Huawei Honor 2
recenze

Huawei Honor 2

Král střední třídy s HD displejem

Nejprve to vypadalo, že se druhé generace modelu Honor ani nedočkáme. Nakonec dorazila a to je moc dobře. Mezi telefony s cenou kolem sedmi tisíc totiž řádně rozvířila vody svou výbavou, která čítá velmi dobrou výdrž, kvalitní displej či stereo reproduktory. Potvrdily se prvotní dojmy i po delším testování?

Huawei si své jméno začíná budovat i v České republice, a to především díky telefonům řady Ascend, které nabízejí zajímavý poměr cena/výkon. Totéž nabízí i polozapomenutý Honor 2, který se před několika dny dostal také na český trh. Pokud si říkáte, že jste jej již viděli dávno, máte částečně pravdu. Design je takřka shodný s modelem Ascend G600, který je však podstatně hůře vybaven.

Huawei Honor 2 - oficiální fotografie

A tím se dostávám rovnou k hlavní zbrani Honoru 2. Takřka maximální možná výbava, kde nechybí krásný IPS displej s HD rozlišením, čtyřjádrový procesor nebo stereo reproduktory, v kombinaci s velmi nízkou cenou, která se pohodlně dostala hned od začátku pod osm tisíc korun. Říkáte si, že musí být někde háček? Tutéž otázku jsme si před začátkem testování kladli také. Jaká je na ni odpověď, zjistíte přečtením recenze.

Technické parametry Huawei Honor 2

Kompletní specifikace
Konstrukce134 × 67,5 × 10,5 mm, 145 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 29 FPS
ChipsetHuawei K3V2, CPU: 4×1,4 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor2 150 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:24 hodin
Dostupnostbřezen 2013, 8 000 Kč

Huawei Honor 2 – videopohled

Obsah balení

Základní prodejní krabička žádné překvapení nepřináší. Počítejte s peckovými sluchátky, USB kabelem a koncovkou nabíječky. Přeci jen ale Huawei u mě má jedno malé plus. V krabičce je vše pěkně srovnané a není problém se k příslušenství rychle dostat.

Prodejní krabička se základním obsahem

Design a konstrukce

Podobu telefonu jsem nakousl již v samotném úvodu. Huawei se s odlišnostmi příliš nepáralo a máme tu tak klon modelu Ascend G600. Mé zhodnocení tedy bude stejné, jako kolegovo v recenzi na G600. Honor 2 vás nijak zvlášť nezaujme. Tvary jsou spíše hranatější a ozvláštnění nudného vzhledu má na starost jen plastová stříbrná linka po obvodu. Na druhou stranu mnozí tento střídmý design spíše ocení spíše, než některé dnešní výstřelky.

Huawei Honor 2 není žádný malý telefon. Na výšku měří 134 milimetrů, široký je 67,5 milimetrů a tloušťka se zastavila na 10,5 milimetrech. Oproti svému jmenovci z předchozí generace, modelu Honor, tedy telefon řádně přibral. Přesto se v ruce drží pohodlně, i když mám spíše menší dlaň. Vděčíme za to oblým bokům telefonu. Hmotnost 145 gramů je pak zcela v dnešním průměru.

Boky telefonu jsou decentně zaobleny

Čelní stranu okupuje velký displej, které se o své slovo přihlásí za malou chvíli. Nad ním nemůže chybět logo výrobce, sluchátko a také notifikační LED dioda, která vás informuje o zmeškaných událostech (zeleně), vybité baterii (červeně) a nabíjení (žlutě). Na zmeškané události dioda informuje blikáním neomezené dlouho. Vlastní nastavení možné není. Pod displejem je trojice senzorových kláves, které jsou podsvětleny a nabízejí hmatovou odezvu. Ta je na můj vkus poměrně silná, ale lepší než odezva žádná.

Volně se přesuneme na boky přístroje. Veškerá tlačítka jsou situována na pravý bok. Odshora jde o odemykací klávesu a dvojtlačítko regulující hlasitost. Lepší by bylo opačné pořadí, neboť by frekventovaná odemykací klávesa byla lépe dosažitelná. Nabíjecí micro USB konektor je na levém boku, což vyloženě praktické umístění není. Zapláčou především ti, kteří telefon často umísťují do držáku v automobilu. Hudební 3,5 mm jack konektor je pak zcela klasicky na horní straně.

Zadní strana je vyrobena z lehce měkčeného plastu

Zadní strana je z lehce měkčeného plastu a kromě loga výrobce, fotoaparátu a LED diody, ji ozvláštňuje hned dvojice reproduktorů. K těm se však dostaneme až později v části se zvukem.

Pochválit Huawei musím za konstrukční zpracování, které je velmi příkladné. Vše k sobě pěkně lícuje, nikde nic nevrže. Bez problémů je rovněž zadní kryt, který je odnímatelný. Ukrývá se pod ním samozřejmě baterie, slot pro paměťovou kartu a také je zde samozřejmě prostor pro SIM kartu běžné velikosti (mini SIM).

Baterie a výdrž

Pod zmíněným zadním krytem je příjemném překvapení. Vyměnitelná baterie se pyšní kapacitou 2150 mAh, což vůbec nezní špatně. Pří středně náročném využívání, kdy jste neustále on-line, jas displeje reguluje automatika, uskutečníte 10 minut hovorů a pošlete 20 SMS zpráv, se dostanete bez větších problémů na dva dny výdrže. Řečí hodin opravdu 48 hodin. I při náročnějším využívání však Honor 2 bez problémů přesáhne jednodenní výdrž.

Baterie potěší nadprůměrnou výdrží

Provedli jsme náš standardní test výdrže. Honor 2 byl přihlášen k zabezpečené Wi-Fi a 3G sítě, jas nastaven na 50 %, aktualizace potlačeny a přehrával on-line video v kvalitě 720p. Zvuk byl pouštěn do dodávaných sluchátek a hlasitost nastavena na 50 %. Tuto činnost vydržel bez deseti minut dělat pět hodin. Honor 2 hravě překonal Xperii T (o 33 minut), One X+ (o 1 hodinu a 24 minut) nebo Lumii 920 (o 34 minut).

Následně byly provedeny také testy nabíjení. Z nuly na 80 % to Honoru 2 trvá poměrně dlouho, 1 hodinu a 45 minut. Na úplné nabití Honor 2 potřebuje 2 hodiny a 24 minut.

Zvuk

Jak již bylo zmíněno několikrát, Honor 2 se pyšní dvěma reproduktory. Na výsledném zvuku je to patřičně znát. Reprodukce je nejen hlasitá, ale i vysoce kvalitní. Výšky netrhají uši a hloubky jsou přítomny. Ke zkreslení zvuku dochází až při maximální hlasitosti a zapnutém vylepšení Dolby. V tomto ohledu tedy Honor 2 jen těžko hledá konkurenci, zvláště ve své cenové kategorii. Samozřejmě nedávno testovaný HTC One, který má rovněž stereo reproduktory, je zvukem zcela někde jinde, ale to platí i o ceně, pohybující se v jiných sférách.

Stereo reproduktory odvádějí skvělou práci

Po namlsání ze zvuku z reproduktorů vás jistě zajímá i výstup do sluchátek. Po zapojení dodávaných pecek nadšení lehce upadá. Kvalita zvuku je více než slušná, ale zvuk je velmi tichý i na maximální hlasitost. Po připojení vlastních sluchátek (obyčejné pecky Koss) je však již vše v pořádku a zvuk je nejen kvalitní, ale také dostatečně hlasitý.

Displej

Nadšení ze zvuku se přenáší k displeji, který Huawei rozhodně nepodcenil. Připravte se na 4,5palcový IPS displej s rozlišením 1280 x 720 pixelů. Krásně jemná podívaná, skvělé pozorovací úhly a velmi dobrá čitelnost na přímé slunci. Připočtěte si k tomu perfektně fungující automatickou regulaci jasu a jistě uznáte, že displej nelze hodnotit jinak, než na jedničku s hvězdičkou. Že si takové hodnocení zaslouží HD displej v telefonu kolem 8 tisíc, jsme tedy nečekali, ale je to tak, Huawei velmi příjemně překvapil.

Displej se Huawei náramně povedl

Hardware

Čínský výrobce do Honoru 2 použil svůj vlastní čtyřjádrový procesor K3V2 s taktem 1,5 GHz. Nic tedy neponechal náhodě. Operační paměť RAM nabízí rovný 1 GB, avšak po zapnutí pro vás zbývá většinou kolem 350 MB RAM. Níže se můžete podívat, jak si procesor od Huawei vede ve vybraných benchmarcích. Honor 2 se výkonem v benchmarcích vyrovnává například Samsungu Galaxy S III nebo HTC One X+. Hodnoty jsou velmi podobné. Honor 2 má náskok v herním indexu SmartBench 2012, naopak zaostává téměř o 2000 bodů v Quadrantu oproti HTC One X+-

Benchmark testy

Uživatelské prostředí

Prostředí Huaweie Honor 2 zajišťuje operační systém Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich. Tedy poněkud zastaralá verze, což je první vážnější výtka směřující k tomuto telefonu. Nicméně nejde o nepřekonatelný problém, byť aktualizace je spíše v nedohlednu.

Nad samotným Androidem bdí samozřejmě nadstavba od Huawei, avšak čekáte-li Emotion UI, budete zklamáni. Honor 2 jej zatím nedostal, dočkáme se ho totiž až v modelu G510, který v redakci rovněž testujeme. Začneme odemykací obrazovkou, která je velmi dobře zpracována. Kromě odemknutím můžete tahem prstu spustit fotoaparát, SMS zprávy či protokol volání. Nechybí hodiny s datem, které tahem prstu vyměníte za ovládání hudebního přehrávače.

Pohotovostní obrazovka s widgety a zástupci

Pohotovostních obrazovek je celkem pět a jejich počet je neměnný. Nezměnitelná je také přítomnost widgetu s vyhledáváním na každé obrazovce. Jinak si však na plochy můžete umístit dle libosti widgety, zástupce a vytvářet složky. Vlastní zástupce či složky můžete mít i ve spodním řádku, kde je místo pro čtyři ikonky, které obklopuji vstup do hlavního menu. Celé prostředí můžete změnit změnou motivu. V nabídce je klasický Android motiv, Rozbřesk a také Vánek. Změní se tapeta a podoba ikonek.

Podoba notifikační lišty je veskrze klasická. Kromě zmeškaných událostí je přítomen řádek s rychlým spuštěním bezdrátových funkcí. Z čistého Androidu je přebrána také podoba naposledy spuštěných aplikací.

Hlavní menu je orientováno horizontálně a sestaveno do mřížky 4x5 ikonek. S tímto stavem nic nezmůžete, žádné úpravy uspořádání nejsou možné. Škoda.

Seznam aplikací

Navzdory využití služeb staršího Androidu tím nijak netrpí výkon telefonu. Výrobci se optimalizace povedla na jedničku a na nic se nečeká. Prostředí se neseká ani při náročnějších úkonech.

Multimediální funkce

V této části recenze nemohu začít jinak, než hudebním přehrávačem. Měl bych však použít spíše množného čísla, neb tu máme hned dva přehrávače. Hudba Play je standardní přehrávač čtyřkového Androidu a aplikace Hudba+ pochází od Huawei. Osobně doporučuji využívat spíše prvně jmenovanou. Hudba+ sice působí o něco moderněji, ale chybí ji ekvalizér a nabízí pouze zapnutí vylepšení Dolby Mobile, které však hudbu příliš nezlepší. Naproti tomu Hudba Play nabízí pokročilý ekvalizér s možností vlastní úpravy. Mnohdy však ani ekvalizér není potřeba s ohledem na kvalitní zvuk Honoru 2. Dělení skladeb pak probíhá klasicky dle ID3 štítků. Snadno si tak vybere interpreta, skladby, alba nebo žánry.

Hudební přehrávač

Ačkoliv v hlavním menu nemá svou ikonku, je videopřehrávač velmi schopný. Poradí si s formátem AVI i MKV, problém nečiní kodeky DivX ani Xvid. Přehrávat můžete také FullHD videa. Dokonce uvidíte externí titulky, ale ty si bohužel neporadí s českými znaky.

Videopřehrávač

V základní nabídce nefiguruje jediná hra, nicméně z obchodu Google Play si jich stovky můžete stáhnout. Všechny základní hry chodí bez problémů. Výkon telefonu by měl teoreticky sice postačovat i na náročnější tituly, ovšem realita je jiná. Specifický čipset se například nekamarádí s hrou Real Racing 3. Ta je plná grafických chyb a navíc ani samotná plynulost není zdaleka na dobré úrovni. Náročná hra Max Payne ale naproti tomu běží bez grafických chyb a zcela plynule. Stejně tak běžné tituly jako Angry Birds, Cut The Rope nebo Subway Surfers běží v pořádku.

Interní úložiště nejen pro vaše multimediální soubory nabízí 8 GB, reálně 5,29 GB. Tuto paměť můžete rozšířit paměťovými kartami o dalších 32 GB.

Fotoaparát

Huawei Honor se pyšní 8megapixelovým fotoaparátem s automatickým ostřením, BSI čipem a přisvětlovací LED diodou. Spoušť na boku přístroje byste však hledali marně. Prostředí je vyvedeno v maximální jednoduchosti. Na pravé straně přepínáte mezi fotoaparátem a videokamerou. Zároveň nechybí spoušť a také vstup do galerie. V levém horním rohu vybíráte přední či zadní fotoaparát a rychle nastavíte blesk. Tedy vše, co je nezbytně nutné. Další nastavení si vytáhnete z levého kraje.

Prostředí fotoaparátu

Najdete tam například režimy snímání, mezi kterými nechybí sekvenční snímání, HDR, úsměv, panorama nebo slabé světlo. Dále nechybí efekty, různé legrační deformace obličeje, a v hlubším nastavení je vyvážení bílé, hodnota ISO, časovač, redukce červených očí či scénické režimy.

Navzdory venkovní podoby Honoru 2 s modelem Ascend G600 se oba modely nepodobají uvnitř. Výsledné snímky totiž umí Honor 2 podstatně lépe. Především za denního světla se Honor 2 řadí mezi nejlépe fotící telefony dnešní doby, který překonává i některé vlajkové lodě. Snímky jsou ostré, barevně věrné a takřka bez šumu. To je překvapení u telefonu této cenové kategorie, že? Jediná věc, která na některých snímcích zamrzí, je podivné rozmazání v pravé horní oblasti snímku. V redakci jsme měli zapůjčeny dva kusy a tento problém byl patrný pouze u jednoho kusu. Dost možná se tak jedná pouze o defekt konkrétního kusu, stejně tak je ale možné, že tímto neduhem trpí více kusů například z určité série. V každém případě doporučujeme se na toto při koupi zaměřit a fotoaparát vyzkoušet. Bez problémů si zaznamenáte také makro snímky. Za zhoršených světelných podmínek už se šumem počítejte, nicméně pokud máte pevnou ruku a snímek si nerozmažete, dočkáte se i tak slušné fotografie.

Ukázkové fotografie


Exteriér
Interiér
Noc

Kvalitní je také záznam videa, který je umožněn až v rozlišení 1920 x 1080 pixelů s plynulostí 29 snímků za vteřinu.

Huawei Honor 2 (testovací video) – 1080p, exteriér

Huawei Honor 2 (testovací video) – exteriér - noc, 1080p

Telefonní seznam

Veškeré kontakty naleznete pod položkou Lidé. Ta je dále dělena na tři záložky. V první najdete skupiny, ve druhé všechny vaše kontakty a ve třetí oblíbené kontakty. Seznam je provázán pouze s Google+, na ostatní sociální sítě musíte ve výchozím stavu zapomenout. Využít můžete obrázky ke kontaktům, případně rovnou vidíte například stav uživatele na Talku. Kvalita samotného hovoru je na velmi dobré úrovni. Zvuk je čistý a hlas snadno srozumitelný.

Zprávy a e-maily

Tvorbu veškerých textů obstarává buď klasická klávesnice z Androidu nebo vlastní od Huawei. Na tu se dostaly i druhotné znaky a rychleji tak napíšete interpunkci. Klávesnici si také můžete posunout více nahoru a tím ji zvětšit. Kosmetickou úpravou je pak změna barvy klávesnice z modré na šedou. Praktická jsou vlastní tlačítka pro tečku a čárku. Při psaní SMS zprávy se vám neodpočítávají znaky, to nastane až 10 znaků před koncem. Počínaje druhou zprávou však již máte přehled stále na očích.

E-maily obstarává dvojice klientů. Aplikace E-mail obslouží všechny možné schránky, přičemž aktualizaci provádíte ručně nebo v předem zvolených časových intervalech. Aplikace Gmail primárně obstarává váš Google účet, přičemž aktualizace jsou okamžité a k dispozici jsou všechny známé funkce. Sociální sítě jsou zastoupeny aplikací Google+ a kecálkem Talk.

Organizační funkce a GPS

Kritiku Honor 2 sklízí za kalendář, který nechal na čistém Androidu, což rozhodně nebyl dobrý nápad, Google totiž grafiku svého kalendáře dlouhodobě neumí. Měsíční náhled neposkytuje prakticky žádné informace, týdenní jakbysmet. Vždy vidíte jen indikaci, že v daný den či čas máte nějakou událost. O jakou jde, zjistíte až v denním náhledu, ideálně v agendě.

Kalendář

V další výbavě figuruje základní kalkulačka, záznamník hovoru a samozřejmě opakovaný budík. Potěší také graficky přehledný správce souborů, poznámky nebo aplikaci pro uzamknutí obsahu či blokaci kontaktů. Naopak musíte zapomenout na stopky, minutku a asi nejvíce zamrzí chybějící kancelářská aplikace pro čtení a vytváření dokumentů Word, Excel a PowerPoint. Není však problém si zdarma nebo za poplatek nějakou takovou stáhnout z Google Play.

Chuť si spravíte u GPS, která vás dostane rychlostí fixace satelitů. S pomocí internetu Honor 2 naváže spojení s devíti satelity během deseti vteřin. Bez asistence internetu počítejte se slabou půl minutou. Mapy i navigaci obstarává Google a k plnohodnotnému využití tak vždy potřebujete internet. Části map si sice můžete stáhnout a poté využívat offline, nicméně vždy pouze po omezenou dobu.

Datové funkce a internet

K internetu se můžete připojit přes mobilní datové přenosy od operátora. K dispozici je GPRS, EDGE, ale také HSDPA s až 21 MB/s a HSUPA s až 5,76 Mb/s. Samozřejmě nechybí Wi-Fi s protokoly b/g/n. Snadno vytvoříte také W-Fi hotspot. Naopak musíte zapomenout na modernu NFC, která se do Honoru 2 nedostala, chybí bohužel také funkce USB OTG. Kdo by si tedy chtěl připojovat k telefonu například USB flash paměť a kopírovat z ní soubory, má smůlu. Výčet tedy zakončíme alespoň u Bluetooth 3.0, které nechybí.

Internetový prohlížeč

Na internet se můžete podívat přes klasický Android prohlížeč nebo přes Chrome, který je nativně nainstalován. Standardní prohlížeč si poradí s Flashem 11, zapamatuje si vaše heslo, lze v něm měnit velikost písma nebo si vždy vyžádat verzi stránek pro stolní počítače. Pracovat můžete současně až s 16 okny.

Závěrečné zhodnocení

Huawei Honor 2 na náš trh přilétl nečekaně. Bez velkých parád se jen začal nenápadně prodávat. Nenápadnost si ale v žádném případě nezaslouží, neboť nabízí skvělý poměr cena/výkon. V nijak oslnivém designu, který však může zaujmout konzervativněji smýšlející jedince, se ukrývá například silná baterie, která vám bez větších omezení zajistí dvoudenní výdrž. Za zmínku stojí velmi kvalitní stereo reproduktory i výstup do sluchátek. Zde se jen nespoléhejte na dodávané pecky.

Displej je v rámci cenové hladiny bezkonkurenční. IPS, 4,5 palce a HD rozlišení. Řekněte sami, jaký konkurent to nabídne? Dechberoucí je také výkon, alespoň na papíře. U nejnáročnějších her sice narazíte, nicméně pro běžnou práci je výkon více než jen dostatečný. A rozplývat se můžeme i nad fotoaparátem, který hravě konkuruje telefonům s dvojnásobnou cenovkou.

Body Honor 2 ztrácí za starší Android 4.0.4, ačkoliv bude to někomu vyloženě vadit? Zapracovat by Huawei nicméně mohl na organizačních funkcích, kde zamrzí především špatný kalendář. U telefonu za osm tisíc bych také již očekával NFC a hodilo by se i USB OTG. I přes zmíněné nedostatky však převažují jasná pozitiva.

Když se podíváme do řad konkurentů s HD displeji, nabízí se například LG Optimus 4X HD s velmi podobnou výbavou, ale horší výdrží a slabším zvukem. Navíc je stále o tisíc korun dražší. Ještě o něco dražší je Sony Xperia S, která pokulhává ve fotoaparátu i konstrukčním zpracování, výdrž baterie je také řádově horší. Cenově se k Honoru 2 blíží třeba Samsung Galaxy S III mini. Jenže výdrž, kvalita fotografií i zvuk hovoří jasně pro Honor 2 a Samsung nabídne navíc mnohem menší displej bez HD rozlišení. Velikostí displeje může konkurovat třeba LG Optimus L9, jenže opět ztrácí ve fotoaparátu či kvalitou displeje. Je tedy vidět, že přímého konkurenta v podstatě nový Huawei nemá.

Konkurenti: LG Optimus 4X HD, Optimus L9, Sony Xperia S a Samsung Galaxy S III mini

Zatím jsme hovořili čistě o androidí konkurenci. Pokud bychom zabrousili mezi telefony s Windows Phone, nabízí se prakticky jen Nokia Lumia 820. Ta nicméně nabízí horší displej, o něco slabší fotoaparát a dokonce i ve výdrži prohrává. Naopak nabídne například NFC nebo možnost ovládat displej v rukavicích. Je ale o dva tisíce korun dražší.

Konkurentka s Windows Phone Nokia Lumia 820

Jaký je tedy verdikt? Hledáte-li telefon s HD displejem a výborným výkonem a maximální možnou výbavou a rádi byste do něj investovali co nejméně, je Huawei Honor 2 kandidátem číslo 1. Nabízí toho hodně a takřka vše zvládá dobře a bez zbytečných kompromisů.

Za zapůjčení telefonu děkujeme společnosti Sunnysoft, u které můžete Huawei Honor 2 zakoupit

huawei-honor-2
Klady
  • příznivá cena
  • dobře optimalizované prostředí
  • velmi dobrý fotoaparát
  • stereo reproduktory s kvalitním zvukem
  • kvalitní displej s HD rozlišením
  • kvalitní záznam FullHD videa
  • čtyřjádrový procesor a dobrý výkon
  • nadprůměrná výdrž baterie na jedno nabití
Zápory
  • Android ve starší verzi 4.0
  • méně přehledný kalendář
  • nepodporuje USB OTG
  • chybí technologie NFC
  • i přes dobrý výkon nerozběhne korektně nejlepší hry
Diskuze ke článku
Mirek Dušan
Škoda že zde dostupná verze nemá 2gb ram jako jinde ... :(
poky14
Sám vlastním 1GB RAM verzi, je super :-) spoustě lidí vadí, že se tu neprodává 2GB RAM verze, ale za tuto cenu? Dyť by to ostatní výrobci moc nerozdejchali...ono to je asi schválně udělaný, protože to by pak byla naprostá bomba bez konkurence :-)
Lukas
Zeptám se - má notifikační led diodu pro změškané hovory - sms ???
Díky
fidasek
Že prý je ten telefon naschvál optimalizovaný na benchmarky, aspoň dle AnTuTu a v reálu ten výkon prý není taková bomba, je to pravda?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze