Modern Combat 5: Blackout
recenze

Modern Combat 5: Blackout

Explozivní střelnice
15

Nejočekávanější mobilní FPS je tu. Již pátý přírůstek do akční série Modern Combat s podtitulem Blackout nás sveze na vlně konspirace i moderní války v exotických lokacích. Kampaň je svižná, filmová a místy dechberoucí. To hlavní se ale skrývá v něčem jiném – ve hře více hráčů.

Já už tomu snad ani nevěřil. Neustálé odkládání, změny termínu, sliby, chyby a podobně. Modern Combat 5 se rodil dlouho a docela v bolestech. Původně jsem doufal, že hru pořádně zrecenzuji přes Vánoce. Nakonec to dopadlo až na letní prázdniny, což je zásadní rozdíl. Celé série vznikla (jak u Gameloftu bývá zvykem) jako reakce na vzrůstající popularitu FPS titulů v čele s Call of Duty. A ono to v podstatě platí dodnes. Předobraz této hry tu budete vnímat na každém kroku.

Modern Combat 5: Blackout – videorecenze

Konspirace

Konspirace je oblíbeným námětem všech současných scenáristů. Vždy můžete rozjet příběh a pak ho najednou zlomit, zasadit pochybnosti a nastínit, že nic není takové, jak se zdá. Padouchem je někdo jiný a vy musíte změnit stranu. Někdy je to uchopeno parádně, jindy to trochu pokulhává. Většinou se ale drží zásadní základní vzorec – získat hráčovu důvěru a až pak ji zlomit pochybnostmi. Blackout to dělá jinak. Ten odhalením konspirace rovnou začíná a nenechává si žádný prostor pro psychologickou hru.

Kampaň tentokrát také není lineární ve smyslu vyprávění. Já jsem příběhový člověk, rád se do něčeho ponořím a dojedu to do konce. To u této hry nelze. Postupujete totiž po úrovních a abyste se dostali dál, tak vždy musíte splnit příběhovou část i mise spec-ops. Připadá mi to jako zbytečné přerušování a natahování jedné lokace, kterou bych už měl rád za sebou. Jinak jsou úrovně opět dosti exotické – podíváme se třeba do Benátek nebo Tokia, ale nebude to příliš plynulé. Bonusové mise jsou jinak zajímavé a dokonce se liší i jejich náplň, ale rád bych si je zahrál dodatečně po skončení příběhu.

Single nebo multi?

Blackout maže tradiční hranici mezi hrou pro jednoho a více hráčů. Většinou to vnímáme jako dvě rozdílné hry, ovšem zde máte jednotný postup po úrovních, vylepšování i stavění výzbroje. Pokud chcete začít kampaní, tak alespoň do multiplayeru nepůjdete jako úplní zelenáči s minimální výbavou. Nemusíte se ale bát, tyto hry nejsou o výzbroji, nýbrž především o zkušenostech, postřehu a přesné střelbě. To platí i zde. Ovšem lepší mířidlo či přesnější puška vždy přijde vhod.

Zkušenosti získáváte především za povedenou střelbu nebo plnění úkolů či získávání odznaků. Hraním si také odemykáte nová zbraně nebo jejich doplňky (lepší mířidla, delší zásobníky, tlumiče a podobně). Vždy se můžete podívat, co pro danou věc musíte splnit, většinou musíte udělat daný počet zabití s nějakou zbraní. Uvnitř tak nenajdete žádné placení. To přijde později a pravděpodobně se bude jednat o balíčky map do multiplayeru.

Multiplayer

Epická a filmová kampaň je věc, která se dává do traileru a udrží vás na poměrně krátkou chvíli. To co dělá moderní FPS žádanou hrou je předně hra více hráčů. Zde se také skutečně ukáže, jak vám to střílení jde. Na výběr máte ze čtyř zaměření vojáka a podle toho máte na výběr zbraně a doplňky. Multiplayer můžete hrát v několika módech (všichni proti všem, VIP, team deathmatch, boj o vlajku) nebo ve speciálním souboji týmů (pokud máte klan).

Modern Combat 5: Blackout

Jako v každé FPS hře platí i zde, že než se na mapách zorientujete, tak budete umírat. Ale to by nemělo trvat dlouho, protože mapy jsou dobře navržené a hlavně snadno rozlišitelné díky výrazným prostředím. Na Rooftops (kde vás často přepadne sněhová bouře) budete bojovat o plošinu, na staveništi se zase vyřádí odstřelovači. Hra má bohužel velký problém se spawnkilly. Často se oživíte a hned zase umřete. A to několikrát dokola. Záleží hlavně na protihráčích a jejich pohybu. Benátky jsou také možná zbytečně veliké, ale to záleží hlavně na tom, kolik hráčů ve hře je. Během testování jsem často hrál pouze v šesti hráčích na mapě.

Závěr

Zatímco část pro jednoho hráče mě lehce zklamala kvůli svému béčkovému příběhu a neplynulosti kampaně, tak ji musím pochválit za několik silných momentů a příběhové animace. Jinak je to prostě tupá střelnice. Pravá zábava ovšem začíná ve hře více hráčů. Postup není založen na nějakém placení, ale vše si musíte náležitě vystřílet. Pokud hrajete bez ovladače, tak můžete být v menší nevýhodě, ale na ovládání se dá zvyknout (je podobné jak u MC4). Grafika je naprosto parádní, ale hra mi párkrát spadla a ještě k tomu musíte být neustále online i během kampaně.

Stáhnout Modern Combat 5: Blackout

Google Play App Store

Hodnocení
80%
Klady
  • grafika a zpracování
  • hra více hráčů
  • mapy
  • postup bez placení
Zápory
  • slabý příběh
  • neplynulost kampaně
  • nutnost být stále online
Diskuze ke článku
David
Jj souhlasim s recenzí kampaň nic moc ale multiplayer je super založil jsem klan Czech Sp. Force na WP verzi tak se přidejte pokud chcete
Petr
8/10 je podle me moc, zde je moje recenze v angličtině http://m.youtube.com/watch?v=Y-8M_izqEjA
stepo
Absolutně shit. Grafika je hnusná. O hodně šla dolů o proti MC4 to byla hra...ma daleko hezčí grafiku,ma plynulé procházení příběhu prostě normální a dobře udělané fps.když ale vemete v potaz,jak dlouho hru MC5 dělali, a jaké byly trailery..tak vas napadne, že tohle snad dělalo úplně jine studio..jak mohli jit s kvalitou tak dolů? To nechapu..takže za me nedoporučuji
hm
Tak to je celkem rychlost, já teprve dnes koupil MC4 ;D Jinak moc pěkná recenze. Jen tak dál!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze