufat, že LG přispěchá s nějakou aktualizací.

Multimediální funkce

Tuto kapitolu recenze nemůžeme začít jinde, než u přehrávače hudby, který podporuje formáty MP3, AAC, AAC+, WAV, WMA. Umí filtrovat podle jednotlivých skladeb, alb a interpretů, vytváření vlastních seznamů skladeb a zobrazení obalů alb. Umí přehrávat náhodně nebo opakovat jednu skladbu pořád dokola. Vedle ikonek, které toto zapínají, najdete ještě jednu v podobě televizoru s notičkou. Když na ni kliknete, tak se vám vyhledají další skladby na YouTube podle interpreta a názvu skladby. Přehrávané skladby si můžete i označit hvězdičkou jako oblíbené. Přehrávač nabízí ještě jednu praktickou funkci, a tou je časovač automatického vypnutí, který si můžete nastavit na 5, 10, 30 nebo 60 minut. To se hodí zejména, pokud jste zvyklí usínat při poslouchání hudby. Nechybí také jednoduchý ekvalizér s několika předinstalovanými profily, který se nicméně zobrazí pouze s připojenými sluchátky, a navíc jsou přednastavené profily vcelku nevýrazné. Vlastní personalizace ekvalizéru umožněna není. Alternativou je přehrávač Hudby od Googlu. Ani ten však nenabízí ekvalizér.

Dva hudební přehrávače

V nabídce objevíte také video přehrávač, který je překvapivě vcelku schopný. Poradí si s formátem AVI a také kodeky DivX a Xvid. Dokonce mu nečiní problém zobrazit externí titulky, a to včetně českých znaků. Pozor si jen dejte na rozlišení. Videa v kvalitě 720p jsou již značně trhaná, což v této kategorii již poměrně zamrzí.

Pro své fotografie a videa máte v telefonu k dispozici aplikaci Galerie. Ta kromě obsahu zobrazuje i online alba z Picasy. Zde je trochu škoda, že to samé nenabízí i s alby na Facebooku, jak to nabízí některé konkurenční telefony. V základní nabídce chybí jakákoliv hra, avšak spousty si jich stáhnete z obchodu Google Play. Výkonově sice LG neoslní, nicméně na všechny běžné hry typu Angry Birds či Subway Surfers stačí. Interní paměť nabízí velmi skromný prostor 1,78 GB, což je mimochodem méně než u nižšího modelu L5 II. Co k tomuto kroku LG vedlo, nevíme. Naštěstí si aplikace, které to podporují, můžete přesunout na paměťovou kartu.

Galerie

Fotoaparát

LG Optimus L7 II osadilo fotoaparátem s rozlišením 8 megapixelů, automatickým ostřením a přisvětlovací LED diodou. Obzvlášť ta potěší, neboť se u telefonů této kategorie stále vyskytuje spíše výjimečně. Aplikace fotoaparátu je poměrně dobře zpracována. Po pravé straně je přepínání režimů fotoaparátu a kamery, spoušť a vstup do galerie. Po levém boku pak již různé nastavení. Pořízení snímku může být provedeno například hlasovým povelem „Smile“, „Cheese“ nebo „LG“. Vždy ale s anglickou výslovností. Dále si lze nastavit hodnotu ISO, expozici, vyvážení bílé, scény či barevné efekty. Příjemná je možnost si přeskládat položky, které mají být rychle vidět na levém boku.

Kvalitou fotografií si vás Optimus L7 II rozhodně nezíská. I při slunečném dni se jeho snímky tváří jako pořízené za oblačné oblohy. Chybí sytější barvy, velmi slabá je ostrost a telefon také bojuje se světlejšími místy. Osm megapixelů tak hezky vypadá ve výpisu specifikací, avšak v reálu budete spíše zklamáni.

Ukázkové snímky



Ukázkové snímky

Reputaci nenapraví ani video, které je bohužel možné natočit pouze v rozlišení 720 x 480 pixelů s 30 snímky za vteřinu. Kvalita je jen velmi průměrná, trhance nejsou vzácností a v každém případě se přehrávání nahrávek vyplatí spíše jen na displeji telefonu.

LG Optimus L7 II (testovací video) – exteriér, 480p

Telefonní seznam

Telefonní seznam nabízí standard operačního systému Android. Při zadávání kontaktu si můžete vybrat, kam chcete kontakt uložit. Kromě řady telefonních čísel můžete přidat emailové adresy, vybrat skupinu a přiřadit vlastní vyzvánění. Tyto základní možnosti můžete dále rozšířit přidáním dalších polí. K dispozici máte pole: Organizace, IM, Poznámky, Přezdívka, Webová stránky, Události.

Pokud máte z více zdrojů, typicky kontakty v telefonu, na SIM v Googlu a Facebooku, tak kontakty můžete libovolně spojovat a rozdělovat. Návrhy na spojení nejsou nicméně vždy přesné, a pokud dáte zobrazit při spojení všechny kontakty, tak vám bude telefon nabízet všechny kontakty na připojených účtech. Pokud jich máte hodně, tak je to velice nepřehledné. Škoda, že systém nenabízí možnost filtrování těchto návrhů, například jen ty s telefonním číslem nebo z konkrétního účtu. Kvalita hovoru je na velmi dobré úrovni z mého i pohledu opačné strany.

Zprávy a e-maily

Tvorba veškerých textů probíhá výhradně na LG klávesnici typu QWERTY. V režimu na výšku si však v nastavení můžete vybrat klávesnici alfanumerickou, která může vyhovovat o něco více. Telefon dokáže napovídat slova, která údajně chcete napsat, a po tečce automaticky napíše velké písmeno. Pokud chcete při psaní skrýt klávesnici, stačí po ni přejet prstem směrem dolů.

Na příjem a odesílání SMS a MMS máte v telefonu nativní aplikaci jednoduše pojmenovanou "Zprávy". Při psaní zpráv se vám zobrazuje počet zbývajících znaků nad tlačítkem odeslat. K MMS můžete připojit celou řadu multimediálních souborů, ale i polohu, kontakt, poznámku, nebo záznam z kalendáře. Příchozí zprávy jsou zobrazeny ve formě konverzací a LG nabízí i možnost vybrat si jeden ze šesti přednastavených motivů, které zahrnují, jak barvu bublin, tak i pozadí.

Pro správu emailů nabízí LG, tak jako každý smartphone s Androidem samostatnou aplikaci pro Gmail, který podporuje push synchronizaci, štítky, prioritu pošty nebo odeslání příloh do velikosti 35 MB, a samostatnou aplikaci E-mail, která si poradí s protokoly POP3, IMAP4, SMTP a MS Exchange. U jednotlivých emailových schránek si můžete, pro odlišení nastavit různá upozornění. Nastavit si můžete i různé intervaly synchronizace.

Gmail

Ze sociálních sítí obsahuje Optimus L7 II v základu pouze Google+, který doplňují aplikace Pokec a Talk. Google však obě sjednocuje pod novou aplikaci Hangouts. Zcela však například chybí klient pro Facebook. Toho si však stejně jako další aplikace jednoduše stáhnete z Google Play.

Organizační funkce a GPS

Základem je samozřejmě kalendář, který LG přepracovalo k obrazu svému. Nabízí samozřejmě všechny druhy náhledů, které navíc lze kombinovat povytažením lišty ze spodní části displeje. Můžete tak vidět měsíční náhled a pod ním i výpis na konkrétní den, což je praktické. Kombinovat můžete více kalendářů, ty jsou pak barevně odlišeny.

Kalendář

Poznámky v telefonu reprezentují dvě aplikace. Kromě aplikace Poznámka, která představuje klasické poznámky z Androidu, si LG přidalo již zmiňovanou aplikaci Quick Memo. Ta má svého zástupce i v notifikační liště na čestném prvním místě. V aplikaci můžete psát své poznámky pouze prstem a ne přes klávesnici. Můžete si však vybrat, zda chcete svou poznámku napsat na „žlutý papírek“ nebo přímo přes obrazovku. To se hodí, když si chcete poznamenat něco přímo k události, která se zobrazuje na displeji. Stejně tak přes tuto aplikaci můžete vytvářet i screenshoty displeje. Jednotlivé poznámky z obou aplikací můžete ukládat a sdílet. V Quick Memo je přitom ve sdílení první položka právě na Poznámku, takže to co rychle načmáráte v této aplikaci, si jednoduše uložíte do Poznámky a opatříte komentářem.

Z dalších funkcí můžeme dále zmínit aplikaci Polaris Office, která zvládá prohlížet dokumenty MS Office a PDF, nikoliv však editovat či vytvářet. Nechybí diktafon nebo opakující se budík, u kterého si nemůžete vybrat melodii buzení, ale můžete si alespoň nastavit, aby budil i v tichém režimu či jak se mají chovat boční tlačítka. V telefonu nechybí ani stopky, odpočet, světový čas nebo jednoduchá kalkulačka.

Telefonu neschází ani GPS, jehož práce je velmi rychlá. Fixace polohy s asistencí internetu trvá zhruba 10 vteřin. Bez internetu zabere necelou minutu. Co se týče navigačního softwaru, tak zde jste odkázáni po prvním spuštění čistě jen na mapy a navigaci od Googlu. Mapy fungují korektně a navigace vás bez problémů dovede z bodu A do bodu B. Nevýhodou map od Googlu nicméně je, že přestože již umožňují stažení velmi omezeného množství mapových podkladů do telefonu, pořád při navigaci vyžadují připojení k internetu. Pokud byste raději čistě offline navigaci, budete se muset porozhlédnout na Google Play, takovou totiž Google nabídnout nedokáže.

Google Mapy a Navigace

Datové funkce a internet

I nižší střední třída, do které Optimus L7 II patří, se může pochlubit standardní nabídkou datových služeb. Kromě GSM 850/900/1800/1900 MHz zvládá i 3G síť WCDMA 900/2100. Po datové stránce nabízí GPRS a EDGE oboje ve třídě 12 a k tomu i rychlá data HSDPA s rychlostí downloadu až 7,2 Mbit/s. Další možnosti připojení kromě mobilních dat reprezentují Wi-Fi 802.11b/g/n, Bluetooth 3.0 s A2DP a také NFC s funkcí Android Beam pro rychlé posílání souborů či odkazů na další telefony s NFC. Přítomnost této bezdrátové komunikace u takto levného telefonu velmi chválíme. K počítači můžete telefon připojit přes microUSB 2.0. Telefon připojený přes microUSB můžete synchronizovat s počítačem pomocí programu PC Suite Companion. Kdo hledá telefon s podporou USB host, musí se poohlédnout jinde. Optimus L7 II jej nepodporuje.

Internetový prohlížeč

K prohlížení internetu nabízí telefon už v základu hned dva prohlížeče. Kromě základního prohlížeče je v něm předinstalovaný i Chrome. Oba prohlížeče fungují bez zadrhnutí a nezadýchávají se ani při otevření více oken, kterých může být maximálně 16. Plochu displeje lépe využívá základní prohlížeč, u něhož se ovládací prvky skrývají. Chrome zase nabízí možnost synchronizace záložek s vaším stolním Chromem, nicméně je jako aplikace náročnější a tedy je s ním občas méně pohodlná práce vzhledem k omezenému výkonu telefonu.

Závěrečné zhodnocení

LG Optimus L7 II je aktuálně jakousi vlajkovou lodí druhé generace řady Optimus L. Na „devítkový“ model stále čekáme. Z tohoto pohledu stojí za vyzdvihnutí především kvalitní displej, který může většina konkurence jen tiše závidět. Vzhled telefonu si drží svou laťku elegance, a ačkoliv se můžete pozastavit nad větší tloušťkou, brzy vám bude jasné, proč je větší než obvykle. LG nešetřilo a vybavilo tento model opravdu silnou baterií. 2460 mAh je hodnota, kterou se nemohou mnohdy pochlubit ani ty nejvybavenější modely výrobců. Zákonitě se to podepsalo na výdrži a Optimus L7 II vám bez větších problémů vydrží dva až tři dny ve slušném zápřahu. To se nám líbí. Kéž by to bylo standardem u všech telefonů.

Ve své výbavě už LG ničím dramaticky nepřekvapí a jde v podstatě o totéž, co nabízí nižší kolega L5 II. Jihokorejský výrobce sice sáhl po dvoujádrovém procesoru, ale ten výkonem rozhodně nepřekvapí. Malé plus však dáváme za 768 MB RAM. Mínus naopak za malou interní paměť. Optimalizace prostředí Androidu 4.1.2 se bohužel příliš nepovedlo, na vše se čeká, mnohdy neúměrně dlouhou dobu. Jako už mnohokrát tedy vzhlížíme k aktualizaci, která by mohla počáteční přehmaty napravit.

Samostatnou kapitolou je fotoaparát. Osm megapixelů láká a Optimus L7 II jako by chtěl zatopit vybavenějším kolegům. Jenže chyba lávky. Více pixelů kvalitu nepřineslo. Snímky jsou mdlé, neostré a bojující se světlem. Takhle ne, milé LG. Aby byl výsledek dokonán, nenatočíte si ani HD video. Celkově je LG L7 II mnohem povedenější, než jeho předchůdce, stále ale k němu máme mnohé výtky a řadu přešlapů si mohlo LG odpustit. Stačilo lépe vyladit prostředí a fotoaparát a výsledek by byl úplně jiný. Pokud ale hledáte Android s dobrou výdrží a na fotoaparátu a HD videích vám tak nezáleží, může být Optimus L7 II dobrou volbou.

Konkurence

LG Optimus L7 II se aktuálně prodává lehce nad hranicí 5 000 Kč a nutno podotknout, že konkurence rozhodně nespí. Tou největší se zřejmě stane Sony Xperia L, jejíž cena spadla pod šest tisíc korun a rozdíl mezi ní a Optimusem L7 II činí asi 700 Kč. Výhodou Xperie L je modernější a výkonnější procesor či záznam HD videa. LG kontruje podstatně delší výdrží a lepším displejem. Sony však úder vrací preciznější optimalizací prostředí.

Největším konkurentem zřejmě bude Sony Xperia L

Pokud si přidáte tisíc korun, můžete mít Samsung Galaxy S III mini, který LG zašlape nejen kvalitou displeje, ale i modernějším procesorem či mnohem lepším fotoaparátem. V čem však LG nepřekoná, je výdrž. Za příplatek zhruba 1200 Kč již můžete mít také HTC One S, které potěší třeba kovovými materiály, lepším displejem či podstatně výkonnějším procesorem a kvalitnějším fotoaparátem. Výdrž je však opět na straně LG. Pokud se podíváme na konkurenty s opačnou, tedy nižší cenou, nabízí se Sony Xperia J, která sice má jen jednojádrový procesor, ale výkonově na tom je velmi podobně jako LG a vyjde o téměř tisíc korun levněji.

Další konkurence s Androidem: Samsung Galaxy S III mini a HTC One S

Konkurencí s Windows Phone může být Nokia Lumia 720, která nabízí také slušnou výdrž, kvalitní displej, skvěle optimalizované prostředí a velmi dobrý fotoaparát. Opět si však připlatíte zhruba 1000 Kč.

Konkurence s Windows Phone 8: Nokia Lumia 720

Co je tedy výsledkem? LG Optimus L7 II má poměrně dost menších či větších nedostatků. Stačí si připlatit pár sto korun a získáte modernější telefony s mnohem lepší výbavou. Upřít však jihokorejské novince nelze nadprůměrnou výdrž, která by při výběru mohla rozhodnout.

lg-optimus-l7-ii
Klady
  • NFC
  • svižná GPS
  • nadprůměrná výdrž baterie
  • rozsáhlá personalizace prostředí
  • kvalitní IPS displej
  • praktická aplikace QuickMemo
  • kvalitní zpracování
  • líbivý vzhled
Zápory
  • chybí USB OTG
  • nezvládá HD video
  • slabší procesor
  • špatně optimalizované prostředí
  • podprůměrný fotoaparát
Diskuze ke článku
Tomáš Vrábel
Tomáš Vrábel
Naposledy upraveno: 18. 8. 2013 12:00
Pýtam sa prečo je LG tak blbé že dava v 3Q 2013 , take slabe procesory, ktore nedokažu nahrať ani HD video, ale hlavna vec 8mpx fotoaparat ktory je podpriemerom, ale hlavna vec naripme tam 2500mah baterku... ach jaj
Martin
Moc děkuji za recenzi , už jsem myslel ,že jste na tento atraktivní telefon se slušnou cenou zapoměli .. jen se mi zdá že máte překlep v části o displeji máte že "Bez výhrad odchází také automatická regulace jasu. Funguje rychle a správně. " a ve videorenzi ,máte napsané že ji nemá . Jinak pěkná recenze :)
prcoff
čítate to vôbec po sebe?
video: chýba automatická regulácia,
text: "Bez výhrad odchází také automatická regulace jasu. Funguje rychle a správně."
MK
ŠKODA VIDEO JEN 720 × 480 px , PROČ KDYŽ KAMERA MÁ 8 MPX?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze