Pocket Trains
recenze

Pocket Trains

Světem křížem krážem
3

Pokud máte rádi vláčky a logistiku, tak jste tu správně. Pocket Trains z vás udělá vlakového magnáta, začnete s párem lokomotiv a postupně budete budovat vlastní infrastrukturu, kupovat moderní vlaky a vozit cenné suroviny. Postupně možná ovládnete celý svět. Alespoň v této velmi povedené hře.

Původně jsem tuto hru stahoval kvůli FreeBoxu. Říkal jsem si, že neškodné posílání vláčků zdarma bude fajn oddych. Nakonec jsem se do hraní natolik zažral, že jsem se rozhodl pro recenzi. A tu si jistě zaslouží, jak budete moct sami za chvíli posoudit. Navíc se takhle k víkendu hodí, protože sežere dost času, ať chcete nebo ne. Zároveň se ale hodí i na občasné hraní, protože můžete jen zadat úkoly a na výsledek se podívat později.

Pocket Trains – videorecenze

Vlakový magnát

Začínáte s dvojicí vlaků na linkách západní Evropy. Řím, Paříž, Milán nebo Mnichov. Váš cíl je jednoduchý, musíte převážet zboží do požadovaných lokalit, vydělávat peníze, stavět nové vlaky, budovat tratě a postupně rozšiřovat své portfolio. Zprvu jsou ceny dost příznivé, jak se dostanete z tutoriálu a začnete hrát na vlastní triko, tak se musíte snažit o poznání více. Ceny klesnou a už nebude stačit převážet po jedné dráze, ale budete muset plánovat.

Už se vám nevyplatí jezdit z jednoho města do sousedního sem a tam, protože nenajdete dost lukrativních nabídek. Proto budete cestovat přes celou Evropu. A nejen Evropu, časem si zakoupíte licenci i na další kontinenty a rozjedete byznys i mimo domovinu. Na to si ale chvíli počkáte. Vše totiž stojí dost peněz. Samotná licence je za 50 000 zlatých, k tomu budete potřebovat díly na sestavení vlaku, peníze na postavení infrastruktury a další peníze za nasazení vlaku do měst. Zprvu je ten systém placení dost nepřehledný.

Sem a tam

Naložíte náklad a někam ho převezete. Můžete zvolit trasu „rychlík“ a v některých městech prostě nezastavovat. Ale musíte trasu klikat postupně po městech. Také musíte sledovat úbytek paliva. Jakmile je lokomotiva na suchu, tak musí buď chvíli počkat ve městě, než se doplní, nebo také můžete zaplatit pár babek (jakože dolarů, virtuálních) za doplnění.

Z dílů můžete postavit nejen novou lokomotivu, ale i palivový vlak, což se hodí při delším hraní. Ke každé lokomotivě můžete připojit minimálně osm vozů. Lepší lokomotivy jich utáhnou více. Takže si musíte dobře rozmyslet, které zboží budete převážet. Je důležité dbát i na to, že ho někam převezete, někde ho uskladníte, pak ho převezme jiná souprava, ale zase řešíte, zda se tam vejde a tak podobně. Každé nádraží navíc může uskladnit jen limitovaný počet vozů. To se dá ale přestavbou zvýšit.

Složitý byznys

Jak vidíte, není to vůbec snadné. Ale pocit z chytře vymyšleného transferu zboží je docela odměňující. Pokud zrovna nechcete řešit složité logistické machinace, tak můžete jen sledovat vlak, jak uhání krajinou. Při tom můžete sbírat letící mince. Není to sice nic realistického, ale o to hře příliš nejde. Nevyděláte si tím moc, ale každá zlatá dobrá. Občas takhle můžete chytit i pár babek, což se hodí. Pokud občas spěcháte a nechcete čekat těch pár minut, než vlak dorazí do cíle sám, tak ho můžete za nějaký ten virtuální peníz popohnat.

Každý den je navíc vyhlašována speciální událost. Tak například v Dublinu se rozhodnou, že postaví Pyramidu. A na to samozřejmě potřebují hodně kamene, takže ho začnou poptávat po celé Evropě. A je na vás, abyste se úkolu zhostili a přepravili požadované zboží. Musíte navíc zvládnout převézt přesně daný počet vlaků, jinak nedostanete speciální odměnu v podobě peněz a vlakových dílů. Pokud budete mít nedostatek zlata, tak můžete převést papírovky na mince. Každý den je přitom jiná taxa. Občas se to může hodit, třeba při budování nové sítě, jinak se ale vyplatí dolary schovávat.

Závěrem

Pocket Trains je překvapivě povedená a chytlavá hra, která obsahuje několik zbytečných prvků, jako třeba chytání mincí při jízdě, také je trochu nepřehledná při stavbě nové tratě a kupování vlaků je spíše o náhodě než o investici (musíte mít dost vlakových dílů, jenže předem nevíte, kterému vlaku patří). Logistika je tu ale vyřešena zajímavě, vzdálené destinace jsou ceněny mnohem více, a proto jste nuceni vymýšlet tahy hodně dopředu. Vlaky navíc můžete poslat a mezi tím dělat něco jiného – hra pracuje i na pozadí. Rozhodně ji ale zkuste, třeba vás chytne, třeba ne.

Stáhnout Pocket Trains

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Hodnocení
80%
Klady
  • Spousta možností
  • Povedená logistika
  • Citlivé mikrotransakce
Zápory
  • Občasné čekání
  • Zbytečnosti navíc