Fitbit Charge 4
recenze

Fitbit Charge 4

Náramek chytrý skoro jako hodinky

Hledáte lehký a kompaktní náramek, o kterém skoro nebudete vědět a nebudete jej muset denně nabíjet? Zároveň se ale nechcete vzdát některých funkcí typických pro chytré hodinky? Poslední generace náramku Fitbit přináší přesně to, co hledáte – včetně GPS a placení Fitbit Pay.

Fitbit Charge 3 přinesl oproti svému předchůdci řadu výrazných změn a stal se velice zdařilým kouskem nositelného příslušenství. Popravdě: už na něm nebylo moc co vylepšovat, a tak čtyřka přichází jen s několika výraznějšími změnami. V první řadě je to GPS přímo v náramku, dále pak možnost bezkontaktně platit pomocí Fitbit Pay a také bezdrátově ovládat přehrávání hudby pomocí Spotify Connect & Control. Jestli se upgrade vyplatí, je tak individuální otázka pro každého, kdo některou z těchto funkcí postrádá.

Technické parametry Fitbit Charge 4

Kompletní specifikace
Konstrukce35,8 × 22,7 × 12,5 mm, 26 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano, zapínání: přezka
DisplejAMOLED, 1" (160 × 100 px), tvar: hranatý
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 4.0, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ano
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ?
Akumulátor? mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 1:15 hodin
Dostupnost,

Obsah balení: dva pásky

Kromě samotného náramku najdete v balení hned dva řemínky – pro menší a silnější zápěstí. Dále pak nabíjecí kolébku. Do té je potřeba náramek nacvaknout a srovnat na nabíjecí piny. Adaptér do zásuvky chybí, ale k nabíjení vám bude stačit libovolný USB port.

Obsah balení je prostý, ale dostačující.

Konstrukční zpracování: lesklý oblázek

Samotné tělo přístroje připomíná lesklý oblázek. Na jeho koncích najdete rychloupínací mechanismus pro řemínky. Ty dodávané jsou z polyuretanu s neutrálním černým vzhledem, ale díky zachování kompatibility s předchozí generací máte na výběr z nepřeberné škály příslušenství, abyste se mohli odlišit.

Výměna pásku je snadná.

Celá čelní strana je lesklá, jen s nenápadným nápisem ve spodní části, a ukrývá za sklíčkem Gorilla Glass černobílý dotykový OLED displej s úhlopříčkou jednoho palce. Odvrácená strana nabízí nabíjecí piny a senzory pro sledování srdeční akce.

Top vše v pouzdře s hmotností 26 gramů, které se pyšní odolností proti vodě do 50 m, což znamená, že s náramkem můžete plavat, ale ne se potápět.

Líbilo se nám
  • snadná výměna pásků
  • decentní vzhled
  • lehký a odolný
Nelíbilo se nám
  • může působit levně

Systém: jednoduchost i komplexnost

Vše podstatné obstaráte pomocí aplikace FitBit. Pro její používání je potřeba nejdříve vytvořit si účet, dát náramek na nabíječku a spustit synchronizaci. Aplikace v češtině vás provede procesem spárování, na jejímž konci dostanete letmé školení, jak s náramkem zacházet.

Fitbit Charge 4

V základním stavu je displej vypnutý, pro jeho rozsvícení musíte otočit zápěstím, případně se dotknout displeje či tlačítka na levém boku. To zároveň funguje jako tlačítko pro návrat. Jako první se zobrazí hodiny s vybraným ukazatelem, který můžete poklepáním snadno změnit. Tažením od spodního okraje se dostanete ke sportovním a zdravotním statistikám. Tažení od horního okraje ukáže zmeškané hovory a notifikace. Tažení od pravého okraje vás dostane do hlavního menu s následujícími položkami: Cvičení, Spotify, Program (kalendář), Relax (dýchání), Časovače, Budíky, Počasí a Nastavení.

Je to konečný seznam a může působit docela prostě. Je to však přesně to, co na zápěstí potřebujete a chcete – pro složitější věci je rychlejší a pohodlnější vytáhnout telefon.

Velice se mi líbila propracovaná obslužná aplikace. Například upozornění: můžete si zde nastavit nejenom časy, kdy vás náramek nebude rušit, ale také to, jaké aplikace budou na zápěstí posílat zprávy. Nemusíte tak vědět o každém lajku na Facebooku, ale nepřijdete o žádné zprávy. U komunikačních aplikací si pak můžete sami definovat rychlé odpovědi, a odpovídat tak přímo ze zápěstí.

Proces párování je snadný a intuitivní.

Stejně jednoduše si v aplikaci nastavíte propojení se Spotify, které pak lze ovládat na dálku. A to nejenom při přehrávání na mobilním telefonu, ale i na počítači nebo jiném zařízení. Stejně jednoduše nastavíte i funkci Fitbit Pay, takže pokud máte banku, která tuto platební metodu podporuje, můžete v obchodech bezkontaktně platit náramkem namísto karty.

Stáhnout Fitbit

Google Play (zdarma) App Store (zdarma) Microsoft Store (zdarma)

Líbilo se nám
  • jednoduchý systém
  • komplexní aplikace
  • podpora češtiny
  • bezkontaktní platby

Výdrž baterie: 5 dní, ale někdy 5 hodin

Všechny stesky na jednoduchý displej nebo operační systém jdou stranou, když dojde řeč na výdrž. Výrobce udává sedm dní. Je to spíše teoretická hodnota, při testu vydržel náramek pět dní, ale to bylo spíše tím, že jsme důkladně zkoušeli jeho možnosti. Na druhou stranu, pokud si zapnete sledování pomocí GPS, pak výdrž klesne na pouhých pět hodin.

Nabíjení pomocí dodávané kolébky je relativně rychlé. Za hodinu jste z nuly na 80 procentech, za dalších 15 minut máte baterii plně nabitou.

Líbilo se nám
  • výdrž v běžném režimu
Nelíbilo se nám
  • výdrž s GPS

Sportovní funkce: nechejte to na něm

Co se sportovního zaměření týče, působí Fitbit Charge 4 spíše dojmem, že je určený spíše pro rekreační sportovce a ty, co se obecně snaží žít zdravě, než pro vrcholové sportovce počítající každou desetinku. Nejlepším přístupem je tak nechat náramek na zápěstí, kde automaticky sleduje vše potřebné: kroky, uraženou vzdálenost, minuty v pohybu, vystoupaná patra, spálené kalorie a tuky, průběh srdeční akce a další ukazatele.

Sportovní a další funkce sledujete z aplikace.

Cvičení můžete spustit ručně, ale také se lze spolehnout na automatickou detekci. Všechny výsledky si pak prohlížíte v různých přehledech (denní, týdenní, měsíční) v aplikaci, kde je možné také stanovovat různé cíle.

Líbilo se nám
  • množství funkcí a sportů
  • automatické sledování
  • podrobné statistiky
Nelíbilo se nám
  • spíše pro rekreační sportovce

Zdravotní funkce: postará se o vás

Podobně jsou zaměřené i zdravotní funkce – nasadit náramek, nechat si ho na zápěstí celý den včetně noci a pak si zajít do aplikace pro výsledky. Najdete tu například celodenní monitor srdeční akce, sledování spánku a jeho fází a také sledování ženského cyklu.

Náramek taky umí sledovat, že sedíte moc dlouho a připomenout vám, že byste se měli hýbat. Anebo můžete vyzkoušet řízené relaxační dýchání.

Líbilo se nám
  • umí toho hodně

Zhodnocení

Cenovka přesahující čtyři tisíce korun se může zdát být vysoká, zvláště ve srovnání se záplavou čínských náramků, které nabízejí v podstatě totéž, ale stojí výrazně méně. Zatímco ty se ale obvykle omezí na naprostý základ, zde je vidět, že si dal výrobce záležet a dotáhl vše skoro k dokonalosti. Poznat je to nejenom na bohatosti nastavení a možnosti sledování, ale například na práci s notifikacemi a obslužné aplikaci.

Fitbit Charge 4

Je to skoro jako by náramek kombinoval výhody chytrých hodinek s nízkou spotřebou a hmotností. Integrovaná GPS je vylepšení, které bychom i oželeli, naopak ovládání hudby a hlavně možnost náramkem platit je úžasná. Výměna ze starší verze se nevyplatí, ale každý, kdo shání chytré příslušenství na zápěstí, určitě chybu neudělá.

Konkurence

Pokud nepotřebujete s náramkem platit, v obchodech seženete starší verzi Fitbit Charge 3, a to skoro za poloviční cenu. To už se vyplatí překousnout pár nedostatků.

Fitbit Charge 3

Konstrukce? × ? × ? mm, 40 g, odolnost: ano
Pásekkožený, umělý, vyměnitelný: ano (27 mm)
DisplejPOLED, 1,4" (? × ? px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS, Windows Phone
KonektivitaBluetooth: 4.2, ne, ne
Akumulátor? mAh, nabíjení: proprietární kolébka

Pokud byste raději něco spíše jako chytré hodinky, ale s podobně jednoduchým systémem, pak by vás mohly zaujmout Versa, také ze stáje Fitbitu.

Fitbit Versa

Konstrukce39,4 × 39,4 × 11,2 mm, 38 g, odolnost: ano
Pásekkožený, kovový, umělý, vyměnitelný: ano (24 mm)
DisplejTFT IPS, 1,34" (? × ? px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS, Windows Phone
KonektivitaBluetooth: 4.0, ne, Wi-Fi, NFC
Akumulátor? mAh, nabíjení: micro USB, doba nabíjení: 2:00 hodin
fitbit-charge-4
Klady
  • komplexní nastavení v aplikaci
  • jednoduchý systém
  • ovládání hudby
  • dlouhá výdrž
  • vestavěná GPS
  • bezkontaktní platby
  • čeština
  • lehký a odolný
Zápory
  • GPS vydrží jen 5 hodin
  • pro rekreační sportovce
  • vyšší cena
  • levný vzhled
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze