Lenovo Miix 2 10
recenze

Lenovo Miix 2 10

Windows 8 s kompromisy
8

O tom, že Windows 8 je systém určený spíše pro dotyková zařízení není pochyb. Mezi tablety s tímto systémem patří i námi testované Lenovo Miix 2 10, které je nástupcem modelu Miix 10. Zařízení má mnoho světlých i tmavých stránek, ale jak tablet dopadl jako celek? To a mnoho dalšího se dozvíte v naší recenzi.

Na trhu je mnoho přenosných zařízení a nemalé procento všech tabletů, notebooků a telefonů má na svědomí i čínské Lenovo. To se od výroby notebooků dostalo už i k výrobě tabletů a my se budeme jedním takovým zabývat v dnešní recenzi. Konkrétně se jedná o Lenovo Miix 2 10, který pohání procesor Intel Atom a běží na něm operační systém z dílen Microsoftu, Windows 8.1. Stejně jako větší model můžete i tohoto menšího příbuzného připojit k dokovací stanici a získat tak klávesnici, USB, touchpad a subwoofer. Pojďme se tedy podívat, jak si vedl největší výrobce přenosné výpočetní techniky na světě, když navrhoval Miix 2 10.

Oficiální fotografie

Technické parametry Lenovo Miix 2 10

Kompletní specifikace
Konstrukce173,2 × 260,9 × 9,2 mm, 580 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 10,1" (1 920 × 1 200 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 560 × 1 920), , autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetIntel Atom Z3740, CPU: 4×1,33 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 128 GB / 64 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 8.1
Akumulátor? mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:31 hodin
Dostupnostúnor 2014, ?

Obsah balení: bez dokovací stanice

Hned po otevření krabice se zařízením zjistíme, že má poměrně nízko stavěnou cenovku. Krom tabletu najdeme v balení i nabíječku, ale to je vše, samozřejmostí jsou různé brožurky, které nejspíše hned vrátíte do krabice. U dražších variant tohoto tabletu nalezneme i dokovací stanici, která je prakticky shodná s tou, která se nachází u modelu Miix 2 11, akorát je trochu menší.

Krabice a nabíječka – veškerý obsah balení

Design a konstrukce: zařezává se do dlaní

Zvolenou barvou tabletu je stříbrná, což je dle mého názoru dobrý krok, protože tablet nevypadá tuctově. Vzhled je poměrně hodně elegantní a působí drahým dojmem, alespoň chvíli. Rozměry tabletu jsou poměrně přijatelné, 173,2 × 260,9 × 9,2 mm zapadá do standardu většiny 10,1" tabletů, ale samozřejmě se nemůže měřit kupříkladu s tabletem Sony Xperia Z2 Tablet, který je podstatně užší i při stejné úhlopříčce, je ovšem o poznání širší.

Pohled na tablet

Bohužel Lenovo použilo při navrhování tabletu plast. Kvůli tomu, že se jedná o poměrně nekvalitní plast, tak se tablet velmi snadno poškrábe i při tom nejopatrnějším zacházení. Je však pochopitelné, že Lenovo použilo plast, byla díky tomu snížena cenovka. Tento plast pokrývá celou zadní část tabletu a je tak na většině povrchu zařízení. Vzhledem má povrch pravděpodobně imitovat hliník. Taktéž není příjemná ani spodní strana tabletu, která je ostrá a dolní rohy jsou ještě ostřejší. Pokud budete tablet držet ze spodní strany, tak to bude pro vás nejspíše nepříjemné. Naštěstí hmotnost tabletu dosahuje jen 580 gramů, takže tento problém není tak znatelný, jako u většího bratříčka Miix 2 11, jehož hmotnost činí 800 gramů.

Další pohledy na tablet

Přední část tabletu je vyrobena z tvrzeného skla, které má za úkol chránit displej. Pod displejem nalezneme tlačítko Start, které je senzorové, ovšem aby reagovalo, je třeba vyvinout větší tlak. Nad displejem nalezneme webkameru, světelné čidlo a nepřehlédnutelné logo Lenovo. Na levé straně se nachází konektory microHDMI, microUSB, Jack 3,5mm, čtečka karet typu microSD, jeden reproduktor a taktéž spínač zapínání. Konektor microUSB neslouží k nabíjení, nýbrž k připojení redukce OTG, čímž se vytvoří USB host konektor, krkolomné řešení, nemyslíte? Na pravé straně se nachází pouze kolébka pro regulaci hlasitosti a proprietární konektor pro nabíjení.

Konektorová výbava

Tablet lze taktéž připojit k dokovací stanici. Tu jsme bohužel nedostali k zapůjčení, ale i tak si ji zběžně popíšeme. Na klávesnici se nachází dva konektory USB 2.0, tentokrát v plné velikosti. Dále je přítomen subwoofer, který by měl výrazně vylepšovat zvukový výstup počítače. V neposlední řadě se nám zpřístupní klávesnice a touchpad, díky které se dá na tabletu i pracovat, ale přeci jen, na 10" přístroji se pracuje špatně i s hardwarovou klávesnicí. Tabletová část je držena spolehlivě magnetem. Bohužel displej není možné nijak polohovat, máte k dispozici pouze jednu variantu naklopení.

Pohled na tablet

Stejně jako u modelu Miix 2 11 můžete tablet posadit do stanice obráceně a rázem máte zařízení v prezentačním režimu, které najde vícero uplatnění. Samozřejmě zde máme i možnost zaklapnout displej směrem ke klávesnici a díky tomu lze přenášet tablet jako normální notebook. I v této poloze drží tabletovou část u klávesnice silné magnety a oddělení při běžném nošení nehrozí. Bohužel dokovací stanice nedisponuje integrovanou baterií, která by případně dobíjela tablet.

Displej: více než FullHD

Co musím na tabletu opravdu velmi pochválit, je displej. Ten má rozlišení WUXGA, tudíž 1 920 × 1 200 pixelů, to je více než je FulllHD, které nabízí „pouze“ 1 920 × 1 080 pixelů. Velikost displeje je 10,1 palce a jemnost tak činí pěkných 224 PPI. Vzhledem k tomu, že prostředí Modern UI je velmi dobře přizpůsobeno i těm největším rozlišením, tak nebudete mít sebemenší problém s jeho ovládáním. Problém nastane tehdy, když přejdete do prostředí plochy, zde je vysoké rozlišení znatelné tak, že velké množství ovládacích prvků je rozmazáno, ale i tak se dotykem plocha ovládá celkem pohodlně. Samozřejmě se jedná o IPS panel a zobrazení barev je na vysoké úrovni, vcelku dobře je zobrazena i černá barva, ta však při vyšších hodnotách podsvícení má tendenci se přelévat do šedé barvy. Použitelnost na slunci je příkladná, ale je třeba mít nastavené maximální podsvícení.

Různé pohledy na displej

Hardware

Tablet pohání procesor Intel Atom Z3740 s frekvencí 1,33 GHz. V čipu se nachází celkem čtyři procesorová jádra, která mají možnost se na krátkou chvíli přetaktovat až na 1,86 GHz , to díky technologii Intel Turbo Boost. Výkon je dostačující pro běžnou kancelářskou práci, ale nic víc nepožadujte, protože výkon odpovídá zhruba postaršímu Intel Core 2 Duo na taktu 1,86 GHz. Procesoru asistují 2 GB operační paměti, přičemž po spuštění zůstává volných 1,2 GB pro uživatele. Zde je pěkně vidět, jak se Windows 8.1 umí přizpůsobit, takže používat tento systém na pouhém 1 GB paměti nezní vůbec utopicky. Grafickým čipem je Intel HD Graphics, který vychází z výkonnějšího typu Intel HD Graphics 4000, jenž se nachází v procesorech Core řady Ivy Bridge. Nečekejte však od tohoto akcelerátoru zázraky, zahrajete si maximálně hry z Windows Store nebo klasické hry zhruba do roku vydání 2006. Jako úložný prostor poslouží disk bez pohyblivých částic s kapacitou 64 GB, přičemž po prvním startu bude využitelných 38 GB. Oddíl je v počítači jeden a má kapacitu 49 GB, zbytek disku zabírá obnovovací oddíl . Vnitřní úložiště je možné rozšířit paměťovými kartami microSDXC. Start tabletu trvá 19 vteřin a z režimu spánku se probudí za 2 vteřiny.

Informace o hardwaru
Testy výkonu
FurMark 1080p 1 FPS / 62 bodů
Cinebench 11.5 OpenGL 6,10 FPS
Cinebench 11.5 CPU 1,21

Ačkoliv je dnešní generace procesorů Intel Atom už poměrně výkonná, tak i přesto není třeba aktivního chlazení a čip si postačí i se základním pasivním chlazením. Bohužel tablet v zátěži opravdu hodně topí a teplota procesoru dosahuje až 80 °C. Naštěstí nedochází k tomu, že by se čip přehřál, ale drží se konstantě na dané teplotě a už výše nestoupá. V klidu má sice 50 °C, ale na povrhu tabletu to vůbec není poznat a je příjemně chladný.

Konektivita: bez GPS a NFC

S tabletem se můžeme bezdrátově připojit k internetu pomocí WiFi nebo Bluetooth, ale první technologie je podstatně rozšířenější. Zařízení disponuje standardy 802.11a/b/g/n a tudíž je maximální podporovaná rychlost přenosu dat teoreticky 300 MB/s. V počítači krom těchto dvou technologií nenajdeme nic navíc, žádné NFC, GPS ani GLONASS.

Baterie: nic neobvyklého

Tablet uvnitř těla skrývá i baterii o kapacitě 24 Wh, která není nikterak velká, vzhledem k hardwarové výbavě je však tato kapacita dostačující, ale i tak by mohla být vyšší, ovšem následkem by byla vyšší cena a hmotnost. Baterie dokáže udržet tablet při životě 7 hodin a 36 minut, alespoň tehdy, kdy pracujete v textovém editoru a jste připojeni k Wi-Fi. Při sledování videa ve FullHD rozlišení na poloviční jas a zvuk pouštěný do sluchátek vydržel tablet běžet 7 hodin a 57 minut , takže zvládnete shlédnout tři filmy a ještě vám zbude nějaká ta energie. Pokud tablet necháte ležet ladem, tak vydrží až 9 hodin a 3 minuty. Přístroj nabijete za 1 hodinu a 4 minuty na hodnotu 80 % celkové kapacity baterii. Pokud chcete nabít tablet do 100% kapacity baterie, tak si musíte počkat 1 hodinu a 31 minut to vše za předpokladu, že nebudete s počítačem pracovat. Nabíjecí konektor je klasicky kulatý a pokud budete tablet nabíjet, tak nezabere žádný datový konektor.

Typ testu
Režim v letadle 9 hodin 3 minuty
Kancelářská práce 7 hodin 36 minut
Přehrávání videa 1080p 7 hodin 57 minut

Zvuk: plochý zvuk z dílen JBL

Ačkoliv je tablet vybaven reproduktory JBL, tak vůbec zvukový výstup nenaznačuje, že se jedná o kvalitní reproduktory. Zvuk je poměrně plochý a řadíme jej spíše mezi průměr. A fakt, že v systému je integrován ekvalizér od Dolby na tom vůbec nic nezmění, bohužel se toto Lenovu příliš nepovedlo a JBL by takové reproduktory vůbec nemělo vyrábět. Naštěstí je alespoň výstup do sluchátek příkladný, není slyšet žádné šumění, ani praskání, přičemž výstup zajišťuje klasický konektor Jack 3,5mm. Jako záznamové zařízení slouží mikrofon na horní straně tabletu, zvuk je poměrně čistý a i kvalita je na dobré úrovni, protistrana vás uslyší dobře.

Reproduktory jsou na obou stranách tabletu

Fotoaparát: jen na momentky

Tablet má celkem dva fotoaparáty. Ten první slouží jako webkamera a můžete pomocí něj fotografovat nebo točit sebe sama, přičemž má rozlišení 2 MPx. Druhý fotoaparát je na zadní straně tabletu a slouží ke klasickému focení, ovšem svou kvalitou neoslní, takže poslouží spíše k zachycování momentek. Čip má rozlišení 5 MPx, ale ani tak není jeho kvalita zrovna nejvyšší a obraz obsahuje hodně šumu, ale to se dá od fotoaparátu v tabletu čekat a není určen k častějšímu focení. Fotoaparátu nechybí ani automatické zaostřování, což je už i u tabletů s Windows 8 poměrně běžná praxe. Videa tablet natáčí až v rozlišení 720p, respektive 1080p pro zadní fotoaparát.

Fotografie z fotoaparátů

Systém: Windows 8.1 v základní verzi

Tablet obsahuje operační systém Windows 8.1 v základní verzi a ze strany Lenova nebyly nainstalovány žádné zbytečnosti, jen pár ovládacích utilit a integrovaný ekvalizér. Ovšem co opravdu velmi potěší, je kancelářská sada Office 2013 zdarma, nejedná se o žádnou testovací verzi, ale o plnou verzi tohoto kancelářského balíku.

Snímky ze systému

Závěr

Lenovo Miix 2 10 je zařízení, které má mnoho kladných, ale i záporných stránek. Z těch záporných musím zmínit především nekvalitní plast použitý při výrobě, dále špatné reproduktory a ostrou spodní hranu, kvůli které se tablet zařezává do rukou. Z těch lepších stránek nesmím opomenout kvalitní displej, vcelku dobrou výdrž při běhu na baterii a také poměrně příjemnou hmotnost, která je stále snesitelná.

Lenovo Miix 2 10

Jedním z předních konkurentů je Acer Iconia Switch 10, který je poháněn stejným hardwarem jako Miix 2 10, ale má horší displej, který má rozlišení „pouze“ 1 366 × 768 pixelů. Cena je s tabletem od Lenova shodná, ale k Aceru ještě dostanete dokovací stanici s klávesnicí, takže tablet od Lenova je spíše vhodný na multimédia, ale Acer zase na kancelářskou práci a to i díky paradoxně nižšímu rozlišení.

Acer Iconia Switch 10

Druhým výrazným konkurentem je i Asus Transformer Book T100, jenž je opět pohánět stejnou čipovou sadou jako Lenovo. Kvalita zpracování je u obou tabletů poměrně špatná, ale Asus má výhodu v tom, že nemá tak ostrou spodní hranu. Cena je opět stejná, ale nejspíše bych volil Lenovo, kvůli lepšímu displeji. Asus má opět rozlišení „pouze“ 1 366 × 768 pixelů.

ASUS Transformer T100
lenovo-miix-2-10
Klady
  • povedený design
  • relativně nízká hmotnost
  • Office v ceně
  • velmi dobrý displej
  • poměrně vysoký výkon
Zápory
  • reproduktory neodpovídají značce
  • ostré hrany
  • nekvalitní zpracování
  • vysoké teploty v zátěži
Diskuze ke článku
Marek
Tento tablet jsem měl, bohužel po třech dnech nastala chyba v displeji, kdy při stisku písmena A se stisklo Q, někdy tablet psal sám od sebe jedno písmeno, dokud jsem se nedotknul displeje. Podobný problém taktéž na tabletu Yoga. Takže Lenovo už asi nikdy více. Na druhou stranu si myslím, ze je to v ceně kolem 10.000 nejlepší tablet na práci. Na konzumaci si kupte android nebo iPad.
Renner
Přátelé, tenhle kousek jsem také vlastnil - bohužel. Hned po rozbalení jsem věděl, že je to průšvih. Plasty už na pohled jsou nesmírně laciné, chyby z lisu, promačkávání, lupání, zkrátka byl jsem jako v Jiříkově vidění. Když jsem tablet zapnul, po dvou vteřinách jsem si všiml nerovnoměrného podsvícení po obvodu, kdy zkrátka některé ledky svítily až moc, což bylo na tmavém pozadí více než patrné. Tablet jsem chytil do ruky, trochu jsem zmáčkl zadní stranu a na displeji vlny. Pak už to nezachránil ani decentní výkon Atomu a dobré barvy displeje (až na tu nažloutlou bílou). Barvy a rozlišení, to je to jediné, co můžu u displeje pochválit. Otisky se odstraňovaly těžko a byly celkem obtěžující. Čeho jsem se za těch pár dní bál nejvíc bylo, že spadne na zem a bude s ním amen. Tenhle žádný pád nevydrží, tím jsem si jistý. Pro mě to byl zkrátka přešlap a poučení. Kvalita zpracování není ani na úrovni tabletu za 6000, Windows a Office to nezachrání.
Rash-182
Já pořídíl ten Asus T100 se zárukou za 6500..možná jedna z nejlepších koupí. Dokonce i NB jsem prodal a bohatě mi na vše dostačuje..rozhodně doporučuji
Vlastislav Došek
Vlastislav Došek
Ja bych jako majitel tabletu jen doplnil, ze pres microUSB se nabijet da, jen zarizeni nesmite pouzivat. USB nedoda dostatek proudu na provoz i nabjeni. Je-li vsak tablet uspany, v pohode se z USB nabije.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze