Lenovo S90 (32 GB)
recenze

Lenovo S90 (32 GB)

Krasavec s rozdvojenou osobností
22

Jednou za čas přijde telefon, který nám nápadně připomíná model konkurence. Tímto stádiem si prošly prakticky všechny čínské značky, které tím byly hlavně v minulosti velmi známé. Lenovo na to jde trochu od lesa a také ono si sice vypůjčilo několik prvků, včetně designu, od iPhonu, ale na spoustu věcí jde po svém. Jak tato stylovka v ceně do 10 000 korun obstojí proti konkurenci?

Na začátek je potřeba ujasnit si jednu věc. My jsme na testování měli 32GB variantu telefonu. Ta se však kromě většího úložiště vyznačuje i větší operační pamětí, tedy konkrétně 2 GB oproti 1 GB u 16GB modelu. Na ostatních frontách jsou ale oba modely identické a jediné rozdíly tak zůstávají právě ve velikosti pamětí a ceně. Jak ale obstojí tato stylová novinka v porovnání s konkurencí? Na to se zaměříme v dnešní recenzi.

Oficiální snímky telefonu

Technické parametry Lenovo S90

Kompletní specifikace
Konstrukce146 × 71,7 × 6,9 mm, 129 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 410 MSM8916, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 306
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostúnor 2015, 9 500 Kč

Lenovo S90 – videopohled

Obsah balení

Lenovo se již tradičně vydalo cestou bohatšího balení. Nečekejte však kožená pouzdra nebo NFC tagy. Navíc ke standardní výbavě dostanete „akorát“ čirý ochranný plastový kryt na zadní stranu a také krycí fólii na displej. Sluchátka, nabíječka a USB kabel již nikoho nepřekvapí.

Balení telefonu

Obsah balení

  • telefon Lenovo S90
  • nabíječka
  • USB kabel
  • headset
  • průhledný plastový kryt
  • krycí fólie na displej

Design a zpracování: starý známý

Proč si lámat hlavu s designem, když už ho někdo jednou navrhl? Tak se asi inženýři Lenova zamýšleli nad návrhem Lenova S90. Zadní strana je totiž až nebezpečně podobná iPhonu 6, který stál jako vzorový model. Lenovo však zůstalo velikostí přístroje na půl cesty a s 5palcovým displejem je samostatnou kategorií. Bohužel ale značně narostl rozměr na výšku, který činí 146 milimetrů, což je stejně, jako má 5,5palcové LG G3. Šířka pak činí 71,7 milimetrů a tloušťka je velmi sympatických 6,9 milimetrů.

Lenovo S90

Při pohledu na přední stranu vám dojde, proč je výška přístroje tak velká. Prostory nad a pod displejem jsou zbytečně velké a nedá se tedy říct, že by Lenovo s přední plochou nakládalo zrovna s rozmyslem. Trojice kapacitních tlačítek mě zklamala absencí podsvícení a ve tmě je tedy neuvidíte a na rozmístění si musíte zvyknout. Levé tlačítko navíc slouží pro přístup do kontextového menu a seznam nedávných aplikací dostanete podržením levého tlačítka. Nad displejem kromě senzorové výbavy najdeme i sluchátko, přední fotoaparát a netradičně také LED přisvětlení pro selfie v noci. Notifikační dioda bohužel chybí, což je zbytečné mínus.

Přední část telefonu

Záda vám velmi rychle připomenou iPhone 6, a to hlavně díky kombinaci kovových materiálů s plastovým předělem na spodní hraně. Toto plastové přerušení je zde pravděpodobně z důvodu umístění antén a Lenovo tak „sprostě“ okopírovalo řešení od Applu a dokonce zvolilo i velmi podobné barevné provedení. To ale není na škodu, telefon je velmi hezký a díky hliníku je také celkem příjemný na dotyk. Díky tloušťce 6,9 milimetrů se příjemně drží a nebýt příliš vysoké konstrukce, tak se i jednoduše ovládá jednou rukou. Optika 13Mpx snímače je zarovnaná se zadní plochou a oproti svému jablečnému předchůdci tak dostává plusové body. Kromě přisvětlení a lesklého Lenovo loga zde již nic nenajdeme.

Zadní strana telefonu

Zadní kryt bohužel odejmout nejde a budeme tak muset výrobci věřit, že se pod ním skrývá baterie s kapacitou 2 300 mAh. Na první pohled zklamání, ale věřte, že to tak špatné není. Tomuto tématu se budeme věnovat v samostatné pasáži. Unibody konstrukce na druhou stranu zajišťuje exkluzivní pevnost a jednotnost celého přístroje a dává mu punc luxusu.

Lenovo S90

Boky telefonu jsou spojené se zadní ulitou v jeden celek a zakončeny jsou lehce nad přední hranou. Přechod je velmi příjemný a do ruky padne skvěle. Jelikož se nemůžeme dostat pod zadní kryt, tak se oba sloty na microSIM kartu musely vejít na pravou stranu přístroje. Obě karty se vkládají do šuplíčku, který najdeme na levém boku. Řešení je to trochu nepraktické a v rychlosti tak karty nevyměníte. Na druhé straně najdeme tlačítko zapínání a regulace hlasitosti. Jejich zdvih by mohl být lepší, ale není vyloženě špatný. Osobně mám celkem velké ruce a umístění mi přišlo adekvátní, ale pro někoho s menšíma rukama může být tlačítko regulace hlasitosti umístěno příliš vysoko. Klasikou je pak umístění audio jacku na horní stranu a microUSB konektoru na spodní hranu. Konstrukce je pevná jako skála a vrzání je neznámý pojem.

Displej: 5palcový SAMOLED

Samsung není jediným výrobcem, který používá Super AMOLED displej. Ten se dostal i do nového Lenova S90, má 5 palců, HD rozlišení (jemnost 294 bodů na palec) a v záplavě IPS displejů jde o zajímavou změnu. Jak je ale již zvykem, tento typ panelů neposkytuje zrovna přesné podání barev a má tendenci podávat barvy až příliš sytě. Bílé barvy mají navíc lehký nádech do žluta, což je již několik let údělem AMOLED displejů. Zajímavou funkcí je možnost displej odemknout tažením prstu z jedné strany na druhou na spodní části displeje.

Displej má velm syté barvy

Pozorovací úhly jsou však dobré a na displej se dívá příjemně ze všech úhlů. Maximální jas mě však trochu zklamal a nedá se říct, že by se telefon na slunci ovládal příjemně. Naštěstí je zde alespoň automatická regulace jasu displeje. Pokud vám tedy nevadí sytější barvy, tak se vám displej bude zamlouvat. Navíc by nemělo dojit k rychlému poškrábání, je totiž chráněn krycím sklíčkem.

Zvuk: nevybočuje z průměru

Hlavní hlasitý reproduktor se usídlil na spodní hraně, takže díky jeho umístění nezáleží na tom, jestli je telefon displejem dolů nebo nahoru. Samotný reproduktor je navíc celkem povedený, a to jak hlasitostí, tak i kvalitou. Není problém slyšet vyzvánění nebo upozornění na nový e-mail. Telefonu nelze upřít ani kvalita, dokonce nechybí ani hloubky.

Lenovo S90
Hlasitý reproduktor se nachází v pravé mřížce

Od 3,5mm jacku pro sluchátka na horní straně neočekávejte nadstandardní poslech. To ale neznamená, že je zvuk špatný, akorát by mohl být trochu dynamičtější. Sluchátku pro hovory pak nemám co vytknout a nabídne jak slušnou hlasitost, tak i hlasitý přednes vašeho protějšku.

Baterie a výdrž: rozhodně potěší

V papírových specifikacích jste určitě zaregistrovali hodnotu 2 300 mAh u kapacity baterie. Na dnešní poměry se jedná spíše o podprůměr, a to stejné jsem očekával i od praktických výsledků. Byl jsem však příjemně překvapen – celým jedním dnem jsem se dostal pokaždé, a když jsem telefon používal pouze sporadicky, dostal jsem se i na tři dny výdrže. Samozřejmě, pokud jste více aktivním uživatelem, počítejte spíše se dvěma dny, ale jeden celý den by s vámi měl telefon přežít téměř vždy.

Lenovo S90

Pokud potřebujete výdrž ještě o něco prodloužit, můžete použít několika úsporných funkcí. Zaprvé je to režim maximální úspory energie, který telefonu dovolí pouze telefonovat a psát SMS zprávy, což má pohotovostní výdrž prodloužit až o několik dní. Dále si můžete nastavit režim obrazovky a grafického jádra. To má za cíl snížit spotřebu displeje a grafického akcelerátoru na minimum skrze snížení výkonu. Co se našeho standardizovaného testu výdrže týče, dopadl telefon následovně.

  • Streamování videa přes Wi-Fi – 7 hodin a 37 minut
  • Nabití do 80 % – 2 hodiny
  • Nabití do 100 % – 2 hodiny a 57 minut

Hardware: čekali jsme víc

Upozornění: Lenovo S90 má v 16GB verzi pouze 1 GB RAM, kdežto v 32GB má 2 GB RAM

Nemusíme chodit kolem horké kaše a rovnou můžeme říct, že za cenu necelých 10 000 korun bychom čekali již velmi vysoký výkon, což ostatně potvrzují i některé telefony s nižší cenovkou. Novinka od Lenova ale dostala jen 64bitový čipset Snapdragon 410 s 4jádrovým procesorem na frekvenci 1,2 GHz. Ten sice nemá problémy s běžným chodem systému a dokáže lépe pracovat na více operacích najednou, ale jakmile začnete požadovat rychlejší odezvu a bude provádět náročnější úkony, začne procesoru docházet dech.

Výbava telefonu

Operační paměť je však jiná káva a do telefonu se dostaly rovnou 2 GB RAM. To je pro Android v současnosti ideální hodnota, která zajišťuje rychlé přepínání mezi aplikacemi a omezuje tak dlouhé znovunačítání náročných her a aplikací. Pro vlastní použití budete mít „pouze“ kolem 1 GB, což je zapříčiněno značně hutnou nadstavbou a aplikacemi, které běží na pozadí již po prvním zapnutí. Interní úložiště nabízí slušnou kapacitou 32 GB, ze kterých můžete využít přibližně 24,5 GB pro vlastní účely. To stačí i na instalaci větších aplikací, a pokud nemáte v oblibě shromažďovat kompletní série dlouhých seriálů, bude ve většině případů kapacita dostatečná. Ono vám vlastně ani nic jiného nezbývá, jelikož slot na microSD karty chybí.

Výbava telefonu

Nezapomněli jsme ani na benchmarky a využili naši standardní trojici testovacích aplikací. Na výsledky se můžete podívat sami.

  • AnTuTu – 20 771 bodů
  • Vellamo prohlížeč – 1 894 bodů (mezi HTC One (M7) a LG G3)
  • Vellamo multicore – 1 066 bodů (pod Samsung Galaxy S3)
  • Vellamo metal – 822 bodů (Mezi Motorola DROID RAZR a HTC One (M7))
  • 3DMark – 2 659

Herní výkon je bohužel na úrovni nižší třídy a bezproblémové hraní všech titulů nečekejte. Adreno 306 jakožto grafický akcelerátor sice není špatný, ale jak bylo zmíněno výše, za cenu necelých 10 000 korun se rozhodně nejedná o nejvýkonnější řešení.

Výsledky benchmarků

Uživatelské prostředí a nastavení: hutná nadstavba

Lenovo si kromě nadstavby Vibe UI pěstuje také prostředí pro své ostatní modely, které dostalo i Lenovo S90. To je, jak jsme si ostatně již zvykli, velmi barevné, pestré a funguje po vzoru iOS. S operačním systémem od Applu má společné některé prvky, jako je průhledná stahovací lišta nebo chybějící seznam aplikací.

Odemykací obrazovka¨

Odemykací obrazovka funguje klasickým Android způsobem. Po rozsvícení displeje tedy musíte buď táhnout prstem zezdola nahoru, nebo si můžete nastavit například gesto pro odemykání, aby se vám do přístroje nedostal někdo, kdo by neměl. Na spodní části odemykací obrazovky máme navíc trojici ikon Telefon, Zprávy a Fotoaparát, které se spustí, pokud po nich přejedete prstem. Pracovní prostředí je po prvním zapnutí značně chaotické, za což můžou hlavně všechny možné předinstalované aplikace v tradičním iOS uspořádání (tedy všechny aplikace na domácích obrazovkách).

Prostředí systému

Ovládání dává smysl a nijak nevybočuje ze zaběhlého standardu. Bohužel si budete muset zvyknout na to, že levé tlačítko pod displejem slouží jako kontextové menu a seznam nedávných aplikací otevřete až jeho podržením. Stahovací lišta je následně tvořená pouze jednou obrazovkou, na které nalezneme rychlé přepínače a všechna aktuální upozornění. Rychlé přepínače můžete tažením prstu roztáhnout a zobrazit více možností.

Stahovací lišta

Nastavení telefonu patří k významným částem systému a Lenovo jej nebralo na lehkou váhu. K dispozici máme široké množství různých nastavení a přizpůsobení, které vám dovolí upravit jak základní, tak i některé pokročilé prvky telefonu. Jde například právě o správu napájení, nastavení upozornění nebo centrum témat.

Nastavení telefonu

Fotoaparát: dopadl nad očekávání

Stejně jako v masivní většině telefonů dnešní doby, tak i v Lenovu S90 najdeme dva fotoaparáty. Ten zadní disponuje rozlišením 13 megapixelů se senzorem o velikosti 1/3,2", přední fotoaparát pak nabídne rozlišení 8 megapixelů a dokonce také LED přisvětlení. Co se tedy megapixelů týče, těch má nové S90 více než dost. Snímače a processing skórují však i na jiných frontách, než je „jen“ rozlišení. Barvy jsou hezky živé a celý obraz je kontrastní po celé ploše. Jediná škoda je, že Lenovo finální snímky tolik změkčuje a v nastavení se s tím nic udělat nedá. Přední snímač je na tom také slušně produkuje překvapivě ostré a detailní snímky. Obrovskou výhodou je to, že blesk nalezneme jak u zadního, tak i u předního fotoaparátu, takže není problém fotit selfie i v noci. Kvalitu můžete posoudit sami z přiložených fotografií.

Testovací snímky

Většího předělání se ale dočkala aplikace fotoaparátu, kterou si Lenovo upravilo podle sebe. Místo standardního vzhledu a rozložení prvků se zkratky nastavení přesunuly na horní stranu displeje a na spodní části máme k dispozici pouze tlačítko závěrky, galerii a výběr filtrů. Těch je na výběr více než dost a můžete tak popustit uzdu své kreativní stránce. V nastavení aplikace máte k dispozici například HDR, režim krásy tváře a hlubší nastavení, ve kterém můžete zvolit výchozí úložiště pro vaše snímky, hodnotu ISO a další standardní funkce.

Videokamera: slušné FullHD

Video dokáže Lenovo S90 natáčet až v rozlišení FullHD, což je v této kategorii již standard a ničím tak nad rámec průměru nevybočuje. Rychlost snímání je 30 snímků za vteřinu a tuto frekvenci si snímač udrží i při natáčení v interiéru. Celkově je video lehký nadprůměr, barvy jsou dobré a obraz ostrý, nedochází tedy k přílišné kompresi. Škoda chybějící optické stabilizace, která by kvalitu posunula na jinou úroveň.

Lenovo S90 – testovací video, 1080p

Telefonní funkce: jednoduchý telefon

V aplikaci Vytáčet můžete počítat s klasickým výčtem prvků. Nalezneme zde tedy rychlý protokol hovorů, číselník, kompletní protokol hovorů, abecedně seřazený seznam kontaktů a také oblíbené kontakty. Vše je rychlé, přívětivé a Lenovo nijak neexperimentovalo.

Aplikace telefonu

Zprávy a e-mail: E-mail a Gmail

V základu přichází telefon s vlastní aplikací pro SMS zprávy, která vám poslouží pro ty nejzákladnější úkony, tedy přijímání a posílání zpráv. Je zde i možnost využít pokročilejšího nastavení, které dovolí připojení podpisu nebo nastavení pozadí aplikace. V telefonu je však nainstalovaná aplikace Hangouts, která nabídne širší propojení s vaším Google účtem. Ze sociálních sítí jsou zde předinstalovaní klienti pro Facebook, Twitter, Skype a Google+.

Aplikace Gmail

E-maily můžete vyřídit přes dvě základní aplikace, kterými je klasický e-mail a také Gmail. Nativní klient od Lenova podporuje synchronizaci s Microsoft Exchange, Gmailem, Yahoo! mailem, Outlookem, Microsoft Hotmail nebo kterýmkoliv jiným POP3/IMAP účtem. Fanoušci Gmailu pak určitě sáhnou po Gmail aplikaci, která se žádných změn samozřejmě nedočkala a nabídne staré známé prostředí. Klávesnice je bohužel přinejlepším průměrná. Lenovo ji neměnilo, takže budete pracovat s nativní Android klávesnicí, kterou již pravděpodobně znáte.

Organizační funkce: zaslouží si pochvalu

Lenovo přibalilo do své novinky hned několik organizačních aplikací. Ať už je to klasický kalendář, počasí, editor dokumentů WPS Office nebo čtečka txtr ebookk. Nechybí ani správce souborů, nástroj pro čištění RAM, Evernote, kalkulačka nebo audio záznamník.

Organizační funkce

Konektivita, internet: včetně LTE

Konektivita přístroje je na výborné úrovni a poskytne veškeré bezdrátové sítě, které byste mohli potřebovat. Telefon disponuje hned dvěma sloty na micro SIM kartu. Užijete si i moderních LTE sítí a pokud se pohybujete v oblasti s dobrým pokrytím, může jít o rozhodující faktor. Podporovaná GSM pásma jsou 850 / 900 / 1 800 / 1 900 MHz, WCDMA pásma jsou 900 / 1 700 / 1 900 / 2 100 MHz a LTE podporuje pro nás směrodatná pásma 800 / 1800 / 2 100 MHz. Frekvenci 900 MHz, kterou využívá Vodafone, ale nepodporuje. LTE však podporuje pouze první slot na SIM kartu, druhý si poradí pouze s 2G sítěmi.

Bezdrátová konektivita obsahuje ještě Wi-Fi b/g/n, Bluetooth ve verzi 4.0 a GPS. Wi-Fi je velmi stabilní a signál chytí velmi rychle. Pokud často využíváte NFC, tak budete mít radost, jelikož i touto technologií telefon disponuje.

Bezdrátová konektivita

Na internetové stránky se telefonem dostanete pouze přes Google Chrome. Ten sice není z nejrychlejších, ale na druhou stranu disponuje pokročilou synchronizací s Google účtem.

Internetové prohlížeče

GPS: kompletní navigační sada

Lenovo se činilo i u navigačních schopností a v telefonu tak najdeme vše, čím moderní smartphony disponují. Konkrétně jde o klasický GPS čip s podporou A-GPS a GLONASS a samozřejmostí je v této cenové kategorii také elektronický kompas. První zafixování polohy je rychlé a při použití všech prvků GPS výbavy i přesné.

Google Mapy

Zhodnocení: draze zaplacený styl

Největším kalibrem ve výbavě této novinky je jednoznačně design a zpracování. Lenovo dokazuje, že umí kvalitní a pevnou konstrukci. Bohužel si ji nechává draze zaplatit a námi testovaná 32GB varianta s 2 GB operační paměti stojí přibližně 9 500 korun. Za tuto cenu bychom čekali již vyšší výkon a lépe organizované prostředí.

Lenovo S90

Telefonu ale nelze upřít celkem prémiový pocit z používání a na první pohled tak Lenovo své ceně odpovídá. Určitě potěší zvukové schopnosti, které jednoznačně spadají do plusů. Fotoaparáty jsou také povedené a LED přisvětlení u předního snímače je jednoduše skvělou věcí, která se může častokrát hodit. Podpora LTE a Dual SIM potěší ty z vás, kdo potřebují používat dvě SIM karty najednou. Displej sice má svoje nedostatky, ale ve výsledku jde o povedený zobrazovač, který nabídne syté barvy.

Lenovo S90

Špatný dojem naopak zanechává rozdvojená osobnost v podobě dvou rozdílných variant. 16GB varianta totiž disponuje pouze 1 GB RAM, kdežto námi testovaný 32GB model má rovnou 2 GB RAM, takže se dá očekávat, že levnější model bude mít větší problémy s plynulostí systému a aplikací. Veskrze ale telefonu vlastně nic nechybí – má LTE, dobrou výdrž na nabití, kvalitní konstrukci, dobré fotoaparáty a širokou aplikační základnu. Pokud vám tedy nevadí nižší výkon, tak není důvod Lenovo S90 nedoporučit i přes to, jaká je na trhu v současnosti konkurence.

Konkurence

Za 8000 korun si můžete pořídit konkurenci v podobě Huawei Ascendu G7. Subjektivně je Huawei ještě hezčí stylovkou, která má prakticky stejné hardwarové parametry a liší se tak hlavně v prostředí, kde jde o osobní preference. Oba telefony jsou kovové, mají LTE a ačkoliv cena zcela neodpovídá hardwarové výbavě, ani s jedním telefonem neuděláte chybu.

Huawei Ascend G7

Pokud je stylový a malý telefon to, co byste si chtěli pořídit, tak si za cenu 8 300 korun můžete koupit povedenou Xperii Z1 Compact od Sony. Ta má mnohem lepší výbavu, kompaktnější tělo a výdrž na jedno nabití je také více než slušná.

Sony Xperia Z1 Compact

Nabízí se také nedávno testovaný Acer Liquid Jade S, který je sice plastovým, ale designově velmi povedeným kouskem. Hardwarově je Acer ale na míle daleko a Lenovo tak nechává daleko za sebou. Pokud tedy rádi hrajete hry, je Jade S ideální volbou.

Acer Liquid Jade S
O celých 8 milimetrů nižší je bývalá vlajková loď LG G2, která má ovšem o dvě desetiny palce větší displej. Ve spojení s mnohem výkonnějším hardwarem a plnou podporou LTE dává jednoznačně kompletnější balení. LG ale nevypadá tak hezky a oproti Lenovu nedisponuje tak hodnotnými materiály.
LG G2

O něco dražší je také Nokia Lumia 830, která se též vyhýbá závodu o výkonný hardware a sází na pestrá barevná provedení, velmi dobré tovární zpracování, povedené fotoaparáty nebo velmi svižné prostředí operačního systému Windows Phone 8.1.

Nokia Lumia 830
lenovo-s90
Klady
  • kvalitní konstrukce
  • povedený design
  • dobré fotoaparáty
  • LED přisvětlení přední kamerky
  • solidní výdrž na jedno nabití
  • LTE
  • 2 GB RAM
Zápory
  • velké rámečky
  • výkon by mohl být vyšší
  • větší rozměry
  • levnější varianta má méně RAM
Diskuze ke článku
Lukas “Kefalin” Tankovic
Lukas “Kefalin” Tankovic
Mate chybne foto v zavere,mate tam G7. Ale k teme. Zaujimave,ze tuto k HW ste povedali ze ste cakali viac a u A7 s rovnakym HW ste povedali ze splnil ocakavania,zaujimave.....
vensan
redaktor by mohol vediet ze Nokia Lumia sa nevyhyba zavodom vo vykone ALE ho jednoducho nepotrebuje !! System je ovela odladenejsi ! Ta 830-tka je aj tak rychlejsia a sviznejsia ako 90% androidnych svalovcov s 8 jadrami a tisicami GHz
dunco
Tu cenu nechápu, za ty peníze se dají pořídit telefony daleko lepší (LG G2, S4, Z1 a další).
Alfonz
Jediná nevýhoda pre mňa je slabý výkon pri náročnejších aplikáciach/hrách. Inak by som o ňom rozmýšlal ale slabý výkon za tak vysokú cenu... Nemám záujem

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze