HarmonyOS 2.0 je nejen o zabezpečení a plynulosti, ale také o „Super Device“

7
HarmonyOS 2.0 je nejen o zabezpečení a plynulosti, ale také o „Super Device“
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • „Super Device“ kombinuje dříve nezávislá zařízení v rámci soudržného systému
  • Nový ovládací panel pro více zařízení podporuje jednoduchá a intuitivní připojení prostřednictvím funkce „drag-and-integrate“
  • Domovská obrazovka Harmony OS je nyní přehlednější a organizovanější

Kromě tabletu Huawei MatePad Pro, chytrých hodinek Huawei Watch 3 (Pro) a dalšího příslušenství dnes čínský výrobce po dlouhém čekání oficiálně představil vlastní operační systém HarmonyOS 2.0. Byl navržen s cílem zásadně vylepšit uživatelskou zkušenost. Coby operační systém nové generace pro chytrá zařízení poskytuje HarmonyOS společný jazyk pro připojení a spolupráci různých druhů zařízení a podle výrobce poskytuje uživatelům pohodlnější, plynulejší a bezpečnější prostředí. HarmonyOS využívá distribuovanou technologii k oddělení a flexibilnímu nasazení systémového softwaru a kombinuje dříve nezávislá zařízení do soudržného „Super Device“.

Nový interaktivní zážitek: snadnější a chytřejší používání

Díky interakci více zařízení s HarmonyOS je jejich ovládání stejně snadné, jako kdybyste pracovali jen s jedním. Nový ovládací panel pro více zařízení podporuje jednoduchá a intuitivní připojení prostřednictvím funkce „drag-and-integrate“, která umožňuje uživatelům svobodně připojit zařízení na základě konkrétních scénářů. Jak to celé funguje?

Nová domovská obrazovka HarmonyOS je přehledná a organizovaná

Chcete-li například doma pozdě v noci sledovat film, stačí otevřít ovládací panel a přetáhnout ikonu inteligentní obrazovky na ikonu telefonu a film přeskočí z telefonu přímo na televizi. Pokud máte v uších sluchátka Huawei FreeBuds 4, můžete přetáhnout ikonu sluchátek na ikonu telefonu, načež se film přehraje na vašem displeji a zvuk přesměruje přes vaše FreeBuds. A to je jen jeden příklad výhod tzv. „Super Device“.

Harmony OS 2.0
HarmonyOS 2.0 může být implementované na počítačích, tabletech, smartphonech, ale také na spotřebičích, jako například chytrá varná konvice, které mají pouhých 128 kB operační paměti.

Nové Centrum úloh pro více zařízení v HarmonyOS umožňuje aplikacím „cestovat“ mezi různými zařízeními podle libosti bez jejich instalace na každém z nich, takže jsou všechny funkce a služby k dispozici kdykoli a kdekoli. Na kterémkoliv zařízení, které je součástí systému „Super Device“, můžete vidět procesy spuštěné na všech ostatních zařízeních. Pokud potřebujete větší displej pro mobilní hraní, můžete jednoduše přejetím prstem nahoru a spustit obrazovku Overview, čímž přesunete hru do svého Huawei MatePad Pro a můžete pokračovat v zábavě.

Přehledné a snadné služby

Nová domovská obrazovka Harmony OS je přehledná a organizovaná. Po aplikacích můžete přejet prstem nahoru a zobrazit Service Widgets, které nabízejí snadno přístupné informace nebo služby v reálném čase, aniž byste museli otevírat samotnou aplikaci. Uživatelé si mohou přizpůsobit velikost widgetů služeb; klepnutím na aplikace a přejetím nahoru zobrazíte jejich widgety a klepnutím na libovolné volné místo na domovské obrazovce je skryjete. Speciálně navržené písmo HarmonyOS Sans a působivé animace pak nabízejí konzistentní uživatelský zážitek napříč všemi zařízeními HarmonyOS.

Aplikace Huawei HiLink byla nově upgradována na HarmonyOS Connect, aby šlo chytřejšími funkcemi vybavit více zařízení i jiných značek než Huawei. Chytré domácí zařízení lze připojit k mobilnímu telefonu jediným klepnutím: klepněte telefonem na troubu Midea založenou na HarmonyOS a vyberte recept, abyste mohli okamžitě začít připravovat jídlo. Uskladňujte zbytky jídla v bezpečí po delší dobu s ledničkami Haier, které automaticky upravují jejich teplotu podle typu skladovaného jídla.

Komplexní zvýšení výkonu lépe ochrání soukromí

Harmony OS dokáže po 36 měsících používání udržet rychlost čtení/zápisu podobnou novému telefonu, a to i při velmi malém zbývajícím úložném prostoru.

Aplikace HarmonyOS procházejí přísným testováním během vývoje, vydání, instalace a využívání, aby byl zajištěn bezpečný zážitek v čistém ekosystému.

Huawei se také zavazuje chránit soukromí a bezpečnost uživatelů. HarmonyOS zdědil a dále staví na předních technologiích ochrany soukromí a zabezpečení z EMUI. Základním principem je zajistit, aby k datům mohla přistupovat pouze správná osoba se správným zařízením, což zajistí bezpečnost během každého přístupu. Když je aktivováno společné ověřování identity pro více zařízení, uživatelé mohou odemknout své telefony pouze kombinací rozpoznávání obličeje na smartphonu a speciální kontrolou, která zajišťuje připojení hodinek k telefonu.

Harmony OS 2.0

Harmony OS navíc spravuje uživatelská data podle kategorií a chrání zařízení podle úrovně a nastavuje specifické prahové hodnoty zabezpečení pro Super Devices. Pouze zařízení, která splňují přísné požadavky na zabezpečení, mohou přistupovat k datům odpovídajícím jejich úrovni zabezpečení. Aplikace HarmonyOS procházejí přísným testováním během vývoje, vydání, instalace a využívání, aby byl zajištěn bezpečný zážitek v čistém ekosystému.

Na dnešní akci společnost Huawei uvedla kromě výše uvedeného také FreeBuds 4, novou generaci polootevřených bezdrátových Bluetooth sluchátek s potlačováním aktivního šumu (ANC), a dva špičkové monitory MateView a MateView GT.

Diskuze ke článku
Lukas Klima
Lukas Klima
Stejně jako EMUI, tak i tento jejich nový systém pokračuje v kopírování iOS. Šlo to udělat jinak, ale ne. Zase to musí opajcnout. Obecně EMUI, hned za MIUI, byly pro mě vždy nejšílenější nadstavby. Jednoduše Čína se vším všudy.
Janek Fanek
Janek Fanek
Jsem rád, že nový Harmony OS je k dispozici a v řadě činností se liší od Google, Apple a Samsungu. Konečně monopol Google dostal konkurenci a je možné, že bude úspěšný zejména v Asii. Snad časem, pokud vše bude probíhat optimálně, bude možné přejít kompletně na nový ekosystém. Snad k tomu bude i patřičný hardware, příslušenství a doplňky. Vzhledem k současné světové situaci, až čas ukáže, zda je nový systém životaschopný.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze