HTC Desire 816
recenze

HTC Desire 816

Velikán s kompromisy

Tahounem střední třídy v případě HTC bude v letošním roce model Desire 816, který se částečně inspiruje vlajkovým modelem . Ušetřilo se však na materiálech a výbavě, displej pak narostl až na 5,5 palce. Výbava dále láká na nejnovější prostředí, 13megapixelový fotoaparát či podporu sítí LTE.

HTC Desire 816 byl poměrně nečekaně a narychlo představen na únorovém veletrhu MWC 2014 v Barceloně. Není tak divu, že mu uvedení na trh trvalo trochu déle. Jde o typický telefon poslední doby, na kterém je patrné, že úhlopříčka displeje má prodávat a HTC se s tímto modelem bude snažit prosadit na stále se rozrůstajícím poli levných tabletofonů. Výrobce se nebál a dominantním prvkem telefonu je 5,5palcový displej. Výbava je pak plně poplatná střední, v některých ohledech možná vyšší střední třídě.

HTC Desire 816

Desire 816 by tak měl uspokojit i náročnější uživatele, kteří požadují výkon, spolehlivost a možnost využít prakticky všechny moderní funkce. Nižší cenovka se však zákonitě projevit musela. Bohužel nejvíce to odskákaly použité materiály. Dokáže i tak nové HTC obstát v přeplněné střední třídě?

HTC Desire 816

Technické parametry HTC Desire 816

Kompletní specifikace
Konstrukce156,6 × 78,7 × 8 mm, 165 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper LCD, 5,5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 28 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 400 MSM8226, CPU: 4×1,6 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 1,5 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:50 hodin
DostupnostQ2 2014, 8 500 Kč

HTC Desire 816 – videopohled

Design a konstrukce: lesklý obr

Po vzhledové stránce se HTC tentokrát nikam nehrnulo a model Desire 816 ztělesňuje dnešní mobilní šeď. Plastová placka s velkým displejem, jejíž největší originalitou jsou dva reproduktory na čelní straně. Ty jsou na rozdíl od modelů řady One vyvedeny jen pomocí osmi větších průduchů. Zatímco čelní strana, vyjma displeje, je matná, celý zadní kryt je lesklý. Dle očekávání slouží jako velký magnet na otisky prstů a navíc je opravdu hodně náchylný na škrábance, kterým se v podstatě nelze ubránit. Snad jen permanentním uložením do pouzdra.

HTC Desire 816 patří mezi velké telefony

Díky velkému displeji jsou samozřejmě i celkové rozměry telefonu značně nadprůměrné. Výška činí 156,6 milimetrů, šířka 78,7 milimetrů a tloušťka 8 milimetrů. Hmotnost se zastavila na snesitelných 165 gramech. Díky zaobleným bokům se telefon vcelku pohodlně drží, ale jednou rukou určitě neobsloužíte celý displej. Vždy je nutné přehmatávat.

Díky oblým bokům se však drží vcelku pohodlně

Na zcela nevhodném místě je umístěno odemykací tlačítko. Nachází na samém vrcholu levého boku. Pro praváka je dostupnost opravdu špatná, pokaždé musíte telefon uchopit pro odemčení a pak posunout v dlani dolů. Vyhráno nemá ani levák. Pokud jste však zvyklí ovládat dnešní telefony dvěma rukama, pak je tlačítko umístěno poměrně dobře. Jednou rukou telefon držíte a odemknete, druhou ovládáte. Každopádně to nic nemění na tom, že umístění tlačítka se HTC nepovedlo. Většinou totiž telefon ovládáme jen jednou rukou.

Tlačítka výrobce neumístil příliš ideálně

Na levém boku se dále nachází i tlačítko regulující hlasitost. Horní hrana je bydlištěm 3,5mm jack konektoru. Na pravém boku se nachází podlouhlá krytka, pod kterou najdeme slot pro microSD kartu a také nano SIM kartu. Mezi nimi je vidět zaslepené místo pro druhou SIM kartu. Tento slot však nabízí jen čínská verze Desiru 816. Posledním prvkem je microUSB konektor, který je umístěn na spodní hraně.

Čelní stranu zabírá samozřejmě velký displej, pod kterým je logo výrobce a jeden z reproduktorů. Druhý je nad displejem a společnost mu dělá 5megapixelová kamerka (příznivci selfies zajásají) a malá informační LED dioda, která zeleným blikáním upozorňuje na zmeškané události. Bohužel jen omezenou dobu.

Zadní strana je lesklá s logem výrobce uprostřed. Fotoaparát s LED diodou je umístěn v samotném levém rohu. To nepovažuji za zrovna šťastné, neboť si čočku neustále budete zakrývat prsty. Umístění více ke středu by bylo mnohem lepší.

Zadní strana je lesklá, přitahuje otisky prstů a snadno se poškrábe

Jak jsme si již řekli, Desire 816 je celý plastový, ale nemá žádnou část odnímatelnou. Přesto se kvalita zpracování příliš nepovedla. Zadní část krytu se mírně prohýbá a z těla se line slyšitelné praskání a mírné vrzání i u nového kusu. Telefon za bezmála devět tisíc korun by měl být rozhodně zpracován lépe.

Baterie a výdrž: vystačí si s málem

HTC se v případě baterie nijak zvlášť nerozdalo. Li-Ion akumulátor nabízí spíše podprůměrnou kapacitu 2 600 mAh. S ohledem na obrovský displej zřejmě nelze čekat dlouhou výdrž. Při středně náročném používání, kdy byl telefon neustále online, bylo vyřízení 20 minut hovorů a 10 SMS zpráv, dále byla strávena hodina prohlížením internetu a další hodina poslechem hudby, náš však Desire 816 docela překvapil. Bez problémů vydržel celý den a baterie ještě nebyla zcela vybitá. Po zhruba 12 hodinách zbývalo vždy kolem 35 %.

Zadní kryt není odnímatelný

K tomu si připočtěme, že je k dispozici Režim extrémní úspory energie, který se může aktivovat od 20 % zbývající kapacity a udrží telefon při životě až dalších 24 hodin. Samozřejmě s omezením jen na základní telefonní funkce. Ve výsledku tak nelze výdrž telefonu Desire 816 hodnotit špatně. Jeden den telefon zvládne i při náročnějším používání, při velmi mírném provozu zvládne i dva dny.

Provedli jsme také náš klasický test výdrže při streamování videa v kvalitě 720p. Telefon byl přihlášen do 3G sítě, připojen k Wi-Fi, jas displeje snížen na 50 %, potlačeny aktualizace a zvuk přenášen na poloviční hlasitost do peckových sluchátek Koss. Výsledná výdrž se dostala na 6 hodin a 36 minut. Konkurenční Nokia Lumia 1320 dosáhla na mnohem lepších 7 hodin a 31 minut, Alcatel OneTouch Hero pak na tom byl naopak hůře, zvládl video přehrávat jen 5 hodin a 30 minut.

Nabíjení Desiru 816 na 80 % zabere 1 hodinu a 56 minut, úplné nabití trvá 2 hodiny a 50 minut.

Zvuk: etalon třídy

HTC počínaje rokem 2013 ukázalo, jak by dnešní telefony měly hrát a svou laťku neustále navyšuje. Desire 816 nabízí dva stereo reproduktory, jejichž předností je opravdu velká hlasitost. Hravě předčí například loňské HTC One. I po stránce kvality se oba modely vyrovnají. Zvuk je dynamický, nechybí hloubky, středy ani výšky. V rámci střední třídy nenajdete lépe hrající telefon.

Desire 816 nabízí stereo reproduktory s technologií BoomSound

Stejně dobře je na tom telefon se sluchátkovým výstupem. Zvuk je krásně čistý, má dynamiku i dobré podání všech složek zvuku.

Displej: krása pohledět

Velkým lákadlem Desiru 816 bude samozřejmě také displej. Ten je typu Super LCD a nabízí velkorysou úhlopříčku 5,5 palce. Rozlišení se zastavilo na 1 280 × 720 pixelech, což je více než dostatečná hodnota, která znamená výslednou jemnost 267 PPI. Není to FullHD a při bližším pozorování lze rozeznat jednotlivé pixely, pro běžné použití to ale zcela dostačuje a hlavní je, že displej má skvělé pozorovací úhly a netrápí jej ani ostré slunce. Za každých okolností je výborně čitelný, za což HTC chválím.

Displej je velmi dobrý

Hardware

Pod kapotou nalézáme velmi solidní základ, který by vás neměl nikdy nechat ve štychu. Jde o čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 400 MSM8226 s taktem 1,6 GHz. K ruce je také 1,5 GB operační paměti, ze které po zapnutí zbývá zhruba 700 MB volných. O grafický výkon se stará akcelerátor Adreno 305. Mírně se šetřilo na interní paměti, která činí 8 GB. Reálně je však k dispozici prostor o velikosti 4,3 GB. Naštěstí nechybí podpora až 128GB paměťových karet, na které lze přesouvat hry a aplikace.

Benchmark testy

Prostředí

O uživatelské prostředí se stará nejnovější Android 4.4.2 KitKat a také nejnovější nadstavba od HTC, tedy Sense 6.0. Tuto nadstavbu jako první přineslo nové HTC One (M8) a v podstatě beze změn ji nalezneme i zde. Ačkoliv jsme se přehoupli na další číslo, příliš velkých novinek v rámci prostředí nečekejte. „Šestka“ do značné míry vychází z verze 5.5, kterou jsme znali z loňských modelů.

Samotná podoba odemykací obrazovky se velkých změn nedočkala. Nechybí hodiny, datum, počasí a čtyři zástupci rychlých funkcí. Widgety chybí, avšak mrzet nás to nemusí. Odemykací obrazovka se jakýmkoliv tahem změní v pohotovostní. Těch může být maximálně pět plus je zde samozřejmě obrazovka Blinkfeed, která prošla vylepšením. Kromě toho, že má elegantnější design, má i nové funkce. Stále sice neumí fungovat jako RSS čtečka, do které si přidáte konkrétní zdroje, jenž vás zajímají, HTC to ale částečně nahrazuje tématy. Jinak platí, že si můžete do této čtečky přidat předpřipravené servery, jako například i mobilenet.cz. Nově jsou do BlinkFeedu zakomponována také doporučení restaurací a míst z okolí z Foursquare.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displeje

Hlavní menu se příliš nezměnilo. Jen v něm již nejsou hodiny. Stále je však k dispozici pouze mřížka 4 × 5 aplikací, což s ohledem na velký displej není mnoho. Někoho může potěšit, že menu se po prvním zapnutí vměstná na jednu obrazovku. Možnosti úprav se nemění. Můžete měnit řazení, nebo si všechny aplikace poskládat, jak se vám zlíbí. Vzhled ikonek je pak stejný jako ve starším Sense 5.5.

Lišty a hlavní menu

Žádné specialitky od HTC nečekejte. Gesta po vzoru vlajkového modelu bohužel chybí. Co ale potěší každého, je ukázková optimalizace. Sense již dávno nemůže být nazýváno těžkopádnou nadstavbou. HTC ji postupně dovedlo k ideální plynulosti a i na Desiru 816 vše běží jako na drátkách. Animace jsou zcela plynulé, reakce okamžité. Na druhou stranu kritiku zaslouží laxní přístup k pohodlí uživatele. HTC prostředí na velkém displeji nijak neupravilo ani nevyužilo. Chybí možnost posunout klávesnici nebo například práce s více okny současně, kterou nabízí na svých telefonech Samsung nebo Sony.

Multimédia

Dostáváme se k části, kde si HTC nemůže dovolit zaváhat. Vše totiž staví na již jednou vychválených stereo reproduktorech s vylepšením BoomSound. Hudební přehrávač se v telefonu nachází ve dvou variantách. Ta první je od Googlu, druhá je klasický přehrávač od HTC. V obou případech však chybí ekvalizér. Ve sluchátkách si můžete maximálně vypnout efekt BoomSound. Jinak je přehrávač klasický. Velký důraz je kladen na covery alb, které lze také nechat stáhnout z internetu.

Hudební přehrávač

Pakliže se vám omrzí vaše hudební sbírka, můžete si zapnout klasické FM rádio, které hraje pouze s připojenými sluchátky. Poté však samozřejmě můžete zapnout hlasitou reprodukci. Podpora funkce RDS je dnes takřka samozřejmostí.

Videopřehrávač si poradí s formáty AVI i MKV a to včetně kodeků DivX a Xvid. Trápit se nemusíte ani s rozlišením, neboť 1080p videa telefon samozřejmě zvládá. Narazíte až při snaze přehrát titulky, které nativní přehrávač neukáže. Tuto drobnost však lze vyřešit instalací alternativního přehrávače, například aplikace MX Player.

Videopřehrávač

V případě her se rovněž nemusíte nikterak omezovat. Telefon zvládá vše, namátkou například Angry Birds Go! nebo Real Racing 3. Vše běží s dostatečnou plynulostí. Jediný zádrhel tkví v úložném prostoru, který činí něco málo přes 4 GB. Nicméně pokud to aplikace dovolí, můžete ji přesunout na paměťovou kartu o velikosti až 128 GB a tím si opět obnovit místo v interním úložišti. Pro tyto účely je vhodné zvolit kartu s vyšší rychlostní třídou. Ideálně tedy Class 10.

Fotoaparát

V případě Desire 816 HTC nenasadilo své Ultrapixely, ale naopak klasický 13megapixelový snímač se světelností f/2.2. Samozřejmostí je automatické ostření nebo přisvětlovací LED dioda. Znovu však připomeňme nešťastné umístění fotoaparátu, díky kterému si minimálně v začátcích budete zakrývat část scény prstem.

Prostředí je velmi pěkně zpracované. K dispozici máte rychlý výběr mezi fotoaparátem zadním, čelním či videokamerou. Dále můžete vybírat mezi režimy, jako je HDR, noc, krajina portrét apod. Nastavit lze hodnotu ISO, vyvážení bílé, kontrast, sytost a ostrost. Samozřejmostí je i nastavení blesku. Velmi potěší rychlé snímání a pořízení fotografie. Jako spoušť může sloužit klávesa regulující hlasitost.

Prostředí fotoaparátu

Samotná kvalita fotografií je příjemným překvapením. Netrpí slévajícími se detaily, jsou ostré po celé ploše a barevně věrné. Není problém také díky vysokému rozlišení pořídit výřezy. O něco horší je to za umělého osvětlení, kdy si Desire 816 hůře poradí se světlem a vznikají místy přepaly. Za zhoršených podmínek je patrný také digitální šum, stále však v únosné normě. V těchto případech fotí lépe vlajková loď výrobce, který využívá velký čip. V každém případě ale za dobrých světelných podmínek pořizuje Desire 816 paradoxně lepší snímky než mnohem dražší vlajková loď One (M8).

Za zmínku určitě stojí čelní kamerka, která nabízí rozlišení 5 megapixelů. Pořizuje velmi pěkné snímky a je tak ideální pro tvorbu selfies. HTC přidalo i speciální efekt make-upu, pomocí kterého si můžete v 10 krocích vylepšit vaši tvář. Jak to může vypadat, se přesvědčte z přiložených fotografií.

Ukázkové fotografie

Ukázkové snímky
Snímky z čelní kamerky – vlevo normální, vpravo vylepšený

Záznam videa je umožněn v klasickém rozlišení 1 920 × 1 080 pixelů se 30 snímky za vteřinu. Výsledná videa spadají do lepšího průměru. Obraz by se nemusel tolik třást, ale potěší věrné barevné podání či ostrost. Žádné pokročilé funkce typu zpomaleného záznamu bohužel k dispozici nejsou.

HTC Desire 816 (testovací video) – 1080p, exteriér, 30 FPS

Telefonní funkce

Adresář kontaktů se skrývá pod aplikací Lidé. Nenabídne mnoho možností nastavení, ale to nejdůležitější nechybí. Často navštěvovanou volbou bude kolonka spravovat kontakty. Zde se skrývá komplexní správa jak zálohovat kontakty, obnovovat je, zablokovat nežádoucí kontakty a dál s nimi pracovat. Duplicitní kontakty mohou být sloučeny. Nový kontakt může obsahovat standardní informace, které známe i z jiných Android zařízení. Nepřekvapí možnost nahrání fotografie, množství typů čísel – pracovních, domácích, mobilních. Zadat můžeme přezdívku, adresu, vztah, webové stránky či poznámku. A co je téměř vzácná vlastnost, přitom naopak by to měl být standard, je možnost zadání narozenin, které se poté synchronizují s kalendářem. Zkušební kontakt s datem narozenin se ihned ukázal v kalendáři.

Seznam kontaktů

HTC a prostředí Sense se již léta pyšní úzkou provázaností se sociálními sítěmi a vhodným zakomponováním všemožných dat. Někomu to může vadit, mně to vyhovuje. Při rozkliknutí kontaktu ihned vidíme profilovou fotografii ve velkém rozlišení, u které je okamžitě synchronizován poslední status ze sociální sítě. Dále vidíme všechna čísla, stav na Gtalku, datum narozenin a ostatní údaje získané ze sociálních sítí.

Tím ale nekončím, spíše začínám. Pohybem do strany (doprava) vidíme historii veškeré komunikace mezi mnou a kontaktem. Získáme přehled o vzájemných zprávách, e-mailech a hovorech. Pokračujeme dále tahem do strany a nyní jsme v aktualizacích. Tady vidíme veškerý obsah na sociálních sítí daného kontaktu. Posledním tahem dojdeme do galerie. Tady máme kompletní portfolio alb a fotografií. Zbývá tak otázka, nač chodit do aplikací jednotlivých sociálních sítí, když veškerý přehled získáme v telefonním seznamu? Každý ať si sám odpoví. Ve výchozím stavu jsou kontakty provázány se sociálními sítěmi Facebook a Twitter.

Zprávy

Dobrou propracovaností a slušnou paletou různých nastavení se chlubí aplikace zprávy. Nežádoucím kontaktům můžeme vystavit stopku, čili je zablokovat. Veškerá příchozí textová komunikace tak bude zablokována. Oblíbené zprávy mohou být zálohovány na paměťovou kartu, příchozí zprávy jsou děleny do konverzací, a co mě potěšilo, je volba barevného pozadí příchozích zpráv. Zprávy mohou mít i pozadí dle přiřazené fotografie, kterou si sami vybereme. Hračičkové si tak přijdou na své.

Během psaní zpráv dochází k odpočítávání od plného počtu 160 znaků. Psavci si mohou vybrat z několika druhů klávesnic. Telefon servíruje alfanumerickou klávesnici a softwarovou QWERTZ/QWERTY klávesnici. Všechny jsou velmi pohodlné a lze psát takřka bez překlepů. Za vše vděčíme 5,5palcovému displeji s HD rozlišením. Na alfanumerické klávesnici si lze zapnout rovněž praktické směrové šipky. Nechybí podpora emotikonů. Kdo si během psaní není jistý v kramflecích, může se spolehnout na pomoc prediktivního slovníku a korektury textu. Během psaní pak vyskakují návrhy slov, chyby jsou automaticky opravovány a nahrazovány správnými slovy.

Pro elektronickou komunikaci je připraven Gmail klient. Ten hospodaří se složkami, podporuje štítky, přílohy i synchronizaci na pozadí. Umí filtrovat zprávy a přidávat jim obligátní hvězdičky. Druhou alternativou výrobce je vestavěný klient. Hned na první pohled působí přehledným a jednoduchým dojmem. Úvodní obrazovka je vyhrazena pouze došlé poště. Jednotlivé zprávy jsou od sebe výrazně odděleny. Nastavit jim můžeme počet řádků náhledu a můžeme přepínat mezi složkami. Oznámení o příchozí poště může mít libovolnou vyzváněcí melodii.

Gmail

Organizační funkce a GPS

Kancelářské funkce jsou zastoupené v celé škále. Nechybí žádná důležitá aplikace. Kalendář umí zobrazit denní, týdenní a měsíční náhledy. Pracuje i se seznamem událostí a pozvánek. Velmi užitečná je synchronizace s počasím. Když si rozkliknu detail následujícího dne, zobrazí se mi v horní liště aktuální počasí s teplotou. Pod počasím je pak lišta zobrazující, zda má někdo narozeniny. Při měsíčním náhledu vidíme jak jednotlivé dny, tak ve spodním panelu i události konkrétního dne. Ano prosím, tak má vypadat dobře zpracované prostředí kalendáře, ostatní se učte. Dalším pomocníkem, jak si zlehčit život a hodit starosti na jiná bedra, jsou poznámky. Mohou mít textovou nebo zvukovou podobu. Když omrzí ruční zadávání znaků, můžeme je nakreslit. Vytvořenou poznámku si můžeme vytisknout a sdílet s ostatními zařízeními. Poznámkám nejsou cizí ani přílohy, konkrétně fotografie.

Kalendář

Velmi dobře zpracován je rovněž úkolovník. Každý úkol může být roztříděn dle priority. Pokud má úkol časové ohraničení, připomene jej nám nastavené datum s upozorněním. Do nového úkolu mohou být začleněni i ostatní lidé – kontakty. Nakonec pokud se úkol váže ke konkrétnímu místu, není nic snadnějšího, než mu přiřadit polohu podle GPS. Jednotlivé úkoly mohou mít svůj specifický seznam. Pro příklad uvedu kategorii co nakoupit, co vyřídit a další. I tady platí, že úkoly můžeme zálohovat do interní paměti telefonu.

Dokument ve formátu .doc se ihned otevře v programu Polaris Office. Základní obrazovka mi nabídla možnost čtení, editování, ale také tvorby zcela nového dokumentu. Mezi nabízené možnosti patří volba velikosti textu v mnoha stupních, případně můžeme zadat vlastní velikosti. Pak jsou to barevné odstíny, kde je k dispozici škála zahrnující 24 odstínů – myslím si, že si každý najde svoji barvu. Dále jsou to úpravy samotného fontu (kurzíva, tučné a podtržené písmo). Nechybí ani zarovnání textu do bloku, zprava a zleva. Nakonec můžeme vložit seznam a zvolit si odsazení. Nenápadně skrytou volbou v pravém horním rohu je formátování – textu, odstavce a odrážek (číslování). Dalšími podporovanými formáty jsou dokumenty vytvořené v programech Excel a Powerpoint. Vše je tedy příkladné a výrobce chválíme, že umožňuje rovnou editaci dokumentů, na to řada výrobců i u dražších výrobků zapomíná. V další nabídce nechybí světový čas, stopky či minutka.

Interní GPS modul vypadá velmi schopně. Do deseti vteřin zjistíte svoji polohu, aniž byste museli být v dosahu internetu. S internetem je načtení vaší aktuální polohy otázkou tří až pěti vteřin.

Pro automobilovou navigaci jsou připraveny Google Mapy. S přihlédnutím k tomu, že se jedná o program, který je zcela zdarma, není přílišná kritika na místě a jedná se o jednu z nejlepších bezplatných aplikací. Ke stahování mapových podkladů je ale potřeba datového připojení, což lze částečně obejít stažením příslušné oblasti – malého výřezu mapy. Dále podporuje hlasovou navigaci v českém jazyce, při které však vždy musíte být on-line, zobrazování dopravních i ostatních informací. Podporuje pěší i automobilovou navigaci a také navigaci v MHD, která v ČR funguje jak v Brně, tak v Praze. Pro jízdu v automobilu nebo v jiném dopravním prostředku, kde je potřeba se věnovat řízení, připravil výrobce aplikaci autem. Ta s minimálním počtem kliků odkazuje na vstupy do aplikací pro hudbu, vytáčení kontaktu či zobrazení oznámení. Vše zobrazuje přehledně a obrovským fontem, k dispozici je konečně jak režim na šířku, tak na výšku.

Datové funkce a internet

Uživatelské nároky neustále rostou a velmi dobrá výbava je vyžadována i u telefonů ve střední třídě. HTC neponechalo nic náhodě a v případě Desiru 816 je téměř nekompromisní. Pamatujte však na slůvko téměř. Pomalejšími technologiemi jsou GPRS a EDGE. Rychlejší generace přechází na HSPA+ do rychlosti 42 Mb/s a HSUPA do rychlosti 5,8 Mb/s. Bezdrátové sítě Wi-Fi jsou v nejnovějším standardu a/b/g/n/ac. Komu by to bylo málo, je k dispozici samozřejmě i LTE s rychlostí až 150 Mb/s a podporou frekvencí 800 / 900 / 1 800 / 2 600, tedy všech, které jsou v České republice zapotřebí.

Internetový prohlížeč

Pro sdílení obsahu „vzduchem“ je připraveno Bluetooth 4.0. Alternativní cestou jak přenést obsah telefonu na plochu televizoru je přes technologii DLNA nebo pomocí řešení přímo od HTC, kdy je ale zapotřebí zakoupit MediaLink. Za zmínku stojí také přítomnost konektoru MHL. Snadno tedy za pomocí redukce dostanete přes HDMI kabel dění na telefonu do televize, případně naopak přes jinou redukci připojíte flash disk. Bohužel však zcela chybí podpora NFC, což je velké mínus.

Radost z prohlíženého obsahu nám poskytuje Chrome prohlížeč nebo výchozí Android prohlížeč. Oba dva jsou velmi schopné a rychlostně srovnatelné. Výhodou Chromu je možnost synchronizace s vaší stolní verzí a možnost mít tak všechny záložky otevřené i na mobilu.

Závěrečné zhodnocení

HTC s modelem Desire 816 pěkně zaplňuje střední třídu. Nový model, který se na našem trhu začne brzy prodávat za zhruba 8 500 - 9 000 Kč, zaujme především ty, kteří touží po telefonu s velkým displejem. Ten má v Desiru 816 5,5 palců a HD rozlišení, což je pěkný průměr, co se kvality týče je ale displej povedený. Předností je bezpochyby také zvuk, který patří k absolutní špičce.

HTC Desire 816

Vyzdvihnout si zaslouží prostředí, které nabízí to nejnovější možné. Navíc je vše krásně plynulé a i přes spíše základní procesor zvládá Desire 816 náročnější aplikace a hry levou zadní. Menší interní paměť vyvažuje podpora paměťových karet. HTC se také chytilo za nos a nasadilo klasický fotoaparát s 13 megapixely, který produkuje k překvapení kvalitní snímky. Použitelná je i 5megapixelová čelní kamerka. Mezi plusy řadíme i podporu sítí LTE.

Desire 816 má však i několik větších nedostatků. Tím prvním je méně kvalitní zpracování. Telefon vrže a zadní kryt se snadno poškrábe. Velmi neprakticky je dále umístěno odemykací tlačítko a doporučuji si telefon před koupí zkusit. Nepotěší ani zbytečné nasazení nano SIM karty. Radost dále neudělá chybějící technologie NFC nebo také absence jakékoliv optimalizace pro velký displej, HTC nepřidalo žádné funkce navíc a nijak také neusnadnilo ovládání lidem s menšíma rukama.

Konkurence

Velkým konkurentem je Samsung Galaxy Note 3 Neo se stejně velkým displejem. Jeho výhodou je praktický stylus a propracovanější prostředí, které vychází vstříc i lidem, kteří nemají velké ruce nebo nemohou zrovna použít obě dvě ruce. Nabízí také silnější baterii a větší paměť RAM. HTC kontruje lepším fotoaparátem, novějším Androidem, svižnějším prostředím nebo kvalitnějším zvukem. Cena se v případě obou modelů pohybuje kolem 8 500 Kč.

Samsung Galaxy Note 3 Neo

Mezi konkurenty můžeme zařadit třeba i Alcatel OneTouch Hero, který sice nabízí dokonce 6palocvý displej, ale velikost telefonu je skoro stejná s Desirem 816. Výhodou Alcatelu je kvalitnější displej nebo praktický kryt displeje. Nabízí ale starší Android a slabší procesor. HTC vede i zvukem a fotoaparátem. Cena obou modelů je velmi podobná.

Alcatel One Touch Hero

Třetím konkurentem je Nokia Lumia 1320, která nabízí 6palcový displej a je ještě větší než Desire 816. Její výhodou je dlouhá výdrž a pro někoho operační systém Windows Phone 8. HTC vede lepším fotoaparátem nebo zvukem. Výhodou Nokie může být nižší cena zhruba o 1 000 Kč.

Nokia Lumia 1320

Vážným konkurentem může být také Asus FonePad Note 6, který nabízí 6palcový displej s FullHD rozlišením. Potěší i praktickým stylusem nebo výkonným procesorem. Desire 816 kontruje novým Androidem nebo lepším zvukem. Asus je však o něco málo levnější.

Asus Fonepad Note 6
htc-desire-816
Klady
  • slušný fotoaparát
  • podporuje LTE
  • Android 4.4 a Sense 6.0
  • dobře optimalizované prostředí
  • výkonný hardware
  • vysoce kvalitní zvuk
  • povedený displej
Zápory
  • nepodporuje NFC
  • snadno poškrabatelný zadní kryt
  • zadní kryt je lapačem otisků prstů
  • horší dílenské zpracování
  • prostředí není přizpůsobeno velkému displeji
Diskuze ke článku
lojza
hey HTC, tady neni cina ani korea, tady lidi nelaka mit takovy padla, tak si to vemte a nazdar.
Galaxy Grand 2
Pokud máte potřebu srovnávat s konkurencí, je třeba srovnávat mobily rovnocenně vybavené! Tedy např. s Galaxy Grand 2 - to je srovnatelně vybavený mobil a tedy konkurent. Acatel nebo Asus postrádá podporu LTE a nelze ho tedy řadit mezi srovnatelné mobily a konkurenty.
ui
HTC Sense UI je po designové i funkční stránce skutečně odpudivé - nevyužité místo, obrovské mezery, přibastlený nesmysl blinkfeed... Není s podivem, že se HTC dlouhodobě nedaří prodávat.
Míša
Dovolím si v mnoha věcech nesouhlasit, z výše popsaných věcí.
Blinkfeed určitě není nesmysl, velice dobře mi slouží na M7, náhled do novinek odebíraných přes FCB. Je snad i více k užitku, než např. RSS. Co se týče kvalita obrazu je pro mě méně důležitá, než-li kvalita zvuku, příkladem je přehrávání videoklipů ze stále oblíbeného youtubu. A tím se plynule dostanu i k důležité věci se jménem 4G, chci-li streamovat a mám mobilní telefon, pak rozhodně zůstat závislý na Wi-fi, nebo mít mobilní křeč(rozuměj EDGE) Ovšem cena produktu při tak silné konkurenci není ideální.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze