Lenovo Moto  E4 Plus
recenze

Lenovo Moto E4 Plus

Zdařilý design kazí slabší hardware
5

Telefony Motorola žijí i nadále pod křídly Lenova, které s nimi má velké plány. Od zbytku jeho mobilního portfolia se liší především čistým nebo téměř čistým Androidem, který postrádá nadstavbu i bloatware. Lenovo v polovině června představilo dva modely již čtvrté generace řady Moto E. Větší Moto E4 Plus láká hlavně na velkou baterii. Dokáže zaujmout?

Řada Moto E spadá do nižší střední třídy a nemůžeme proto čekat špičkovou výbavu s výkonným hardwarem. Větší z obou novinek nesoucí označení Lenovo Moto E4 Plus přitom boduje zejména velkou baterií s kapacitou 5 000 mAh.

Lenovo Moto E4 Plus
Oficiální snímek Lenovo Moto E4 Plus

Jinak je její výbava v rámci nižší střední třídy vcelku průměrná. Nabídne 5,5palcový IPS displej s pouhým HD rozlišením, uvnitř pak tepe čtyřjádrový MediaTek MT6737 taktovaný na 1,3 GHz, který doplňují 3 GB RAM. Interní paměť má kapacitu 16 GB. Ve výbavě samozřejmě nechybí LTE, Wi-Fi 802.11 b/g/n a nezapomnělo se ani na NFC. Pod displejem pak naleznete čtečku otisku prstu. Cena se pak pohybuje těsně pod pěti tisíci. Vyplatí se za tuto cenu? Na to odpoví naše recenze.

Technické parametry Lenovo Moto E4 Plus

Kompletní specifikace
Konstrukce155 × 77,5 × 9,6 mm, 198 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek 6737, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-T720 MP3
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 16 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.1
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:03 hodin
Dostupnostčerven 2017, 4 990 Kč

Obsah balení: sluchátka nechybí

V pestré krabičce, které dominuje oranžová barva, naleznete standardní výbavu. Kromě samotného telefonu nechybí nabíjecí adaptér, microUSB kabel a pecková sluchátka, která díky přítomnosti mikrofonu fungují i jako handsfree. Veškeré příslušenství je přitom v bílé barvě. Kromě toho zde pak najdete už jen sadu příruček.

Konstrukční zpracování: zapadá do řady Moto

Moto E4 Plus v žádném případě není malý telefon. To platí zejména o jeho tloušťce, která se vyšplhala na 9,6 milimetrů a je daní za obrovskou baterii uvnitř. Ta měla vliv i na hmotnost takřka dvacet deka. Když vezmete telefon do ruky, tak už je to pořádně znát. Díky zaobleným bokům přesto padne dobře do ruky.

K větším rozměrům pak přispívají i poměrně široké boční rámečky a spousta místa pod a nad displejem. Pod displejem nalezla místo čtečka otisků prstů. Ta však současně nefunguje jako středové domovské tlačítko a nedoprovází jí po stranách dvojice senzorových tlačítek, jako to nabízejí například Samsungy, ale i tak jí můžete pomocí gest používat k ovládání telefonu.

Lenovo Moto E4 Plus

Tahem prstu na čtečce doleva uděláte krok zpět, tahem doprava vyvoláte správce aplikací a krátkým stiskem se vrátíte na domácí obrazovku. Pokud by vám toto ovládání nevyhovovalo, tak místo ní můžete používat klasickou sestavu virtuálních tlačítek. Co se týče přečtení otisku prstu a odemknutí telefonu, tak je čtečka trochu línější.

Čtečka otisků prstů nahradí ovládací tlačítka jednoduchými gesty.

Na displejem pak naleznete takřka neznatelný nápis „moto“ a nad ním podlouhlou štěrbinu telefonního reproduktoru, který po stranách doprovází přední kamera, oko skrývající proximity senzor a přisvětlovací LED dioda, která je u předního fotoaparátu spíše výjimkou.

Pravý bok okupuje tradiční sestava podlouhlého regulátoru hlasitosti a pod ním menšího vypínače. Obě tlačítka jsou celkem úzká a nad své okolí vystupují jen mírně. Nijak se však neviklají a dobře se tisknou. K lepšímu nahmatání vypínače přitom přispívá i jeho zdrsnění. Protější strana pak zeje prázdnotou.

Na spodní hraně okamžitě zaujme šest kulatých otvorů kryjících hlasitý reproduktor. Přesně na středu je microUSB 2.0 a napravo od něj otvor mikrofonu. Na horní hranu pak zbyl už jen 3,5mm jack pro připojení sluchátek.

Zádům dominuje černý kruh s čočkou hlavního fotoaparátu a dvoutónovou přisvětlovací diodou, který je spolu s ikonickým logem Motoroly pod ním poznávacím prvkem všech dnešních telefonů Moto. Černý kruh s fotoaparátem vynikne zvláště u zlatého provedení, které jsme měli k dispozici na test. Kromě něj se Moto E4 Plus prodává ještě v tmavě šedé barvě.

Záda a boky telefonu tvoří vaničku, kterou lze sejmout. Stačí pouze zapáčit za drobný výřez v levém spodním roku. Skoro celá záda jsou pak vyrobená z hliníku. Výjimkou jsou pouze plastové pruhy nahoře a dole, které jsou zde kvůli anténám. Teprve po sejmutí zad se dostanete ke dvěma slotům pro nanoSIM a k dedikovanému slotu pro microSD kartu. Škoda jen, že i když je možné kryt sejmout, tak baterie není uživatelsky vyjímatelná.

Celkové dílenské zpracování můžeme ohodnotit jako bezproblémové. Přestože jde zadní kryt sejmout, musíte přitom vynaložit více síly a na svém místě drží perfektně. Všechno dokonale lícuje a nikde nic nevrže ani při silnějším stisku.

Líbilo se nám
  • bytelná konstrukce
  • dobře se drží
  • dedikovaný slot pro microSD kartu
  • ovládání telefonu gesty na čtečce otisku prstů
Nelíbilo se nám
  • větší rozměry a hmotnost
  • pomalejší čtečka otisků prstů

Displej: HD rozlišení na 5,5 palcích

Lenovo dalo Moto E4 Plus do vínku 5,5palcový IPS displej, u kterého však použilo pouze HD rozlišení, což nám dává jemnost 267 PPI. U této úhlopříčky by to už přece jen chtělo alespoň Full HD. Na druhou stranu se ale musíte snažit, abyste hrubší rastr zaregistrovali – při běžném používání to není zas až tak obtěžující. Menší rozlišení se navíc pozitivně projevuje na výdrži baterie. Displej jinak nabízí dobré barevné podání a díky použité IPS technologii i dostatečně široké pozorovací úhly.

Maximální jas je pak dostatečný i pro používání telefonu na přímém slunci. S dotykovou vrstvou jsem nezaznamenal žádné problémy. Jen oleofobní vrstva by mohla být o něco lepší, protože na displeji ulpívají otisky prstů, a tak vám nezbyde než neustále leštit. Alespoň že díky odolnému sklu Gorilla Glass 3 se nemusíte obávat škrábanců.

Líbilo se nám
  • dobré barevné podání
  • široké pozorovací úhly
  • bezproblémová čitelnost na slunci
Nelíbilo se nám
  • menší rozlišení
  • horší oleofobní vrstva

Zvuk: šedý průměr

Reproduktor, který se nachází na spodní hraně, dokáže hrát pěkně nahlas. Jeho kvalita je však pouze průměrná. Zvuk je prostě plochý. Alespoň částečně ho však můžete doladit v aplikaci Dolby Atmos, které telefon také podporuje. Dodávaná pecková sluchátka sice působí celkem levně, ale i tak dovedou nabídnout lepší zvuk než hlasitý reproduktor.

Lenovo Moto E4 Plus
Líbilo se nám
  • hlasitý výstup
  • Dolby Atmos
Nelíbilo se nám
  • plochý zvuk

Výkon hardwaru: pro nenáročné

Jednou ze slabých stránek Moto E4 Plus je i jeho nižší výkon, který postačí pouze méně náročným uživatelům. Lenovo použilo slabší čtyřjádrový procesor MediaTek MT6737 s taktem 1,3 GHz a grafickým čipem Mali-T720, se kterým se často setkáváme v telefonech nižší třídy. Sice mu přidal 3 GB RAM, ze kterých jsou při prvním spuštění volné necelé 2 GB, ale to mu výkon u náročnějších aplikací a hrách nepřidá a telefon se viditelně zadýchává. Větší RAM naopak pomáhá u multitaskingu, kde si telefon poradí s větším počtem otevřených aplikací.

Interní paměť má kapacitu 16 GB, což už se dnes s výjimkou těch nejlevnějších smartphonů bere za použitelné minimum. Uživatelsky z nich zůstává dostupných 10,6 GB a po prvním spuštění máte k dispozici 9,6 GB. Pokud by vám kapacita interní paměti nestačila, můžete si jí navýšit až 128GB microSD kartou.

3 GB RAM mají pozitivní vliv na multitasking

Při běžném používání často nedostatek výkonu nepocítíte. Vše běhá plynule a bez zasekávání. Stačí však otevřít některou z náročnějších aplikací a nemusí se jednat zrovna o 3D hru, ale stačí například Facebook. Reakce telefonu se zpomalí a musíte si často počkat o pár sekund déle, než by bylo žádoucí.

Líbilo se nám
  • microSD slot
  • rychlý multitasking
Nelíbilo se nám
  • slabý procesor
  • chybějící výkon pro náročnější aplikace

Výdrž baterie: nadprůměrných 5 000 mAh

Největší přednost Moto E4 Plus nejen proti Moto E4, ale i konkurenci, jednoznačně spočívá v nadprůměrné baterii o kapacitě 5 000 mAh. Zapomeňte na každodenní nabíjení. Při středně náročném používání, které zahrnuje neustálou synchronizaci střídavě přes mobilní data a Wi-Fi, se bez problémů dostanete na tři a až čtyři dny provozu. Pokud vypnete data a omezíte používání na minimum, na jeden zátah by nebyl problém ani týden. Na to si však nemusíte kupovat chytrý telefon.

Lenovo Moto E4 Plus

Provedli jsme rovněž náš standardizovaný test vybíjení, při kterém byly hodnoty jasu a hlasitosti nastaveny na 50 % a přes Wi-Fi bylo streamováno video v kvalitě 720p. Telefon přitom vydržel úctyhodných 13 hodin a 40 minut. U tak velké kapacity baterie bychom očekávali zdlouhavé nabíjení, zvlášť když je telefon stále vybavený pomalým microUSB, a ne rychlým USB-C, který by se hodil více. Nakonec to ale není tak zlé: na 80 procent se dostanete za hodinu a 57 minut, plný stav pak telefon hlásí za tři hodiny a tři minuty.

Líbilo se nám
  • obří baterie
  • nadprůměrná výdrž
Nelíbilo se nám
  • pomalejší nabíjení

Konektivita: chybí jen rychlá Wi-Fi

Co se týče konektivity, Moto E4 Plus nabízí LTE Cat4 150/50 Mbps, které funguje ve všech u nás podporovaných pásmech. Z dalších bezdrátových možností zde máte Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.2 a Lenovo nezapomnělo ani na NFC s funkcí Android Beam pro přenos obsahu.

Lenovo Moto E4 Plus

Pro navigování zde kromě GPS s podporou A-GPS nechybí ani konkurenční ruský GLONASS, byť se budete muset obejít bez elektronického kompasu. Nalezení a zafixování polohy je tak otázkou sekund a nevadí ani, že jste v místnosti za žaluziemi. Venku pak telefon spolehlivě drží polohu i v místech s horším výhledem na oblohu.

Líbilo se nám
  • LTE podporuje všechna naše pásma
  • NFC
  • GLONASS
Nelíbilo se nám
  • nemá elektronický kompas

Fotoaparát: přisvětlovací LED i vepředu

Zadní fotoaparát nabídne standardní rozlišení 13 Mpx, autofokus a dvoutónovou přisvětlovací LED diodu. Méně potěší slabší světelnost objektivu, který má clonové číslo f/2. Přední fotoaparát má dnes již rovněž standardní rozlišení 5 Mpx, co však zase tak obvyklé není je přední přisvětlovací jednotónová LED dioda.

Aplikace fotoaparátu nabízí minimalistické rozhraní s rychlými přepínači pro aktivování HDR, blesku, režimu krásy a samospouště. K dalšímu nastavení se dostanete tahem prstu zleva doprava. Škoda však, že telefon postrádá manuální režim, který by ocenili pokročilejší uživatelé.

Za dobrých světelných podmínek poskytuje zadní fotoaparát vzhledem k nižší střední třídě povedené snímky s dobrým barevným podáním. To pak platí i pro přední fotoaparát. U obou s ubývajícím světlem kvalita upadá. Přisvětlovací diody sice pomáhají, ale i tak přibývá šumu a detaily se ztrácí. Na fotografiích je sice stále něco vidět, ale jen za cenu výrazného postprocessingu.

Lenovo Moto E4 Plus – testovací video, 720p, exteriér

U natáčeného videa nejvíce zklamalo jeho rozlišení. Vzhledem k použitému slabšímu hardwaru se musíte spokojit pouze s HD rozlišením při 30 snímcích za sekundu.

Líbilo se nám
  • povedené snímky za dobrého světla
  • přehledná aplikace
  • přední přisvětlovací LED dioda
Nelíbilo se nám
  • snímky za horšího světla
  • pouze HD video

Software: téměř čistý Nougat

Řada Moto se na rozdíl od dalších smartphonů od Lenova vyznačuje použitím téměř čistého Androidu. V tomto případě se jedná o Android 7.1.1 Nougat, do kterého si Lenovo přidalo pouze několik detailů jako kruhový widget s hodinami a časem nebo vlastní kulaté ikony.

Také bloatware zde prakticky chybí a jedinými vlastními aplikacemi, které si Lenovo přidalo, je Dolby Atmos pro softwarové upravení zvuku a především aplikace Moto. V sekci Povely Moto si můžete aktivovat ovládání gesty na čtečce otisků prstů a zmenšení obrazovky přejetím dolů doprava nebo doleva, což se hodí při ovládání jednou rukou.

Druhou sekcí je pak Displej Moto, která nabízí funkci zobrazující tichá oznámení na vypnuté obrazovce, což elegantně nahradí notifikační diodu. Další funkci představuje tzv. „noční zobrazení“. To automaticky sníží množství modrého světla, které může negativně ovlivňovat váš spánek. Bohužel funkce není úplně automatická – v nastavení si musíte nastavit čas aktivace a čas deaktivace.

Díky tomu, že systém neobsahuje žádnou náročnou nadstavbu, je běh Androidu plynulý i na tomto slabším hardwaru. Všechny animace systému jsou plynulé a reakce rychlé. Chybějící bloatware pak zbytečně nezabírá interní úložiště. Předinstalovaný je pouze povinný balíček aplikací od Googlu.

Líbilo se nám
  • Android 7.1.1
  • téměř čistý Android
  • aplikace Moto
Nelíbilo se nám
  • noční zobrazení se automaticky nepřizpůsobí světlu

Zhodnocení: slabý hardware to kazí

Lenovo v Moto E4 Plus přináší uživatelům smartphonů to, na co slyší – dlouhou výdrž. Díky obří baterii můžete zapomenout na otravné každodenní nabíjení. K tomu si můžete připočíst povedený design s kovovými zády, která docela dobře odolávají otiskům prstů, 3GB RAM, na svou třídu slušné fotoaparáty s přední přisvětlovací LED diodou a téměř čistý Android 7.1.1 Nougat.

Lenovo Moto E4 Plus

Vše však bohužel sráží řada kompromisů v čele s nízkým rozlišením jinak povedeného 5,5palcového displeje a slabším hardwarem, jehož výkon na náročnější aplikace bohužel nestačí. Kromě toho omezuje maximální rozlišení nahrávaného videa pouze na HD. U telefonů za přibližně pět tisíc korun je to až příliš kompromisů a za tyto peníze můžete mít mnohem vybavenější telefony, i když s menší baterií.

Konkurence

Nejbližšího konkurenta pro Lenovo Moto E4 Plus ztělesňuje loňský Acer Liquid Zest Plus. Nabízí stejně velký displej se shodným rozlišením. Uvnitř tepe starší čtyřjádrový MediaTek MTK 6735, který doprovází 2 GB RAM. Jako Moto má akumulátor s kapacitou 5 000 mAh. Chybí mu však čtečka otisků prstů. Na druhou stranu vyjde o tisíc korun levněji.

Acer Liquid Zest Plus

Rozměry77,4 × 154,3 × 9,8 mm, 175 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek 6735M, 4×1,3 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh, doba nabíjení: 1:58 hodin

To Xiaomi Redmi Note 4, který stojí přibližně o 300 korun méně než Moto E4 Plus, je už o třídu výš. Nabídne 5,5palcový displej s Full HD rozlišením, desetijádrový procesor, 3GB RAM a interní paměť 64 GB. Jeho baterie je menší než u Moto E4 Plus, ale i tak má stále nadprůměrnou kapacitu 4 100 mAh. Ve verzi Global přitom podporuje i pásmo 800 MHz u LTE.

Xiaomi Redmi Note 4 Global LTE

Rozměry151 × 76 × 8,4 mm, 175 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 625 MSM8953, 8×2 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 64 GB, microSDHC
Akumulátor4 100 mAh, doba nabíjení: 2:43 hodin
lenovo-moto-e4-plus
Klady
  • povedený design
  • dedikovaný slot pro microSD
  • gesta na čtečce otisků prstů
  • dobré barevné podání displeje
  • široké pozorovací úhly
  • 3GB RAM
  • přední přisvětlovací LED
Zápory
  • větší rozměry a hmotnost
  • nižší rozlišení displeje
  • pouze HD video
  • slabší hardware
Diskuze ke článku
Marty
Motorola Moto E4. Už se konečně naučte vypouštět Lenovo v názvu.
Pepa
Chybí Vám tam videopohled.
mrtva_zizala
takhle dojebat telefon odpadnim HW... typika ala Lenovo. Vyhozeny prachy do kanalu.
Tom
Další zbytečné pádlo od Lenova...Po tom co dodrbalo řadu G kazí i kdysi levné Ečko.Ta velikost jako vázně? Žádný update na Oreo?....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze