FIFA 16 Ultimate Team
recenze

FIFA 16 Ultimate Team

Neúplný fotbalový zážitek
7

Zelená je tráva, FIFA to je hra, Messi góly dává, dávám je i já! Jako tradičně přichází nová sezóna herního fotbalu FIFA i pro telefony a tablety. Přídomek Ultimate Team dává tušit, že nepůjde o běžnou hru ze série se vším všudy. Něco přebývá? Něco chybí? To si povíme v dnešní recenzi. Také si povíme o novém enginu, ovládání a proč jsou to vlastně dvě hry v jedné.

Android versus iOS. Windows vs. Mac. Battlefield vs. Call of Duty. Existují nepochopitelné při, během kterých padají sprostá slova, lidé se dělí na tábory, navzájem si vyhrožují a člověku nezapojenému to celé bude připadat naprosto malicherné. Takových soubojů vidíme všude spoustu. Patří mezi ně i FIFA vs. Pro Evolution Soccer. Pár let vládla jedna značka, pak zase jiná. Nejsem znalcem, ale pokud vím, tak poslední roky se štěstí kloní spíše ke hře od EA. Jak to bude na telefonech?

FIFA 16 Ultimate Team – videorecenze

Novinky

Nový ročník populární fotbalové série přichází kromě konzolí také na mobilní zařízení. Samozřejmě se jedná o jinou hru, která ovšem nabídne více než jen aktualizované žebříčky z předchozích ročníků. Vývojáři zapracovali především na enginu hry, který by měl být zcela nový. I díky tomu hra zvládne konečně zobrazovat modely hráčů podle jejich skutečné podoby. A pokud budete mít v týmu nějaké hvězdy, tak vás to jistojistě potěší.

Kromě toho hra přináší nové ovládání, kdy kombinuje tlačítka s gesty. Stále se však nejedná o úplně intuitivní systém a nováčci si na něj budou chvíli zvykat. Jako třeba já. Stejně tak si budete muset zvyknout na to, že reakce hráčů jsou pomalejší. A hlavně mají paměť, takže pokud zmáčknete tlačítko a až později se dostanete k míči, tak stejně odehrajete. Mnohokrát se mi také stalo, že jsem přihrál úplně jinam, než jsem měl v plánu. Opravdu to chce cvik.

Ultimate Team

Než se pustíte do hraní, tak musíte vědět jednu věc. Toto není běžná FIFA, na kterou jste zvyklí. Ultimate Team v názvu nestojí jen tak. Není tu klasická kariéra, nemůžete hrát za svůj oblíbený klub, nejde si pustit jen tak náhodný zápas. V této hře tvoříte a vedete vlastní klub, do kterého získáváte hráče. A to formou sbírání kartiček. Takže nechybí kupování balíčků, obchodování s kartami a spousta managementu.

Chcete si jen tak zakopat do míče? Toto opravdu není hra pro vás. Ultimate Team se dostává někam na pomezí klubového manageru a fotbalové simulace. Vlastně se dá říci, že si zde užijí fanoušci obou těchto žánrů. Pokud jste opravdu dobří ve hraní FIFA, tak i s horším týmem můžete porazit statisticky silnější soupeře, a pokud naopak umíte udělat divy v tabulkách, ale do balónu se netrefíte, tak můžete hrát v manažerském módu. Jsou to tak dvě hry v jedné.

Simulace

Jenže ani jeden z těchto módů není dokonalý a jeden bez druhého se stejně neobejde. Nemůžete se úplně vykašlat na úpravu mužstva a nemůžete úplně ignorovat odehrávání zápasů. Když proti vám hned v prvním turnaji stane Barcelona, tak ji prostě simulací neporazíte. Jestli ale kvůli něčemu musím spílat, tak je to právě kompletní menu a úprava mužstva. Pokaždé se musíte proklikat nespočtem oken. Klasické přesouvání zde nefunguje a než se v celém menu zorientujete, tak vás hra dost možná otráví.

FIFA 16 Ultimate Team

Po této stránce byl konkurenční PES Club Manager lepší. Stejně tak nabízel lepší přehled simulovaného zápasu. Zde jsou jen textové zprávy a minimální možnost zápas ovlivňovat. Věřím, že ale většinu času budete hrát sami. A tam si užijete nový engine, lepší grafiku i věrnější postavy. Mikrotransakce spočívají v nakupování balíčků s hráči nebo dalšími bonusy. Samozřejmě ale nechybí obchodování s dalšími hráči.

Závěr

FIFA 16 je zase o kousek dál. Největšími plusy je vylepšené ovládání (které ale stále vyžaduje cvik) a nový engine, který zobrazuje věrné podoby hráčů. Otázka ale stojí a padá na tom, zda máte rádi Ultimate Team, protože nic jiného tu nenajdete. Nemůžete si jen tak zahrát za svůj oblíbený klub, musíte si udělat vlastní. Jinak tu jsou menší neduhy, jako nepřehledné menu, propady fps či jednodušší simulace. Vlastně to jsou takové dvě hry v jedné.

Stáhnout FIFA 16 Ultimate Team

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Hodnocení
70%
Klady
  • grafika
  • věrnější postavy
  • kombinace fotbalu i manažeru
  • soundtrack
Zápory
  • propady fps
  • složité menu
  • absence volného hraní
Diskuze ke článku
Filip
Proč mi to píše není kompatibilní s touto verzí ?
anton
prepady fps? ipad air 2 ma 64bit desktop class cpu a ziadny problem.
Kolda
U me tahle serie umrela po FIFA14. Zadny Ultimate serie nebrat. Vratte mi muj Real Madrid. :-(
Hexagon
Nehram sa sice na to,ze mam nejaky extra vykonny telefon,ale SD800 a 2GB RAM aby neutiahli tuto hru? to sa mi nejak nezda

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze