Legend of Solgard
recenze

Legend of Solgard

Nečekaně zábavné RPG od King
10

Blíží se mrazivá zima a konec všech věcí, Ragnarok. Jedině vy ho můžete zastavit. Prostě klasika. Co do hratelnosti ale Legend of Solgard nabízí prvotřídní zábavu.

Někdy se dějí věci, kterým člověk nemůže rozumět. Tak například dnes recenzovaný titul mě ohromně překvapil. Legend of Solgard pochází od King, kteří mají na svědomí nechvalně proslulou sérii Candy Crush a podobné. Novinka však z jejich portfolia nápadně vystupuje. Zároveň spadá do žánru „spoj-tři“. Myslel jsem, že ho mám už plné zuby, ale díky této hře se ho nemohu nabažit. Ta je navíc plná free-to-play prvků. Možná jsem nemocný.

Legend of Solgard – videorecenze

Ragnarok

Severská mytologie je evidentně v kurzu a tato hra z ní masivně čerpá. To znamená, že vaším cílem je zabránit Ragnaroku, tedy konci světa, a porazit mrazivé obry. S hlavní hrdinkou vyrazíte skrz pět světů a v každé úrovni se pokusíte zavřít portál, ze kterého proudí nepřátelé. Celá hra je navíc přeložena do češtiny. Příběh však není kdovíjak důležitý, zásadní jsou samy úrovně. Zajímat vás bude především hratelnost. Místo klasického vybírání libovolných postav přesouváte vždy poslední jednotku v řadě.

Hra zjevně čerpá inspiraci z titulu Clash of Heroes. Ten však není v tuto chvíli dostupný a zpracování je tak dobré, že to rád odpustím. Základem je spojování postav – tři vytvoří bojeschopného hrdinu, který vyrazí proti nepřátelům. Není to nějaká odpočinková hra, tento systém nabídne taktizování a nutnost logicky uvažovat nebo plánovat. Hlavně u soubojů s bossy pocítíte vyšší obtížnost. I když to ovlivňuje i prvek náhody, třeba při rozmístění postav.

Hrdinové a bojovníci

Každá vaše jednotka má speciální schopnosti, které můžete chytře využívat. Pozicování, časování a důsledné rozmýšlení kroků je pro výhru zcela kritické. Medvěd třeba při spojení posílí okolní bojovníky, sekerník zraní nepřátele před sebou apod. Herní plochou je čtvercové pole, po kterém se válečníci pohybují. Nemá smysl rozepisovat všechny mechaniky. Souboj nabízí opravdu povedený puzzle. Různé tvary spojení navíc mají různé efekty. Třeba vodorovnou linkou vytvoříte barikádu.

Herní pole se dělí na dvě poloviny, i když nepřátelé v kampani nemusí nic spojovat a skládat. Důležité je, že na jedné straně je vaše hrdinka a na druhé nepřítel. Zabíjení vojáků je sice důležité, ale vyhrajete po zničení protivníka nebo zavření portálu. Kvůli tomu jsou zajímavé souboje s bossem. Ten se totiž pohybuje a vaše útoky tak snadno mohou přijít vniveč, jestliže ho netrefíte. Časování je tak ještě důležitější než kdy jindy.

Moderní problémy

Samozřejmě by to nebyla moderní mobilní hra, kdyby nešla stáhnout zdarma a neobsahovala nějaké ty problémy. Co tím myslím? Především několik herních měn, které slouží pro vylepšování hrdinů, ale také zdlouhavé odemykání nových postav. Největší překážkou pro někoho může být energie potřebná pro hraní. I dílem náhody můžete prohrát těžký souboj a jeho znovuspuštění vás znovu stojí energii. A to může leckoho rozčílit.

I zpracování patří na druhou stranu k tomu nejlepšímu. Hra skvěle vypadá, má výborné ozvučení a téměř dokonalé ovládání. Téměř proto, že i na velkém displeji se mi občas stalo, že jsem jednotku omylem poslal do špatného sloupce, a to může znamenat zásadní problém. Přitom by stačilo, aby hra nabízela možnost vrátit se o jeden krok zpět. Pochválit musím také za líbivý design postav a hezké efekty.

Za zmínku stojí také velké množství herních módů. Kromě kampaně se můžete pouštět se svým klanem do kobek, také získávat prach pro vylepšování hrdinů, plnit kontrakty nebo dokonce soupeřit s dalšími hráči. Když vám zrovna nedojde energie, určitě se nudit nebudete.

Závěr

Legend of Solgard je vynikající tahové RPG, které v sobě kombinuje tu nejlepší podobu „spoj-tři“ se schopnostmi postav (žetonů) v zábavný rébus, které potěší nejednoho stratéga. To vše od firmy, která dosud spokojeně tvořila casual hry pro ty nejméně náročné hráče. Věřím, že jde o krok dobrým směrem a jsem zvědavý, zda tímto titulem dovedou tvůrci oslovit i své běžné obecenstvo.

Stáhnout Legend of Solgard

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Hodnocení
90%
Klady
  • perfektní zpracování
  • taktické souboje
  • obtížnější souboje s bossy
Zápory
  • spousta free-to-play prvků
Diskuze ke článku
Jab
Mobilní RPG jsou stále děsivá mizérie. Koupil jsem Demons Heart 2 a Rogue Hearts a obé to jsou takové jednoduché a celkem nudné záležitosti. Přitom ale s nesmyslně vysokým hodnocením na Google Play.

Na mobilu tak nejčastěji hraji hry, které znám z počítače: Knights of the Old Republic, Baldurs Gate atp. V budoucnu si chci koupit další EE verze Infinity Engine her od Beamdogu a třebas i Banner Sagu.

Free to play, reklamy atp. nechci. Moc RPG na mobily bez nich bohužel není a pokud jsou, tak je lze koupit i na GOGu pro počítač, kde jsou už v základu levnější a ještě jsou k nim často slevové akce. Trh s mobilními RPG (i dalšími žánry zajisté) je prostě jedna velká tragédie a skrze free to play i ekvivalent zakouřeného nonstopáče plného "výherních" automatů, na nichž protáčí svůj život feťáci, šlapáci atp. Jen jsou ony mobilní hry vymalované živými barvičkami, doplněné spoustou zářivých animací a zvukem sypajících se zlatek.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze