Redcon
recenze

Redcon

Když peklo na Zemi nikdy neskončí
1

Nová hra od českého studia Hexage nás bere do světa, kde první světová válka nikdy neskončila. V tomto neutuchajícím pekle se střetávají staré zbraně s novou technologií a masivní pevnosti se navzájem ostřelují na obří vzdálenosti. Vás čeká kariéra nadějného velitele, kterého si oblíbil sám Vůdce. Tato pocta ale znamená boj v přední linii.

Z nějakého důvodu se mi do hraní tohoto titulu nechtělo. Asi jsem od tvůrců skvělého akčního RPG Reaper čekal něco jiného než statickou strategii. Hexage je české studio sestávající jen z několika vývojářů, což dost možná zapříčinilo několikaleté čekání na jejich nový projekt. Přestože jsem k němu byl zprvu kvůli obrázkům skeptický, tak jsem se právě díky důvěře v tvůrčí tým pustil do hraní. A teď toho rozhodně nelituji.

Redcon – videorecenze

Nekončící peklo

Co by se stalo, kdyby první světová válka nikdy neskončila a svět by pokračoval ve zničujícím konfliktu dál? Odpovědí je Redcon, který nás bere do dystopické budoucnosti, kde se setkávají staré zbraně s novými technologiemi. V tomto zničeném světě se ujímáte role velitele, který záhy získá vlastní základnu a pro své úspěchy bude vyslán na frontu, kde ho odpočinek rozhodně nečeká. Vaším hlavním terčem bude povstalecký generál Kranz.

Nic ale nebývá tak, jak se zdá, a velmi rychle vám dojde, že na Vůdci je něco podezřelého. Hexage vykreslují svět, ve kterém bych rozhodně nechtěl žít, a hned od počátku mě nutí pochybovat o loajalitě k Říši. Nějaký příběh ovšem tentokrát rozhodně není podstatný. Smysl hry spočívá v taktice a hratelnosti, která se na první pohled zdá příliš omezená, ale po pár kolech si uvědomíte, že pro výhru se budete muset rychle otáčet.

Za humny je nepřítel

Redcon výborně vykresluje to, že proti sobě stojí dvě základny, které jsou na hony vzdáleny. To dělá konflikt ještě děsivějším a ničivějším. Nestřílí zde dva tankové prapory z bezprostřední blízkosti, ale obří děla využívající moderní technologii k přesným zásahům. Nejenže každé zbrani přikážete, na který cíl má střílet, ale zároveň si budete moci vybrat z několika typů střeliva. Ještě mnohem významnější roli má ovšem posádka, což si hned na začátku také neuvědomíte.

Jako nedostatek vidím, že v tutoriálu tvůrci nevysvětlili několik základních herních mechanismů. Předně je to práce posádky, ale také smysl energie a munice. Příliš zbraní a málo energie vede ke katastrofě – cílem je vyváženost. Posádka má hned několik funkcí: může opravovat zbraně a místnosti, ale také zvyšovat jejich výkon. Měli byste se tedy snažit nejprve zlikvidovat nepřátelskou posádku a pečlivě přesouvat tu vlastní, protože bez techniků nevyhrajete.

Ochutnávka zdarma

Zdarma získáte slušných 18 úrovní a základní verzi pevnosti. Zaplacením hry se vám odemknou další schémata pevností a úrovně. Ty přidají na variabilitě i zvýší množství slotů pro zbraně. První základna je totiž značně omezená. Jde o velmi férovou nabídku, protože i tu část zdarma si užijete. A pokud vás bude skutečně bavit, tak si zbytek jistě dokoupíte.

REDCON

Neobejdete se také bez možnosti zastavit čas a přidělit rozkazy všem najednou. Zároveň se vyplatí sledovat indikátory upozorňující na přílet nepřátelských projektilů. Tato hra se prostě nedá hrát zběsile a i přes zdánlivou omezenost vyžaduje přesně promyšlené taktické postupy. Ne každá zbraň se rovněž hodí do všech prostředí a v závislosti na základně nepřítele se vyplatí po případné prohře změnit taktiku a rozestavění.

Závěr

Redcon připomíná úspěšnou strategii FTL a využívá zajímavé prostředí alternativní první světové války, která nikdy neskončila. První seznámení může být trochu tvrdé, protože tutoriál se neobtěžuje s vysvětlením základních herních prvků. Jakmile je ale dostanete do ruky, tak budete moci naplno využít taktický a strategický potenciál. Našince jistě také potěší, že si hru mohou užít kompletně v češtině.

Stáhnout REDCON

Google Play (zdarma) App Store (zdarma) Microsoft Store (zdarma)

Hodnocení
90%
Klady
  • taktické možnosti
  • grafika
  • zajímavé prostředí
  • kompletně v češtině
Zápory
  • velmi omezená první základna
  • nedostatečný tutoriál
Diskuze ke článku
tent
pěkné, potěší i podpora WP. To už bude tento rok tak druhá, třetí aplikace co podporuje tento systém, že by se věci měnily k lepšímu?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze