Leagoo Shark 1
recenze

Leagoo Shark 1

Vstupenka do vyšší třídy
36

Tento telefon nedělá kompromisy: má obří displej, baterii, kvalitní zpracování a vzhledem k ceně i nebývalou nabídku funkcí, mezi kterými najdeme například čtečku otisků prstů nebo 3 GB RAM. To vše za cenu pod šest a půl tisíce. Nemá to nějaký háček nebo snad háčky? Na to zodpoví následující řádky.

Podle názvu by se mohlo zdát, že před sebou máme jenom další čínský smartphone, který zaujme jenom cenou. V tomto případě je to také pravda, ale je potřeba zmínit i české zastoupení. Společně s kompletní podporou LTE pásem to znamená i jisté nadstandardní služby, například Garance10D.

Leagoo Shark 1

Službu „Garance 10D“ získávají automaticky všichni zákazníci, kteří si koupí jakýkoliv smartphone Leagoo z české nebo slovenské distribuce. Tento program nabízí vždy možnost výměny reklamovaného produktu v případě, že k jeho opravě nedojde do deseti dnů od předání servisnímu středisku. Služba se přitom neomezuje pouze na produkty v záruční době, ale vztahuje se i na ty po záruce.

Obsah balení: závan luxusu

Už balení dává tušit, že zde nepůjde jenom o základ. I když po stránce obsahové nenajdeme nic výjimečného (nabíječka, kabel, sluchátka), rozdělení do malých krabiček působí opravdu dobrým dojmem.

Balení má svoji úroveň.

Technické parametry Leagoo Shark 1

Kompletní specifikace
Konstrukce158,6 × 82,8 × 8,5 mm, 241 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek 6753, CPU: 8×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-T720 MP3
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor6 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:30 hodin
Dostupnostkvěten 2016, 6 390 Kč

Design a konstrukce: bez kompromisů

Spíše než telefon připomíná zařízení malý tablet. I když má displej o úhlopříčce 6 palců, působí mnohem větším dojmem. K tomu si připočtěte váhu 240 gramů (ano, necelého čtvrt kilogramu) a máte jasno. Zkrátka to není telefon, který byste nosili někde po kapsách. Pouzdro na opasek nebo zavazadlo je prakticky povinností. Stejně tak ovládání vyžaduje obě dvě ruce, jinak je jenom otázkou času, kdy skončí smartphone na zemi.

Telefon tak na fotkách nevypadá, ale je hodně velký. Kromě této zlaté na vás v obchodech čeká ještě černá a stříbrná verze.

Zpracování a použité materiály jsou vskutku příkladné a klidně bychom je mohli vidět i v mnohem vyšším segmentu. Boky a záda jsou z hliníku, jen dva úzké pruhy nahoře a dole jsou z plastu. Čelní plochu prakticky celou zabírá rozměrný šestipalcový displej. Ten má navíc jemně zaoblené boky, což bývá v marketingové terminologii označováno 2.5D. Nejenže to dobře vypadá, ale usnadňuje to gesta, kdy táhnete prstem přes okraj displeje. Nesmíme zapomenout zmínit přítomnost Gorilla Glass 3.

Místa nahoře a dole a zvláště pak po stranách skutečně moc není a působí to velmi dobře. Spodní ploška je prázdná celá, nahoře se našlo místo pro čelní 5Mpx fotoaparát, vícebarevnou notifikační diodu, sluchátko a čidla jasu a přiblížení. Zajímavostí je pak čelní selfie blesk, ale moc dobře nesvítí.

Rozložení prvků respektuje zvyklosti.

Kovové boky toho moc zajímavého neukrývají: nahoře 3,5mm jack a sekundární mikrofon, dole pak microUSB konektor s funkcí USB-OTG a reverzním nabíjením. Vypínač a kolébkové ovládání hlasitosti se nacházejí vpravo a nahoře. Řekl bych, že až příliš nahoře vzhledem k rozměrům, což snadné ovladatelnosti moc nepřidá. Šuplíček pro microSIM a microSD (do 64 GB) nalezneme vlevo nahoře. Bohužel se jedná o řešení hybridního slotu, kdy si musíte vybrat, zda-li druhou pozici osadíte SIMkou nebo paměťovkou.

Záda pak skýtají pohled na čočku fotoaparátu s dvojitým bleskem. V pozici příhodné pro ukazováček pravé ruky se pak nachází čtečka otisků prstů.

Líbilo se nám:
  • kvalitní konstrukce
  • použité materiály
  • zaoblené okraje displeje
Nelíbilo se nám:
  • rozměry
  • hmotnost

Displej: hezká podívaná

Displej má úhlopříčku 6 palců a k ní dostatečné rozlišení Full HD, tedy 1920 × 1080 bodů. Použitou technologii označuje výrobce jako LTPS. Co se barevného podání a pozorovacích úhlů týče, nelze mít žádné výhrady. Pochválit je však potřeba maximální jas. Pokud si nastavíte maximum, pak z toho doslova bolí oči, a to i ve dne. I přímé letní slunce tak nepředstavuje problém. Naopak minimální jas je příjemný i v úplné tmě.

Displej patří mezi silné stránky.

Co se displeje týče, zaujme i širokou plejádou doprovodných funkcí. O zaoblení okrajů, odolném krycím skle nebo barevné notifikační diodě jsme již mluvili, nyní přišel čas zmínit i další doplňkové funkce. Patří mezi ně například dobře fungující čidlo jasu nebo schopnost probouzet telefon dvojitým poklepáním. Možnost jej stejným způsobem uspat však chybí.

Líbilo se nám:
  • velikost displeje
  • rozlišení
  • silný maximální jas

Zvuk: stále stejná písnička

I když lze na zádech pozorovat masivní mřížku reproduktoru, jeho skutečná velikost je zhruba čtvrtinová a snadno jej zakryjete jedním prstem. Z toho pak plynou i jeho vlastnosti, což bývá obligátní absence basů a zkreslování při vyšších hlasitostech.

Leagoo Shark 1

Naopak přiložená špuntová sluchátka nemáte nutkání vyměnit hned při prvním poslechu. K hlasitosti sluchátka pro hovory nelze mít výhrady.

Líbilo se nám:
  • přiložená sluchátka...
  • ...a jejich kvalita
Nelíbilo se nám:
  • hlasitý reproduktor by mohl zvládnout víc

Baterie a výdrž: hodně dává, hodně bere

Důvodem, proč je telefon tak velký a hlavně těžký, je integrovaná baterie o kapacitě 6 300 mAh. To je opravdu hodně, i když se v poslední době objevilo vícero telefonů s takovouto kapacitou, kupříkladu Doogee T6 se 6 250 mAh. To bylo ale jednostranně zaměřeno na výdrž a se svým HD displejem dosahoval skutečně zajímavé výdrže.

Displej Leagoo má nejenom vyšší rozlišení a úhlopříčku, ale hlavně také výrazně vyšší jas. To všechno společně s dalšími detaily se podepsalo na výdrži. Takže zatímco Doogee dával tři dny bez problémů, tady jsou to spíše dva dny se železnou jistotou nebo tři dny s odřenýma ušima.

Součástí správy napájení jsou i šetřící módy.

To naznačuje i výsledek našeho redakčního testu, při němž streamujeme video o rozlišení displeje (zde 1080p) s polovičním jasem a poloviční hlasitostí ve sluchátcích. Tady se Shark 1 vypnul po 9 hodinách a 10 minutách. Jen pro srovnání, už zmiňovaný Doogee vydržel přes 15 hodin.

Hodně tak záleží na způsobu používání, to ale ostatně u kteréhokoli jiného smartphonu. Tady se můžete dostat klidně na týden, ale dokáži si představit i uživatele, kteří zásobu energie spotřebují za jediný den.

Leagoo Shark 1

Jasné pozitivum skýtá výkonná nabíječka v balení. Za necelé dvě hodiny se s ní dostanete z 0 na 80 %, za dalších 40 minut pak máte plno.

Líbilo se nám:
  • výdrž
  • rychlost nabíjení

Hardware a výkon: rozporuplné výsledky

Výrobce osadil telefon 8jádrovým 64bitovým procesorem MediaTek MT6753 s taktem 1,3 GHz a grafickou jednotkou Mali-T720 MP3. A zatímco v ostatních parametrech není telefonu co vytýkat, tady by se prostor pro zlepšení našel. Záleží tedy na tom, co od telefonu očekáváte. Prostředí operačního systému je krásně plynulé, stejně tak jako běh aplikací. V praxi narazíte jen na problémy při těch nejnáročnějších hrách, kde jen postačí vzdát se trochy detailů. Čeho si však na telefonu všimnete, je jeho zahřívání. Je to dáno spíše kovovou konstrukcí, ale teplo sálající ze zad cítíte už například při sledování videa nebo surfování na webu.

Výsledky benchmarků.

V otázce pamětí se naštěstí nešetřilo. Ze 3 GB RAM je po spuštění volných 2,2 GB, což by mělo stačit i těm nejnáročnějším uživatelům. 16 GB vnitřní paměti, z nichž je přístupných 12,3 GB, už tak oslnivá hodnota není, ale stačí to. Paměť máte dále možnost rozšířit kartami formátu microSD až do kapacity 64 GB.

Paměti má telefon dost.
Líbilo se nám:
  • dostatek pamětí
Nelíbilo se nám:
  • slabší procesor

Operační systém a uživatelské prostředí: tady je veselo

Na telefonu běží Android 5.1, který prošel notnými zásahy výrobce a dostal spoustu vylepšení. Na jednu stranu to potěší náročné uživatele, kteří chtějí z telefonu dostat co nejvíc, pro někoho může být ale takové množství voleb matoucí.

Začněme například spodním řádkem s virtuálními klávesami pro ovládání operačního systému. Obvykle tam bývají tři, tady je jich rovnou pět. Ta první umí řádek schovat, aby nezabíral místo na displeji (obnovíte jej tažením přes spodní okraj). Poslední tlačítko zase za vás stáhne horní lištu. Pokud se vám to nelíbí, můžete si nastavit klasickou trojici.

Operační systém je vskutku bohatý, dobrý dojem kazí nedotažená lokalizace.

Jsou zde i další drobnosti, které pomáhají přežít obří displej. Kupříkladu si můžete nastavit, aby se nad vším ostatním obsahem objevovalo „magické tlačítko“, které vám poskytne přístup k nejpoužívanějším funkcím. Jedna z nich může být i ovládání pomocí psaní písmen na obrazovku. Chce to trochu cviku, ale pak je to zároveň efektní i efektivní.

Dobrý dojem z množství nastavení ale kazí fakt, že většina voleb v menu není přeložena do češtiny. To je obvyklá nectnost výrobců čínské provenience, která může snadno zmást méně zkušené uživatele. A někdy se i dobře pobavíte, jako když najdete v menu slova jako „nigdy“.

Líbilo se nám:
  • množství nastavení a přizpůsobení
Nelíbilo se nám:
  • slabší lokalizace
  • místy nepřehledné

Fotoaparát a videokamera: dobrá práce

13megapixelový snímač vyrobilo Sony, Leagoo ho pak zasadilo pod objektiv se světelností f/2.0 a doprovodilo duálním LED bleskem. Zní to jako solidní sestava a stejně tak i fotí. Namísto honění se za megapixely nabídne skutečně kvalitní snímky.

Ukázkové fotografie. Někdy není telefon úplně jistý při ostření, a tak je mu vhodné pomoci dotykovým fokusem.

Za dobrého světla je to skutečně hezká podívaná. Pokud bychom chtěli být extrémně nároční, pak bychom možná poukázali na nedostatek detailů při velkých přiblíženích nebo až příliš zářivé barvy. To ale není tak důležité jako fakt, že se mobil dobře vyrovnává se zhoršenými světelnými podmínkami v případě šera nebo protisvětla. Krátce řečeno, mobil fotí rozhodně nadprůměrně.

Prostředí fotoaparátu.

Dobrému dojmu přispívá i jednoduché rozhraní fotoaparátu. Kromě plné automatiky můžete vybrat jeden z mnoha efektů, zvláště se mi líbila volba označená jako „Pro“, kde můžete rychle nastavit požadované parametry.

Ostudu neudělají ani snímky z přední kamery s rozlišením 5 megapixelů. Zajímavostí je osazení čelního blesku, ale moc užitku to nepřinese. Abyste svůj obličej jakž takž osvítili, tak si musíte dát telefon asi 30 cm před obličej, a to už nevypadá dobře.

Přední kamera za světla, ve tmě v natažené ruce a ve tmě asi 30 cm od obličeje.

A podobná slova chvály můžeme vyřknout i nad videem. Má Full HD rozlišení při 30 snímcích za sekundu.

Leagoo Shark 1 – testovací video, 1080p, exteriér, den, 30 FPS

Líbilo se nám:
  • dobré fotky i video
  • přední selfie blesk
Nelíbilo se nám:
  • selfie blesk mohl být silnější

Funkční výbava: nadstandard

Snahu působit jako přístroj z vyšší třídy završuje telefon množstvím nadstandardních funkcí. Jednou z nich je například čtečka otisků prstů, která byla ještě nedávno výsadou jen těch nejdražších modelů, nyní si však nachází cestu i do těch levnějších. Kromě odemykání telefonu, kdy nemusíte mačkat boční tlačítko, ale pouze přiložit prst na senzor, jej můžete využít i k odemykání přístupu k určitým aplikacím.

Senzor sice nefunguje vždy na 100 %, ale protože máte pro odemčení tři pokusy, k obrazovce pro zadání PINu se dostanete jenom výjimečně.

Čtečka otisků i dálkové ovládání fungují bez problémů.

Jako další zajímavou funkci je potřeba zmínit infračervený ovladač domácí elektroniky. Ten se neomezuje pouze na televize a videa, ale v menu najdete i projektory, klimatizace, fotoaparáty nebo patřičně vybavené žárovky.

Nejdříve zvolíte patřičný výrobek a posléze zkoušíte, zda-li reaguje na vaše příkazy. Takto jich vyzkoušíte několik, než narazíte na tu správnou kombinaci. Může to být trošičku složitější, ale funguje to dobře. Například jsem bez problémů rozjel ovládání sedm let staré televize Panasonic.

Ale zpátky k funkcím typičtějším pro telefon. Za zmínku určitě stojí, že podpora LTE zahrnuje všechna česká pásma, včetně 800 a často opomíjených 900 MHz. Další věc, která potěší, jsou možnosti konektoru. Můžete jej využít nejenom k připojení různých zařízení pomocí USB-OTG, ale také pro nabíjení dalších zařízení. Škoda jen, že si patřičnou redukci budete muset obstarat sami.

Leagoo Shark 1

Ještě krátce o navigaci: kromě GPS podporuje telefon i systém GLONASS, takže zachycení polohy i její udržení je bezproblémové. Jedinou chybu, kterou bychom ve funkční výbavě nalezli, je absence NFC – je ale na zvážení každého z vás, jak moc velký nedostatek to znamená.

Líbilo se nám:
  • infraport a čtečka otisků
  • podpora českých LTE frekvencí
Nelíbilo se nám:
  • neumí NFC

Zhodnocení a závěr: na velikosti záleží

Telefon má jenom jednu zásadní chybu, kterou jsou jeho rozměry. Čtvrt kila je hodnota někdy z poloviny devadesátých let a musíte si dobře rozmyslet, jak se vám s ní bude žít, stejně tak jako s faktem, že telefon se prakticky nedá obsluhovat jednou rukou, byť ji máte sebevětší. Jsou tu sice módy pro zmenšení klávesnice, ale to řeší problém jen částečně.

Když dokážete toto překousnout, pak na vás čekají víceméně samá pozitiva (a sociální jistoty): kvalitní materiály a zpracování, velmi dobrá výdrž (i když ne špičková), podařený displej, dostatek paměti a zdařilý fotoaparát. Nesmíme zapomenou ani na dobře fungující skener otisků prstů nebo infračervený port.

Leagoo Shark 1

Jediný kompromis přijde v otázce použitého čipsetu a jeho výkonu. I když se telefon snaží tvářit po všech stránkách prémiově, tady má ke špičce hodně daleko. Jde spíše o takový slabší průměr.

Konkurence

Když se podíváme na podobně velké smartphony s obří baterií, nemůžeme pominout Doogee T6. Tento telefon je výrazně levnější – stojí jenom něco málo přes čtyři tisíce. Tomu ale odpovídají ústupky ve výbavě: HD displej, 2 GB RAM nebo absence pokročilejších funkcí.

Doogee T6.

Trochu lépe je na tom Asus ZenFone Max, i když i ten má pouze HD displej a 2 GB RAM. Slabší má i baterii, a to s „pouhými“ 5 000 mAh. Na druhou stranu zaujme Snapdragonem 410 a váhou 202 gramů.

Asus Zenfone Max.

Podobně zaměřený je i Lenovo P90 Pro. U toho mohou zaujmout hlavně 4 GB RAM, ale baterie má kapacitu 4 000 mAh.

Lenovo P90 Pro.
leagoo-shark-1
Klady
  • dobrý displej
  • kvalitní materiály a zpracování
  • vysoká výdrž
  • dostatek RAM i vnitřní paměti
  • kvalitní fotoaparát
  • infraport a čtečka otisků
Zápory
  • rozměry a hmotnost
  • slabší výkon
  • neúplná lokalizace
Diskuze ke článku
Martin
Ako nemam nic proti wp a nechcem ani do nho rypat lebo sa im moc nedari ale predstavit si ze lumia 650 stoji tolko co toto tu ma privadza do sialenstva
Jab
To prostředí vypadá dosti jako EMUI v posledních Huawei telefonech.
Demeter
gde je vydeo nesce sa mi luskat pýsmenka ale slaty telefon sa mňa moc lýbý
Jiří Batěk
Jiří Batěk
To se jim moc nepovedlo .Mizerná výdrž vzhledem ke kapacitě baterie a ještě těžký jako prase.Tole opravdu nebrat

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze