Huawei Y5 (2018)
recenze

Huawei Y5 (2018)

Šetřilo se
14

Pokud za váš nový smartphone nechcete příliš utrácet a vystačíte si s nižší střední třídou, máte i tak poměrně široký výběr. Kupříkladu Huawei nabízí hned několik zástupců. Dnes se podíváme na zoubek Huawei Y5 (2018), který útočí především slušným displejem s tenkými rámečky a nízkou cenou. Bude tento mix stačit na úspěch?

Ať už patříte mezi nenáročné uživatele, nebo s chytrými telefony teprve začínáte, s největší pravděpodobností budete hledat smartphone s nízkou cenou, který však nepostrádá žádnou důležitou funkci. Výrobců specializujících se na levné smartphony je více, společnost Huawei nevyjímaje.

Huawei Y5 (2018)

Dnes se podíváme na zoubek letošní generaci modelu Y5, který chce útočit především displejem s tenkými rámečky a nechybí mu slušný fotoaparát, baterie s kapacitou nad 3 tisíce mAh a ani lákavá cena nižší než 3 tisíce korun. Zda se však Huawei trefil tímto modelem takříkajíc do černého odhalí až naše dnešní recenze.

Technické parametry Huawei Y5 (2018)

Kompletní specifikace
Konstrukce146,5 × 70,9 × 8,3 mm, 145 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,45" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek 6739,
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémAndroid 8.0
Akumulátor3 020 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:30 hodin
Dostupnostčervenec 2018, 2 990 Kč

Obsah balení: nic než základ

V malé krabičce se kromě samotného telefonu nachází základní příručky a dále koncovka nabíječky, USB kabel a nástroj na vyjmutí slotu pro SIM/microSD kartu. Na sluchátka se nedostalo, stejně jako na ochrannou fólii displeje.

Konstrukční zpracování: plastově moderní

Na produktových fotografiích to Huawei Y5 (2018) poměrně sluší, za což mohou především tenčí rámečky displeje. Byli jsme tedy zvědaví na střetnutí v reálu. Musíme říci, že ani zde Huawei nešlápl mimo, neb design novinky lze hodnotit jako povedený. Žádné designové výstřelky se nekonají, a to mnoho zájemců ocení. Rovnou můžeme prozradit, že celé tělo Y5 (2018) tvoří plastové materiály, čemuž se v této třídě nelze divit.

Na test nám dorazila nevýrazná černá barevná varianta, sehnat lze i líbivější tmavě modrou. Zadní kryt se tváří jako matný, avšak na přímém světle vrhá odlesky. Povrch vcelku nápadně přitahuje otisky prstů i vlasové škrábance. Kdyby byla záda texturovaná, udělal by Huawei lépe, inspirovat se mohl například levným Vodafonem Smart N9 Lite. U takto levných smartphonů oceňujeme každou snahu o ozvláštnění, zde však Huawei trochu zklamal.

Do ruky padne Y5 (2018) velice dobře, za což mohou zakulacené hrany i bočnice. Tloušťka zařízení činí 8,3 milimetru, což je dle našeho soudu ideální hodnota. Zbylé rozměry činí 147 × 71 mm – na smartphone s téměř 5,5palcovým displejem slušná hodnota. Hmotnost se udržela na hranici 145 gramů. To je sice na plastový telefon poměrně dost, avšak hmotnost se rovnoměrně rozkládá po celém těle.

Huawei Y5 (2018)

Na pravém boku se nachází nezbytná tlačítka, konkrétně kolébkové tlačítko pro regulaci hlasitosti a pod ním umístěné tlačítko zámku obrazovky. Stisk je pohodlný a jistý, tlačítka kladou ideální odpor, avšak zamrzí že nejsou nijak povrchově odlišena. Stačilo jemné vroubkování odemykacího tlačítka a uživatel by hned věděl, že sahá správně. Nad displejem upoutá kromě kamery a běžných senzorů také průchod přední přisvětlovací LED diody, kterou využijete při pořizování autoportrétů.

Čtečku otisků prstů byste hledali marně.

Levý bok hostí šuplíček, pro jehož otevření potřebujete tenký nástroj, ideálně ten přibalený. Po jeho vysunutí získáte přístup ke slotu pro dvě nanoSIM karty a paměťovou kartu. Slot naštěstí není hybridní a vy tak můžete využít služeb celkem tří slotů, za což Huawei chválíme. Konektorová nabídka nijak nevybočuje: horní hrana je domovem 3,5mm jacku, spodní microUSB konektoru. Škoda, neb moderním USB-C konektorem by se Huawei odlišil od nekonečné konkurence. Hledáte čtečku otisků prstů? Hledáte bohužel zbytečně.

Huawei Y5 (2018)

Zpracování Huawei Y5 (2018) hodnotíme jako velice slušné. I když je telefon plastový, nikde nic nevrže, a to ani při snaze telefon trochu potrápit. Na svědomí to má i celistvost konstrukce – pod zadní kryt se v domácích podmínkách nedostanete. Suma sumárum, Huawei Y5 (2018) po stránce řemeslného zpracování rozhodně neurazil.

Líbilo se nám
  • bytelné provedení
  • více barevných variant
  • velice slušná hmotnost i tloušťka
Nelíbilo se nám
  • lesklý zadní kryt
  • chybí čtečka otisků prstů
  • chybí odlišení bočních tlačítek

Displej: odpovídá ceně

Huawei dle dnešních trendů nasadil protáhlý displej s poměrem stran 18:9. Úhlopříčka je již poměrně velká, konkrétně 5,45 palců. IPS technologie je dnes již téměř samozřejmostí. Rámečky displeje nejsou příliš tlusté, sám Huawei označuje displej jako FullView. Po stranách jsou rámečky opravdu příjemně tenké. V části pod a nad displejem by mohly být ještě tenčí, pod displej se vešlo i vcelku velké logo výrobce, kterého bychom se na úkor většího displeje určitě vzdali.

Rozlišení se zastavilo na hodnotě HD+, což znamená 1 440 × 720 pixelů. Na poměry takto velkého displeje se jedná o takové minimum, ale pokud se na pixely vyloženě nebudete soustředit, žádný rastr vás rušit nebude. Rozsah jasu je vcelku široký, velmi napomáhá dobře fungující automatická regulace jasu. Pokud vám však bude do zad pálit přímé polední slunce, občasné potřebě stínění se rozhodně nevyhnete.

Huawei Y5 (2018)

Barvy jsou příjemně saturované, bílá je bílá a ne žlutá. O zmeškaných událostech vás může informovat velmi malá informační LED dioda vpravo nad displejem, která bohužel není programovatelná. Jako velkou nevýhodu vidíme absenci odolnějšího skla, povrch spíše naznačuje použití tvrzeného plastu bez jakékoliv oleofobní vrstvy – displej se okamžitě ušpiní a vyleštit jde jen stěží. Spolu s telefonem doporučujeme zakoupit i tvrzenou folii.

Líbilo se nám
  • tenké boční rámečky
  • hezké barvy
  • notifikační LED dioda
Nelíbilo se nám
  • průměrný jas
  • chybí tvrzené sklo

Zvuk: nekvalitně, přesto nahlas

To, že máme tu čest s opravdu levným kouskem, dokazuje i samotný zvukový výstup. Huawei nemá separátní reproduktor – hlasitý reproduktor se nachází přímo ve sluchátku, kde mají například iPhony sekundární reproduktor.

Kvalita je dle očekávání velice zlá.

Kvalita je dle očekávání velice zlá, zvuk nepříjemně rezonuje a při vyšší hlasitosti je doslova nepříjemný. Pro poslech nahlas tedy novinku doporučit nelze, avšak pro spolehlivé upozornění na nějakou událost postačí. Mnohem lepších zážitků docílíte, pokud připojíte vlastní sluchátka skrze 3,5milimetrový jack konektor. V takovém případě už dosáhnete středně kvalitního výstupu, který běžnému posluchači postačí.

Líbilo se nám
  • hlasitý reproduktor
Nelíbilo se nám
  • nevalná kvalita

Výkon hardwaru: nespěcháme

Huawei nasadil do svého Y5 (2018) čtyřjádrový procesor MediaTek 6739, kterému sekundují 2 GB operační paměti RAM a 16 GB interní paměti. Uživatelé mají dostupných zhruba 12 GB, které lze rozšířit paměťovou microSD kartou až do velikosti 256 GB.

Výsledky benchmark testů

Samotný výkon odpovídá zaměření telefonu, a tak žádné zázraky očekávat nelze. Tomu odpovídají i výsledky benchmark testu AnTuTu, kde Huawei nezískal ani 50 tisíc bodů. Výkonnostně Y5 (2018) zvládne kupříkladu méně náročné hry, avšak nutno počítat s tím, že nejnovější 3D tituly si rozhodně nezahrajete.

Líbilo se nám
  • slot na paměťové karty
Nelíbilo se nám
  • nízký výkon
  • málo RAM

Výdrž baterie: slušná čísla

V útrobách telefonu se nachází uživatelsky nevyměnitelná baterie s kapacitou 3 020 mAh. S ohledem na displej a hardware jde o nadstandardní hodnotu. Při středně náročném používání je reálné se dostat na dva dny výdrže. Pakliže jste však nepřetržitě on-line a komunikační sítě jsou vaší závislostí, budete nabíjet standardně, tedy každý večer. Nabíjení dodávanou nabíječkou zabere asi 2,5 hodiny.

Výdrž činí 1,5 dne při běžné zátěži.

Provedli jsme též náš standardizovaný test výdrže, při kterém telefon s připojenými sluchátky a hlasitostí i jasem nastavenými na 50 procent přehrával přes Wi-Fi streamované video v rozlišení 720p. Telefon se vypnul po 9 hodinách a 13 minutách, což je nadprůměrný výsledek.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž
Nelíbilo se nám
  • hodilo by se rychlé nabíjení

Konektivita: svištíme na LTE

V datové výbavě se Huawei Y5 (2018) drží ověřeného standardu. Samozřejmě zde nechybí LTE, které pracuje ve všech u nás využívaných pásmech – to Huawei zvládá na jedničku. Z bezdrátových možností připojení zde dále nechybí Wi-Fi ve verzích 802.11 b/g/n a Bluetooth 4.2. Zamrzela nás absence NFC čipu, který by možnosti použití posunul zase o stupínek výše, zvláště pak v této třídě, kde se každá dovednost navíc cení zlatem. Nechybí nezbytné GPS s GLONASSem. Navigování funguje hladce, výpadky signálu jsme naštěstí nezaznamenali.

Líbilo se nám
  • kompletní LTE
  • Bluetooth 4.2
Nelíbilo se nám
  • škoda chybějícího NFC

Fotoaparát: na momentky stačí

Hlavní fotoaparát na zadní straně disponuje 8 megapixely, automatickým ostřením a jednotónovou přisvětlovací LED diodou. Prostředí aplikace lze označit za přehledné, avšak ne všechny přepínače jsou hned po ruce. Nejlépe se vám bude aplikace ovládat za pomoci obou rukou, stejně jako u běžného fotoaparátu. Aplikace pracuje vcelku svižně, čas od času však nastane problém s rychlostí ostření a vy tak můžete přijít o důležitý moment.

Huawei Y5 (2018)

Kvalita výsledných snímků i přes vysoké rozlišení rozhodně nijak nenadchne. Za dobrého světla pořídíte lehce nadprůměrný snímek, největší problém shledáváme v ne zcela ideální ostrosti u krajů snímku a občas v pomalejším ostření. Pro roztřesené ruce nejde o nejvhodnější stroj. V interiérech se objevují již mnohem větší problémy, stejně jako za zhoršeného osvětlení. Snímky jsou plné šumu a pořídit ostrý snímek by bylo komplikované i pro neurochirurga.

Čelní kamerka má 5megapixelové rozlišení, a dokonce i přisvětlovací LED diodu, což rozhodně potěší. Kvalita selfies je veskrze průměrná, na sociální sítě a sdílení mezi přáteli však postačí.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení

Záznam videa (v maximálním rozlišení Full HD se 30 snímky za vteřinu) lze doporučit opravdu jen pro méně náročné. Pro přehrání na telefonu dostatečné, jinde bychom to nedoporučovali. Zamrzí především pomalé přeostřování a častější záseky.

Líbilo se nám
  • slušné rozlišení
  • přisvětlovací LED vpředu
Nelíbilo se nám
  • často neostré snímky
  • večerní snímky plné šumu

Software: zápasíme s nadstavbou

V Huawei Y5 (2018) nalezneme Android 8.1 Oreo s nadstavbou EMUI 8, která se od plejády modelů Huawei a Honoru nijak neliší. Aplikace se zde otevírají poměrně svižně, vzhledem ke slabšímu hardwaru však nutno počítat s občasnými záseky či opožděnými reakcemi. Zcela bez ztráty kytičky není ani multitasking. Telefon přeci jen „chroupe“ pomaleji a jakmile se zaplní paměť RAM, dochází k větším prodlevám. Časem se dle našich zkušeností v telefonech značky Huawei prostředí ještě více zpomaluje.

Prostředí

Pokud přejdeme čistě k aplikacím, přímo od Huawei jich tu jako vždy najdeme spoustu. Některé lze označit vyloženě za bloatware, ne všechny aplikace navíc jde odinstalovat. Kdyby Huawei zapracoval na čistějším prostředí, udělal by dle našeho soudu lépe.

Líbilo se nám
  • Android Oreo
  • (povětšinou) povedené aplikace z dílny Huawei
Nelíbilo se nám
  • hodila by se lepší optimalizace

Zhodnocení: šetřilo se

I když se novinka od Huawei designově povedla a potěší i výdrží baterie, celkově spokojeni nejsme. Vlastně to není ani tolik chyba telefonu, jako cenové politiky. I když se může zdát, že za 3 tisíce korun nelze očekávat zázraky, agresivní konkurence nás většinou přesvědčí o opaku. Některé modely s příplatkem pár set korun navíc nabídnou o poznání lepší funkční výbavu a zde už se vyplatí zapřemýšlet, zda není lepší počkat, našetřit pár korun navíc a pořídit si nějaký vybavenější stroj.

Huawei Y5 (2018)

Za nás tedy jednoznačné doporučení k nákupu Huawei Y5 (2018) nedostane, přesto jeho koupí chybu neuděláte. Berte však na vědomí, že si připlácíte za značku.

Konkurence

Z konkurentů můžeme zmínit například Xiaomi Redmi 5 s kovovým zadním krytem, rozměrným displejem s úhlopříčkou 5,7 palců a baterií o kapacitě 3 300 mAh. Potěší také paměť RAM s kapacitou 3 GB a 12Mpx fotoaparát. Za lepší výbavu si musíte připlatit, v tomto případě zhruba 600 Kč.

Xiaomi Redmi 5 16 GB

Rozměry151,8 × 72,8 × 7,7 mm, 157 g
DisplejTFT IPS, 5,7" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 450, 8×1,8 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 2:21 hodin

Konkurenci lze hledat i ve vlastních řadách, přesněji u dceřiné značky Honor. Model 7A se chlubí 5,7palcovým HD+ displejem, 32GB interní pamětí a 3 GB operační paměti. Nezklame ani 13Mpx fotoaparát, potěší i čtečka otisků prstů. I zde činí příplatek zhruba 600 Kč.

Honor 7A 32 GB

Rozměry152,4 × 73 × 7,8 mm, 150 g
DisplejTFT IPS, 5,7" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 430 MSM8937, 4×1,2 GHz + 4×1,5 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 2:28 hodin

Zdatnou konkurenci lze najít i v řadách Nokie. Loňský model 5 nabídne za stejnou cenu 5,2palcový HD displej, kovové zpracování a čtečku otisků prstů. Fotoaparát disponuje rozlišením 13 Mpx, baterie se pyšní slušnou kapacitou 3 000 mAh.

Nokia 5

Rozměry149,7 × 72,5 × 8,1 mm, 162 g
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 430 MSM8937,
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh
huawei-y5-2018
Klady
  • elegantní design, slušné rozměry
  • dobrá výdrž baterie
  • 2× slot pro nanoSIM, 1× pro microSD kartu
  • slušný jas displeje
  • tenké rámečky displeje
Zápory
  • uživatelská nadstavba
  • množství bloatwaru
  • pouze průměrný fotoaparát
  • chybí čtečka otisků prstů
Diskuze ke článku
Junior
S tímto mobilem to nesouvisí, ale když už prosím přijde recenze na nová Xiaomi? Od videa s rozbalením uběhly už snad tři týdny a pořád nic :-/
puch
Toto je nizsi stredni trida? :-O Toto je absolutni lowend.

2 GB byly absolutne nedostačující už rok, dva zpět.
Blue Sun
Blue Sun
Když člověk chce menší levný telefon, moc velký výběr není a pak i tohle může být dobrá volba.
VesMir
Dobrý den, telefon nemá čtečku otisku prstů, ale umí odemykat obličejem. Nikde ani zmínka :(.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze