Lenovo IdeaPad Y510p
recenze

Lenovo IdeaPad Y510p

Multimediální Číňan
16

Nyní je na trhu s notebooky plno multimediálně zaměřených modelů, ale vybrat ten nejlepší je prakticky nemožné, protože žádný nebude dostatečně univerzální. Námi testovaný Lenovo IdeaPad Y510p je zaměřený především na hry a je možné do něj osadit i dvě grafické karty.

Ačkoliv se Lenovo na nezaměřuje přímo na herní notebooky, ale spíše obsadilo území s multimediálními notebooky, tak model IdeaPad Y510p bychom spíše zařadili do sféry herních notebooků, ačkoliv je to vcelku sporné.

Oficiální fotografie zařízení

Na herní počítač bychom očekávali spíše výkonnější grafický adaptér a ani vizáž neodpovídá hernímu stroji. Je toho však mnohem více a vše si probereme podrobně v recenzi.

Obsah balení

V balení s počítačem toho příliš nenalezneme, pouze napájecí adaptér a přívodní šňůru s klasickým mickey mousem. Jedná se o běžnou výbavu, kterou nalezneme u většiny dnešních notebooků, ale dokázal bych si představit, že by Lenovo dalo zdarma k počítači nějakou hru.

Technické parametry Lenovo IdeaPad Y510p 377252

Kompletní specifikace
Konstrukce387 × 259 × 36 mm, 2 900 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 15,6" (1 920 × 1 080 px)
ChipsetIntel Core i5 4200M, CPU: 2×2,5 GHz, GPU: NVIDIA GeForce GT 750M
PaměťRAM: 4 GB, disk: 1 000 GB (HDD), paměťové karty: SD
Konektory2× USB 3.0, 1× USB 2.0, video: HDMI, VGA D-Sub, další: Ethernet (RJ-45)
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 8
Akumulátor63 Wh, udávaná výdrž: 4 hodin
Dostupnostzáří 2013, 20 000 Kč

Design, konstrukce a ergonomie: vrzající plasty na denním pořádku

Pokud se na notebook podíváte v zavřeném stavu, tak si jistě všimnete broušeného hliníku, který byl použit na víko počítače. Na víku se ještě nachází černé logo výrobce, takže splyne s okolím a logo je nevýrazné. Být výrobcem, tak bych se nejspíše snažil svoji značku co nejvíce propagovat, ale u Y510p se děje pravý opak.

Počítač ze všech stran

Když už máte počítač otevřený, tak vás nejspíše upoutá lesklý rámeček okolo displeje. Nejen, že mi to přijde neestetické, ale taktéž je to velice nepraktické, protože krom rámečku displeje a prostoru pod klávesnicí je celý počítač matný. A okolo matného displeje působí otisky prstů jako „pěst na oko“. Taktéž je škoda, že displej neotevřeme do více než 130°, je to dáno multimediálními panty. Alespoň, že displej pevně drží v poloze, kterou chceme.

Počítač v zavřeném stavu

Samotná základna počítače je tvořena z kombinace hliníku a plastu. Nepotěší plastový podklad klávesnice, který je lesklý, ale naštěstí nejsou otisky prstů tak viditelné jako v případě rámečku displeje. Dalším plastovým prvkem je tenký proužek okolo celé základny, tento proužek poté tvoří i boky počítače. Zbytek základny je z broušeného hliníku, stejně jako víko, takže v zimě vás bude počítač studit, avšak není to tak horentní, protože počítač vydatně topí, ale o tom později.

porovnání s ASUS ZenBook UX32VD a stavové diody

Při pohledu na klávesnici vás upoutá výrazné červené podsvícení, které je regulovatelné, sice nejsou možnosti regulace nijak velké, jen 2 kroky, ale lepší než nic. Na klávesnici by se psalo pohodlně nebýt numerického bloku. Ten by mi ani tolik nevadil, ale jde o jeho umístění, které je příliš blízko klasickým klávesám. Mnohokrát se mi stalo, že místo enteru jsem stiskl číslici 4 a místo šipky vpravo nulu. Ovšem dá se na to zvyknout a po pár dnech nebudete mít problém na klávesnici psát.

Klávesnice a touchpad

Na přední straně počítače se nacházejí indikační diody, které slouží k informování aktivovaného Num Locku, či Caps Locku, taktéž je zde indikátor nabíjení a napájení, v neposlední řadě i indikace deaktivovaného touchpadu. Vedle indikačních diod se zde nachází ještě čtečka SD karet. Počítač taktéž disponuje touchpadem, který lze stisknout po celé ploše, a tudíž se jedná o clickpad. Podporuje gesta Windows 8, ale v horní části jsem měl problém jej stisknout a je taktéž poměrně hlučný, ale stále použitelný.

Zbytek počítače je z plastu a nutno podotknout, že spodní plast, který kryje komponenty počítače, velice nepříjemně vrže a to se dostáváme na spodní stranu počítače. Na té nenalezneme nic neobvyklého, jen je zde o jeden posuvník navíc. Ten slouží k vyjmutí mechaniky umístěné v šachtě Multibay. Do této šachty lze libovolně přidat grafickou kartu, avšak ta se nedá samostatně koupit. Zajímavé je, že pokud odšroubujeme veškeré šrouby na spodní straně počítače, tak můžeme celý krycí plast sundat a snadno se dostaneme k hardwaru počítače a tudíž i k ventilátoru, který takto snadno můžeme vyčistit.

Hmotnost notebooku patří mezi ty vyšší a činí 2,7 kilogramu. Je to dáno tím, že počítač není stavěn na časté přenášení a i mohutné chlazení si vybralo svou daň. Rozměrově laptop nijak nevyčnívá, půdorys má stejný jako běžné 15,6 notebooky a hloubka je taktéž poměrně přijatelná. Celkové rozměry činí 387 x 259 x 36mm, čili standardní 15,6palcový notebook.

Konektivita: vše ze standardní výbavy

Pokud se podíváme na výčet konektorů počítače, tak na něm nalezneme vše, co bychom očekávali. Na levé straně jsou umístěny 2 konektory typu USB3.0, HDMI, RJ-45 pro připojení ethernetu a obstarožní VGA, ale i to se může hodit. Na levé straně je i mohutný výdech chlazení a tlačítko pro klonování disku. Nutno podotknout, že konektory jsou umístěny poměrně blízko sebe a zapojit 2 flash disky je poměrně problém.

Konektorová výbava

Na pravé straně toho už tolik není, máme tu 2 audio konektory Jack 3,5mm, přičemž jeden je určen pro sluchátka a druhý pro mikrofon. Mimo audio konektorů je zde jedno USB 2.0, které je napájené i ve vypnutém stavu. Dále je zde i mechanika nebo výdech grafické karty, v případě vyšších modelů.

Bezdrátová konektivita je na tom taktéž srovnatelně s ostatními notebooky. Pouze WiFi standardu 802.11 b/g/n v kombinaci s Bluetooth 4.0. Příjem WiFi hodnotím pozitivně, neměl sebemenší problém s příjmem i vzdálenějšího vysílače. Žádný 3G modul v notebooku nehledejme, nenalezneme ho.

Displej: nadprůměrný TN panel

Ačkoliv se čím dál více objevují v přenosných počítačích IPS displeje, tak Y510p je výjimkou a obsahuje klasický TN panel s rozlišením FullHD. Na poměry klasických panelů jsou barvy i kontrast jsou nadprůměrné, ale s IPS panely se srovnávat nedají.

Vzhledem k cenové relaci potěší i relativně vysoké rozlišení, ačkoliv se setkáváme již s vyššími hodnotami u menších panelů. Displej nekryje žádné sklo, ale to je u nedotykových panelů celkem běžná praxe a nejedná se tak o nic neobvyklého.

To, že není displej dotykový, je tak trochu škoda, v případě Windows 8 je lepší, když je k dispozici i dotyková vrstva na displeji, ovladatelnost je poté vyšší. Avšak to neznamená, že by byly Windows 8 na dotykovém panelu závislé, ovšem výhodou nedotykového panelu je jeho matný povrch.

Výdrž: výkon si vybral svou daň

Vysoký výkon jde ruku v ruce s nízkou výdrží a to platí i u tohoto modelu, avšak kapacita baterie je spíše standardní. Její kapacita činí 62Wh a počítač dokáže udržet při životě 4 hodiny a 29 minut při přehrávání videa ve FullHD rozlišení.

Výkonostní režimy v systému

Pokud bychom měřili délku práce s dokumenty, tak se dostaneme na hodnotu 4 hodin 47 minut, což je na takto vysoký výkon relativně vysoká hodnota, avšak počítač není určen k delšímu pobytu bez elektrické energie. Ovšem kdo by si kupoval takovýto počítač na převážně kancelářskou práci, že?

Potěší fakt, že baterie není integrována v těle počítače, ale je vyměnitelná, což se určitě bude hodit na nějakou delší pracovní cestu, kde si bude jednoduché baterii vyměnit a výdrž si tak zdvojnásobit. Ovšem tato mašina není stavěná na kancelářskou práci, na to tu máme jiné modely.

Výkon: zcela dostačující

Jako základ počítače použilo Lenovo procesor Intel Core i5-4200M, který obsahuje 2 jádra a ty tikají na frekvenci 2,5GHz, ovšem díky technologii Turbo Boost se dokáže procesor automaticky přetaktovat na 3,1GHz a v režimu vysokého výkonu byla frekvence permanentně 3,0GHz, takže nedostatkem výkonu trpět nebudete. Vyrábí se ještě varianta obsahující 4jádrový Intel Core i7-4700MQ.

Cinebench R11.5
CPU 3,17
OpenGL - GPU 15
Informace o procesoru

V procesoru je taktéž integrovaný grafický čip Intel HD Graphics 4600, ovšem v případě tohoto počítače je spíše nepodstatný, protože je zde ještě NVIDIA GeForce GT755M, které asistují 2GB vlastní paměti. Čip je poměrně rychlý a zvládá většinu moderních her. Ale v případě potřeby se díky technologii NVIDIA Optimus výkonný čip deaktivuje a zapřáhne se do otěží Intelovský čip. Prodává se i varianta počítače s dvěma grafickými akcelerátory.

GPU-Z

Ovšem takovýto hardware umí poměrně zatopit, při hraní her se nepříjemně rozehřála spodní strana počítače, ale zato základna je příjemně teplá. Nutno podotknout, že nedochází k přehřívání hardwaru, ale jen k jeho zahřívání.

Tak trochu zamrzí nízká kapacita operační paměti, která činí pouhé 4GB, avšak lze si ji snadno rozšířit, k dispozici jsou dva sloty, přičemž je osazen pouze jeden modul. Maximálně lze osadit 16GB a takovou kapacitou disponuje i nejlépe vybavený model.

Jako hlavní úložiště byl zvolen 1TB hybridní harddisk od firmy Seagate a nutno podotknout, že použití rychlého SSD by bylo lepší volbou, avšak notebook disponuje moderním slotem M.2, které slouží pro zapojení SSD disku. Jedinou nevýhodou tohoto slotu je nedostupnost disků s tímto připojením, jedná se stále o relativně nový standard.

ATTO Disk Benchmark

Díky použití SSHD je start systému poměrně rychlý, počítač se nastartuje za 35 vteřin. I reakce systému jsou vcelku rychlé, ale na bleskové SSD to stále nemá. Výhodou však je vysoká kapacita.

Multimédia: v hlavní roli JBL

Poslední dobou je v módě osazovat notebooky kvalitními reproduktory zvučné značky. Lenovo využilo pro tento model reproduktory JBL a jejich zvuk je mírně nadprůměrný. V porovnání se Samsungem ATIV Book 8 hrají o poznání hůře, ale na ozvučení filmu zcela dostačují.

Reproduktory se honosí značkou JBL

Ve zvuku reproduktorů jsou slyšet hloubky, ale v případě, že máte rádi klavírní skladby, tak budete mít smůlu, jelikož zvuk poté hodně rezonuje. Hlasitost je poměrně vysoká a menší místnost bez problému ozvučí.

Počítač taktéž disponuje jednou webkamerou, která má standardní rozlišení 720p. Snímková frekvence je dobrá, ale kamera má problém s vyvážením bílé barvy a obraz je někdy přepálený.

Systém: osmičky v základu

Počítač je standardně vybavený systémem Windows 8 v nejnižší edici „core“, nejedná se tak o nijak neobvyklou volbu. Systém je, vzhledem k výkonu, v 64-bitové verzi, ostatně by bylo nerozumné předinstalovat 32-bitovou variantu systému, která je vhodná akorát pro staré počítače a tablety s procesorem Atom. Aktualizace na Windows 8.1 je samozřejmě zdarma.

Standardní výbava

Závěr

Lenovo se svým modelem IdeaPad Y510p dokázalo, že umí udělat výkonný multimediální počítač, avšak na ten pravý herní stroj mu chybí výkonnější grafický adaptér. Po multimediální stránce mu není co vytknout, jen snad klasický TN panel, ale i ten je poměrně kvalitní.

Nižší výdrž při běhu na baterie je důsledkem relativně vysokého výkonu, i když na druhou stranu je výdrž velmi pěkná. Za cenu 19999 Kč dostanete vcelku dobrý počítač, který svoji práci odvede více než dobře. Ve své třídě nemá počítač příliš mnoho konkurentů, ale i přesto se něco najde. Za zmínku stojí MSI GP60, GP70 a GX60, přičemž každý nabídne něco jiného, ovšem Lenovo IdeaPad Y510p je nejuniverzálnější.

lenovo-ideapad-y510p
Klady
  • Vysoký výkon
  • Podsvícená klávesnice
  • Nadprůměrný TN panel
  • Celkem vysoká výdrž
  • Rychlý SSHD disk
  • Přívětivá cena
Zápory
  • Špatné zpracování
  • Numerická klávesnice příliš blízko klasické
  • Reproduktory nehrají tak kvalitně, jak by mohly
Diskuze ke článku
michalkalensky
Tom
Tento noťas mám doma už cca. 3 měsíce a jsem naprosto spokojen. Mám ten nejvyšší model (tedy i7, 2x grafika gt750 a 16gb ram). Myslím si že nejvýhodnější poměr cena/výkon. Celkem hodně na tom hraji hry a zatím jsem neměl problém rozjet nové hry na max. Hodně se mi líbí zpracování nooteboku není to nic výrazného jako např. u MSI. Repráky od JBL jsou super.
st15i
ha ha ha kdo to psal já si myslím že se desing nepíše dizajn
Tom
Jenom bych dodat že se mi zdá že ta šachta pro další grafiku, baterku nebo mechaniku se nejmenuje Multibay jak je ve článku napsany ale UltraBay. Nechci rýpat, jenom taková maličkost a pokud se mýlím tak sorry :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze