Jackery PowerBar
recenze

Jackery PowerBar

Energetická „tyčinka“ pro náročné
1

Telefon, tablet, chytré hodinky či notebook – pouze malý výčet technologických výdobytků dnešní doby, se kterými trávíme denně více času, než bychom si přáli. Každé elektronické zařízení, ať už je méně či více energeticky náročné, navíc vyžaduje alespoň jednou za čas nabít a problém nastává, když se zrovna nenacházíme poblíž zásuvky. Pro tyto případy je tady naštěstí powerbanka „na steroidech“ s názvem Jackery PowerBar, na kterou se v následující recenzi zaměříme.

Posteskli jste si někdy nad tím, že vaše běžná powerbanka nedisponuje klasickou elektrickou zásuvkou nebo jste jen potřebovali nabíjet čtyři zařízení najednou? Pokud ano, nepřestávejte číst. Powerbanka Jackery PowerBar má vše uvedené, disponuje vysokou kapacitou a navíc si ji můžete v klidu vzít do letadla? Že to zní až příliš dobře na to, aby to byla pravda? Brzy vás přesvědčíme o opaku.

Za zapůjčení powerbanky Jackery PowerBar děkujeme e-shopu ilin.cz, kde si powerbanku můžete rovněž zakoupit.

Technické parametry Jackery PowerBar

Rozměry 65 × 65 × 160 milimetrů
Hmotnost 680 gramů
Kapacita baterie 23 200 mAh (83 Wh)
Doba nabíjení powerbanky přibližně 7 hodin při nabíjení výkonem 15 W
Maximální počet nabíjených zařízení najednou až čtyři zařízení
Specifikace USB konektorů 1× Quick charge 3.0 (max. 18 W), 1× USB-C (max. 15 W), 1× 5V/2,4A (max. 12 W)
Specifikace zásuvky 220 V, 60 Hz, 85 W (max. 100 W)
Ochrana před zkratem a přebitím ano
Možnost používat v letadle ano, schváleno TSA (Úřadem pro bezpečnost v dopravě)
Cena 2 999 Kč

Obsah balení: nic důležitého neschází

Uvnitř černé krabičky čeká na vybalení powerbanka spolu s úhledně smotaným USB-C/USB-C kabelem. Dále jsem zde našel podrobný manuál, který poradí, jak Jackery PowerBar správně používat. Nabíjení powerbanky však již budete muset zajistit svépomocí a použít vlastní adaptér do zásuvky.

Jackery PowerBar
Líbilo se nám
  • přítomnost USB-C/USB-C kabelu
Nelíbilo se nám
  • nutnost použít vlastní adaptér k nabíjení powerbanky

Zpracování a konstrukce: hlavně prakticky

Jackery PowerBar je důkazem toho, že i „obyčejná“ powerbanka může vypadat k světu. Kombinace tmavě šedé s oranžovými prvky podle mého názoru funguje velmi dobře a design se Jackery povedl. Vzhled a použité materiály (převážně plast a hliník) ovšem mají i své praktické opodstatnění. Například průduch na straně powerbanky je 100% funkční a je zde kvůli integrovanému aktivnímu větráčku. Hmotnost 680 gramů je vzhledem k použití baterie přiměřená, stejně jako rozměry 65 × 65 × 160 milimetrů, které dělají z powerbanky jakousi „tyčinku“, což má zařízení koneckonců i v názvu.

Nejvíc vás však bude jistě zajímat konektorová výbava, která se skládá ze tří USB portů a jedné 220V zásuvky. Konkrétně zde najdeme jeden USB-A konektor s podporou Quick Charge 3.0 (max. 18 W), dále USB-C s maximálním výkonem 15 W a také 5V/2,4A USB-A o výkonu 12 W. Na druhé straně pak čeká již pravděpodobně největší lákadlo, kterým je klasická 220V elektrická zásuvka o výkonu 85 W. Kolik energie v powerbance zbývá prozradí malý displej, který zobrazuje oranžovými číslicemi procento nabití.

Powerbanka působí dostatečně bytelně.

Ke kvalitě zpracování není mnoho co vytknout. Powerbanka působí bytelně a nikde jsem nenarazil na špatně slícované komponenty ani jiné estetické či funkční vady. Na závěr ještě uvedu, že powerbanka nedisponuje žádnou zvýšenou odolností a uživatelům je jako u každé jiné elektroniky doporučeno vyvarovat se pádům či jinému zacházení, které by mohlo vést k poškození.

Líbilo se nám
  • povedený design
  • solidní hmotnost i rozměry
  • standardní 220V zásuvka
  • ukazatel stavu nabití

Praxe: nenechá vás ve štychu

Jackery PowerBar jsem používal několik dní, během nichž jsem nabíjel smartphony, notebook, ale i další elektroniku. Jedním z rozdílů mezi nabíjením skrze USB konektory a 220V zásuvku je spuštění aktivního chlazení. Zatímco v prvním případě zůstane větráček vypnutý, při nabíjení přes zásuvku je potřeba větráček i celou zásuvku nejprve aktivovat přibližně dvousekundovým podržením vypínacího tlačítka. Po stisknutí zároveň uvidíte, kolik procent kapacity baterie máte k dispozici.

Jackery PowerBar

V reálném používání, kdy jsem měřil úbytek kapacity powerbanky, jsem skrze USB-C nabil zcela vybitý Google Pixel 3 XL s kapacitou baterie 3 430 mAh. Nabití do 100 % znamenalo snížení kapacity Jackery PowerBar přibližně o 20 %. Podobně tomu bylo při nabíjení Huawei P smart Z z hodnoty přibližně 30 % do zcela nabitého stavu – opět došlo k úbytku zhruba 20 % u powerbanky. Při nabíjení notebooku s kapacitou 47 Wh jste schopni zařízení nabít přibližně jedenkrát a půl.

Pokud často cestujete letadlem, určitě oceníte, že je powerbanka schválena Úřadem pro bezpečnost v dopravě a můžete si ji tedy s sebou vzít klidně na palubu letadla. S kapacitou 77 Wh se totiž bezpečně vleze do normy 100 Wh, která je mezní hodnotou pro to, zda si ještě můžete vzít powerbanku s sebou, či nikoliv.

Jackery PowerBar si s sebou můžete klidně vzít i na palubu letadla.

Jackery PowerBar může být rovněž skvělým pomocníkem při pořádání letních pikniků v parku nebo kdekoliv jinde. Sám jsem si s sebou powerbanku bral do parku, odkud jsem někdy pracoval. Jediné, co bych tak mohl powerbance vytknout, je absence automatického vypnutí aktivního větrání. V případě, že zapomenete vypnout klasickou 220V zásuvku, se totiž bude větráček neustále točit, což pochopitelně vede k větší spotřebě baterie a nadbytečnému zahřívání, pokud powerbanku omylem schováte do batohu. Ocenil bych tedy, kdyby PowerBar dokázal rozpoznat, že do zásuvky není zapojeno žádné zařízení a v takovém případě se po určité době vypnout.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
  • možnost nabíjet až 4 zařízení najednou
  • množství konektorů
  • možnost používat powerbanku v letadle
Nelíbilo se nám
  • absence automatického vypnutí napájení 220V zásuvky

Zhodnocení

Powerbanku Jackery PowerBar mohu doporučit všem, kteří často cestují, ale nevystačí si pouze s USB konektory. Oceňuji praktický design s ukazatelem stavu nabití, praktickou možnost nabíjet až čtyři zařízení najednou či hlavní přednost této powerbanky v podobě klasické 220V zásuvky. Kapacita Jackery PowerBar by mohla být vyšší, což by se však negativně projevilo na hmotnosti a velikosti zařízení.

Za zapůjčení powerbanky Jackery PowerBar děkujeme e-shopu ilin.cz, kde si powerbanku můžete rovněž zakoupit.

Jedinou výtku mám snad pouze k absenci funkce automatického vypnutí napájení zásuvky a s tím spojeného aktivního větrání. Celkově se však jedná o povedené zařízení, jehož koupí chybu rozhodně neuděláte.

Klady
  • opravdu velká kapacita
  • praktické aktivní chlazení
  • možnost nabíjet až 4 zařízení najednou
  • schváleno pro používání v letadle
  • standardní 220V zásuvka
  • ukazatel stavu nabití baterie
Zápory
  • absence automatického vypnutí chlazení
  • chybějící adaptér k nabíjení powerbanky
Diskuze ke článku
Jan
220 V, 60 Hz? Jak je na tom průběh kmitočtu? Trapézový, či plynulá sinusoida?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze